Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Oppfølging etter stent i aorta

Hei! Om man får satt inn stent i hovedpulsåren, hvordan vil oppfølgingen være og hvor lenge følges man opp?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 15. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Etter stent behandling i aorta anbefales det oppfølging etter 1 måned, 6 måneder og 12 måneder. Deretter årlig. Kontrollene består av bildeundersøkelser. CT, ultralyd og mr kan være aktuelt. Legwbe vurderer hvilken undersøkelse som er passende.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hud

Eksem og hvete

Jente 22, sliter med atopisk eksem. Jeg har tidligere fått påvist gressallergi (store utslag), og nå også hveteallergi (små utslag). Legen mener begge disse allergiene vil kunne være med på å forverre eksemen min. For å bedre eksemen fikk jeg beskjed om å begrense hveteinntaket, samtidig som jeg ikke skulle kutte hvete helt ut - dette kunne medføre intoleranse sa hun. Synes dette ble litt uklart. Hvordan finner jeg balansen? Cøliakitesting osv virket uaktuelt med mindre symptomene forverres.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 15. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Hvete er et gress i familie med andre gressarter. Ettersom du er allergisk mot gress vil jeg tro at det er støv og pollen fra hvetemel og hvete som gressart som kan gi deg plager. Mange med deg slår ut på allergitester på hvete når de er allergiske mot gresspollen. De aller fleste tåler å spise hvete selv om testen gir utslag og de får plager av støvet.

Med mindre dine symptomer påvirkes av at du spiser produkter med hvete burde det være unødvendig å kutte ut eller begrense inntak av hvete. Det kan være lurt i en periode å notere ned om eksemet endrer seg om du spiser mye, lite eller ingen hvete. Før kostdagbok der du skriver ned det du spiser og følg variasjonen i eksemet. Du er sikkert kjent med at eksem påvirkes av andre faktorer som temperatur, luftfuktighet, aktivitet, irritanter, behandling mm.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Kvalm av hvit saus

Hei. Jeg er en jente på 14 år. For noen dager siden lagde vi hvit saus på skolen. Etter jeg spiste sausen ble jeg veldig kvalm. Det føltes ut som om jeg skulle kaste opp i flere timer etter. I dag lagde jeg hvit saus igjen og ble like kvalm og det føles ut som om jeg skal kaste opp. Kan det ha noe med hvetemelet som er i sausen? Kan det være at jeg ikke tåler hvetemel? Jeg spiser andre meltyper hver dag så jeg tror ikke det er cøliaki. Jeg merker heller ingeting av de andre meltypene.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Det er lite trolig at det er hvetemel eller melk som gir utslag ettersom dette er matvarer du bruke i mange andre sammenhenger. Du spiser andre melsorter og da er det ikke cøliaki eller glutenintoleranse.

Tenk over om det var ingredienser i sausene du ikke bruker til vanlig, eks muskatnøtt eller muskatblomme, karri eller annet krydder. Dersom det er karri så kan det  inneholde noe som heter Bukkehornskløver som er fremstillt av en belgfrukt som kan kryssreagere med bla peanøtter.

Saus er vanligvis kraftig og inneholde smør/fett. Noen syns det kan virke kvalmende uten at det er allergi.

Dersom dette gjentar seg flere ganger kan du ta det opp med legen din for nærmer utredning.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Astma og hveteallergi

Hei, jenta vår(6 år)har kraftig pollenallergi og reagerer med slim og tett halsen.Etter sesongen var over ble hun ikke bedre og har jeg mistenkte annen allergi. Vi har oppsøkt hjelp hos forskjellige spesialister men de har bare gitt hun mer astmamedisiner uten forbedring. I januar tok hun blodprøver hvor hun fikk påvist allergi mot hvete,nøtter.Vi prøvde oss frem med glutenfri diett hvor hun etter få dager viser stor forbedring.I dag fikk hun pasta i bhg og ble tett etter få timer. Hva gjør vi nå?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. februar 2019
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Ved pollenallergi kan man kryssreagere på nøtter og hvete. Da er det vanligvis hvete som gress som gir utslag, dvs at pollen/støv fra hvete kan gi symtomer, men at man vanligvis tåler å spise hvete.

Hveteallergi kan også gi symptomer. Vanligvis sjekker man for cøliaki før man fjerner glutenholdige produkter fra kosten. For at cølikitest skal gi riktig utslag må den tas mens man spiser gluten. Dersom cøliaki utelukkes kan hvete fjernes fra kosten til hun er symptomfri. I samråd med behandlende lege vurderes om hvete skal forsøkes igjen for å se om symptomene kommer tilbake. Dette for å være sikker på om det er nødvendig med hvetefri kost.

Det er grunnleggende å få kontroll på astmaen. God og riktig medisinering, opplæring i medisinteknikk og utøsende faktorer er en del av behandlingen.

Lykke til, hilsen Helle

TIA og risiko for ny episode

Hei Marita
Jeg har to spørsmål: Hadde en TIA ved årsskiftet. Er 55 år, kvinne med normalt blodtrykk, uten arvelig belasting av propp i ung alder i familien. Røker ikke og har normal alkoholkonsumsjon. Jobber i en jobb med varierte aktiviteter. Leser mange steder om den økte risikoen for propp og vekten av å følge medisinering etter undersøkelser. Dette gjør jeg. Hva sier da forskning om risikoen for slag og propp seinere i livet. Spørsmål to: Er det vanlig å slite psykisk etter en TIA?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 13. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for spørsmålet!

Statistisk sett så ser man at å tidligere ha gjennomgått hjerneslag eller TIA gir en viss økt risiko for å få nye slag. Tidligere var denne prosenten høyere enn det er i dag, og det skyldes nok at den forebyggende behandlingen er bedre enn for et par tiår siden. Tiltakene du beskriver for meg med normalt blodtrykk, ingen røyking, aktivitet og at du tar dine forebyggende medisiner, er viktige tiltak som gjør at din risiko for å få nye slag reduseres. Man kan aldri garantere at man ikke kan få slag eller TIA igjen, men med livsstilstiltak og medikamenter er det som kan gjøres, gjort. Høy alder og arv kan man ikke få gjort noe med.

Tallmessig så kan man se at av de som kommer inn med hjerneslag, så har 1 av 10 hatt tidligere TIA, litt fler har tidligere hatt hjerneslag.

Det er ikke uvanlig å få en psykisk reaksjon etter å ha gjennomgått potensielt alvorlig sykdom. Tankene og redselen om at dette kan oppstå igjen, er tilstede hos mange, og kan påvirke den mentale helsen. Selv om du kom "lett" fra et TIA-anfall, betyr det ikke at det ikke kan skape bekymring for den som rammes.

Snakk med andre om disse tankene, enten noen du har nær eller fastlegen din. Gi deg selv tid. Så kan det være greitt å tenke på at du har gjort det som er mulig for å forebygge, du har vært utredet etter TIA-anfallet, og du har startet opp med forebyggende medisiner slik at du er bedre beskyttet enn du var før du hadde din TIA-episode.

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

 

Hjerte/kar

TIA? TGA?

Hei. Jeg er 83 år. Sprek. Går mye og svømmer. Siden midten av desember har jeg hatt fem slags anfall. Det har økt i styrke for hver gang. Plutselig mister jeg tilstedeværelsen. De rundt meg får ikke kontakt. De forstår ikke hva jeg sier. Veit ikke hvilken dag det er. Etter ca 20min er jeg tilbake og alt er normalt. Vært på sykehus etter siste gangen, men dem finner ikke noe. Hva tenker du?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen.

Du beskriver anfallsvise episoder hvor du endrer bevissthet, men jeg oppfatter at du ikke blir bevisstløs. Du forsøker å snakke, men de rundt deg forstår ikke hva du sier.

Det er vanskelig å si hva dette kan skyldes, men jeg tenker at det er på sin plass å få en skikkelig utredning om det skulle oppstå flere ganger. Det kan være et lite "drypp" eller TIA-anfall, altså en bitteliten blodpropp som løses opp av seg selv etter få minutter. Det kan være et kortvarig TGA, altså forbigående total hukommelsessvikt som også kan gi forvirring. Det kan være en slags epileptisk episode, det kan kanskje være en forbigående hjerterytmeforstyrrelse som påvirker sirkulasjonen opp til hjernen. Det bør kanskje gjøres både hjerterytmeutredning med EKG, EEG og mulig CT eller MR av hjernen om dette ikke ble gjort ved siste innleggelse, like mye for å utelukke at det er noe på gang. Eventuelle forebyggeende medisiner kan være aktuelt om man får "napp" i utredningen.

Jeg anbefaler deg å ta kontakt med AMK ved neste episode.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Hjerteflimmer?

Hei. Her om dagen fikk jeg plutselig en følelse av at det vibrerte på venstre side av brystet, samtidig som jeg fikk plutselig veldig høy puls. Jeg har aldri hatt så rask puls før, som var mye raskere enn om jeg trener, løper, el. Det varte ikke veldig mange minuttene før det roet seg igjen. Jeg gikk i vanlig tempo da det hendte. Jeg har litt ujevn hjerterytme til vanlig, men har forstått at dette er vanlig. Er dette noe man bør oppsøke lege for? Det har kun skjedd denne ene gangen.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 12. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen!

Det kan høres ut som du har hatt en kortvarig episode med rask hjerterytme, uten at det er mulig å si mere om dette nå. Det å ha litt ujevn rytme innimellom er vanlig, og sjelden noe å bekymre seg for. Episoder med svært rask hjerterytme bør kanskje utredes om det skulle oppstå flere ganger, men dette må du diskutere med egen lege.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

ungdom med høyt blodtrykk

Er det flere ungdommer som har høyt blodtrykk? Hva kommer det av? Legene finner ingen årsak. Hvorfor skjer dette i ung alder?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Høyt blodtrykk er sjelden hos unge mennesker. Allikevel viser undersøkelser at det i familier med mye høyt blodtrykk ofte er slik at 20-åringer kan ligge høyere enn jevnaldrende allerede i denne alderen. Det er imidlertid sjelden man trenger medisin i ung alder.

Stort inntak av enkelte populære leskedrikker som inneholder mye koffein kan øke blodtrykket, også hos yngre personer. Det samme kan snus.

Noen sjeldne tilstander i nyrer og binyrer kan gi raskt økende blodtrykk hos unge mennesker. Ved slike brå endringer i blodtrykket må man undersøke for slike bakenforliggende årsaker til høyt blodtrykk.

 

 

 

 

Hjerte/kar

Statiner og bivirkninger

Forsøker lavdose, dvs 10 mg, Pravastatin 2 ggr.per uke. Det er statin nr. fire. Bivirkninger er hoven hals, svimmel, trykk i hodet, metallsmak, noe hjertebank og gen. uvel i flere timer medisindagene. Samme erfaring som med tidligere statin-tabletter. Kan man forvente bedring eller forverring ved bruk framover? Hva kan gjøres?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Bivirkninger på statiner er relativt sjelden, selv om mange rapporterer om det. Når man gir narrepiller (placebo) i stedet for statin angir også mange bivirkninger. Dette gjør det vanskelig å vite sikkert hva som er bivirkninger eller som er ubehag man uansett vil oppleve fra tid til annen. Du forteller om flere symptomer som du opplever som bivirkninger. Er det de samme bivirkningene du har erfart på alle de fire typene av statiner du har brukt?

Statiner gis først og fremst for å motvirke den langsomme prosessen med kolesterolavleiringer i åreveggen som kan gi angina og hjerteinfarkt. Det er forsvarlig om du prøver 6 måneder uten statin, for slik blir det lettere for deg å bedømme eventuelle bivirkninger.

Hjerte/kar

Bivirkning av betablokker

Har gått på 20 mg Pranolol morgen og kveld i 6 år,og har fungert supert. Er nå blitt plaget med sviendes utslett/elveblest på deler av kroppen. Ansikt,hals,armer,hender..Ingen utslag på allergitester. Kan en utvikle allergi for betablokkere etter 6 års bruk? Vil helst ikke bytte de ut..

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Mange typer av medisiner kan gi hudreaksjoner. Oftest vil slike reaksjoner komme relativt raskt, men de kan og komme etter en tids bruk. At de skulle komme så sent som etter at du har brukt de i 6 år virker imidlertid lite sannsynlig. Jeg er derfor ikke sikker på at dette skyldes medisinen. En sjelden gang kan man reagere på tilsetningsstoffer i medisinene, og sjekk derfor om Pranolol som du bruker nå er fra den samme produsenten du har brukt gjennom disse 6 årene.

Allergi mot medisinen eller et tilsetningsstoff vil neppe slå ut på en vanlig allergitest, så det sier ikke så mye.