Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

kolesterolsenkende behandling

Hei, Jeg har hatt høy bodtrykk i over 20 år og bruker medisiner mot det. Jeg fikk påvist diabetes for 1 1/2 år siden og da måtte jeg starte med kolesterolmedisin (statiner) etter det har har avføringen endret litt på seg, er blitt litt gulig/lysere brun og flyter i toalettet. Oftest fast men noen ganger grøtete. Er det en bivirkning ved bruk av kolesterolmedisiner? Har også gått ned i vekt men tror det er pga trening og litt skjerpet kost, prøver å spise til mest mulig faste tider. Er 44 år.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Endret avføring er ikke noen vanlig rapportert bivirkning på statinbehandling. Siden du opplevde at dette startet kort etter oppstart på statinbehandling er det imidlertid naturlig å tenke som du gjør. Jeg vil tilråde deg at du stopper 6 uker med statinbehandlingen, og så starter opp igjen. Hvis avføringen blir normal igjen etter disse ukene, men så blir løs igjen når du på ny starter opp så tyder dette på at det dreier seg om en bivirkning.

Hvis avføringen  er endret uavhengig av om du bruker medisin eller ikke bør du ta opp dette med fastlegen din, og be om at det utredes videre.

 

Hjerte/kar

Foramen ovale

Hei. Bør en få lukket nyoppdaget peristent foramen ovale, eller kan en leve et vanlig hektisk liv med hull i hjetet uten risiko for nytt infarkt? Kjenner av og til en lokal smerter som føles som doven/stikkende, nå sist i romjulen mens jeg så en film fikk jeg denne nummenheten i høyre underarm, men har i høst hatt den samme følelsen i venstre legg og høyre side hals, som varer 1-2 timer. Kan dette ha noe med hullet i hjertet å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 22. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Foramen ovale kaller vi det når en åpning mellom de to forkamrene i hjertet fortsetter å være åpen etter fødselen. Det normale er nemlig at dette huller lukker seg i det vi fødes. Vi tror at nesten 25% av alle personer har et åpentstående foramen ovale. Det oppdages ofte tilfeldig ved en hjerteundersøkelse.

Det har vært mye spørsmål om et slikt åpenstående foramen ovale kan gi noen økt risiko. Det har mest vært fokus på om det kan gi økt risiko for blodpropp til hodet, og dermed et mindre hjerneslag. Hvis man tror dette er tilfelle hos en pasient kan man lukke dette med en paraplylignende innretning man fører inn i hjertet fra høyre løyske. Det er og noe økt risiko for såkalt dykkersyke hos de som har åpentstående foramen ovale., dvs. at luft passerer gjennom hullet og går med blodet til hjernen.

De fleste som ikke har andre unormale tilstander i hjertet vil man imidlertid ikke behandle for et slikt åpentstående foramen ovale.

Hjerte/kar, Kosthold

Salt og blodtrykk

Min fastlege måler blodtrykket ved besøk på legekontoret hver tredje måned. Blodtrykket har i noen år vært vanligvis 136/80. Fordi at jeg ville unngå å få for lite salt i kroppen så har jeg de siste tre månedene økt saltinnholdet i kosten. Da jeg nylig kom til fastlegen og fikk blodtrykket målt så ble jeg overrasket over at blodtrykket var økt til 100/90. Nå undres jeg over om det er denne salttilførselen som er grunnen til forhøyet blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 21. januar 2019
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei. Du skriver at blodtrykket ditt ved siste måling var 100/90. Dersom det ikke var en trykkfeil var det altså kun det diastoliske blodtrykket (undertrykket) som hadde økt, ikke det systoliske (overtrykket). 

Blodtrykket kan variere en del gjennom dagen og fra dag til dag, så det er vanskelig å si så mye om blodtrykket ditt ut fra én måling. Men et høyere saltinntaket øker blodtrykket hos de fleste, på ganske kort tid. Det er derfor ikke utenkelig at det høyere diastoliske blodtrykket ditt skyldes økt saltinntak.

Les mer om salt på våre nettsider: Salt bidrar til høyt blodtrykk.

Hjerte/kar, Lunge

Plager med brystet og kaldt vær

Hei, Jeg har merket at jeg plages med brystet, og blir generelt pjusk når det er kaldt. Kan det henge sammen med vedfyring i området? Jeg flyttet for 1,5 år siden litt nærmere E18, men bor fortsatt godt oppe i høyden. Hva skal jeg spørre om hos fastlegen for å få en undersøkelse hos relevant spesialist, og hva slags spesialist er dette?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. januar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Du skriver ikke om du har en hjerte- eller lungesykdom. Kaldt vær i seg selv kan påvirke en hjerte- eller lungesykdom i tillegg til forurenset uteluft. Det blir vanskelig å gi noe annet råd enn at fastlegen din må vurdere dine symptomer opp mot en eventuelt diagnose du har, og derette avgjøre om du trenger henvisning til spesialist. Du kan også benytte deg av LHLs rådgivningstelefon for en samtale rundt temaet.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Hjerte/kar

Atrieflimmer og blodfortynnende medisin

Fikk ablasjon i desember 2018. Kuttet ut blodfortynnende etter bare 2 uker. Årsak er ubehaget de gir. Har vært sykmeldt siden ablasjon da flimmer anfall uansett hvor korte de er setter psyken på prøve. Hvorfor er det så lite info om hvordan paroxymal atrieflimmer påvirker noen av oss? For min del er et liv med disse plagene lite verdt. Har brukt alle de 4 nye og sist marevan...hilsen en som har gitt opp og derfor også kutta medisin.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. januar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann, og takk for henvendelsen.

Den viktigste årsaken til å bruke blodfortynnende medisin i forbindelse med paroxystisk atrieflimmer og ablasjon, er at det forebygger risikoen for blodproppdannelse som hjerneinfarkt. Norsk hjerneslagregister som sitter på tall fra alle sykehus, viser at 1 av 4 som får hjerneslag, får det på grunn av atrieflimmer. Det vil si at det var rundt 3000 mennesker i 2016 som fikk hjerneslag på grunn av sin flimmer. Atrieflimmer øker risikoen for at små eller større propper vandrer fra hjertets forkammer. følger blodstrømmen opp til hjernen og kiler seg fast med den følgen at hjernevevet dør i området som skal forsynes av blodåren. Typisk for en del hjerneslag som skyldes atrieflimmer, er at det kan komme flere små propper som fordeler seg i ulike områder av hjernen, eller at det vandrer en større propp fra hjertet opp til hjernen og lager et større hjerneslag. 

Jeg forstår at du kanskje ikke har adekvat kontroll på flimmeraktiviteten på tross av ablasjon. Medikamenter som bremser hjertefrekvensen er ofte aktuelt. Noen ganger brukes det kun som anfallsbehandling, andre bruker medisinen hele tiden. Det kan være ubehagelig å få flimmer, mange føler seg slapp, utmattet og ute av form, samtidig som de kan oppleve at hjertet raser av gårde.

Noen med atrieflimmer klarer å påvirke flimmeraktiviteten med tiltak som å redusere kaffebruk/koffein-inntak, unngå stress, regelmessig mosjon som ikke er ekstrem (ikke maraton og birkebeinerrenn), unngå overvekt og høyt blodtrykk som ytterligere øker belastningen på hjertet.

Jeg foreslår at du tar dette opp med din fastlege. Det er forståelig at du vegrer deg for å bruke medisiner som gir mange bivirkninger, men jeg synes ikke du skal gi opp å få et godt liv på tross av at du har paroxystisk atrieflimmer.

Du må gjerne ringe LHLs rådgivningstjeneste for å få snakke med noen, vi er tilgjengelig mandag - torsdag mellom klokka 09 - 15, tlf 67 023 023.
Les mer på våre nettsider: https://www.lhl.no/hjerte--og-karsykdommer/atrieflimmer/

Lykke til!

mvh
Marita, LHL

 

Hjerte/kar

Bruk av støttestrømper

hei!
Ser det er forskjellig hvordan man bruker støttestrømper selv blant helsepersonell. Jeg har lært at støttestrømper skal tas av om natta men har vært på steder hvor de lar pasientene sove med støttestrømper om natta. Er dette hensiktsmessig? i så fall hvorfor? Har også observert at enkelte profesjonelle fysioterapeuter bruker støttestrømpe og i tillegg bruker støttebandasje opp der igjen og skal sove med det. Ofte er det lymfeødemer og ødemer knytet til andre årsaker. På forhånd takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 21. januar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!
Indikasjon for bruk av støttestrømper er veldig forskjellig, derfor kan du observere ulike måter å bruke dem på. Støttestrømper har ulike kompresjonsgrader, fra grad 1 som kun har en lettere kompresjonseffekt, til bruk på lettere ødemtendens og med lett redusert sirkulasjon. Også strømper til bruk på flyreiser for å forebygge blodpropp har denne kompresjonsklassen. Strømper med kompresjonsgrad 2 og 3 har bedre kompresjonsevne og brukes av pasienter med sår, dyp venetrombose og redusert sirkulasjon. Kompresjonsbandasje og eventuelt strømper ved sår og sårtilheling skal noen ganger ligge på hele døgnet.

Kompresjonsgrad 4 brukes hos pasienter med lymfødem. Hovedregel for bruk av kompresjonsstrømper er at de skal av på kvelden, og bør trekkes på før man står opp om morgenen. Hos kritisk syke pasienter med stor risiko for å danne blodpropp kan det være at de velger å bruke støttestrømper hele døgnet.

mvh
Marita. LHL

Hjerte/kar

Slutte med vival

Har i en periode på grunn av sykdom og store personlige påkjenninger brukt 5 mg vival pr. døgn. ca. 5 dager i uken. Dette har jeg brukt i ca. 2 år. Er ikke så glad i å bruke medisiner og jeg har bestemt at nok er nok. Jeg ønsker å slutte med vival. Bør jeg slutte med en gang eller synes dere jeg bør gå langsomt fram med å slutte med dette

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Vival er et avhengighetsskapende stoff og det kan derfor være lurt å trappe gradvis ut. Du bør gjøre dette i samråd med legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Cerrawater

Hei. Er det farlig å drikke vann som dette når man tar Propranolol/pranolol 20mg (ca 4 ganger daglig)? https://cerrawater.com/store/cerrawater-pitcher Det står "Do not take Cerra Water directly with medication as it will increase the amount you absorb. You may have Cerra Water 15 minutes before or 15 minutes after taking your medication." Vil det være risikabelt å drikke det? Det står også at det blir tilsatt kalium i vannet. Stemmer det at man bør være forsiktig med det når man tar betablokker?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg har ingen kjennskap til dette vannet. Hvis det står advarsel om å ikke kombinere vannet med medisiner, så bør man vel følge det rådet.

Personlig ser jeg ingen grunn til å drikke dette vannet. Det vannet vi får i springen i Norge holder høy kvalitet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Depresjonsbehandling og hjertesykdom

Dame, 56år,💙-inf. 2014 m/stent, nye stenter 2016. Bruker Albyl-E, Metoprolol, Ramipril, Cardizem og Crestor. Har brukt Fluoxitin god effekt, men lav puls (46-48). Sluttet med de. Bruker Wellbutrin m/dårlig effekt. Er deprimert og noe angst ift 💙-problemene. Sikkert vanskelig, men kan du foreslå et medikament jeg kan bruke sammen med de andre med., og som ikke gir vektøkning.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er dessverre slik at alle medisiner har bivirkninger. Så rammes vi ulikt av bivirkningene. Noen kan reagere på et medikament, mens andre ikke merker noe. Jeg kan derfor ikke foreslå noe medikament som jeg vet vil fungere og samtidig gi færre bivirkninger. Dette er ganske individuelt og ofte må legen og pasienten bare prøve og feile inntil man finner en tilfredsstillende kombinasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Metallklaff og blodfortynnende

Hei.Ble hjerteoperert i 2013, satt inn metall klaff. Går på marevan og undrer på om det er trygt og gå over til andre medisiner som har kommet på markedet? Mvh Svein

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, du kan ikke erstatte Marevan med andre blodfortynnende medisiner. De nye blodfortynnende medisinene fungerer ved andre tilstander som flimmer og blodpropp, men ikke ved mekaniske hjerteklaffer.

Mvh

Wasim Zahid