Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blodtrykk og kosthold, triatec og kalium.

Hei. Har nettopp startet på triatec mot høyt blodtrykk. En skikkelig nedtur siden jeg trener mye og spiser sunt. Nå ser jeg at "alt" det jeg har spist som sunt til nå, plutselig er problematisk, som avacado, grønn salat, belgfrukter, grønn te, nøtter , brokkoli, blomkål, appelsiner og mørk sjokolade. Dette fordi disse inneholder kalium som jeg vel ikke skal ha for mye av når jeg bruker ace-hemmere. Men da gir jeg nesten opp, for hvordan skal jeg klare å ha et sunt kosthold når alt det sunne er forbudt?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er veldig bra at du er bevisst på kostholdet og helsen,- dette kan ha hjulpet deg på mange andre måter enn blodtrykket. Det kan også ha bidratt til at behovet for oppstart av medisin kom seinere enn det ellers ville ha gjort.

Det er riktig at kalium kan bli høy hos enkelte pasienter som bruker triatec (særlig hos nyrepasienter), men hos de fleste holder nivået seg helt fint selv om de spiser mye frukt og grønnsaker. Jeg vil råde deg til å spise sunt slik du pleier og så ta en blodprøvekontroll hos fastlegen etter 4-6 uker. Ikke fortvil! 

 

Hjerte/kar

Eliquis ved kunstig hjerteklaff.

Hei! Jeg fikk operert inn organisk hjerteklaff i vår. Jeg går på EDLIQUIS. Jeg leser at en ikke skal bruke ELIQUIS hvis en har kunstig hjerteklaff. Dekker "kunstig" her både organisk og mekanisk eller? Takk for svar og God jul!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei og takk for viktig spørsmål. Du kan trygt bruke eliquis ved biologisk/organsik hjerteklaff. Det er riktig at preparatet ikke skal brukes ved mekaniske hjerteklaffer.

 

God jul til deg også!

Hjerte/kar

Mycobacterium chimaera-infeksjon

Det var skummelt å lese om Mycobacterium chimaera-infeksjon og hjertekirurgi, se http://www.fda.gov/MedicalDevices/Safety/AlertsandNotices/ucm504213.htm. Er dette noe som er i bruk i Norge? (Ble selv operert på Feiring for 1 år siden)

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dette er et spørsmål som jeg dessverre ikke svare på, siden jeg holder til på en annen kant av landet og ikke driver med hjertekirurgi. Jeg vil anbefale at du evt. tar direkte kontakt med Feiring klinikken for spørsmål.

Hjerte/kar

Hjertet hopper over slag.

Hei jeg har ME og lurer på følgende. Jeg har hver dag siste 2 mnd at hjertet hopper over slag, for å slå mange på rad etterpå, men noen gang hopper det bare over. Kjennes som om pusten blir slått ut. Har hatt mye smerter og stråling fra bryst tidligere, men EKG har vært norm. Legen legger det på ME eller angst. Blir verre etter aktivitet som sex eller gåturer. Hva tror du? Lena

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ut fra det du forteller så tenker jeg at dette kan dreie seg om såkalte ekstraslag som typisk kan komme hyppigere i etterkant av fysisk aktivitet. Angst bidrar ofte til at man blir mer oppmerksom på ekstraslagene og kan i seg selv bidra til mer hjertebank. Ekstraslag er vanlig og heldigvis ufarlig. Ved økende/plagsomme symptomer bør du ta en prat med legen din om dette igjen.

Hjerte/kar

Dunkende puls i halsen.

Hei. Dame på 58, 100 % i jobb. Trener lite. Jeg har målt blodtrykket mitt og det er bra.Hjerte er også blitt sjekket og det bra. Men jeg opplever å ha en ganske dunkende puls,særlig i halsen. Er ikke svimmel eller slapp. Det er ganske slitsom og jeg føler at jeg må trekke pusten dypt innimellom. Er ganske engstelig for at jeg kanskje har mye avleiringer i halspulsårene,men legen min sier at hun tror ikke det er årsaken. Kan det komme av at jeg drikker lite ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Flott at blodtrykk og hjerte er bra. Fornemmelse av kraftig/dunkende puls er ganske vanlig og oftest helt ufarlig. Som du kanskje har merket så vil engstelsen i seg selv ofte gjøre hjerteslagene kraftigere og raskere. Dersom pulsen blir uregelmessig eller skifter plutselig over i en raskere takt så kan det være aktuelt å kontrollere herterytmen din med en opptaker koblet på brystkassen. Fastlegen din har rett i at avleiringer i halspulsårenen normalt ikke vil gi slike symptomer som du beskriver. Dersom du drikker så lite at du blir litt uttørket så kan dette bidra til raskere puls.

Hjerte/kar

Blåmerker av Albyl-E?

Hei! Jeg har tatt Albyl-E i snart 11 år. Har store blåmerker rundt venstre ankel, bak på foten bak kneet. Er det en sammenheng mellom dette? På høyre er ikke flekkene så store. Det er også vondt å gå.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Albyl-E kan gi absolutt bidra til blåmerker. Kanskje du også kan ha dunket deg i det aktuelle området? Dersom du ikke vet om at du har slått deg, og alikevel får økende tendens til blåmerker så vil jeg anbefale at du oppsøker lege for vurdering og evt. blodprøver.

Hjerte/kar

Ung gutt med plager fra hjertet

Hei. Jeg er gutt 13 år. Jeg får noen ganger smerter i hjerte uten fysisk anstrengelse. Det kiler nesten der. Noen ganger banker det lenge uten å stoppe. Har en del arvelige hjertesykdommer fra min mor sin side. Kan dette skyldes angina eller hjerteflimmer? Hva burde jeg gjøre? Håper på svar. Takk mvh bekymret gutt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes mange ulike type hjertesykdommer: Hjerterytmefeil, klaffefeil, syke årer, hjertemuskelsykdommer.

Hjertesykdommer rammer svært sjeldent unge mennesker. Men enkelte hjerterytmefeil kan opptre tidlig i livet. 

Det du beskriver høres ikke ut som hjerteflimmer eller angina (trange årer på hjertet). Dette er også tilstander som oftest rammer eldre mennesker.

Du forteller at du kan kjenne at hjertet banker lenge. Dette kan være et tegn på en hjerterytmefeil og bør undersøkes videre. Du bør oppsøke fastlegen din for å snakke om dette. Han eller hun vil ta noen enkle prøver for å finne ut av hva dette kan være. Spesielt viktig er det å ta et EKG (en undersøkelsen hvor man måler hjertets elektriske aktivitet). Hvis man får tatt et EKG akkurat i det du kjenner hjertebankingen, vil det gi viktig informasjon til legen.

Jeg synes ikke skal være bekymret, men det er viktig at du oppsøker lege og får dette sjekket ut grundig.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Betennelsesdempende medisiner og blodtrykk

Hei Har fått påvist økende blodtrykk mål til 150/80 . Før var det på 140/80. Er fysisk frisk, trener og spiser sunt. Alder 71 år. Bruker ikke medisiner , men har fra min lege fått Orudis med ketoprofen m.m. Den brukes ofte i forbindelse med treningsverk og muskelsmerter. Nå leser jeg at ketoprofen ikke er å anbefale ved høyt blodtrykk. Er det riktig , og kan langvarig bruke over flere år, være årsaken til økt blodtrykk? Har vel brukt for mye og i for lange perioder, men legen skriver ut resept,og da tenker man det er trygt. Er takknemlig for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt blodtrykk over flere år skader nyrer, blodårer og hjertet. Risikoen for hjerneslag går også opp. Derfor er det viktig å behandle høyt blodtrykk. Men kun en måling på 150/80 er ikke nok til å konstantere at du virkelig har høyt blodtrykk som må behandles. Det må gjøres gjentatte målinger, og gjerne 24-timersmålinger før man starter behandling.

Ketoprofen tilhører medikamentgruppen NSAIDS. Slike medikamenter kan hos noen pasienter føre til høyt blodtrykk, og hos pasienter med høyt blodtrykk forverre trykket. Men dette gjelder hovedsakelig ved regelmessig bruk over lengre tid. Korte kurer fra tid til annen er som regel trygge.

Spørsmålet ditt er om ketoprofen kan ha gitt deg høyt blodtrykk. Det er vanskelig å svare på. Ketoprofen kan ha hatt noe med saken å gjøre, men mange av oss får jo høyere blodtrykk med alderen uansett. Så hva som skyldes hva er ikke lett å si. Generelt skal man være forsiktig med NSAIDs, og bruke dem i kortere perioder. Hvis du er bekymret, ta det opp med fastlegen din og spør ham/henne om ditt bruk er innenfor det trygge.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Konsekvenser av lavt kolesterol?

Lavt kolesterol, hvilke konsekvenser har det?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lavt kolesterol er ikke farlig for deg.

Høyt kolesterol er forbundet med hjertesykdom. Befolkninger med lave kolesterolverdier har lav forekomst av hjertesykdom. Du trenger ikke bekymre deg for at verdiene dine er for lave. Antageligvis gir en slik verdi en viss beskyttelse mot hjertesykdom.

Det finnes enkelte studier som har funnet en assosiasjon mellom lavt kolesterol og enkelte pyskiske sykdommer. Men merk, dette er kun en assosiasjon og ikke et årsaksforhold. Man kan ikke si at lavt kolesterol forårsaker psykisk sykdom. Kanskje er forklaringen heller motsatt vei? At enkelte mennekser med psykisk sykdom har vaner som gjør at de får lavt kolesterol.

Uansett trenger du ikke bekymre deg for for lavt kolesterol.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Varierende puls og atrieflimmer

Har påvist annfalsvis aterieflimmer! Dette utløses ofte ved puls rundt 110-125. Det er i dette omerådet jeg ligger da jeg jobber. Dette er for meg ubehagelig for det føles som om jeg mister pusten. Setter jeg meg på huk går det raskere over. Derfor blir dette for meg meget ubehagelig. Jeg kan stå opp på morgenen med puls liggende rundt 50. På natt har puls vært nede i 34. Når jeg står på badet er puls ofte på 115. Går jeg ut i garasjen , starter bilen går så for å dytte opp leddporten så kommer anfallet. Føles ikke trygt å sette seg i bilen da selv om leger sier dette er ufarlige anfall for mange har dette.

På jobb forrige helg fikk jeg et nytt anfall. Det etter å ha håndvasket bilen. Puls på 192 det første minuttet. Så puls på 133 som igjen økte til 156 før det roet seg. Tok 3-4 min. Målt med pulsklokke og håndholdt ekg måler. Begge viste det samme på pulsmåling.

Gikk tidl i sommer på betablokker siden jeg fikk påvist hypertrofisk kardiomyopati en diagnose som var feil og medisiner tatt bort. Fortykket septum på hjertet 14 mm trolig pga stress og på den tiden høyt blodtrykk. (Essensiell primær hypertensjon). Liten lekkaje på hovedpulsåre ut av hjertet men ikke noe farlig. Har brukt de aller fleste blodtrykksmedisiner og alle med bivirkninger. Måler nå blodtrykk hjemme morgen og kveld alle ligger under 120/70. Så har på eget intiativ droppet tabletter men sagt fra til lege.

Fikk og påvist belegg i begge halskar 2,5 mm. Ble satt på kolesterolmedisiner som jeg og har sluttet med pga bivirkninger. Kan nevne at jeg tok en second opinion på halskar forrige uke. 1,6 mm belegg i en liten fordypning på blodåre. Lege sa at han ikke ville satt meg på kolesterolmedisiner ut fra de målingene. Jeg er 176 høy gått ned fra 91 kg i juli 16 til 85 kg des 16 bare ved å legge om kosthold er 45 år. Mere grønt og smør er byttet ut med rapsolje og vita hjertego.

Men tilbake til anfallene som jeg oftes får ved puls på 110-120 så tør jeg nå ikke jobbe meg opp dit. Jeg vil og skal tilbake til 100% jobb. Kan jeg være en kandidat for ablasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål.

Det viktigste svaret først: Ja du er absolutt en god kandidat for ablasjon og du må be fastlegen din henvise deg videre.

Du sier at flimmeren kommer når du kommer opp i litt høy puls. Dette er ganske vanlig, og mange opplever at det er når de trener eller anstrenger seg fysisk at anfallene kommer. En løsning kan være å gå hjertebremsende medisiner, nemlig betablokkere. Men problemet hos deg blir sannsynligvis at du da får altfor lav puls når du ikke har flimmer og kan bli svimmel og uvel. Derfor er ablasjon et godt alternativ for deg.

Flott at du har gjort så mange livsstilstiltak og fått deg en sunnere kropp. Bra jobba! Dette vil du tjene på i det lange løpet.

Mvh

Wasim Zahid