Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Kosthold

Stoffer i ufiltrert kaffe

Hei, har lest at ufiltrert kaffe har noen dårlige stoffer i seg. Spørsmålet er egentlig kort og greit hvor mye er det snakk om i la oss si 2-3 kopper ufiltrert kaffe? Hvor farlige er disse for en 21-åring?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 28. november 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, ufiltrert kaffe inneholder ganske riktig stoffer vi ser på som skadelige da de fører til store økninger i blodets LDL-kolesterolnivå, noe som er spesielt viktig for deg som ung å være oppmerksom på. Stoffene er fettstoffer som finnes naturlig i kaffebønner og er i "skummet" eller boblene på toppen av kaffen. Du kan lese litt om dette i denne artikkelen: Kaffe - godt for hjertehelsen. Der står det bl.a.

"Ifølge nederlandske forskere vil fem kopper kokekaffe eller presskannekaffe per dag øke kolesterolnivåene med 0,2 mmol/l. Andre har beregnet at seks eller flere kopper kokekaffe økte totalkolesterolet med over 0,5 mmol/l og LDL-kolesterolet med 0,3 mmol/l. Effekten er enda større hos personer som allerede har høyt kolesterol."

Det er derfor lurt å bytte ut ufiltrert kaffe (f.eks. kokekaffe og presskannekaffe) med filterkaffe eller pulverkaffe.

Espresso kan ha ganske høye konsentrasjoner av disse stoffene, men mengden blir likevel ikke så stor ettersom det serveres i små kopper. Lysbrent kaffe, som det drikkes mest av i Norge, inneholder for øvrig mer enn mørkbrent kaffe og inneholdet er høyere i Arabica-bønner enn i robusta-bønner.

Hjerte/kar

Puls/rymte problemer og hjerteklaff.

Skal til hjertespesialist. Og fikk vite nå at min biologiske far har hjerteproblemer. En av diagnosene er hjerteklaff feil. Jeg sliter med veldig høy puls, uregelmessig puls og ekstra slag. Som sies og være ufarlig. Skal til videre utredning nå. Er dette symptomer som sier noe om hjerteklaff feil?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 27. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Mest sannsynlig er symptomene du beskriver ikke farlige, og de er ikke typiske for eventuelle feil i en hjerteklaff. Hjertelegen kommer forøvrig til å undersøke hjertet ditt grundig slik at eventuelle klaffefeil kan utelukkes.

Hjerte/kar

Ekstraslag og angst.

Hei. jeg er en dame på 30år som er veldig plaget med ekstraslag som stort sett kommer enkeltvis, men også noen ganger i serier. Jeg har vært veldig plaget i sommer og frem til nå. har dette daglig. tatt mange ekg, men eneste funn er sinusarytmi som har sammenheng med inn- og utpust. fikk 24t ekg registrering etterfulgt av ultralyd av hjertet. kardiologens konklusjon: hjertefrisk. han nevnte at han trodde jeg var i ferd med å utvikle hjertenevrose, men diagnosen hans på papiret ble "hjertebank" siden det var det som sto på henvisningen han fikk. han sa det var registrert 7 ufarlige ekstraslag på min 24t ekg. pulsen min hadde vært rolig og fin hele natten igjennom, vært ned i 46 pr/min. han sa at jeg var "syk, men frisk". altså, at hjertet var friskt, men jeg ble syk fordi jeg trodde/var redd for å være syk...? Jeg målte pulsen min med pulsklokke ei natt, den hadde vært opp i 159 på et tidspunkt. kardiologen mente dette var mareritt el. lignende. jeg var hos han på arbeidsbelastnings ekg for 2 år siden, ingenting galt. Jeg har mye høy puls, men den varierer litt. Jeg kan f.eks få 120 i puls ved å gå fra sofa til bad. jeg forsøkte meg på å trene litt på tredemølle her om dagen, pulsklokka hadde registrert 203 som maxpuls. jeg ble livredd i etterkant, for jeg hadde jo ikke løpt, bare gått fort. legger til at jeg er dårlig trent for tiden, disse plagene har gjort meg ganske så inaktiv i mange mnd. jeg er normalvektig, har lavt stoffskifte, men verdiene mine er innenfor normalområdet med levaxin. Noen ganger når jeg sitter helt rolig kan jeg bli tungpust/andpusten på en måte. føler jeg ikke får nok oksygen. noen ganger virker det som det hjelper med nesespray (merker kanskje noen ganger at jeg er tett i nesen, men ikke alltid). jeg har gått på metoprolol 50mgx1 en god stund, dette holder pulsen lavere, men gjør ingenting med ekstraslagene. nå har jeg gått en tid uten medisin fordi hvis det ikke er noe galt med meg, hvorfor skal jeg gå på dem? har du noen råd ang. dette? burde jeg ta de fast? og, burde jeg kunne senke skuldrene og være sikker på at kardiologens forsikring om at jeg er frisk stemmer? jeg har pådratt meg så masse angst pga denne problematikken at jeg sliter i hverdagen. kan jeg trygt fortsette å trene/pushe meg? jeg legger til at jeg kjenner sjelden ekstraslag ved gåturer eller gåing/jogging på mølla. jeg blir ikke ekstra tungpust heller. jeg fikk ikke fremprovosert serier når jeg gikk med 24t ekg, men fikk provosert frem enekltslag. jeg opplever en gang i blant at jeg blir varm og svett når seriene kommer (de varer noen sekunder), men vet ikke om dette har sammenheng med at jeg blir veldig redd. jeg tror kanskje det. hva tenker du om min situasjon slik du leser den nå? jeg setter stor pris på svar. Jeg vil ikke annet enn å være frisk. og, har du evt. noen tips/råd til hvordan å minske disse ekstraslagene? jeg er veldig plaget av angst ift dette. Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 27. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er flott at rytmeregistreringene og undersøkelsen av hjertet ditt har vært normal, og at du selv nå setter ord på at det kan være angsten som er ditt hovedproblem nå. Det finnes god behandling for helseangst, og jeg vil anbefale at du nå fokuserer på å bli kvitt selve angst-problement. Jeg vil råde deg til å diskutere direkte med din lege hva du kan gjøre for å redusere angsten,- det finnes utmerkede psykologer og samtalegrupper som kan hjelpe og det finnes medisiner som kan forsøkes. Enkelte ekstraslag vil du kunne kjenne innimellom (det gjør mange av oss). Dette er heldigvis ikke farlig for hjertet,og rytme-medisin trenger du egentlig ikke. Lykke til!

Hjerte/kar

Blodtrykksmedisin

Hei. Min kjære fikk påvist høyt blodtrykk i juli i år. Fikk først Exforge , men amlodipiner er ikke bra mot medikamentet Zocor som han spiser mot høyt kolsestrol. Byttet til Diovan, men det er en "kombipille) Hvorfor han skal i tillegg ha vanndrivende middel skjønner ikke jeg.Vil det ikke være bedre å prøve valsartan alene ? står på Diovan at den skal brukes kun hvis et medikament alen ikke gir bra effekt. finnes det andre medikamenter enn amlodipin og valsartan ? Problemet er at han er veldig slapp/trøtt, ingen energi, ikke sexlyst. Jeg syns fastlegen bare velger litt i hytt og pine. Mulig jeg tar feil. Håper du kan gi noe tips.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 27. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Det finnes en rekke ulike medikamenter somer effektive ved høyt blodtrykk, og i de aller fleste tilfellene finner vi en medisin (eller kombinasjon av medisiner) som er effektiv og ikke gir vesentlige bivirkninger. I de fleste tilfeller prøver legen å gi ett enkelt preprarat (f.eks. valsartan) først og evt. trappe opp styrken på dette preparatet før han evt. må legge til enda ett preparat (f.eks. en vanndrivende som også har den effekten at det senker blodtrykket). Enkelte velger å starte direkte med en kombinasjonspille for å oppnå rask effekt (f.eks. hvis trykket var betydelig forhøyet).

Ut fra det du skriver så virker det jo som om han har bivirkninge av medisinen han får nå, men det kan jo dessverre også være at selve blodtrykksproblement stjeler litt energi før det har kommet under kontroll. Nå vet ikke jeg hvor høyt blodtrykk din kjære hadde/har eller om han har tilleggssykdommer, men i utgangspunktet så er jeg enig med deg i at f.eks. bare valsartan i økende dose med fordel kan prøves først (uten kombinasjon med vanndrivende). Jeg er sikker på at dere finner en god løsning. Lykke til!

Hjerte/kar

Perimyokarditt

Jeg ble lagt inn på sykehuset i Lund for perimyokardit for seks uker siden. Betennelse i både hjertemuskelen og posen. Jeg hadde også uregelmessigheter i hjerterytmen, eller ekstraslag som de kalte det. Nå har det gått lang tid og jeg har fortsatt en del vondt. Hvor lenge skal jeg forvente å ha smerter og bør jeg ta dette mer alvorlig i og med at det har gått så lang tid? Er det fare for at jeg skader meg selv og framtida mi ved å leve normalt bortsett fra trenging? Jeg er 20 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 27. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! De aller fleste blir helt friske fra en pericarditt, og jeg synes ikke at du skal bekymre deg for framtiden din. Det kan gjerne ta 3-6 måndeder før alle tegn og symptomer på tilstanden er borte, så tålmodighet blir viktig. Enkelte opplever også tilbakefall før de blir helt bra. Jeg oppfatter at du har fått råd om å unngå trening og større fysiske aktiviteter en periode. Forøvrig kan du leve normalt, men det er viktig å respektere begrensningene som evt. smerte og ubehag setter for dine aktiviteter i denne perioden, så kommer du sterkere tilbake! Jeg antar at du har diskutert bruk av medisin mot smerter og ubehag fra irritasjonen i hjerteposen. Dersom du er usikker på hvordan du skal bruke medisin så bør du bestille time for en god prat med legen din. Det er all grunn til å tenke at dette skal gå bra og at du kommer til å bli frisk. Lykke til!

Hjerte/kar

Vondt i brystet, betennelse, troponin.

Hei, jeg var innlagt på Ullevål i 4 dager med hjerteovervåkning, med tydelige bryst/svelgsmerter og nedsatt allmenntilstand for Cirka 5 uker siden. Hadde i forkant av innleggelse hatt store problemer med å spise og drikke pga. smerter dypt i svelg/bryst. Det ble tatt Ekg, Mr og ultralyd av hjerte, samt ct av thorax, det ble ikke funnet noe på hverken hjerte eller lunger. Det var forhøyet Crp(ca 120), samt Troponin-t ca. 45 ved innleggelse og det ble antatt myokarditt/virusinfeksjon. Mulig i tillegg infeksjon i spiserør. Jeg tror også det kan være noe i spiserør/lukkemuskel da 300mg/dag zantac virket å hjelpe, samt såpass høy Crp tatt i betraktning kan tyde på infeksjon utover hjerte. Er litt bekymret og daglig kjenner jeg noen spesielle lyder og noen ganger lett ubehag ved svelging, spesielt når man ligger på ryggen. Har tatt jevnlig blodprøver i etterkant med normale verdier bortsett fra forhøyet troponin (50 +/-), har selv følt Svake smerter/stikk rundt i brystregionen. Igår var jeg på ullevål og tok nye prøver og troponin var på 85, andre hjertemuskel-enzymer er normale. Jeg er nervøs og usikker, både fordi jeg ikke har fått ordentlige klare svar samt at jeg ikke vet om infeksjonen er på opp eller ned. Det som bekymrer meg er en plutselig forhøyet troponin-t verdi. NB: tar jevnlig Protein og kreatintilskudd, kan det ha noen påvirkning Håper på svar, på forhånd takk. Hilsen mann 21 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det virker som om du er grundig utredet og basert på det du skriver føler jeg at myokarditt kan være en riktig diagnose. Myokarditt skyldes som regel en virusinfeksjon og kan skade hjertemuskelceller. Graden av troponin-nivå sier noe om hvor stor skaden har vært. Verdier på 50 og 85 er helt minimale og tyder på veldig liten skade. Sannsynligvis vil den ikke påvirke hjertefunksjonen din.

Du er bekymret over at verdien har steget fra 50 til 85. Denne forskjellen er såpass liten at man knapt kan kalle det en stigning. I en sykdomsfase vil verdiene svinge litt opp og ned før de roer seg helt ned.

En CRP-verdi på 120 kan godt være forenlig med myokarditt.

Jeg tror ikke protein- og kreatinintilskudd skal kunne påvirke dette, så lenge du har normal nyrefunksjon. De har sikkert målt nyrefunksjonen din med blodprøver.

Jeg skjønner at du er nervøs, men du kan kanskje finne trøst i at du tross alt virker godt fulgt opp. Det bør vel gjøres en nye ultralyd av hjertet snart også, for å forsikre seg om at pumpefunksjonen til hjertet holder seg bra.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Er kolesterol på 3,5 for lavt?

Jeg er en kvinne på 46 år. Fikk beskjed av legen at jeg hadde for lavt kolesterol. Det var på 3.5. Betyr det at jeg har en underliggende sykdom??

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, kolesterol på 3,5 er ikke for lavt og det er ikke farlig for deg.

Høyt kolesterol er forbundet med hjertesykdom. Befolkninger med lave kolesterolverdier har lav forekomst av hjertesykdom. Du trenger ikke bekymre deg for at verdiene dine er for lave. Antageligvis gir en slik verdi en viss beskyttelse mot hjertesykdom.

Det finnes enkelte studier som har funnet en assosiasjon mellom lavt kolesterol og enkelte pyskiske sykdommer. Men merk, dette er kun en assosiasjon og ikke et årsaksforhold. Man kan ikke si at lavt kolesterol forårsaker psykisk sykdom. Kanskje er forklaringen heller motsatt vei? At enkelte mennekser med psykisk sykdom har vaner som gjør at de får lavt kolesterol.

Det finnes i hvert ingen belegg for at det ligger noen gevinst i å øke kolesterolnivået sitt. Snarere vil dette føre til økt risiko for hjertesykdom.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertesvikt, høy puls, medisiner og bivirkninger

Hei jeg fikk påvist hjertesvikt i sommer. De mener hjertesvikten skyldes at jeg har gått med for høy puls over flere år. Jeg har også en stoffskiftesykdom. De har nå falt ned på at jeg ikke skal opereres men bare medisineres. Jeg har sterke bivirkninger av hjertemedisinene. Jeg har store problemer med konsentrasjonen og er blitt veldig deprimert. Jeg trenger råd og veiledning for hva jeg kan gjøre fremover for å få det bedre.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hjertesvikt betyr at hjertet blir mindre effektivt og pumper med mindre kraft. Det betyr at det pumpes ut mindre blod per hjerteslag enn vanlig. Det finnes mange ulike årsaker til hjertesvikt (infarkt, klaffefeil, genfeil, hjerterytmeforstyrrelser, betennelser). Behandling av hjertesvikt består i både å behandle den underliggende årsaken, og å forbedre hjertets pumpefunksjon.

Stoffskiftesykdom kan gi hjerterytmeforstyrrelse og høy puls. Går man med for høy puls (gjerne over 130-140) over lang tid, kan man få hjertesvikt. I en slik situasjon må man behandle både stoffskiftesykdommen og den høye pulsen. I tillegg gis det medisiner for å "avlaste" hjertet. Disse medisinene er viktige og hjelper hjertet ditt, men enkelte pasienter kan dessverre oppleve bivirkninger også.

Nesten all behandling har bivirkninger. Noen ganger er bivirkningene minimale og gir ingen plager. Andre ganger er de mer plagsomme. Heldvigvis har vi mange ulike hjertemedisiner vi kan bruke. Hvis du får bivirkninger av én type, kan legen din prøve en annen type. Ofte må man bruke litt tid med prøving og feiling før man finner den rette kombinasjonen.

Noen ganger er det dessverre ikke mulig å få bukt med alle bivirkningene. Iblant må man rett og slett akseptere bivirkninger som prisen for nytten.

Jeg synes du bør ha tett kontakt med fastlegen din og prøve å finne behandling som passer deg bedre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hva er et hjerteinfarkt?

Hei, hva er det som definerer hjerteinfarkt? Jeg ble lagt inn med brystsmerter etter trening for en mnd siden, hvor jeg først fikk beskjed om hjerteinfarkt, siden ble det omtalt som 'hjertekramper'. Jeg har fått brev der det beskrives blant annet hypertensjon, takykardi og akutt utslipp av troponin på 204. Hva betyr det? Hvorfor føler jeg meg fortsatt sliten? Jeg har epilepsi, men er normalvektig og trener to ganger i uken. Gutt 34 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du tar opp et godt spørsmål og jeg skal prøve å gi en litt inngående forklaring. Til slutt skal jeg gi min anbefaling om hva du bør gjøre videre.

Alle kroppens organer er avhengig av blodforsyning for å fungere. Blod frakter med seg oksygen, som er avgjørende for at cellene i de ulike organene skal fungere. Hjernen, musklene, tarmen, leveren, nyrene, lungene og mange andre organer trenger blod. Dette blodet blir pumpet ut fra hjertet.

Men hjertet er også et organ og derfor også avghengig av oksygenrikt blod for å fungere. Hjertet er en muskel. Faktisk er det samme type muskelceller i hjertet som det er i bicepsen din. Blodet til hjertemuskelcellene blir levert av såkalte kransårer (også kjent som hjertekransårer og koronarkar). Hjertet har flere kransårer. Hvis en eller flere av disse tettes fordi det sitter fast en blodpropp i dem, stopper blodflyten. Da er det en del av hjertet som ikke får blodforsyning. Resultatet er at hjertemuskelcellene stopper å trekke seg sammen, og den delen av hjertemuskelen står stille. Hvis blodproppen ikke løses opp, og denne situasjonen vedvarer, begynner hjertemuskelcellene å dø. Dette er et akutt hjerteinfarkt.

Hjertemuskelcellene inneholder et protein (troponin) som kun finnes i hjertemuskelcellene. Når disse cellene dør, sprekker de, og troponin lekker ut i blodbanen. Det er blant annet denne denne troponinlekkasjen vi bruker for å diagnostisere et hjerteinfarkt. Hvis pasienten har hatt brystsmerter og det måles forhøyet nivå av troponin i blodet, har pasienten per definisjon et hjerteinfarkt.

Men så blir det litt mer komplisert. For det finnes ulike typer infarkter. Noen er svært alvorlige og må behandles med en gang, mens andre kan vente noen dager. Og ved noen tilfeller er det ikke behov for behandling i det hele tatt, selv om troponin har vært forhøyet. Jeg kommer tilbake til dette.

EKG, elektrokardiogram, er et annet verktøy for å diagnostisere hjerteinfarkt. Grovt sett kan man si at store og alvorlige infarkter blir fanget opp på EKG. PAsienter med slike infarkter fraktes raskt til sykehus for å få åpnet opp den tette åren. Det haster og hvert minutt teller.

Mindre infarkter vises ikke på EKG. Disse pasientene blir også lagt på lokalsykehus, men får medisinsk behandling først. Et par dager senere får de åpnet opp evt tette årer.

Men så finnes det også andre situasjoner som kan gi økt nivå av troponin i blodet, men hvor det egentlig ikke er et infarkt (og tette årer) som er årsaken. Iblant ser vi at pasienter som får veldig høy puls (feks grunnet en hjerterytmeforstyrrelse), kan få forhøyet troponin i blodet. Dette skyldes at hjertet har banket så fort at blodforsyningen har blitt litt for liten, selv om årene er helt åpne. Du kan se på det som en tilbud-etterspørsel-situasjon. I slike tilfeller er det ikke nødvendig med videre undersøkelse av kransårene, og det er heller viktigere med medisinsk behandling for å sikre at pulsen ikke blir ukontrollert høy i fremtiden.

Men det er viktig at legene er helt sikre på at sistnevnte er tilfellet. Man må være rimelig sikker på at det ikke foreligger noen trange årer.

Så over til ditt tilfelle:

Du skriver at du ble innlagt med brystsmerter i forbindelse med fysisk anstrengelse og at blodprøvene dine viste forhøyet troponin. Det kunne per definisjon vært et hjerteinfarkt. I en slik situasjon skal legene vurdere om det skyldes en trang/tett åre, eller om det bare var pga rask puls (takykardi). Dette avgjør de på bakgrunn av ulike tester.

En viktig test i en slik situasjon er sjekk av kransårene dine. Dette gjøres ved at en spesialist putter et kateter inn i pulsåra på håndleddet og fører det helt opp til hjertet. så injiseres kontrastvæske og årene filmes med røntgen. Dette kalles for koronarangiografi og i Norge gjøres dette kun på større sykehus (Rikshospitalet, Ullevål, AHUS, Arendal, Stavanger, Haukeland, Trondheim og Tromsø). En annen måte å gjøre det på er å sende pasienten gjennom en CT-maskin. Da kaller man det CT-koronarangiografi. Ble noen av disse gjort på deg? Hvis disse undersøkelsene viste at kransårene var normale, har du sannsynligvis kun hatt rask puls som har gitt økning av troponin. 

Hvis du fortsatt føler at noe er galt, må du kontakte fastlegen din og evt få deg henvist tilbake til sykehuset eller annen hjertespesialist. I ditt tilfellet bør man være helt sikker på at kransårene er friske. Hvis koronarangiografi eller CT-koronarangiografi ikke ble gjort, bør det være en god begrunnelse for hvorfor.

Håper du kommer til bunns i saken.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Blodtrykk hos barn, voksne og eldre

Hvorfor er blodtrykk normalt høyere eller lavere hos barn og eldre sammenliknet med voksne?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det normale blodtrykket endrer seg med alderen. Barn har lavere blodtrykk enn voksne. Grunnen er rett og slett at de er mindre og har også behov for mindre trykk for å drive blodet rundt i kroppen.

Når vi blir gamle, blir årene både stivere og trangere. Da kan det være behov for høyere trykk for å få blodet rundt. Derfor har eldre mennesker ofte litt høyere blodtrykk enn voksne.

Men for høyt blodtrykk hos eldre kan også være skadelig og øke faren for hjerneslag. Det gjelder derfor å finne en passende behandling og et passende nivå.

Mvh

Wasim Zahid