Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Trening ved atrieflimmer

Trening og atrieflimmer Jeg har nettopp fått konstatert atrieflimmer og litt forstørret venstre forkammer. Hvordan skal jeg forholde meg til styrketrening og kondisjonstrening?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Stort sett går det helt greit med både styrketrening og kondisjonstrening hvis du har atrieflimmer. Den eneste faren er at pulsen kan for høy, og noen opplever dette som ubehagelig. Men hvis pulsen din er velbehandlet, eller holder seg normalt høyt ved anstrengelse, er det ingen fare for deg.

Hvis du er usikker på hvor mye du kan anstrenge deg, kan du be fastlegen din henvise deg til et arbeids-EKG. Da blir hjertet ditt overvåket mens du trår rundt på en sykkel. Du blir presset til det ytterste for å se hvordan hjertet ditt reagerer. Hvis pulsen ikke blir ubehagelig høy, vet du at du tåler intensiv trening også i andre sammenhenger.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Mitralklaffinsuffisiens

Hei Wasim! Etter komplikasjoner under narkose med bla rytmeforstyrrelser på EKG, ble det funnet noe som i epikrisen omtales som "mitralklaffinsuffisiens" på ekko av hjertet. Kardiologen påpekte at dette var av en middels grad. Kan du forklare hva dette innebærer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Mitralklaffinsuffisiens er en lekkasje i en hjerteklaff. Nærmere forklaring:

Hjertet inneholder flere klaffer som sitter i litt ulike posisjoner. Klaffer er akkurat som ventiler. De skal åpne seg for å slippe blodet forbi, og lukke seg for å hindre at lekker tilbake. Dette skjer for hvert eneste hjerteslag og sikrer at blodet flyter i korrekt retning.

Klaffer kan rammes av slitasje og sykdom. De kan bli stive og trange og de kan også lekke. Blir de trange, må hjertet bruke mer kraft på å pumpe blodet videre. Lekker de, blir det en ekstra belastning på den delen av hjertet som må ta i mot lekkasjen.

Mitralklaffen sitter mellom venstre forkammer og hovedkammer. Av ulike grunner kan den begynne å lekke. Dette kalles mitralklaffinsuffisiens, eller bare mitralinsuffisiens. Vi graderer lekkasjen som liten, middels og stor ut i fra bestemte kriterier på ultralyd av hjertet. Når mitralklaffen lekker kan det bli belastende for venstsre forkammer, som da kan blir utvidet og slapp. Blir lekkasjen stor kan blodet begynne å flyte bakover mot lungene igjen, og pasienten får pustevansker, spesielt i forbindelse med anstrengelser.

Behandling på mitralinsuffisiens er som regel operasjon. Men operasjonen gjøres kun hvis pasienten er plaget. De fleste tåler en middels lekkasje godt og får ingen plager. Da er det unødvendig med operasjon.

Siden du har en middels lekkasje bør denne kontrolleres med jevne mellomrom for å se om den blir større. Hvor ofte den skal sjekkes får hjertespesialisten din bestemme. Noen kontrolleres hvert år, andre sjeldnere. Hvis du utvikler plager må du også si ifra slik at lekkasjen kan kontrolleres.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge

Problem med hjerte eller lunger?

Jeg lurer på hva som feiler meg. Er det hjerte- eller lungeproblemer? Jeg tror at det er noe i veien med lungene siden de ikke fant noen tydelige tegn på hjerteproblemer på sykehuset.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. november 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du forteller ikke hvilke symptomer du har, men jeg antar at det kan være nedsatt kapasitet, eventuelt ubehag i brystet, ved anstrengelser. Det er ikke sjelden at det påvises lungesykdom i tilfeller der man gikk ut fra at det dreide seg om hjrtesykdom. Og omvendt. Hvis man ikke finner noe galt med hjertet vil man nok vanligvis teste lungefunksjonen. Men det er ikke alltid man finner ut av det uten å gjøre en kombinert hjerte- og lungefunksjontesting under belastning. Da kan det lettere avgjøres hva som slår tidligst og mest ut, hjertet eller lungene. Alternativt kan man belaste i kald luft, eller på annen måte teste under forhold som likner mest mulig på det som utløser problemene. Helt grunnleggende er ofte en grundig sykehistorie, fordi denne ofte gir svært verdifulle opplysninger som kan lede raskere til en avklaring.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Blodårers motstand

Hvilken tre faktorer bestemmer motstanden mot blodstrøm i et blodkar? og hvordan reguleres motstanden i blodkaret?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 22. november 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Motstanden bestemmes av lengden på blodkaret, karets indre diameter og "seigheten" (viskositeten) til blodet. Dette kan sammenliknes med en hageslange. De to siste faktorene kan reguleres, men i hovedsak den indre diameter. Skader på blodårene (for eksempel som følge av åreforkalkningvil for eksempel gi økt motstand. I et "trangt" blodkar med mindre indre diameter blir motstanden mot blodet større. Et tykt og seigt blod er forbundet med blant annet høyt blodtrykk og høyt kolesterol, røyking og diabetes.

Hjerte/kar

Blodtrykksmedisin i blodet

Hvor lenge holdes blodtrykksmedisin i blodet?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 22. november 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Det varierer mye mellom ulike medisiner. På felleskatalogen.no finner du informasjon om hvert enkelt medikaments halveringstid. Det sier hvor lang tid kroppen din bruker på å skille ut halvparten av virkestoffet i medisinen.

Noen medisiner er laget for å ha lang virketid, såkalte depotpreparater. Disse tas ofte en gang om dagen og vikresoffet tas langsomt opp i kroppen. Mens andre tas raskt opp.

Noen eksempler på halveringstid for blodtrykksmedisin er: Atacand 9 timer, Norvasc 35 - 50 timer, Triatec 13 - 17 timer, Lisinopril 12,6 Denne informasjonen finner du under kapittelet egenskaper i felleskatalogen.  

Hjerte/kar

Bulende halsvene

Hei. Legger merke til at jeg har en ganske bulende og tydelig halsvene når jeg ligger under 45 grader med overkroppen. Er dette noe som bør sjekkes? Har vært utredet med ultralyd gjentatte ganger og har angst for hjertesykdom. Er ellers i fin form ingen ødemer osv.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette er nok helt normalt for deg, og trenger ingen videre utredning. Pasienten med alvorlig hjertesvikt kan av og til ha et fenomen som heter "halsvenestuvning", men dette er ikke aktuelt for deg dersom du ellers er i god form og har hatt normale ultralydundersøkelser. 

Hjerte/kar

Høy puls når ligger på høyre side

Jeg er en dame på 60-år, de siste 6mnd. har jeg våknet av for høy puls når jeg ligger på høyre side. Er ellers frisk. Er dette farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er heldigvis flest ufarlige grunner til at man kan våkne med høy puls (f.eks. at man har ligget forkjært eller har drømt noe), men det kan også tenkes at du har en reell forstyrrelse i hjerterytmen din.  Slike forstyrrelser er som oftest også ufarlige, men dersom du opplever at pulsen "plutselig" skifter takt, er uregelmessig eller dersom du blir svimmel eller får smerter samtidig vil jeg anbefale at du tar kontakt med en hjertelege (evt. henvisning fra fastlegen din). Hos hjertelegen kan du få med en opptaker som måler rytmen din gjennom hele døgnet. Det finnes god behandling om nødvendig.

Hjerte/kar

10 år, trener mye, lav puls

Hei. Har en sønn på 10 år. Han har stort sett vært tett i nesen, litt vondt i halsen og tett i brystet i hele høst. Har fått to antibiotika-kurer i høst etter påvist mykoplasma ved neseprøve. Ved første sykdomsperioden var han en helg på sykehuset, og da ble pulsen målt. Ved alle målinger var hvilepulsen rundt 48, av og til nede på 45. Er det normalt? Han trener 3-4 ganger pr uke forskjellige idretter, men driver ikke aktiv konkurranse i noe av det. I høst har det vært lite trening pga sykdom. Han er til vanlig veldig blek/hvit i ansiktet og en anelse mørk under øynene, men blir fort brun om sommeren ved mye sol. Jeg er litt bekymret både for lav puls og mye sykdom i høst, men får bare beskjed om at alt er normalt av turnuslegene hos fastlegen. At han er så blek, nesten gjennomsiktig, har bekymret meg alltid, den lave pulsen visste jeg ikke noe om før nå i høst. Han er litt under 160 cm høy og rundt 40 kg. Hilsen bekymret mor

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Pulsen til din sønn er lavere enn vanlig for hans aldersgruppe, men trening 3-4 ganger/uke bidrar nok til dette. Mest sannsynlig så er dette en såkalt "normalvariant", men jeg synes at du skal be om å få tatt et EKG hos legen for sikkerhets skyld.  Det kan også være greit å få tatt vanlige blodprøver.

Hjerte/kar

"Spasmetest". Spasmeangina.

Hei. Min kone på 44 år hadde et hjerteinfarkt for 1,5 år siden. Hun har utført 5 angiografier. De har lagt inn 2 stenter. Hun klager fortsatt på smerter og tungpustet, derfor skal hun inn til Riksen og ta en "spasmetest" av hjertet. Vi vet ikke hvordan dette foregår. De snakket om å utføre angiografi med medisin som stresser hjertet. Kan du forklare hvordan dette foregår, og om det er noe risiko ifm "inngrepet". Takk 😃

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! "Spasmer" i kransarteriene kan være en årsak til smerter og tungpust, og denne tilstanden er vanskelig å diagnostisere. Det høres ut som at din kone skal til en undersøkelse hvor man injiserer en liten dose av et medikament i blodet som kan provosere frem spasmer i kransårene mens hun er i laboratoriet. Hun vil også få injisert kontrastvæske i kransarteriene på samme måte som ved en vanlig hjerte-kateterisering. På denne måten kan man stille en god diagnose ved synliggjøring av spasmene. Man kan også observere eventuelle EKG forandringer under anfall. Når man har en god diagnose er det enklere å gi god behandling.

Alt foregår i trygge rammer og risikoen er liten. Lykke til!

Hjerte/kar

Hva jobber kardiologer med?

Hei! Jobber kardiologer bare med hjerte og kar-sykdommer? Hvis foreksempel jeg er en kardiolog og jobber på et sykehus. Jobber jeg da bare med hjerte og kar-sykdommer eller kan det hende at jeg jobber med kreftpasienter eller personer med andre sykdommer? Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kardiologer er spesialister i hjertesykdommer. Hvordan de jobber, og hva slags pasienter de har varierer fra sted til sted i Norge. I de store universitetssykehusene jobber kardiologene hovedsakelig med hjertepasienter. Men på mindre sykehus er avdelingene gjerne mindre og ikke like seksjonert inn i ulike underavdelinger som på store sykehus. Da ligger det ofte mange ulike typer pasienter på samme avdeling. På slike avdelinger passer kardiologene mest på hjertepasientene, men de må også "trå til" og hjelpe til med behandling av andre typer pasienter.

Mvh

Wasim Zahid