Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Kortison mot astma- og allergiplager

Hei, jeg for et par uker siden var jeg skikkelig forkjølet med masse slim i brystet og vond hals. Dro til legen og fikk beskjed om å ta kortisontabletter, to tabletter om dagen 20 MG, også fikk jeg beskjed om å trappe opp på ventoline og flutiform. Det tok en stund før jeg ble bedre men etter en stund igjen så har jeg igjen da blitt litt syk igjen, eller jeg har vel egentlig ikke fortsatt blitt helt frisk, har vært forkjølet i en måned eller noe sånt tror jeg. Nå har jeg kjempevondt i halsen, og er litt slapp også men ikke så mye plaget med astmaen nå ihvertfall. Jeg har også hatt problemer i hele sommer med av og på forkjølelse og allergi. Skal til øre nese hals lege for utredning pga nesetetthet og hørsel.

Jeg har astma, allergi og eksem, det har jeg hatt hele livet. Har også en til diagnose som heter velo cardio facial syndrom (VCFS) som gjør at jeg har litt nedsatt immunforsvar i tillegg men jeg vet ikke om disse diagnosene har en sammenheng med hverandre som gjør at jeg er så mye syk eller ikke. Går det evt an å prøve kortisonsprøyte før en sommer ? Jeg har ikke blitt anbefalt å ta det.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 22. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Kortisonsprøyter anbefales sjelden. I visse tilfeller kan den gis i forkant av pollensesongen dersom man ikke har effekt av annen behandlig og er svært plaget.

God astmabehandnling hele året og ev opptrapping av medisiner før pollensesongen er vel så viktig for å redusere plagene. Husk også å begynn med allergitabletter en-to uker før forventet pollenspredning.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Tett nese - allergisk rihnitt

Hei, Jeg har et stort problem med allergi. I hele året. Problemet er min nese, rihnit. Min nese er veldig tett. Og jeg har masse snue, og jeg nyser mye, og det klør så masse også. Jeg har vært hos lege. Og jeg har tatt blod prøve, og andre prøver som viste at jeg er allergisk mot hunder. Men jeg har ikke hund hjemme. I tillegg tar jeg tabletter og nese spray som de anbefalte meg. Men den hjalp bare litt, ikke så mye. Og jeg var avhengig av nese spray. Nå vil jeg ikke bruke mer nesespray. Men nå begynner temperaturen å synke og det blir kaldt, da får jeg problemer med å puste. Det er veldig vanskelig å sove også. Min nese er veldig tett. Jeg har begynte på alternativ medisin, akupunktur. Jeg har vært der 2 ganger. Det hjalp bare litt. Jeg trenger hjelp. Jeg trenger en lege som er spesialist på denne type problem. Kan dere hjelpe meg? Takk for det.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 22. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

tett nese er en utfordring og det blirofte verre når det er kaldt. Du bør be fastlegen om henvisning til spesialist innen øre-, nese og hals. De er spesialister på rihnitt og tette neser.

For å finne en spesialist i nærheten av der du bor kan du kontakte www.helsenorge.no eller ringe telefon 800 43 573

 

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Nøtteallergi og prikktest

Hei! Er prikktest i forhold til nøtteallergi helt sikkert? Kan det skje at prøvene blir målt feil og at man kan ha allergi mot nøtter, selvom man ikke hovner opp eller blir rød under en prikktest? Og hva er mest sikkert? Blodprøve eller prikktest i henhold til allergi mot nøtter?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 22. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Ved diagnostisering av all type allergi er sykehistorien det aller viktigste. Får man symptomer når man spiser eks nøtter hver gang? Er det alle typer nøtter? Hvilke symptomer oppstår osv. Det danner grunnlag for om allergi skal mistenkes. Prikktest og/eller blodprøvestøtter eller svekker mistanken. En laboratorietest alene er aldri nok. Det er mumilg å få utslag på prikktest uten at man har kliniske symptomer. Man kan også ha symptomer uten at det slår tydelig ut på prikktest. Det er tilfelle hvis man har tatt allergimedisin (antihistaminer) siste uken før testen ble tatt. Les mer om allergitester her.

Lykke til, hilsen Helle

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og diabetes type 1

Hei! Kvinne, 41 år, har hatt diabetes 1 i 24 år. Har alltid hatt fint blodtrykk, men har nå forhøyet: 143/90 og høy puls. Er alltid sliten, blodsukkernivået har i det siste begynt å være høyt om morgenen, er ofte begynt å bli svimmel og ofte uvel/småkvalm. Har lyst til å få sjekket dette skikkelig, så hva anbefaler du?

Min far fikk hjerneslag da han var 50 år, og døde av plutselig stort hjerteinfarkt med hjertestans 65 år. Hans far fikk også tidlig hjerteinfarkt. Er ganske redd for at dette som nå har begynt med meg er starten på noe med blodårene og hjertet..

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2017
Helge Istad, Overlege

Jeg er helt enig med deg i at du bør undersøkes for disse symptomene siden dette er noe som har tilkommet hos deg den siste tiden. Først og fremst tenker jeg at du må undersøkes i forhold til om du kan ha begynnende hjertesykdom. Det er ikke alltid symptomene på begynnende angina er de klassiske brystsmertene.Mange diabetikere kjenner ikke typiske brystsmerter selv om de har angina, og vi tror dette har sammenheng med at mangeårig diabetes kan svekke følenervenes funksjon. Det gjelder også de følenervene som registrerer brystsmerter. Svimmelhet, kvalme og uvelhet kan være symptomer på kransåresykdom. Du bør henvises til hjertespesialist, og denne vil undersøke deg både med belastningstest(sykkel/tredemølle) og med ultralyd av hjertet.

Hjerte/kar

Fjerne kalsium fra åreveggene

Siden edta ikke beviseligt virker til fjerning av kalsium fra åreveggene, hvilket alternativ finnes til dette?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2017
Helge Istad, Overlege

Når man måler kalsiuminnhold i åreveggene er dette uttrykk for at der er tilkommet avleiringer(fortykkelser) i åreveggen som inneholder kalsium. Slike kalkavleiringer i moderat grad er vanlig å finne hos personer etter 60-70-årsalder. Hos noen er de uttrykk for trange kransårer, som kan ha behov for behandling(utblokking). Dette er imidlertid avhengig av om pasienten har symptomer, og om kalkavleiringene medfører redusert blodstrøm til hjertemuskelen under fysisk belastning. Det siste kan man vurdere ved f.eks. å utføre en belastningstest(sykkel/tredemølle) hos hjertespesialist.

Medisiner som fjerner disse kalkavleiringene i åreveggen finnes ikke.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk om natten

Hei, Jeg er 60 år og har høyt blodtrykk. Fastlegen min har tatt blodtrykk døgnmålinger. Jeg bruker Norvasc 5 mg. Målinger viser normalt blodtrykk på dagtid, men lett høyt om natta (gjennomsnitt 155/90). Skal man gjør noe med det?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 21. november 2017
Helge Istad, Overlege

Det normale er at kroppens reguleringsmekanismer sørger for at blodtrykket er lavere om natten enn om dagen. Ved noen tilstander, for eksempel når man har hatt diabetes i mange år, kan dennne normale variasjonen i blodtrykk bli borte.

Dersom man ikke finner noen spesiell forklaring på at ditt blodtrykk er høyere om natten enn om dagen så foreslår jeg at du tar din blodtrykkstablett om kvelden, i stedet for om morgenen.

Rettigheter

Transplantasjon i utlandet

Min svigerinne fikk nettopp nyresvikt, nyrekapasiteten er på 9%. Hun trenger nyretransplantasjon i en alder av 40 år. Hun er opprinnelig fra Romania,der har hun en tvilingsøster som sansyligvis er 100% match. Men legene nekter dei opprasjonen da søsteren er utlending. Kan hun reise til Romania og ta den og samtidig ikke miste sine rettigheter her? Kan den norske folketrygden dekke utgifter?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Romania er et EU- land. Da kan hun sjekke med Helfo om hun kan få dekket utgifter til nyretransplantasjon etter dette regelverket: behandling

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Rettigheter

Feil av fastlege

Min situation är sådan att jag fick infarkt 17 maj 2016. Jag togs in på Drammen sykehus. Där fick jag bli kvar i två dygn innan jag fick stent. Jag fick en medicin som skapade svåra pustevansker och hjärtpåverkan som min fastlege inte lyssnade till i minst två besök. Efter sista besöket gick jag direkt till akutintaget på Drammen sykehus där man först ville ha en henvisning trots att jag inte orkade hålla mig stående. Till slut tog de in mig och då snabb transport till Rikshospitalet och fick ny stent samt utbyte av medicin, varpå pustevanskerna försvann.

Jag bytte fastlege som skrev ut också Omeprasol, som det visade sig när jag kom akut till ett fransk sykehus och ny angiografi, är en antagonist till Plavix, jag skulle haft Somac.

Alla problem med min infarkt - fick ligga och vänta i flera dygn i väntan på stent, fastlege som inte lyssnar på sin patient och bevisligen inte har kunskap, sedan ny fastlege som skriver ut felaktig medicin, och svåra besvär som har skadat mitt hjärta - har inneburit att jag inte kunnat arbeta mot det företag jag hade ett konsultavtal med som skulle gett mig i stort fulltid jobb.

Detta en kort beskrivning av vad som hänt men inte ger förståelse för svåra smärtor under dagar, veckor och månader på grund av okunskap hos lege. Är detta något du känner att du kan arbeta vidare med?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Ut fra det du skriver, kan det være grunnlag for å søke om pasientskadeerstatning.

Se: pasientskadeerstatning

Du kan ogå klage over behandlingen til fylkesmannen.

Se: fylkesmannen

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Fra 60 til 100 prosent ufør

Hei. Jeg er 60 % ufør pga hjertesykdommer, men jobber i tilrettelagt 50% stilling. Jeg er nå blitt dårligere, og legen vurderer om vi skal søke om 100% . Må jeg da gå igjennom prosedyren med arbeidsavklaringspenger en gang til?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det er vanskelig å gi et eksakt svart. Om du må en ny periode på AAP, beror blant annet på hvordan Nav tolker din forverrede helsetilstand opp mot arbeidevne, om du allerede har fått god tilrettelegging av arbeidsgiver og ikke minst vil alder ha en viss betydning.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Etterlattepensjon fra SPK

Heisan ! Ifølge Statens Pensjonskasse har jeg rett til etterlattepensjon etter min eks kone. Alle kriterier tilsier det. Min eks kone døde for noen mnd siden. Etter uendelige samtaler og innsendte vigsel og skilsmissedokumenter som de måtte ha får jeg nå beskjed om at jeg først må søke etter gjenlevende pensjon i NAV. Jamen det er jo meningsløst, jeg vil jo aldri få det, sier jeg. Ja men de må få tilsendt avslaget, svarer de. Jeg forstår ikke dette, kan det være korrekt ? Føler at de trenerer denne saken for meg og gjør det så vanskelig som mulig å lande dette. Skal jeg bare sende denne søknaden til NAV eller hva kan jeg gjøre

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Grunnen til at SPK krever at du må søke Nav om etterlattepensjon først, er at etterlattepensjon fra folketrygden kan ha betydning for hvor mye etterlattepensjon SPK skal betale deg.

Med vennlig hilsen Atle Larsen