Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Medisiner, lavt blodtrykk og svimmelhet. ICD.

Etter imlantering av ICD går jeg på 1.5mg Emconcor og 2.5mg Ramipril. Blir svimmel bare jeg går opp en trapp. BT på ca. 80/50. Må kutte ut noe av medisinen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 07. desember 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja hvis du har så lavt blodtrykk og blir svimmel så bør du trappe ned på medisinen. Det mest naturlige kan være å halvere ramipril, men dette må du evt. gjøre i samarbeid med din faste lege.

Hjerte/kar

Hvorfor varierer blodtrykket mye?

Hei jeg driver og måler blodtrykket her nå, skal måle i 14 dager. Men det varier fra 128/93 til 152/105? Og dette er bare i dag. Har ikke hode pine og svimmelhet. Hvorfor er det sånn?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Slik variasjon er helt normalt. Blodtrykket varierer i løpet av døgnet. Det er høyere på dagen, og lavere på natten. Det varierer også avhengig av hva du gjør. Har du vært i mye aktivitet kan det være høyere. Matinntak og drikke kan også påvirke trykket.

Når man utreder blodtrykket er det derfor viktig at det måles mange ganger i løpet av døgnet. Kegen er ikke bare interessert i enkeltmålinger men heller trender.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kjenner 2 pulser i kroppen

Hei, Jeg er en mann på 42 år og jeg har nå i 6 år vært plaget med ekstraslag og hjerterytmeforstyrrelser, ekstraslagene kommer og går i perioder. I en dårlig periode kan jeg ha ca. 2-7 stykker i minuttet, de er ubehagelige og kan beskrives som en stor luftboble som går oppover halsen, noen ganger henger det gjerne 3-5 stykker etter hverandre. Ekstraslagene er ubehagelige og jeg blir øm og får en lett plagsom smerte i brystet.

Jeg er også plaget med plutselige pulsøkninger, kan sitte helt rolig i sofaen eller ligge og sove men får allikevel plutselig en puls på opptil 150-170, som varer i 15 min og i de verste tilfellene opp til 3-4 timer. Jeg kan plutselig være uten noen av plagene i alt fra et par dager til flere måneder. (bruker en liten dose med zelo-soc daglig)

Jeg er blitt utredet 3 ganger for hjerterelaterte tilstander uten noen funn og blir fortalt at jeg er frisk. Men greier ikke helt å slå meg til ro med den diagnosen. Jeg kjenner også når jeg legger meg ned at det føles ut som jeg har 2 forskjellige pulser, kan kjenne i halsen at pulsen slår normalt med ca 70 mens jeg samtidig kjenner i overkroppen at noe dunker med en mye raskere frekvens, så raskt at det nesten ikke er mulig og telle, hva kan det være ?

Hver gang jeg nevner det til legen min blir det bare avfeid med at det er noe jeg innbiller meg, men det er det ikke. Har fått samboeren min til og kjenne og hun merker det samme, at det er 2 forskjellige pulser på en måte som slår med ulik hastighet. Hva kan det være?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg tror absolutt ikke dette er kun noe du innbiller deg. Plagene virker høyst reelle. Det virker som om du i perioder har svært hyppige ekstraslag, og at det også kan være en rytmeforstyrrelse som gir rask puls. Dette må undersøkes nærmere. Selv om ekstraslag som regel er ufarlig, kan enkelte typer være uttrykk for mer underliggende sykdom.

Jeg vil anbefale at du blir henvist til en hjertespesialist (eller på lokalsykehuset ditt) for en langtids EKG-registrering. Gjerne en som går over flere dager, og gjerne gjentatt noen ganger. For å stille diagnosen og gi korrekt behandling er det avgjørende at disse fenomene blir dokumentert på EKG. Det finnes nemlig mange ulike typer hjerterytmeforstyrrelser og ekstraslag og man er nødt til å se dem på EKG for å si noe om hvordan de skal behandles.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Leamus

Hei Har konstant leamus i øyet,har hatt det i 2,5 uker og tatt masse blodprøver og alle var helt fine.Har lavt stoffskifte men denne er godt regulert. Holder på å bli gal BT er høyt 170/110 døgnmåling 170/113 i våken tilstand sovende:130/60 Har tatt 3 MR i forb med ennsykkelulykke for 1 år siden.Alt normalt. Er langvarig leamus farlig? Jeg holder på å gå fra vettet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ingen vet helt hva som forårsaker leamus, men det kan ha en sammenheng med tretthet, stress og koffein. Leamus er ufarlig, men varer det lenge kan det være irriterende og ubehagelig. Noen få ganger kan tilstanden skyldes en underliggende nevrologisk sykdom som ansiktsnervelammelse, Parkinsons eller Tourettes. Enkelte medisiner (mot psykose og epilepis) kan ha leamus som bivirkning.

Som regel finner man ingen underliggende årsak, og leamus går over av seg selv. I noen tilfeller kan det være nødvendig med medisiner, og botox har også vært brukt. Dette er imidlertid en jobb for spesialister i nevrologi. Kanskje fastlegen din skulle henvist deg til nevrolog?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kalde, blå hender og føtter

Hei Bør jeg være bekymret hvis jeg ofte opplever mørkerød/blå farve i huden på hender og føtter .Hovedsaklig da tærne og flaten rundt knokene på hendene.Kalde hender i tillegg .Merker det særlig på venstre hånd.Kan det være bivirkninger av medisin ?(betablokker depot)eller bør jeg sjekke jernnivået mitt?.Kvinne 30 år. Takker for svar .

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis huden blir kald og blå, skyldes det som regel at blodsirkulasjonen i huden ikke er helt som den skal være. Det trenger dog ikke være tegn på sykdom, og mange har bare "sensitive" blodårer i huden som fort reagerer på feks kulde, varme eller andre stimuli. Medisiner, deriblant betablokkere, kan også påvirke sirkulasjonen i huden.

Jeg synes det uansett er viktig at du får klarhet i hva symptomene skyldes. Du bør gå til legen din og få deg undersøkt. Enkelte sykdomstilstander, feks Reynauds sykdom, kan også gi slike plager.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atrieflimmer og trening

Trening og atrieflimmer Jeg har hatt atrieflimmer i mange år før jeg fikk diagnosen. Da hadde anfallene blitt lange og kraftige, så jeg har startet med flere medisiner. Metropolol 12,5mg, flecanid 100mg morgen og kveld og eliqis morgen og kveld. Trening er en viktig del av livet mitt, både styrke og utholdenhet. Hvilke begrensninger må jeg forholde meg til i forhold til trening?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. desember 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Stort sett går det helt greit med både styrketrening og kondisjonstrening hvis du har atrieflimmer. Den eneste faren er at pulsen kan for høy, og noen opplever dette som ubehagelig. Men hvis pulsen din er velbehandlet, eller holder seg normalt høyt ved anstrengelse, er det ingen fare for deg.

Hvis du er usikker på hvor mye du kan anstrenge deg, kan du be fastlegen din henvise deg til et arbeids-EKG. Da blir hjertet ditt overvåket mens du trår rundt på en sykkel. Du blir presset til det ytterste for å se hvordan hjertet ditt reagerer. Hvis pulsen ikke blir ubehagelig høy, vet du at du tåler intensiv trening også i andre sammenhenger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Betablokkere og max-puls

Jeg har trent 4-5 ganger i uken gjennom snart 50 år. Jeg har passet på å ligge på korrekt treningsterskel for å få best mulig utbytte av treningen og i konkurranser. Med betablokkere finner jeg ikke ut av treningstersklene. Når en normal maxpuls ligger på 165, hvor mye vil denne makspulsen ligge på med 50mg betablokkere? For meg og andre som går på betablokkere og trener regelmessig er det viktig å få svar. Derfor prøver jeg igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, viser til svar under.

Hjerte/kar

Betablokkere og max-puls

Jeg har trent 4-5 ganger i uken gjennom snart 50 år. Jeg har passet på å ligge på korrekt treningsterskel for å få best mulig utbytte av treningen og i konkurranser. Med betablokkere finner jeg ikke ut av treningstersklene. Når en normal maxpuls ligger på 165, hvor mye vil denne makspulsen ligge på med 50mg betablokkere?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Effekten av betablokkere varierer ganske mye fra person til person, så det er ingen presis måte å si hvor mye effekt 50mg betablokker vil ha på deg. En måte å planlegge treningen på er å gjennomføre  en belastningstest (evt. hos lege dersom du har hjertesykdom), og så legge deg max 85% under ny max puls. Man kan også bruke et mål på subjektiv anstrengelse (f.eks. Borgs skala https://www.ntnu.no/cerg/gen100/borg-skala) til max 14-16 på skalaen (hvis du kun klarer å snakke i enstavelsesord så har du antagelig for høy intensitet). Du vil fortsatt ha meget god effekt av trening når du bruker betablokker. Lykke til!

Hjerte/kar

Foster på 5 mnd. Hjerteklaff.

Hvor alvorlig er det når et foster på 5 mnd har en klaff som er vanskelig å observere? Dvs. barnet ligger med ryggen nedover, slik at det er noe usikkerhet. Legen har bedt om å komme til ny U-lydkontrol. Hjertet fungerer bra!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dette høres i utgangspunktet ikke alvorlig ut. Det er slik at når man skal gjøre ultralyd og måle blodstørmshastighet over en hjerteklaff så er man avhengig av å ha riktig vinkel på målingene. Dersom barnet ligger feil, så er det naturlig å forøke å gjøre en ny måling på et seinere tidspunkt. Lykke til!

Hjerte/kar

Kortisinsprøyter og lipidprofil.

Vil kortisonsprøyter gi noe innvirkninger på lipidsprofilen min. Spesielt LDL og Lp(a)? Hilsen mann 43

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Ja, dersom du må bruke kortisonspøyter over tid så må du regne med en økning i LDL og fall i HDL. Dette betyr at man må være ekstra oppmerksom på livsstil, evt. også styrke på kolesterolmedisin. Jeg har ikke sett studier på hvordan kortisonsprøyter påvirker Lp(a).