Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Matallergi i voksen alder

Hei. jeg fikk påvist etter 2 kraftige allergiske reaksjoner som endte opp på legevakten. Fått svar på prøver og viser seg at jeg i en alder av 52 og har kun hatt allergi mot katt (har katt), har nå allergi mot kumelk, hvete, eggehvite, peanøtt, katt og hund. Kjenner dette er en stor utfordring i matveien og ønsker å få litt mer informasjon fra gode nettsider eller foreninger. Har du noen gode tips?

Har kjøpt glutenfritt brød, det kan jeg vel ha. Kjøpte spelt brød for det sa de i bakeriet at jeg kunne ha, men det kan jeg vel ikke. Skal på videre utredelser på sykehuset for å ta grundigere prøver så håper på bedre svar da. I alt jeg leser av bruksanvisninger står det mye melkeproteiner og det skal jeg vel heller ikke ha? Dette går seg sikkert til men en utfordring blir det.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Ved allergi er det beste rådet å unngå det man er allergisk overfor enten det er mat, dyr eller pollen.

Det er svært skjelden at kumelk- og eggallergi påvises i voksen alder. En diett uten melk, egg og hvete er krevende å følge. Det er derfro viktig at diagnosen er riktig. laboratoritester alene er ikke nok til å stille en sikker diagnose. Sykehistorien, dvs en gjennomgang av hva du spiser, hvilke symptomer du får, alvorlighetsgrad osv. Det anbefales å føre kostdagbok. Da skriver du hva du spiser og hva som skjer. Disse notatene tar du med til legen, de vil være til hjelp for å finne hva som gir reaksjon.

Spelt er hvete så det kan du ikke spise om du skal ha diett uten hvete. Alt glutenfritt går bra.

På våre nettsider finner du informajon om allergi mot det meste, inkludert allergi mot hvete, egg og melk. 

LHL som pasientorganinsasjon dekker allergi gjennom LHL Astma og allergi. Vi er aktive på facebook og instagram gir ut elektroniske nyhetsbrev og bygger nettverk for bruker. Du er velkommen som medlem og følger.

Ta gjerne kontakt med vår rådgivningtelefon om du har flere spørsmål.

Lykke til, med vennlig hilsen Helle

Allergi

Melkeallergi og andre allergier hos små barn

Hei Vi har ei jente på 6 mnd. Som har fått påvist kumelkproteinallergi ved prikktest. Hun har fått morsmelk hele tiden. Og plagene(mye luft, prump og gulp) forsvant da jeg kuttet ut meieriprodukter i kosten. Hun har imidlertid reagert med diaré på mitt inntak av soyaprodukter som erstatning for melk, men har ikke fått påvist allergi på dette. Dette har vi forstått kan være fordi proteinet ligner. Hun har også reagert på peanøtter gjennom min kost(elveblest, røde øyne og forkjølelsesymptom). Heller ikke peanøttallergi fikk utslag på prikktesten. Hun har fått smaksprøver av allergigrøten sinlac og dette gikk helt fint. Etter et lite opphold fikk hun 5-6 skjeer av grøten og kastet etter noen timer opp flere ganger, ble blek, for så å sløve helt vekk hvor det ikke gikk ann å få kontakt med henne. Hun surklet og smattet mye. Hun kom seg litt etter at de sugde slim ut av halsen i sykebilen, og ble bedre etter noen timer på sykehus. Det ble da konkludert med at det sannsynligvis var et magevirus som slo henne ut. Jeg opplevde det som en allergisk reaksjon uten at jeg har inngående kunnskap om dette. Pga. den skremmende hendelsen ventet vi noen uker med å gi grøten igjen. Denne gangen gav vi 3-4 skjeer. Samme hendelsesforløpet skjedde også denne gangen, i tillegg fikk hun mye eksem i fjeset(kinnene). Hun har atopisk eksem, men fjeset hadde ikke eksem før hendelsen. Grøten har egentlig bare to ingredienser, bortsett fra oljer, mineraler og vitaminer, som er Johannesbrødkjærnemel og ris. Begge uvanlig å reagere på forstår jeg. Det ble anslått av legene at det trolig da var risen hun hadde en reaksjon på. Med ris og melkeallergi sitter jeg igjen med kun en havregrøt fra helsekost. Hun har fått 2 teskjeer av denne hver dag nå i 3 dager og jeg er usikker på om hennes tyntrennende blanke snørr og tette nese også skyldes allergi på denne eller om det er tilfeldig. Har litt luft og magevondt også, men har tenkt at dette er normalt når fast føde introduseres. Jeg har også nå sett at johannesbrødmel er en del av ertefamilien, som peanøtter og soya. Jeg tenker derfor at sannsynligheten for at det er dette hun reagerer på kanskje er større? Har du noen tanker her, allergier, kryssalergier. Ting jeg bør vise ekstra forsiktighet med hva gjelder smaksprøver. Finnes det måter å avdekke hvilken av disse hun reagerer på , uten å måtte risikere tilsvarende reaksjon?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Din datter har påvist allergioverfor kumelk og atopisk eksem. I tillegg begynnner hun å reagere på andre matvarer. Min umiddelbare tanke var også belgfruktfamilien der soya, peanøtt og johannesbrødkjerner er med. Ris er en annen teori. Det er ikke alltid laboratoritester slår ut, spesielt ikke hos så små barn.

Mitt forslag er at dere be om henvisning til barneavdelingen dere hører til for allergiutredninge, evt til Voksentoppen senter for astma og allergi, nå post 1 på Rikshospitalet. Der har de erfaring og kompetanse til å utreden kompliserte allergitilstander.

Når det gjelder utprøving vil jeg foreslå kokt og most brokkoli og potet. Det finns yoghurt av havre, havregurt. Gi en smaksporsjon, ca en halv teskje første gang. Ved diett uten soya kan produkter med soyalecitin og soyaolje brukes.

Dere bør få time hos klinisk ernæringsfysiolog som kan foreslå trygge matvarer og et næringriktig kosthold.

Hun bør selvsagt ha en fullverdig melkeerstatning som dere får på blå resept fra apotek. Ved påvist melkeallergi kan hun få det tl hun er 10 år. Via kumelkallergi kan dere kontakte ernæringsfysiolog med spørsmål.   

Om du vil snakke med meg kan du ringe rådgivningtelefonen på 67 023 023. Om det er noen andre som svarer gir de meg beslkjed så ringer jeg tilbake.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Lunge, Allergi

Hundehold i borettslag/sameie

Vi har kjøpt oss en selveierleilighet i et sameie. Vi har hund vi gjerne vil ha med oss. Men styret nektet. Jeg leverte legeattest på at hundehold gjør godt for meg. Men da fikk styret en annen beboer til og få attest på at han har kols og asma allergi. Vi bor i hver vår etage. Vi i 2 med inngang mellom heis eller trapp. De i første med egen inngang. Vi har felles postkasse stativ og adkomst parkering mellom gang/heis. Kan det være riktig at han kan få så store plager av hunden at vi ikke kan ha den med oss? Han er ikke en gang villig til og prøve.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. juni 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Takk for henvendelsen!

Dette er et vanskelig tema, men som boligkjøper er det viktig å avklare muligheten for dyrehold før man byr.
Lovverket sier at hvis det ikke er innført forbud mot dyrehold i borettslag/sameie, kan man i utgangspunktet ha dyr, men det må ikke være til urimelig eller unødvendig sjenanse for øvrige beboere. Det skal altså en del til for å kunne nekte en andelseier å holde dyr. Borettslaget/sameie ved generalforsamlingen eller styret, må likevel kunne innføre rimelige "kjøreregler", blant annet om at hundeeier må plukke opp etter hunden og at hunden må være i bånd på borettslagets område.
Hvis bortettslaget/sameie har innført forbud mot dyrehold, sier loven at andelseier likevel har rett til å holde seg med dyr, dersom "gode grunner" taler for det, og at dyreholdet ikke er til "ulempe" for øvrige beboere. Som du ser, er lovens begreper svært skjønnsmessig, og det er ikke alltid like enkelt på forhånd å vite om man har retten på sin side.

Spørsmålet er om du på forhånd hadde sjekket om dyrehold var lovlig ved kjøp av leiligheten? Hvis det står i vedtektene til borettslaget/sameie at dette ikke er lov og det er etablert praksis, kan det være vanskelig. Å ha kols eller astma, trenger ikke automatisk bety dyreallergi, men allergi må tas på alvor. Har du forsøkt å snakke med den som er allergisk for å finne ut hvor store plagene er, og om det er mulig å finne en levelig løsning for begge parter?
Du kan ha rett til fri rettshjelp via innboforsikringen din om det skulle bli nødvendig.

Dersom borettslaget/sameie, hvor det har vært tillatt med dyrehold, innfører forbud, må de i utgangspunktet akseptere at dyreeier beholder dyrene de allerede har, uavhengig av om lovens vilkår for øvrig er oppfylt. Borettslaget/sameie ved styret kan derimot ikke innføre en regel uten at det er vedtatt på generalforsamlingen.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Allergi overfor sjømat

Jeg spiste som barn en del sjømat, alt fra skalldyr, blekksprut, blåskjell, kråkeboller osv. Dette i Italia, der jeg er født. Flyttet så til Norge, ble mye mindre av den slags mat da. Ble mest sannsynlig forgiftet av dårlige blåskjell en gang i Oslo i ungdomstiden en gang. Etter det har jeg holdt meg unna. Spiser reker og scampi av og til laks og en sjelden gang torsk (eller mat med torsk i), makrell i tomat og kaviar en sjelden gang. Skal til Italia nå om en uke ,har ikke vært på besøk på 18 år. Lurer nå på om det er noe sjanse for at jeg kan ha utviklet noe allergi for sjømat ? Aldri hatt noe reaksjon som jeg vet om, men tenker at siden det er lenge siden. Kan medisiner (Cipralex, Quetiapin ,og sobril ) gjøre at en tåler slikt dårliger ? Skal jeg være redd for å prøve meg fram ?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Allergi kan endre seg med alderen. Skjell og skalldyr er forøvrig en matvare som ofte forårsaker forgiftning og det blir gjerne forvekslet med allergi.Du sier at du spiser både skalldyr og fisk av og til hjemme uten å få reaksjon.

Det er ingen grunn til at du skal unngå å spise fisk og skalldyr i Italia som du spiser hjemme. Jeg er ikke kjent med at medisiner kan forverre eller trigge allergi.

God tur til italia og god sommer.

Med vennlig hilsen Helle

Lunge, Allergi

Pollenallergi og forverring av astma

Hei!
Jeg har hatt pollenallergi fra jeg var barn. Aller verst er gress, reagerer på første til siste pollen er i lufta. Tar Telfast hele året da jeg har lett for å få ulike utslett etc., og øyedråper og nesespray i sesongen. Har også astma. Tar daglig medisin for det. I tillegg har jeg matintoleranse for gluten og laktose. Men denne sesongen kan jeg ikke spise egg eller avokado heller. Denne sesongen har vært helt forferdelig. Har de siste to ukene så mye slim i halsen og er så tett i spesielt hals. Nyser, klør i øyne, og tett, men ikke rennende nese. Blir veldig trøtt på dagtid og når kvelden kommer kvikner jeg til. Trøttheten , kombinert med forsterkede astmasymptomene er nytt av året. Fungerer ikke akkurat optimalt på jobb. Jeg har økt til dobbel dose av Telfast i samråd med legen. Han sa det var ok i perioder. Til neste år vil jeg booke meg inn for å bedre vurdering av alternativene. Inntil da, har dere noen råd til meg? Spesielt mtp på astmasymptomene. På forhånd, takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. juni 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Sentralt i astmabehandling er viktigheten av å justere dosene ved første tegn på forverring, for å unngå kraftige anfall. Det gjør men gjennom å ha et egenbehandligsskjema som beskriver hvordan man selv kan foreta de første og viktigste justeringene av astmadosene uten å kontakte lege. Om man er på maksdose, kan legen vudrere om du trenger tilleggsbehandling i form av f.eks tabletter. Du bør også diskutere med legen din om du bør starte på allergivaksinasjon mot gresspollen da pollenallergien din er sentral ved forverret pust. Vaksinasjonen kan tidligst begynne i oktober. Du kan lese mer om allergivaksinasjon her 

Når det gjelder allergimedisiner, kan det være en ide at legen går gjennom behandlingen på nytt for å se om du kan ha bedre effekt av andre typer enn de du bruker i dag.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

 

Allergi

Nøtter og peanøtter

Eg er allergisk i mot hasselnøtt , men tåler spor av nøtter. Eg er redd for å bli meir allergisk og held meg derfor unna all form av nøtter inklusiv peanøtter, men eg et der det er spor. Er det slik at at ein har ein viss kvorte ein tåler og viss ein overstiger den så kan man bli meir overfølsom og dermed ikkje tåle spor av nøtter ? Eg lurer på kva eg bør halde meg unna . ( Til info så reagerer eg i tillegg med nummenhet på leppene av eple, plomme, kirsebær kiwi mm og er allergisk mot pære. )

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet. Peanøtt er ikke en nøtt men en belgfrukt. Med mindre du reagerer på peanøtter er det derfor ingen grunn til å unngå det for å forebygge allergi.

Hasselnøtt er i familie med en del andre trenøtter og der kan kryssallergi forekomme. at dureagerer på en del frukt også tyder på at du har kryssallergi overfor disse grunnet pollenallergi. De aller fleste med matallergi, spesielt de som har kryssallergiske reaksjoner tåler godt produkter som er mekret med "spor av". Det er kun de få somfår svært alvorlig reaksjon av enbitte liten mengde som trenger å unngå spormerkede produkter.

Om man blir mer følsom med tiden er individuelt. Om det er slik at du tåler "litt" er det ikke nødvendigvis slik at du vil bli mer følsom med tiden.  Noen blir mer tolerante andre mer følsomme. Følg med på hvordan du syns utviklingen er. Dersom du har pollenallergi kan du være mer følsom i pollensesongen enn ellers.

Om du har behov for det kan du ringe meg på rådgivningtelefonen på 67 023 023

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Kan jeg ha allergi for steinbit?

Hei, Jeg har nettopp vært på butikken og handlet med meg fiskeprodukt på rema 1000. Dette er fiskekaker som inneholder steinbit. Jeg vet jeg tåler fiskekaker, men denne gangen gikk handleturen så kjapt at jeg glemte og se over at denne faktisk inneholdt steinbit. Jeg spiser gjerne laks, torsk osv. Men aldri spist steinbit i hele mitt liv. Jeg er allergisk for reker, jeg tåler ikke 1 reke engang. Kan steinbit gi et utslag, burde jeg holde meg unna dette ? Siden steinbit er jo noe helt annet enn laks og torsk?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er mulig å være allergisk overfor en type fisk og tåle andre fiskeslag.

Fiskekaker er sammensatt av mange ingredienser, så jeg ville sjekket om det var skalldyr eller andre fiskeslag i først for å finne ut om det kan være andre årsaker enn steinbit.

Deretter bør du teste ren steinbit dersom legen din og du ikke tror det vil utløse en alvorlig allergisk reaksjon.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Allergi

7-åring med kumelkallergi

Min datter på 7 år har vært kvalm hver dag i 2 mnd. Spesielt etter inntak av havregryn med melk etter frokost. Tok blodprøver nå som slo ut på kumelkallergi. Trodde det var noe de fikk da de var barn? Aldri vært plaget før nå. Er det normalt å få så sent?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er riktig av allergi overfor kumelker vanligst hos små barn.

Dersom større barn reagerer på melk kan det være laktoseintolerasne. Da er det melkesukkeret de reagerer på, ikke melkeproteinene som ved allergi.

Det er langt enklere diett ved laktoseintolerasnse. da kan hun spise en rekke meieriprodukter som hvitost, laktoseredusert og laktosefri melk, yoghurt osv. 

Les mer om forskjellene på melkeallergi og laktoseintoleranse

Jeg anbefaler at du registrerer når og hvilke symptomer hun får. er det hver gang hun spiser noe med melk i? Er det verre når hun spiser søte melkeprodukter som iskrem, krem, grøt og søtmelk? Tåler hun varmebehandlet melk? Dvs melk i mat som er kokt eller stekt. Ta notatene med til lege og be om en vurdering.

Barn skal ikke ha vondt i magen uten grunn.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Allergi

Matallergi i skole og barnehage

Ved kraftig allergi/anafylaktisk reaksjon ved inntak av egg, nøtter og melk. Hvordan gjør man det ift bhg og skole? Bhg, får utslett osv hvis vi kysser han på kinnet etter å ha spist egg, kiwi og vil trolig reagere kraftig på svært små mengder. Utslett på hele kroppen av å ta en smule med bakst med liten mengde egg i inn og ut av munnen. Hva kan man forvente av bhg? At de ikke serverer egg, nøtter kiwi? Å har god håndhygiene og kjøkken hygiene? Tips? Etterhvert er det skole og Sfo, hvis allergien er like kraftig da, hva kan man forvente der? Sender ut brev om å unngå rått egg, kiwi og nøtter i matpakken for å få bort det mest konsentrerte, og vaske hendene etter lunsj? Annet? Sender selvfølgelig allergi medisin og epipen, men er allikevel redd, da vi ser hvor fort ting kan skje.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 09. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Matallergi kan være utfordrende å håndtere i barnehage og skole. Jeg vil tror det er litt enklere i barnehagen, der de er flere ansatte og tilstede i spisesitusjonen.

Informasjon og godt samarbeid er avgjørende. Be om et møte i god tid der dere, evt sammen med helsesøster eller lege, informerer om barnets allergier, hva det ikke tåler, hvilke symptomer som forventes og hva de skal gjøre ved uhell. Orienter også om hva barnet KAN spise. Vi har samlet en del tips og laget et skjema som kan lastes ned for bruk i skole og barnehage under tilrettelegging ved-matallergi

I en barnehage må det av flere grunner være god hygiene. Snakk med dem om viktigheten av at allergihygiene inkuderes i hygienerutinene.

Sammen medbehandlende lege bør dere komme frem til en anbefaling om visse matvarer bør unngås i de andre barnas mat. Om rutinene er gode er det skjelden nødvendig. Helsedirektoratet her utarbeidet retningslinjer for håndtering av nøtter i skole og barnehage. Disse finner du her. De samme prinsippene kan gjelde for andre allergener også.

Tilby å ta med "reservemat" til å ha ved festlige anledninger. Ta med oppskrifter på kaker som passer for alle.

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Allergi

Silikonallergi

Hvor kan jeg få testet om jeg har siliconallergi. Fastlegen kunne ikke gjøre det, det var ingen av deres laboratorier som kunne sjekke testen? Mvh. Monica

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 08. juni 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

En spesialist som jobber med allergi vil kunne hjelpe deg. Be om at din fastlege henviser deg til et senter som jobber spesielt med allergi eller til en hudlege.

Lykke til

Vennlig hilsen Rose