Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hva jobber kardiologer med?

Hei! Jobber kardiologer bare med hjerte og kar-sykdommer? Hvis foreksempel jeg er en kardiolog og jobber på et sykehus. Jobber jeg da bare med hjerte og kar-sykdommer eller kan det hende at jeg jobber med kreftpasienter eller personer med andre sykdommer? Takk!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kardiologer er spesialister i hjertesykdommer. Hvordan de jobber, og hva slags pasienter de har varierer fra sted til sted i Norge. I de store universitetssykehusene jobber kardiologene hovedsakelig med hjertepasienter. Men på mindre sykehus er avdelingene gjerne mindre og ikke like seksjonert inn i ulike underavdelinger som på store sykehus. Da ligger det ofte mange ulike typer pasienter på samme avdeling. På slike avdelinger passer kardiologene mest på hjertepasientene, men de må også "trå til" og hjelpe til med behandling av andre typer pasienter.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerterytmeforstyrrelse, høy puls.

Hei. Jeg har hjerterytmeforstyrrelse med påfølgende høy puls. I dag varte forhøyet puls i en halv time. Det er lengre enn tidligere.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvis din hjerterytmeforstyrrelse øker på/blir verre så synes jeg at du skal bestille en time hos legen din for en gjennomgang. Kanskje kan du f.eks, ha nytte av en medisin-justering.

Hjerte/kar

Puls og vannlatingstrang.

Hei!Jeg lurer på om vanlig synus takkikardi kan gi økt urinering trang og prikkinger i huden? Jeg får av og til plutselig økning av puls men den er regelmessig, og da får jeg også økt trand til å urinere og prikkinger og skjelvinger.Pulsen går bare opp til 100(maks 110).

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er kjent at visse typer rytmeforstyrrelser  kan gi øket vannlatingstrang, men vanlig sinustakykardi til max 110/min skal i utgangspunktet ikke ha denne effekten.

Jeg vet ikke om dette er aktuelt i ditt tilfelle, men dersom pulsøkningen kommer pga. f.eks. angst kan man tenke seg at et slikt angsanfall kan gi både vannlatingstrang, prikking i fingre og rundt munnen (på grunn av rask pust/hyperventilering), skjelvinger og høy puls.

Hjerte/kar

Familiær hyperkolesterolemi. Kolesterol og blodsukker.

Jeg har familiær hyperkolestromi og ble hjerteopperert for 11 år siden 37 år gammel Jeg har altid trenet mye og holder meg i god form For 6 mnd siden hadde jeg LDL på 1,3 og HDL på 2,3 Dette mente hjertelegen var for høyt og siden da har jeg i tillegg til 80 mg daglig Avorstatatin får jeg nå praulent. Det føles ikke bra jeg jobber mye og nå har jeg fått høyt blodsukker også Er det noe sammenheng mellom lavt kolestrol og høyt blodsukker

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Kjempeflott at du trener og holder deg i form. Du får meget intensiv behandling. Jeg kjenner ikke til noen sammenheng mellom lavt kolesterol og høyt blodsukker,- men det kan ofte være slik at høyt kolesterol og høyt blodsukker henger sammen (på grunn av noen av de samme risikofaktorene).

Det er imidlertid beskrevet at statiner (f.eks. atorvastatin ) kan øke blodsukkeret. Jeg vil anbefale at du får tatt nye blodprøver med kolesterol hos legen din, og kanskje kan statindosen reduseres.

Hjerte/kar

Arvelig høyt kolesterol?

Hei, jeg har en far som er koronarblokket og har forhøyete kolesterolmålinger. Jeg er snart 48 år og jeg målte i vår på en tilfeldig blodprøve 8,3 i kolesterolnivå. Jeg prøvde så å regulere kosten i 3 mnd og fikk da måling på 5,5. Etter nye 3 mnd har jeg en ny måling på 6,9. Jeg går ikke på medisiner. Jeg har fått anbefalt av andre med samme problematikk å ta en gentest for å sjekke arvelighet. De lurte på om jeg ikke bør gå på medisiner uansett. Jeg skal selvsagt ta dette opp med fastlege, men finnes det nasjonale/internasjonale retningslinjer eller lignende?

Jeg trener 2-3 ganger i uken og røyker ikke, drikker moderate mengder? alkohol og jobber vanlig arbeidstid. Min 13 år yngre søster ligger også noe høyt på kolesterolskalaen.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Flott at du har fått til gode livsstilendringer. Det er utgitt retningslinjer fra ulike organisasjoner og land. Vi baserer oss ofte på retningslinjer fra den europeiske cardiologiske foreningen. Retningelinjene endrer seg litt over tid, avhengig av nyere forskning og vektlegging fra de ulike ekspertene som setter sammen retningslinjene. Det kom en ny publikasjon på området i 2016 (landhttp://eurheartj.oxfordjournals.org/content/37/39/2999).

Vedr. gentest; med ditt høye utganskolesterol i kombinasjon med hjertesykdom i familien så kan det absolutt være aktuelt for deg å ta en slik test. Dette er en vanlig blodprøve som tas hos fastlegen din og sendes sammen med et eget skjema. Når du skal til fastlegen din så er det fint om du har tenkt igjennom de ulike tilfellene av hjerte-kar sykdom i familien din slik at det kan lages et "familietre". Dette har betydning for å vurdere arvegangen. Det er fornuftig at dere snakker sammen om situasjonen i familien, for slik testing kan jo også ha betydning for andre familiemedlemmer. Det er mulig å få en henvisning til genetisk veiledning ved et regionsykehus, der vil dere evt. få mer kunnskap og bli presentert ulike fordeler og mulige ulemper ved slik testing.

Dersom du skulle ha såkalt familiær hyperkolesterolemi vil det være nødvendig med ekstra intensiv kolesterolenskende behandling. Dersom du ikke har denne genetiske tilstanden er det nok uansett sannsynlig at du bør ha et kolesterolsenkende medikament i tillegg til nødvendige livsstiltiltak (LDL kolesterolet bør < 3,5). Behandlingen forebygger hjerte-kar sykdom effektivt. Lykke til!

 

 

 

 

 

I ditt tilfelle ville jeg ønsket å fgå det dårlige kolesterolet (LDL) under 4,0 helst med livsstiltiltak, men dersom dette ikke gåd, så er det gunnlag for å starte med et kolesterolsenkend epreparat.

Hjerte/kar

Må jeg ta kolesterolsenkende medisiner?

Hei. Har av min lege blitt fortalt at jeg bør ta statiner siden jeg har påvist 2,5 mm belegg i begge halskar. Har anfallsvis artrieflinmer. Hadde tidl i år høyt blodtrykk noe de kalte essensiell primær hypertensjon. J

eg har selv lagt om kostholdet til sunn mat siden juni. Blodtrykket er morgen og kveld under 120/80 til tross for at jeg fikk beskjed om å ta blodtrykksmedisiner livet ut. Jeg droppet tabletter for 1 mnd siden og blodtrykk er under 120/80. Faktisk helt nede i 106/65 målt morgen og kveld. Til tross for dette sier lege jeg bør ta medisiner. Jeg dropper dem for man skal jo ikke ta medisiner uten grunn.

Statiner har gitt meg mange bivirkninger og jeg har prøvd lipitor, pravachol og sist crestor. Jeg har også droppet disse og heller kjøpt Betavivo havrehjerter til 300 kr mnd annbefalt av LHL. Kolesterol er nå på 5,1 og 3,7. Er Betavivo så bra som LHL skriver?

Eneste medisin jeg nå tar er Eliquis 5 mg morgen og kveld. Vekt ned fra 91 kg i Juni til 85 kg, midjemål ned fra 103 cm til 98 cm bare ved å endre kosthold. Kjøpte ei bok om statiner og en direkte anbefaling fra han som skrev forordet i boka gjør at jeg nekter å spise statiner. Han har jobbet på Rikshospitalet som overlege i 17 år og har mere erfaring en min allmennlege. Hva mener dere eksperter? Er det slik at reseptblokka sitter løst med tanke på skrive ut medisiner? Er leger kjøpt av farmasøytbransjen? Kolesterol er jo livsviktig for hjerne og mye annet. Håper på et seriøst svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Så flott at du har tatt tak i livsstilen og fått bedring på både blodtrykk og livvidde! Personelig så synes jeg det er mye hyggeligere å kunne ta bort medisiner når folk lykkes med livsstiltiltak enn å skrive ut nye. Vi ser ganske ofte av blodtrykket, kolesterolen og evt blodsukkeret går ned sammen med livvidden, og da må blodtrykksmedisinen helt riktig nedjusteres og styrken på kolesterolmedisinen ofte endres.

Din situasjon med avleiringer i begge halskar gjør at du fortsatt har forhøyet risiko for hjerte- kar sykdom (selv om du har gjort mange viktige tiltak). Mange vil anbefale at du fortsetter med en liten dose statin selv om kolesterolet er relativt lavt, fordi statiner ikke bare senker "kolesteroltallet" men også beskytter overflaten på slike avleiringer slik at risikoen for at overflaten sprekker opp og blodplater fester seg her (som utgangspunkt for blodpropp) blir redusert. I følge noen retningslinjer (basert på forskning og bestemt av et panel med eksperter) hadde det vært ideellt for deg å ha LDL kolesterol < 1,8.

Betavivo er sunt og godt, men ikke noen erstatning for øvrige livsstiltiltak eller nødvendige medisiner.

Det er nok dessverre ofte slik at pasienter ikke får så mye oppfølging på livsstilstiltak som man kunne ønske seg, og jeg håper og tror at vi i fremtiden vil se flere tverrfaglige tilbud til pasienter som deg hvor det blir gitt konkrete råd og oppfølging på trening, kosthold og stress som et supplement eller tidvis alterntiv til medisiner. Du er et av mange levende bevis på at slike tiltak virker!

Hjerte/kar

Sinusvenetrombose

Jeg har hatt sinusvenetrombose og kjenner meg godt igjen i en del av det jeg leser under "Livet etter hjerneslag". Har store problemer med å fungere normalt i hverdagen, og finner ingen andre som har vært igjennom det samme som meg, som jeg kan snakke med. Legene sier at jeg skulle vært frisk nå (det er tre år siden), og situasjonen blir mer og mer håpløs for meg å leve med. Ble tipset om LHL, men klarer ikke å finne ut om det jeg har vært igjennom kan sammenlignes med hjerneslag, og om det er rette foreningen for meg å melde meg inn i?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 21. november 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, og takk for spørsmål. Sinusvenetrombose refereres ofte til som en type hjerneslagsykdom, som det er få som får. Under 1 prosent av alle hjerneslagene. Sykdommen kan sammenliknes med vanlig hjerneslag fordi mange av de sammen symptomene kommer akutt, men det er også klare forskjeller. Ved hjerneslag er det de tilførende blodårene (arteriene) som blir blokkert av en blodpropp, eller sprekker og gir blødning. Ved sinusvenetrombose er det de tilbakeførende blodårene (venene) som blir blokkert av en blodpropp.

I ca 80 prosent av tilfellene er det slik at man blir helt som før etter behandling med blodfortynnende behandling over noe tid. I akuttfasen kan det være noen av de samme symptomene som et "vanlig" hjerneslag og sannsynligvis også noen liknende følgetilstander. Jeg tenker at det kan være naturlig å finne mye informasjon om hjerneslag som kan være aktuell også for deg gjennom våre kanaler og du er hjertlig velkommen som medlem. Ta også gjerne kontakt med vår rådgivningstjeneste på tlf 67023023

mvh Torgeir Mathisen  

Hjerte/kar

Forstørret venstre atrium - konsekvenser

Forstørret venstre forkammer. Hvilke konsekvenser kan det ha å ha et betydelig forstørret venstre atrium. På sykehuset hørte jeg legene si at problemet ikke var å få meg over i sinus, men å holde meg der. Kan det ha noe med atrium å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 20. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Forstørret venstre atrium kan:

- Øke risikoen for atrieflimmer
- Gjøre det vanskelig å få en pasient med atrieflimmer over i sinusrytme
- Holde en pasient i sinusrytme etter konvertering- Kanskje øke risikoen for hjerneslag (også i fravær av atrieflimmer)
- Øke faren for å utvikle kronisk hjertesvikt

Imidlertid er ikke disse assosiasjonene mellom atriestørrelse og sykdomsrisiko veldig sterke. Det betyr ikke man definitivt kan si at en pasient har høyere risiko for visse sykdommer bare fordi et forkammer er litt forstørret.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Migrene og hjerteflimmer - sammenheng?

Hei ! Lurer på om migrene og hjerteflimmer kan ha en sammenheng ? Jeg lurer på dette da jeg kom på i dag at migrenen min og hjerteflimmeret mitt blir trigget av de samme tingene. Kan dette ha en sammenheng.... Takknemlig for snarlig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette blir litt spekulasjoner, har ikke sett forskning på området. Jeg er enig med deg i at det høres rimelig ut at både migrene og atrieflimmer kan utløses de samme triggerne, f.eks. av perioder hvor man er sliten, har hatt uregelmessig livsstil, mye stress, alkohol, koffein fysisk eller psykisk belastning mm.

Hjerte/kar

Selo-zok etter hjerteoperasjon

Har fått høre at etter en stenting , skal man gå på Selo-zok i 3 måneder etter dette inngrepet. (2011)

I 2016 ble jeg bypass-operert og var deretter på rehab i 3 uker hos LHL. Her fikk jeg høre at man skulle høyst bruke selo-zok i 6 månder er en slik operasjon. Jeg har nå gått på selo-zok (100mg) i over fem år. Er dette riktig at jeg skal gjøre dette? Dette går ut over min pust og treningsevne.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 20. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Hvor lenge man bør bruke selo zok er ganske individuelt og kommer blant annet an på om du har hatt et infarkt og ikke minst størrelsen på infarktet. Dersom man ikke har hatt infarkt eller dersom infarktet er lite og det ikke er andre spesielle tilstander som tilsier at man bør bruke selo zok (f.eks. visse rytmeforstyrrelser eller tegn til hjertesvikt) kan det være fornuftig å prøve å trappe ned og evt. avslutte selo zok. Dersom du opplever bivirkninger av selo zok har dette selvsagt også betydning og taler for at man bør prøve å trappe ned, evt. bytte til et annet medikament. Jeg synes at du skal ta en prat med legen din om dette. Lykke til.