Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Vekttap etter pacemaker

Jeg fikk innsatt pacemaker den 31.08 i år og har siden da hatt en vektnedgang på 10 kilo i begynnelsen følte jeg meg sprek men etterhvert har jeg mindre appetitt og mindre energi har dere noen svar eller tips til meg mvh LPK

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 13. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være mange årsaker til vekttap og det er ikke sikkert dette har noe å gjøre med pacemakeren. Endel pasienter som får pacemaker har på forhånd gått en stund med dårlig hjertefunksjon. I løpet av denne tiden kan kroppen dra på seg væske og man kan gå opp i vekt. Etter pacemaker kan hjertefunksjonen bli bedre og kroppen kvitter seg med væsken igjen. Da går man ned i vekt. Men det er ikke sikkert dette var tilfellet hos deg.

Jeg synes det er grunn til å ta vekttapet ditt på alvor. Du bør oppsøke fastlegen og få dette utredet skikkelig. Iblant kan det ligge alvorlig sykdom bak et slikt vekttap og da er det viktig å få det evt. behandlet.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Lav spirometriverdi ved astma

Hei Grethe.
Jeg er en mann på 41 år. Har psoriasisartritt leddgikt og astma. Jobber i Nordsjøen til daglig. Der har man en beredskapsfunksjon. Røykdykker. Og vi må ta en test for å klare og utføre denne oppgaven. Det er spirometri, kondisjonstest og styrketest. Jeg strøk på spirometri. Her scorer jeg 78 %, må ha 80 %. Jeg trener mye. Det vil si at jeg går omtrent turer hver dag. Hurtig gange ca 45-50 minutter. Går fjellturer og sykler samt jeg har blåst opp ballonger for å prøve å forbedre lungekapasiteten min. Har begynt å trene vekter også. Jeg får ikke fortsette i jobben min dersom jeg ikke klarer denne testen. Er det i hele tatt mulig å forbedre lungekapasiteten min til å komme over kravet på 80 %?
Eller prøver jeg forgjeves? Har du noen tips eventuelt? Jeg liker jobben min veldig godt.
Mvh Brikten

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 10. november 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Det er flere variabler som måles ved en fullstendig spirometriundersøkelse. De viktigste er :
*FVC betyr "forsert vitalkapasitet" og er det største volumet man klarer å puste ut etter å ha fylt lungene helt med luft.
*FEV1 betyr forsert ekspiratorisk volum første sekund og er den mengde luft som kommer ut av lungene det første sekundet når du puster kraftig ut, etter å ha fylt lungene fullstendig. FEV1 sier noe om hvor stor luftmotstand(innsnevring)det er i luftveiene.
*PEF er forkortelse for peak expiratory flow og er målet på topphastigheten på luften som pustes ut. PEF gjenspeiler også motstanden i luftveiene men er ikke like nøyaktig som FEV1.
Lungekapasiteten målt med spirometri er basert på høyde, kjønn og alder hos en frisk person. Den beste lungekapasiteten har man i 20- årene, og siden synker den normalt litt per år. For en mann på ca 1.80 cm høyde og din alder er omtrentlige verdier slik: FVC: 4,02, FEV1: 3,49 og PEF på 454. Resultatet ditt på 78 % er nedsatt. Astma må testes i en dårlig fase om den skal oppdages på spirometri. En velbehandlet astma skal gi tilnærmet normal spirometri og derfor kan det se ut som om din astma er underbehandlet/ubehandlet. Du skriver ikke noe om hvilke astmamedisiner du bruker, om du bruker noen? Det er viktig å holde seg i god form av mange grunner, men majoriteten av treningsstudier(utholdenhet- og styrketrening)hos friske voksne har vist at trening i liten grad påvirker lungevolumet.

Mitt råd er at du får en ny vurdering av din astma og astmabehandling hos din lege.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

Lunge, Rettigheter

Tilskudd til varmepumpe?

Hei :) Kan man få noe tilskudd ved anskaffelse av varmepumpe ved astma og allergier ? Eller finnes det noen alternativ løsning ? Hilsen mor og barn med Astma/ Kols

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 08. november 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg kjenner ikke til at det foreligger muligheter for slike tilskudd ifm anskaffelse av varmepumpe. Men dette kan kanskje søkes tilskudd for ifm enøktiltak i kommunen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Reise til syden etter blokking av hjerteåre

Den 2/10-17 blokket jeg ut høyre kranseåre, to stent 38 og 12 mm ble satt inn. Inngrep var både via lyske og håndledd. Går på dobbel dose med blodfortynning (1/2 år). Reiser i morgen 8/11 til Tenerife, er det noe spesielt å ta hensyn til utover å være normalt forsiktig? Har fortsatt noe smerte i lyske, vil tro det er normalt. Hører gjerne fra deg.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette bør du egentlig avklare med legen din som kjenner helsa di best. Generelt vil jeg si at det viktigste er at du tar alle medisinene dine riktig. I varmen kan også lett bli dehydrert, så pass på og få i deg nok med væske. Du bør heller ikke drive med de hardeste anstrengelsene foreløpig (ting du blir andpusten og svett av). Kosthold og alkohol kan påvirke effekten av medisinene dine. Vis derfor moderasjon ved mat og drikke.

Ellers får du hygge deg på turen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Autoregulering av blodtrykk

Hva er autoregulering i forhold til blodtrykket?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Kroppen er et veldig fint maskineri med innebyggede systemer som kan regulere de ulike funksjonene ut i fra behovet. Noen ganger trenger vi høyt blodtrykk, andre ganger lavt. Når vi ligger trenger vi ikke like høyt blodtrykk som når vi står. Likeleder trenger kroppen høyere blodtrykk når du løper enn når du kun går rolig. Kroppen har mange overvåkningsstasjoner rundt omkring i kroppen som følger med du ulike prosessene, deriblant blodtrykket. Gjennom et omfattende reguleringssystem, hvor både nervesystemet, hormoner, hjertet og hjernen samarbeider, blir blodtrykket holdt i sjakk og regulert ut i fra situasjonen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og bivirkninger

Hei Jeg er en dame på 44 år som er medisinert for høyt BT 131/95. Nå har det seg slik at jeg først sto på Lisinopril og fikk bivirkningen tørrhoste.Den måtte jeg slutte med.Så har jeg stått på Aprovel og opplever og være så plaget med hjertebank og tidvis episoder med høy puls uten grunn. Leste at dette kan være en bivirkning. Har også før stått på Selozok(metropolol) men opplevde også plagsomme bivirkninger. Det må da finnes noe som jeg kan ta eller må jeg bare prøve meg frem i samråd med legen? Huff blir helt fortvilt. Jeg har lavt stoffskifte og denne er velregulert og er i overgangsalder uten østrogenbehandling . Jeg er normalt hold,snuser men sykler og trener daglig. Mvh meg og på forhånd takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dessverre er det slik at alle medisiner kan ha bivirkninger. Men ulike pasienter opplever bivirkningene ulikt. Det er derfor veldig vanlig at legen og pasienten må prøve og feile en stund før man finner frem til den kombinasjonen av medisiner som både gir god effekt på trykket og lite bivirkninger. Vi har heldigvis mange ulike medikamenter å velge mellom og det finne ingen bedre måte å gjøre det på enn å prøve seg frem.

Lykke til, håper dere finner en god løsning etterhvert.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svar på CT angio

Eg har teke CT angio av hjerte på Haukeland. Svaret er: Eksentrisk plakk i midtre LAD. Mykokardmasse 117 gr .Endediast volum 144 ml. Veggforandringer LAD, ingen stenoser.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Eksentrisk plakk i midtre LAD betyr at det er en avleiring i midtre del av fremre kransåre. Videre står det at det ikke er noen stenoser i samme åren. Det betyr at selv om det er en avleiring, så forårsaker den ikke noen forsnevring av åren og hindrer ikke blodflyten.

Endediastolisk volum angir størrelsen på venstre hovedkammer og 144 ml  er helt normalt.

Hva disse funnene betyr for deg og hva som skal gjøres av behandling må avgjøres av legen som bestilte undersøkelsen.

MVh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og hodepine

Jeg har nettopp blitt sykemeldt 50% pga høyt blodtrykk. Det ble oppdaget pga hodepine som har vart i ca 10 dager. Min fastlege tror det er stressreaksjoner, men jeg føler meg ikke stresset. Jeg er 32 år, har fulltidsjobb, ingen barn. Går tur og trener regelmessig. Spiser mye grønnsaker, kylling, fisk og grovbrød, men er glad i smør og ost. Drikker nok litt mer vin og øl enn jeg burde. Røyker en skjelden gang. Er normalvektig. Blodtrykksmålingene jeg har tatt hos lege var 190/120, 180/105, 200/110 og til sist 170/100. Skal tilbake om 16 dager til 24t måling. Det er ikke tatt noen andre prøver eller undersøkelser og jeg har ganske kraftig hodepine. Det hjelper litt med Paracet. Er det trygt å vente såpass lenge før det tas en vurdering? Hva bør jeg være obs på i tiden fremover, når tar jeg evt kontakt med lege igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kan ikke svare vedrørende hodepinen, da det ikke er min spesialitet.

Når det gjelder blodtrykk, så bør det gjøres en litt bredere utredning med blodprøver. Spesielt med tanke på om det kan være en eller annen underliggende årsak som gir det høye trykket. Relevante blodprøver er blodsukker, elektrolytter, nyrefunksjon, fettstoffer, stoffskifte. Urinanalyse og EKG hører også med. Rtg av hjertet og lungene kan også være relevant.

Jeg synes det er lurt at du tar en 24-timers måling. Det vil gi et bilde av hvordan trykket ditt egentlig ligger gjennom døgnet. Hvis man ikke finner noen annen underliggende årsak (noe man som regel ikke gjør), er det viktig å komme i gang med behandling av høyt blodtrykk. Ubehandling høyt blodtrykk skader organene og øker risikoen for slag.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Venstre atrieforstørrelse på EKG

Var innlagt hjerteavdeling for operasjon av pericard/thymuscyste. I innkomstjournalen min har legen skrevet : «EKG : sinusrytme, HR 65, sannsynlig venstre atrieforstørrelse» Har ikke fått noe forklaring på hva dette betyr, opplever endel hjertebank og «tung pust», kan dette henge sammen? Ønsker gjerne å starte å trene litt intervalltrening igjen, men ble urolig av å ikke vite hva dette betyr. Er 39 år og normalvektig.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

EKG måler hjertets elektriske aktivitet. Ved å se på konfigurasjonen på EKG-et kan vi få mistanke om ulike problemer med hjertet. Merk: mistanke. Det betyr at EKG ikke gir noen fasit, men kun en antydning og en mistanke. Denne mistanken må evt bekreftes eller avkreftes med nærmere undersøkelser.

Hjertet består av fire rom: Høyre og venstre forkammer (atrie) og høyre og venstre hovedkammer. Forkamrene til hjertet er representert ved det vi kaller "p-bølgen" på EKG. Hvis denne har unormal form, eksempelvis to pukler istedenfor kun en, kan det være tegn på at noe er feil i atriene. Jeg tipper at det er dette legen har sett på EKG-et ditt.

For å sjekke om du virkelig har forstørret venstre atrium, må det gjøres en ultralyd av hjertet (ekkokardiografi).

Et forstørret atrium kan forårsake hjerterytmeforstyrrelser. Du skriver at du har mye hjertebank. Det kan ha en mulig sammenheng med atriene dine. Derfor synes jeg det er grunn til å utrede deg videre med tanke på dette. Det bør både gjøres ekkokardiografi, og en 24 timers EKG for å kartlegge hjerterytmen din nærmere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmelhet og lavt blodtrykk

Hei. Jeg er en jente på 29 år som den siste tiden vært svært svimmel. Vært hos legen for å ta div blodprøver som viste seg å være helt fine. Blodtrykket ble målt til 100/60 ved to anledninger hos legen. Jeg har aldri hatt lavt blodtrykk tidligere, har ligget rundt 120/70-80. Jeg har de siste dagene målt BT hjemme til 89/50, 90/54 og 100/59. Hva kan være årsaken til at jeg plutselig har fått lavt BT? Jeg har ingen andre symptomer enn svimmelhet, og jeg har heller ikke startet på noen nye medisiner, endret kosthold osv.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. november 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke alltid mulig å finne årsaken til lavt blodtrykk. Vi vet at enkelte tilstander kan gi lavt blodtrykk:

Svangerskap: Når du er gravid skjer det endel endringer i kroppen og blodsirkulasjonen. Men disse normaliseres som regel igjen etter fødsel.

Vektreduksjon: Hvis du går ned noen kilo i vekt, kan det være nok til å få lavere blodtrykk. 

Hjertesykdom: Rytmeforstyrrelser, hjertesvikt, klaffefeil og hjerteinfarkt kan gi lavt blodtrykk. Men dette er sjeldent hos unge personer og vil uansett lett kunne fanges opp med undersøkelser.

Hormonsykdommer: Tyroideaproblemer, binyresykdommer og lavt blodsukker kan gi lavt blodtrykk. Dette kan enkelt sjekkes med blodprøver.

Dehydrering: Taper du mye væske grunnet oppkast, diare, svette, manglende inntak kan du få lavt blodtrykk.

Vitaminmangel: B12- og folatmangel kan gi lavt blodtrykk.

Medikamenter.

Disse tilstandene kan lett utelukkes hos fastlegen og bør sjekkes. Men ofte vil man ikke finne noen spesifikk årsak. Lavt blodtrykk er sjeldent farlig i seg selv, men svimmelhet kan gi fall og skader. Hos noen kan det hjelpe å drikke jevnlig gjennom dagen.

Mvh

Wasim Zahid