Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Magnesium ved hjerterytmeforstyrrelser

Hei! Kvinne 45 år. Jeg bruker daglig 50mg selozok. Brukt det gjennom 7 år, mot ekstraslag og urolig hjerterytme. Har blitt undersøkt av hjertespesialist, og har blitt fortalt de er ufarlige. Bruker også daglig bio-magnesium 200mg hver kveld. Det hjelper mot dirrende hjerte på kvelden. Har nå lest at magnesium ikke skal brukes mot rytmeforstyrrelser? Dermed er jeg usikker nå. Er det farlig og ta magnesium sammen med selozok? Kan jeg øke mengde magnesium?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Mot ekstraslag og urolig hjerte har mangesiumtilskudd ingen plass i behandlingen. Det er neppe farlig å ta magnesium, men det gjør nok ingen ting mot ekstraslagene.

Magnesium brukes i behandling av en helt spesifikk hjerterytmefeil; ventrikkeltakykardi (VT). Men VT er en akutt og alvorlig rytmefeil som kan potensielt være livsfarlig. Magnesium kan brukes for å bryte et pågående anfall med VT.

Magnesiumtabletter skal kun brukes ved magnesiummangel. Anbefalt dose i en slik setting er totalt 360 mg i døgnet.

Jeg synes ikke du bør øke dosen uten å snakke med legen din først.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter hos ung kvinne

Hei Jeg er en jente på 31år har vært plaget med brystsmerter som går og går i flere uker , de kommer som etter tungpustet , men har nå de siste 2 dagene endret seg ved at de kommer og går ikke vekk. Jeg har ingen i min familie som har hjerteproblemer Kan dette tyde på noe med hjertet eller kan det være noe annet? jeg har tidligere hatt angstanfall men ikke konstante brystsmerter. Blir bekymret Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er svært uvanlig med hjertesykdom hos en ung kvinne, så det virker ikke sannsynlig at plagene dine skyldes noe galt med hjertet.

Når det er sagt, skal smerter i brystet alltid tas på alvor og du bør kontakte lege. Det betyr selvsagt ikke at brystsmerter alltid skyldes noe alvorlig. De fleste gangene er det som regel ikke noe annet muskelsmerter som er årsaken. Men likevel kan det være greit med en sjekk for å utelukke alvorlig sykdom.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pulsbelte og pacemaker

Hei, Har dere noe kunnskap/erfaring med om man kan bruke Pulsklokke fra for eksempel POLAR, når man har Pacemaker? Vi vurderer å kjøpe en pulsklokke til en som har pacemaker. Pacemakeren jobber hele tiden, og er sånn sett den som holder hjertet i gang. Dessverre har pasienten det gjelder stadige utfordringer som sykehuset ikke finner ut av, men har nå bedt pasienten om å loggføre tid, sted og aktivitet for hendelsene. Vi tenker at en bra pulsklokke hvor man kan lese av all aktivitet via en app, kanskje kan bidra til å gi pasienten og sykehuset større kunnskap om hva som skjer - og hvor ofte?! Det som er viktig for oss er at det ikke er noen som helst fare forbundet med å la pasienten bruke en pulsklokke, i forhold til pacemakerens funksjon. Ser frem til å høre fra dere!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

De signalene som et pulsbelte sender ut er så svake at det er ganske usannsynlig at de påvirker pacemakeren. Dere kan derfor trygt bruke pulsbelte og klokke. For sikkerhets skyld anbefales det at beltet ikke settes rett oppå pacemakeren.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Albyl-E og forebyggende behandling

Hei, jeg har gått på Albyl-E i mange år som forebyggende behandling. Men nå sa legen at det var kommet nye rapporter som tilsier at dette har flere ulemper enn fordeler. Kan du henvise til nyere forskning? Dere behandlet det i 2014 https://www.lhl.no/spor-eksperten/sporsmal/Albyl-E-og-forebygging-av-hjerneslag/

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Forebygging av hjerte- og karsykdom hos de som er frisk og forebygging av ytterligere hjerte- og karsykdom hos de som allerede har hatt hjerteinfarkt eller slag er to ulike ting. I sistnevnte gruppe er det veldig god grunn til å bruke Albyl.

Vedrørende forebygging hos de som ikke har hatt hjertesykdom eller slag er ikke den vitenskapelige dokumentasjonen veldig sterk og ofte blir pasientens ønsker og legens preferanser avgjørende.

I 2016 kom det nye anbefalinger i USA. De sier følgende:
Albyl bør gis forebyggende til personer mellom 50-59 år som har over 10% risiko for å få hjerte- og karsykdom i løpet av de neste 10 årene. Det er også en forutsetning at personen ikke har økt blødningsrisiko av andre grunner, og har forventet levealder på minst 10 år til.

For personer i gruppen 60-69 år gjelder det stort sett det samme som over, men gevinsten er sannsynligvis ikke like stor. Dessuten er risikoen for komplikasjoner som indre blødning noe høyere.

For personer under 50 år og over 70 år er det ikke gode nok data til å gi anbefaling den ene eller andre veien.

Det finnes egne tabeller og kalkulatorer på nettet som beregner 10-årsrisikoen.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Plutselig høy puls

Hei! Jeg kan av og til få veldig høy puls. Pulsen kan gå fra normal ( ca 60 per minutt) til over 200 uten at jeg gjør noe dom helst! Kan sitte helt stille i en stol og bli takykard. Hva beror det på og framfor alt er det farlig? Jeg er 51 år med normal vekt og veldig fysisk aktiv.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

At pulsen spretter plutselig opp til 200 selv når du er i ro, er ikke normalt. Det høres ut som om du har en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse. Det finnes ulike typer, med ulik alvorlighetsgrad, og ulik behandling. Jeg synes det er viktig at du kommer deg til legen og får utredet dette nærmere.

Det er viktig å få tatt et EKG mens den høye pulsen står på. Hvis du rekker til en legevakt under et anfall er det veldig nyttig. En annen måte kan være å få gjennomført et 24 timers EKG. Da går du med registrering i ett eller flere døgn, og anfallet kan fanges opp og leses av senere. Fastlegen din kan henvise deg til slik undersøkelse.

Det er viktig å få klarhet i hvilken type rytmefeil du eventuelt har slik at korrekt behandling kan gis.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

"Lipitor-pause"

Bruker Lipitor (eller astorvatin?). Har en klaffeoperasjon (2016), ingen infarkt eller stenting. Kolestrol har vært lik / under anbefalt verdi. Merker økende krampeproblem / musklestølhet siste år. Mistenker kolestrolmedisin. Kan jeg ta en 1-2 ukers "lipitorpause" for å teste ut effekten?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Noen pasienter får bivirkninger av lipitor og andre statiner i form av muskelkramper og smerter. Ofte hjelper det å bytte statin, men enkelte må slutte helt.

Å ta en pause kan være en god måte å teste på om det virkelig er lipitor som er årsaken. Men ikke gjør dette uten å snakke med legen din først.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesvikt hos barn og voksne

Hei, Hva er det som er ulikt ved hjertesvikt hos barn og voksne?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er nok ganske mange forskjeller og det blir for omfattende og skrive om det i detalj her. Den største forskjellen er nok årsaker. Hos voksne er det ofte kransåresykdom (med hjerteinfarkt), klaffesykdommer, høyt blodtrykk og rytmeforstyrrelser som er årsakene. Hos barn er det oftest medfødte hjertedefekter og genetiske sykdommer som er årsakene.

Det som er spesielt med barn er at de kan gå ganske lenge med et dårlig hjerte uten å få noen særlige symptomer. Dette fordi de har mange kompensasjonsmekanismer som maskerer symptomene.

Ved hjertesvikt opplever man tretthet, tungpust ved anstrengelse, hjertebank, svimmelhet og hevelse i kroppen. Symptomer kan også oppleves litt ulikt mellom voksne og barn. Barn opplever tungpust, men også problemer med å innta næring og vokse. Økt svette kan være et annet tegn hos barn.  

Hos barn vil operasjon oftere være en del av behandlingen, da årsakene oftere er medfødte hjertefeil som kan korrigeres. Hos voksne vil medisiner være vanligere.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge, Fysisk aktivitet

Økt lungekapasitet med pusteøvelser

Kan man øke lungekapasitet med pusteøvelser eller trening

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 22. november 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei og takk for spørsmål.

Selve lungekapasiteten er det vanskelig å forbedre, årsaken til dette er de fysiske begrensningene brystkassen har når vi er fullt utvokst. Brystkassen begrenser mengden blod lungene maksimalt kan inneholdet, lungene våres blir også mindre elastiske med årene.Men når dette er sagt, kan allikevel den kardiovaskulære kapasiteten, dvs vårt maksimale oksygenopptak øke ved regelmessig kondisjonstrening og dette vil ha innvirkning på total kapasiteten vår i forhold til hva vi orker i hverdagen.  

Resultater fra Helseundersøkelsen i Nord-Trøndelag (HUNT) har vist at personer med høy fysisk aktivitet har bedre lungefunksjon som eldre (sammenlignet med personer med lav aktivitet) og at dette kanskje til en viss grad kan kompenserer for det naturlig fallet man får når man blir eldre. Det er derfor viktig å være i fysisk aktivitet og trene når man har redusert lungekapasitet.

Pusteøvelser:Her vet jeg ikke om du tenker pusteøvelser i relasjon til feks kols, astma, lungefibrose eller lignende. Still gjerne et spørsmål på nytt, for å få et mer konkret svar.

Lykke til:)

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Lunge

Fysioterapi for lungefibrose

Jeg har lungefibrose. Hvordan kan jeg finne fysioterapeut som har kompetanse på behandling av lungefibrose?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 22. november 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei og tusen takk for spørsmål.

Nå vet jeg ikke hvor i landet du holder til, men ved å klikke på denne linken, vil du få oversikt over hvilke fysioterapeuter som er spesialister på lungefysioterapi og hvor de jobber i Norge.

En annen mulighet kan være å ta en titt på lungerehabiliteringen som tilbys ved flere av LHL sine klinikker. Her finner du oversikten over akkurat dette tilbudet.  

Blant annet er Glittreklinikken LHL sitt spesialsykehus for rehabilitering og behandling av pasienter med lungesykdom. De har også inntak av personer med lungefibrose, og da gis det opplæring og trening mm. Det kan være nyttig fo de fleste med kroniske lungesykdommer. Fastlegen din kan søke om et opphold og sender søknad direkte til klinikken. Her kan du lese mer om hvordan du søker.Ventetiden varierer noe, og jeg vil anbefale deg å ta kontakt direkte med Glittreklinikken på telefonnummer 67 05 80 00 for å høre nærmere om dette.

Lykke til videre.

Med vennlig hilsen

Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Lunge, Fysisk aktivitet

Astma, trening og manglende energi

Hei. En god stund har jeg sliti med tung pust, sår hals, slim, svimmelhet og økene varme . Slitne armer osv . Dette forværres ved all trening / aktivitet. Har ikke følt det sånn før ved anstrengelser. Jeg har moderat astma, allergi , osteogenesis imperfecta type 1 ( fatique er også noe som følger med. Noen råd for trening , ikke trening. Føler alt er veldig tungt om dagen . Legen sier det evt er astma og sykdommen min . Har tatt crp og mange prøver er fine . Har ikke sjekket hjerte . Skal jeg presse meg selv til trening , jobb osv .. hva kan dette være for noe ?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 22. november 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hei og tusen takk for spørsmål.

Med tanke på at du har osteogenesis imperfecta er det ekstra viktig å holde seg i aktivitet. Det er viktig å være i bevegelse for å minske tap av benvev, samt forhindre feilstilling i leddene. Når det gjelder trening vil jeg anbefale deg å starte på et lavt nivå for å se hvordan du responderer på det og så gradvis bygge opp kapasiteten.

Med tanke på bedring av kondisjon, kan det å gå en tur i litt ulend terreng 3 ganger i uken være en fin start. Du kan godt starte rolig ut med korte turer på 10-15.minutter i første omgang. Og heller øke gradvis.

 

Nå vet jeg ikke i hvor stor grad du er rammet av astma,og om den er anstrengelsesutløst eller ikke. Uansett bør du varme opp i et rolig tempo, spesiellt nå som det er kaldt ute. Det kan også hjelpe å ha en buff man puster inn i, hvis man liker å trene ute, da blir ikke luften man puster inn så kald.  Forskning viser at antall sykehusinnleggelser ble redusert og symptomene bedret hos pasienter som trente aktivt mer enn to ganger ukentlig.

Det anbefales også å prioritere en lett styrkeøkt i løpet av uken, med helt enkle øvelser som feks knebøy, utfall og lignende. Dette fordi vi vet at økt muskelstyre, kan forbedre det daglige funksjonsnivået og øke kapasiteten vår på en positiv måte.

Når det gjelder fatigue vet vi at fysisk aktivitet og trening kan være nyttig og kan gi bedre søvnkvalitet.Velg gjerne en aktivitet du kjenner fra tidligere som du synes var
lystbetont, men start på et lavt nivå og tilpass deretter. Blir du utmattet
og sliten, har du gått for hardt ut. Avslutt trening og aktivitet i god tid
før du skal legge deg.

Du skriver at du tidligere ikke har reagert slik du gjør nå ved fysisk anstrengelse, jeg vil derfor anbefale deg å ta en prat med fastlegen på ny. Lykke til med treningen!

Mvh Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut