Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Reparasjon av mitralklaff.

Hei! Kan en mitralklaff med fortykket myxomatøs mitralseil repareres(mitralplastikk)? Ingen prolaps. Det er en liten til moderat insuffisiens med to lekkasjer langs fremre lukket linje. Ellers er det meste med hjertet stort sett normalt. Håper på svar, og takker for det.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 06. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette er et ganske teknisk spørsmål som jeg bare kan svare generelt på. Evt operasjon er som oftest bare aktuelt ved en større lekkasje og mulige symptomer.

Ut i fra det du forteller så ville jeg snakket med legen min for å få en vurdering med ultralyd ved et regionsykehus som gjør mitralplastikk. Dersom det foreligger mulig operasjonsindikasjon vil saken bli lagt frem for kirurgene som drøfter om plastikk er aktuelt. Hva som kan repareres med plastikk og ikke i et tilfelle som du beskriver kommer til syvende og sist an på den aktuelle kirurgens vurdering og erfaring.  Jeg ser ikke bort fra at plastikk kan være et alternativ her.

Lykke til!

 

 

Hjerte/kar

Bivirkninger ved kolsterolsenkende medisiner

Hei. Hvorfor er kolesterolmedisin så viktig ? Hvorfor må man bruke statiner for å senke kolesterolnivået ? Vi har jo alle en naturlig produksjon av kolesterol i kroppen , ikke bare for morro skyld vil jeg tro. Hjernen trenger disse stoffene og da blir det vanskelig å skulle tro på legen som sier at man må under 2 på prøvene da man som meg har påvist mykt bløtvev 2,5 mm i begge halskar. Etter å ha lest om alle de mulige bivirkningene statiner har så har jeg valgt å droppe de. Lipitor gav så mye kvalme og magetrøbbel at den har jeg droppet. Pravachol gav meg hevelse i hals og andre rare bivirkninger. Gikk nå på Crestor men etter å ha lest boken "Det store kolesterolbedraget" så er det ingen lege som får meg til å utsette meg for denne medisinen. Rart at noen i det hele tatt ønsker å ta slike medisiner. Flere forskningsrapporter viser at mange har død av slike medisiner under test... Jeg for min del velger å stå over.

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 03. november 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, det skrives mye om kolesterolmedisiner, særlig om man søker på dette på nettet. Enkelte mener som du skriver at det ikke er heldig å behandle høyt kolesterol.

Kolesterolavleiringer på halskarene er en risikofaktor for hjerneslag og kan påvirkes i gunstig retning ved bruk av kolesterolsenkende medisin ved at utviklingen av plakket bremses og stabiliseres.

I de nasjonale faglige retningslinjene for individuell primærforebygging av hjerte og karsykdom har de en rekke anbefalinger for kolesterolbehandling.

Bakgrunnen for slike anbefalinger bygger på store studier med mange deltakere hvor man kort fortalt ser at det er færre som får hjerte- og karsykdom med lavere kolesterolverdier.

Desverre er det en del kolesterolmedisiner som har del bivirkninger og det varierer fra person til person. Men om du finner en type du tåler er min anbefaling at du fortsetter å bruke den.

 

MVH Torgeir Solberg Mathisen

Hjerte/kar, Kosthold

Hvordan påvirker K-vitamin marevan?

Hei. Jeg lurer på hva som påvirker virkningen av marevan. Jeg vet at alkohol forsterker virkningen. Men jeg ønsker riktig svar på hva som skjer nåe jeg spiser f.eks broccoli? Fastlegen min sier at det gir samme virkningen som alkohol men når jeg leser om det så står det at K-vitamin hemmer virkningen av marevan. Hva er det som er riktig?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 03. november 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Det å brått øke inntaket av K-vitaminrike matvarer, som brokkoli, kan hemme effekten av Marevan, slik at blodet levrer seg raskere. 

Vi har samlet mye informasjon i denne artikkelen: Spis riktig når du bruker marevan og i denne brosjyren: Kosthold for deg som bruker Marevan.

 

Hjerte/kar

Atrietakykardi og POTS i svangerskap.

Hei, Eg har nyleg fått påvist det eg trur blei kalla atrietakykardi. Eg forstod det slik at det er nokon overaktive hjerteceller i forkammeret som nokre gonger tar over for sinusknuten, noko som fører til at eg får anfall med rask pulsstigning/høg puls. Kardiologen meinte det også kunne vere innslag av POTS. Eg merkar anfall typisk ved overgang frå sittande til ståande stilling (pulsen stiger med +- 50 slag), samt ved gange i motbakke og trapper (pulsen går raskt opp til +- 150 slag i minuttet). Pulsen blir også høg under trening, raskt opp mot 200. Eg merkar heldigvis lite til dette utover at pulsen går opp, hjertebanken er ubehagelig og eg blir av og til lett andpusten, men eg er sjeldan svimmel eller liknande. Eg har imidlertid no blitt gravid, og lurer på om arytmien kan vere farlig for barnet? Eg har forstått det slik at behandling kan vurderast i form av medisinar eller eit inngrep i forkammeret, men at dette må vente til etter graviditeten. Er det noko eg må ta spesielt hensyn til under graviditeten og bør eg følgjast opp av lege/jordmor utover det som er normalt i svangerskapet? Lurer også på dette med fysisk aktivitet - er det mulig å sei noko om kva pulsfrekvens eg maksimalt bør komme opp i under graviditeten?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 02. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, gratulerer med svangerskapet! Prøv å ikke engste deg for mye for rytmeforstyrrelsene og nyt tiden fremover. Du har oppfattet riktig i forhold til diagnosen atrietakykardi. Ved behov kan tilstanden behandles med et inngrep etter svangerskapet. Det finnes også medisiner som kan være aktuelle, men dette anbefales i utgangspunktet ikke i svangerskapet. POTS (postural ortostatisk takykardi syndrom) er en realtivt "ny" tilstand som ikke er veldig godt kjent og som det ikke finnes mye forskning eller uttestet behandling for. Man antar at det er en sammenheng med reguleringen av det autonome (automatiske) nervesystemet. 

Jeg oppfatter at du egentlig ikke har mye plager av tilstanden nå. Du skal vite at det finnes tverrfaglige team (kompetanse på hjerte og svangerskap) ved regionsykehusene. Dersom dine plager skulle øke på vil jeg anbefale at du får en henvisning til oppfølging hos et slikt tverrfaglig team.  De vil evt vurdere hjerte-situasjonen din og gi tilpassede råd om trening, livsstil og evt medikamenter. Svangerskapsoppfølgingen din kan også tilpasses individuelt ved behov.

Jeg kjenner ikke til forskning som skulle tilsi at tendens til  atrietakykardi eller POTS er farlig for barnet i svangerskapet. Ut ifra det du forteller vil jeg råde deg til å være alminnelig fysisk aktiv uten å "presse deg" ved trening. Prøv å ta godt vare på deg selv ved å leve et regelmessig og godt liv med nok drikke, næring og hvile og prøv å unngå for mye stress. Dersom du ikke har mer plager enn det du beskriver over, så tenker jeg at du  kan følge et tilpasset opplegg hos lege og jordmor. Snakk godt igjennom din situasjon med legen din og ikke nøl med å ta ekstra kontakt ved behov. Lykke til!

Hjerte/kar

Svangerskap og revmatisk mitralstenose og aortalekkasje.

Kan det sies noe om risiko for komplikasjoner under svangerskap for ei kvinne med revmatisk mitralstenose og revmatisk aortalekkasje?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 02. november 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Risiko er avhengig av alvorlighetsgraden av dine klaffe feil. Jeg vil anbefale at du tar en prat med legen din dersom du planlegger svangerskap, og ber om en henvisning til nærmeste regionsykehus for en såkalt "prekonseptuell veiledning". Der vil du få en gjennomgang av din risikosituasjon, evt. ultralyd av hjertet ditt, samtaler om mosjon og livsstil og medisiner som du evt. bruker. Ved behov vil sykehuset tilby tverrfaglig og spesielt tilpasset oppfølging for deg under svangerskapet. Lykke til!

Hjerte/kar

Stikkende smerter

Har gått på Naproxen 500mgx2 i 7 dg. Har astma. Brukt vanlig naprosyn før uten problemer. I går kveld fikk jeg litt stikkende smerte under høyre bryst. Gikk over. Fikk nye omgang med dette ikveld. Gjør mer vondt hvis jeg puster dypt. Har foreldre som har fått hjerneslag. Lavt kolestrol -begge typer. Ellers normalt. Bør jeg undrrsøkes?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Stikkende smerter på et lokalisert lite sted, som er relatert til pusting, har neppe noe med hjertet å gjøre. Jeg mistenker heller ikke bivirkning av naproxen. Slike smerter skyldes vanligvis plager i muskler/skjellett. Betennelse i lungehinnen (som vi kan se i forbindelse med en virusinfeksjon i luftveiene) kan også gi slike smerter. Dette er ufarlig og går som regel over av seg selv. Iblant kan blodpropp i lungene også gi slike plager, men da er gjerne allmenntilstanden også påvirket i form av pustevansker.

Hvis du ikke har noen andre plager enn litt stikking innimellom, kan du godt se det an i noen dager. Blir du verre, eller hvis plagene ikke går over, bør du snakke med legen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank og uro i brystet

Hei!Jeg sliter med uro i brystet.Har gått med Holter hvor de fikk påvist få SVES men de sa det er normalt og at det ble ikke påvist arytmi eller noe sånt for 3 måneder siden.Ultralyd av hjertet og stress EKG ble da tatt og var normalt.Av og til får jeg dunk i brystet og rett etter dette får jeg en varmebølge ut i kroppen og jeg svetter.Jeg tok pulsen min og da kjente jeg et ekstraslag akkurat i det dette skjedde.Hva kan dette komme av?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 01. november 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette høres ut som ekstraslag. Ekstraslag er i utgangspunktet ufarlig og noe de fleste av oss har i varierende grad. Noen av oss har relativt mye ekstraslag og kjenner ekstraslagene godt.

Det virker som om du er godt utredet med Holter, ultralyd og stress-EKG. Da er hjertet ditt grundig undersøkt, og det er betryggende at det ikke er funnet noe unormalt.

Hvis du opplever ekstraslagene som plagsomme, går det an å få medisiner mot dem. Hør med fastlegen din. Hvis symptomene dine vedvarer, kan det hende du bør undersøkes på nytt. Spesielt langtids-EKG (Holter) vil være nyttig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Harde slag i brystet, uregelmessig puls.

Hei. Er en jente på 25år. Har flere ganger kjent et hardt salg i brystet, rett ut av det blå. Dette er ganske sjeldent. Her om dagen kjente en sykepleier på jobb på pulsen min, den hadde lange opphold. Slo plutselig flere ganger. Koblet på EKG, kunne for og se. Der kunne vi se at jeg har ekstra salg på hjertet. Jeg plages ikke av det, og er en treningsmaskin. Burde jeg kontakte lege for undersøkelse? Eller bare gå slik? 😊

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Flott at du liker å trene!

Ekstraslag er i utgangspunktet ufarlig og noe de fleste av oss har i varierende grad. Noen av oss har relativt mye ekstraslag og kjenner ekstraslagene godt, og det finnes også andre typer rytmeforstyrrelser som kan være viktige å oppdage. I ditt tilfelle kjente en sykepleier på pulsen og oppdaget uregelmessig puls. Jeg synes ikke at du skal bekymre deg så mye for dette, men dersom du fortsatt har plager så kan du snakke med fastlegen din om en henvisning til hjertelege for døgnregistrering av hjerterytmen din. Da får du på deg en liten "opptaker" som du her med deg hjem, og så kan hjertelegen si mer presist hva hjertebanken din skyldes. Det finnes medisiner som kan virke mot ekstraslag, men i de fleste tilfeller er ikke dette nødvendig. 

 

Hjerte/kar

Escitalopram og lang QT

Jeg bruker 5 MG escitalopram i behandling av panikkangst.Jeg har til tider ganske lav puls,om natten mest.Dette bekymrer meg siden jeg har lest at escitalopram kan gi langt QT syndrom.Og jeg har historie med plutselig hjertedød i familien.Burde jeg slutte på dette eller er det ikke så farlig?Min lege foreskrev meg dette

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Escitalopram er vanligvis en godt tolererert og effektiv behandling for panikkangst. Det kan være fornuftig å ta et EKG neste gang du er hos legen din, og snakke igjennom familiesituasjonen din med plutselig dødsfall. Dersom du har nære slektninger som er rammet i ung alder (<35 år) bør det vurderes grundigere undersøkelser og evt. genetisk rådgiving.

Hjerte/kar

Kan ulike kosttilskudd være årsak til lekkasje i mitralklaffen?

Kan ulike kosttilskudd være årsak til lekkasje i mitralklaffen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 30. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Nei, det er usannsynlig at kosttilskudd har noen betydning for lekkasje i mitralklaffen.