Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Pollen og kryssallergi

Hei, Er heldigvis den delen av befolkningen som ikke sliter så mye med pollen hver sesong, bortsett fra to år hvor dette var plagsomt. Fellesnevneren for de to årene jeg kan huske å ha hatt noe særlig reaksjon på pollen (svie i øyne, tett nese, rennende nese), er at jeg ser ut til å ha utvikler allergi/intoleranse mot visse matvarer. Første året jeg merket "høysnue" var da jeg var 19, og utviklet i samme periode en allergi mot kiwi. Denne frukten tør jeg ikke spise lengre, da jeg blir veldig dårlig (pustebesvær og hevelser i munn/svelg). Den andre gangen jeg merket noe særlig til pollen var i fjor (29 år) og rundt denne perioden slet jeg veldig med ustabil mage. Etter hvert fant jeg ut at dette alltid skjedde i forbindelse med nordmenns fredagsfavoritt på middagsbordet - taco. Etter å ubevisst ha fått i meg matretter som har vært krydret med spisskummin, hvor resultatet har blitt at jeg ender opp med magetrøbbel, har jeg nå slått meg til ro med at det må være spisskummin som får meg til å reagere. Ifølge informasjon om kryssallergier i pollensesongen, står det mye om oversensitivitet rundt matvarer relatert til de ulike pollenvariantene og at man kan reagere mer på disse i pollensesongen, men ikke så mye om varige allergier som følge at man hadde en kryssallergi. I mitt tilfelle hjelper det lite at det er midtvinters i henhold til mine "kryssallergier", disse virker å ha blitt permanente og ikke noe jeg kommer til å bli kvitt. Eksempelvis, sist gang jeg ved et uhell klarte å bli eksponert for kiwi var for cirka 3 år siden, da bananen jeg spiste hadde ligget i en fruktkurv sammen med kiwi. Spørsmålet mitt er om det er vanlig å få permanent allergi i forbindelse med pollensesongen? Merker at jeg reagerer litt på pollen i år også, og da jeg synes to allergier er mer enn nok, er jeg veldig forsiktig med hva jeg spiser om dagen. Mvh, Abs

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 03. juni 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen.
Det du beskriver er klassiske kryssallergisymptomer. Det er bra du har funnet ut hvilke krydderurter, frukt og grønt du bør unngå og at noen må unngås hele året - andre ikke.

Det er mange som reagerer på kiwi, enten pga pollenallergi eller som en kryssreaksjon til lateks (naturgummi). Allergien kan gi alvorlige symptomer og det er derfor riktig å være forsiktig. Kiwi kan også kryssreagerer med avokado, kastanjer og banan så om du begynner å reagerer på det er det greit å vite årsaken. Det er ingen grunn til å unngå noe for sikkerhets skyld, kun det som gir ubehagelige symptomer.

Ettersom det er pollenallergi som er sansynlig årsak til dine allergier bør du be om en vurdering for allergivaksine. Det er en behandling som strekker seg over tre-fem år men kurerer pollenallergien helt eller delvis. Da er det mulig at kryssallergiene også forsvinner.

Har du flere spørsmål er du velkommen til å ringe vår rådgivningstelefon på 67 023 023  

Lykke til, vennlig hilsen Helle

Lunge, Allergi

Allergisk astma

Hei!
Jeg har allergisk astma mot fisk og og akkar. Må bruke mye seretide, ventolin og zyrtec for og holde unna. Men det funker ikke optimalt, fortsatt endel slimdannelse og hoste. Er det noe annen medisin jeg kan bruke? (Ps, jeg er fisker så å unngå disse er vanskelig)

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 31. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Allergi kan påvirke luftveiene og gi mer slim og hoste. Du bør få vurdert en bedre tilpasning av din astmamedisin hos en lungespesialist. Spray inhalert på kammer, eventuelt tillegg av montelukast er noe som kan vurderes.
Kan bruk av maske være aktuelt?

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Nøtter på restaurant

Hei! Jeg jobber i restaurant og lurer på hvordan prosedyrene er hvis en gjest spiser nøtter og får en allergisk reaksjon på dette?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. mai 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for et godt spørsmål.

Serveringsstedet skal skriftilig oppgi om retten inneholder nøtter eller ikke og hvilken nøtt det er. Gjesten kan spørre hvordan maten er tilberdet for å ha grunnlag for å vurdere om det er risiko for kontaminering av nøtter underveis.

Dersom en gjest får alvorlig allergisk reaksjon skal vedkommende ha medisninsk behandling. De med kjent alvorlig nøtteallergi har ofte EpiPen eller Jext, det er adrenalinsprøyte som gis umiddelbart. Gjesten har selv ansvar for å ha med denne og informere venner om hvordan den skal settes. 

Som ansatte kan dere ved behov bistå med å sette sprøyten. Det er enkelt. Den settes rett i armen eller låret. Er dere i tvil om det er nødvendig å gi adrenalin så gjøre det. Det er ikke farlig å gi adrenalin en gang for mye. Kontakt deretter lege eller ring 113.

I situasjoner der en gjest blir alvorlig syk yter dere førstejelp og ringer 113.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Prøver å slutte med kortisonsprøyte mot allergi

Hei!
Tatt kortison sprøyte i snart 18 år. Prøver hvert år å begynne med tabletter i god tid etc. Ingenting virker. Ender alltid på sprøyta, som demper det meste etter 2-3 dager å æ får igjen mitt liv. Ønsker ut ifra hva legen nu sier og andre at den sprøyta har dårlige virkninger på lang sikt. Ønsker ikke å bli syk av den..... Nu er sprøyte nr 1 ute av kroppen og jeg sliter veldig selv med medisin i form av tabletter, nese og øyendråper. Hva bør jeg gjøre? Hilsen en frustrert flyvertinne, som ikke kan jobbe med disse plager...

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 23. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Skjønner at det er frustrerende å ha mye allergiplager. Du sier ikke noe om hvilke plager du opplever. Er det generelle eller mer spesifikke fra øyne og nese? I mange tilfeller må man prøve seg fram med ulike medikamenter før man finner fram til de som fungerer best. Om det ikke går, bør du diskutere med legen din om allergivaksinasjon kan være aktuelt. Den kan du ikke starte opp med før tidligst i september. Om du blir for ille, får du diskutere med legen din om en ny kortisonsprøyte kan være redningen ut denne sesongen.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

Lunge, Allergi, Hud

Overfølsomhet for tekstiler

Hei! Jeg er en mann på 20 år som har noen spørsmål knyttet til allergi. Jeg har siden 12-13 års alder hatt mye pollenallergi, der jeg er sterkt plaget. I tillegg har jeg kraftig katteallergi, samt at jeg reagerer svakt på hund og hest (alt dette via både prikktest og erfaring. ) Det skal nevnes at de siste 2-3 årene har pollenallergien blitt kraftig bedre, og foruten en litt hard periode i mars/april, plages jeg i mindre grad når jeg bruker medisiner. Allikevel har jeg endel plager knyttet til det jeg tror skyldes allergi. Jeg driver aktivt med langrenn, og hovedproblemet er astmasymptomer (tungpustet, slapp/hodepine, kommer ikke opp i puls, lett snue,/kløende øyne). Dette oppstår kun på kalde/fuktige dager, og jeg og lege har dermed trodd dette skyldes astma. Gjennom flere tester hos flere spesialister er dette utelukket. Dermed har jeg prøvd å angripe dette på motsatt måte; hva hvis symptomene ikke skyldes været, men heller klærne jeg bruker når det er kaldere i lufta? Jeg har prøvd meg litt frem, og det er endel som kan tyde på det. Av andre symptomer jeg har blir jeg ofte irritert i nese/øye i det jeg skifter enkelte plagg spesielt i forbindelse med ull), samt at jeg får lett rødlig hud av noen plagg i forbindelse med trening, men dette går over i løpet av minutter. Jeg skal til allergispesialist om 2 uker, og ønsker dermed å komme litt forberedt. Spørsmålet mitt til deg er dermed: Er det i det hele tatt mulig at overfølsomhet/allergi ovenfor tekstiler/kunststoffer kan gi en sentral reaksjon (altså at symptomene kommer fra andre steder enn der de berører kroppen) til tross for (relativt) milde symptomer ellers? Det er snakk om type langermede supertrøyer og ullgensere. Kan nevnes at jeg tar prikktest årlig, men jeg testes kun for det "vanlige", da jeg rett og slett ikke har tenkt over dette før. På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 22. mai 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 

Hei.

 

De fleste som får reaksjoner på klær, ull eller syntetisk, får symptomer på huden og ikke i luftveiene.Type rødhet, kløe eller eksemlignende utslett i huden. Dette merkes hos mange når klærne er nye, hvis de har sterke farger og ikke er vasket før bruk. Om din hud er sensitiv kan det være at ull irriterer eller at de syntetiske stoffene i klærne blir for tette.

 

Det er alltid lurt å vaske nye klær for å fjerne rester av fargestoffer og ander kjemikalier som kan være tilsatt fra fabrikken. Bruk et parfymefritt vaskemiddel, gjerne flytende, eller skyll en ekstra omgang for å være sikker på at vaskemidlet er kommet ut av klærne. Om du benytter skyllemiddel så bør dette også være parfymefritt. Parfymedufter fra vaskemiddel og skyllemiddel kan virke irriterende på slimhinnene i luftveiene. Dette gjelder også om du benytter sterke dufter i deodorant eller kremer.

Les mer: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/parfymedufter-til-besvar/

Du kan lese mere om pollenallergi og andre allergier på vår nettside:

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/

Lykke til.

Vennlig hilsen Rose


 

 

 

Allergi

Er peanøtt en nøtt?

Hei! Når man har peanøttallergi, kan man da spise matvarer som har spor av nøtter? Mtp at peanøtt ikke er en nøtt..

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 22. mai 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Peanøtt er ikke ne nøtt men en belgfrukt. Man kan være allergisk mot trenøtter og/eller peanøtter og disse skal merkes hver for seg. i følge Matinformasjonsforordningen som regulerer merking av allergener i mat skilles det klart mellom trenøtter og peanøtter.

Et produkt merket med "kan inneholde spor av nøtter" skal i følge regelverket ikke innehold spor av peanøtter. Er du i tvil om merkingen på et bestemt produkt er riktig ta kontakt med produsent.

Lykke til

Hilsen Helle

Allergi

Slurver med allergimedisin

Hei, Har en datter på 15 som slurver noe med sin allergimedisin, hun husker den best når hun har det som verst.. Hun er allergisk mot or, hassel og bjørk. Hun bruker aerius 5mg tabl og Dymista nesespray(etter saltvann) morgen og kveld. Til tross for dette er hun svært tett/mye sekret i nesen. Hun er også kryssallergisk mot det meste av frukt og grønt i rå tilstand.

Mitt spørsmål er om det i det hele tatt hjelper å ta medisiner så lenge hun får "huller" i beskyttelsen de dagene hun ikke tar? Hun er sånn skikkelig forkjølet-symptomer omtrent i halve mars, hele april, hele mai og stort sett hele juni til tross for at hun begynner medisineringen i februar. Hva mener dere?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 19. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det er en utfordring å ta allergimedisiner regelmessig også for voksne og spesielt for ungdom. Den sporadiske medisineringen vil uansett ha noe effekt men er langt fra ideell!
Dymista nesespray en en kombinasjon av antihistaminer og kortison, og vil gi en kjapp effekt samtidig som kortisondelen av medisinen virker på betennelsesreaksjonen i slimhinnen og fungerer best om den tas regelmessig hver dag. At hun slurver betyr at hun har mye mer plager enn hun strengt tatt behøver å ha. Tett nese vil også gi dårlig nattesøvn og gå utover dagsformen. Medisinene bør stå /ligge ved siden av tannbørsten hver morgen/kveld, men regner med at du har forsøkt det meste for at hun skal huske å ta dem.
Dere kan diskutere med legen hennes om allergivaksinasjon kan være et alternativ, men da må hun være motivert og det vil ikke være rom for slurv. Fordi bjørk kryssreagerer med or og hassel, vil en slik behandling mot bjørkepollenallergi også ha effekt på allergi mot or og hassel.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Allergi

Bedre med to allergitabletter enn en?

Hjelper det bedre om en tar 2 allergitabletter enn 1 tablett?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 15. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

De aller fleste allergitabletter skal tas en gang daglig. Om du ikke har god nok effekt av de allergimedisinene du tar, må du kontakte legen din for utprøving av en annen type, eventuelt supplering av andre typer allergimedisin. Vi reagerer ulikt på ulike medisiner, og om du ikke er fornøyd med en type, er det sannsylig at du vil få hjelp av en annen.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Årsak til eggallergi

Hvordan kan folk få eggallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. mai 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

All matallergi skyldes en overreaksjon fra immunsystemet som feilaktig oppfatter visse proteiner som skadelige. Når du får i deg eggeproteiner vil antistoffer fra immunsystemet gjenkjenne dem og signalisere at histamin og andre kjemikalier må frigjøres for å bekjempe "de farlige stoffene". Dermed utløses allergiske symptomer.

Symptomene på eggallergi oppstår ofte umiddelbart etter inntak av egg eller produkter med egg i, men hos noen kan det ta flere timer før symptomene viser seg.
De mest følsomme eggallergikerne kan også reagere på damp fra steking og baking med egg.

Mage/tarm og hudsymptomer er vanlige, men astma og anafylaktisk sjokk forekommer også.

Allergi

Allergi

Hvilke faktorer må være tilstede for å utvikle allergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 10. mai 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det var et vidt spørsmål :)

Man kan være arvelig disponert for å få utvikleallergi. Så må man utsettes for allergenet, melk, pollen, pelsdyr osv. Hos de som utvikler allergi er det immunforsvaret som aktiveres og går til angrep på allergnene som oppfattes som fremmed og farlig og en allegrgisk reaksjon med symptomer settes igang. Les mer om mekanismene bak allergi her og kom gjerne tilbake med konkrete spørsmål om det er noe du lurer på.

Hilsen Helle