Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Medfødt mitralklaffefeil

Hei. Min datter har i dag fått vite at hun har en medfødt hjerte feil. Legen sa det var Paradente mitral valve, kan du forklare en litt bekymret mor hva det er. Min datter er 24 år og fikk vel ikke helt med seg hva dette betyr. Med vennlig hilsen Ragnhild

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, og takk for spørsmålet. Her skulle jeg gjerne hatt litt mer informasjon for å kunne svare deg på en god måte. Dette høres ut som en variant av en lekkasje i mitralklaffen (klaffen mellom hjertets for og hovedkammer....). Det som avgjør betydningen av dette er størrelsen på lekkasjen, dersom denne er liten og hun har levd til hun nå er 24 år uten symptomer, så er det liten grunn til bekymring. Avhengig av hvordan lekkasjen ser ut så tilpasser vi et oppfølgingsopplegg for din datter slik at hun kan føle seg trygg. Dersom lekkasjen er stor finnes det heldigvis god behandling.

Hjerte/kar

Ekstraslag og angst.

Hei. Jeg er en dame på 30 år som i de siste 2-3 årene har hatt noen opplevelser med ekstraslag og jevnt over forhøyet puls. var på belastnings-ekg for 2 år siden, intet funn. Men.. saken er den, at siden i vår har jeg slitt bare mer og mer med ekstraslag, eller som jeg heller vil kalle det; vibrerende og ustabil hjerterytme som kommer i anfall. det begynte med det som virket som enkle ekstraslag i ny og ne i en måneds tid kanskje, for så å bli et daglig problem. jeg har hatt dette hver eneste dag i mange mnd nå, og på de "gode dagene" er det kanskje snakk om 10-15 ekstraslag og på de "onde dagene" opp mot 50. dette ødelegger livet mitt fullstendig. jeg har i løpet av sommeren vært mange turer til legen som har tatt ekg. intet funn annet enn høy puls frem til sist gang, da sto det på ekg-apparatet sinusarytmi. legen sier dette har med inn-og utpusten min å gjøre og er egentlig et sunnhetstegn. jeg vil legge til at pga dette har jeg nå, hevet over enhver tvil, utviklet angst for hele situasjonen. jeg er mildt sagt liveredd for at jeg har en alvorlig hjertesykdom. min familiehostorie er preget av mye hjertesykdom, deriblant måtte søskenbarnet til mamma få nytt hjerte grunnet voksende hjerte. saken er også den, at jeg aldri har hatt symptomer under ekg måling. og i tillegg virker anfallene å ha forværret seg når de kommer. jeg skal forsøke å forklare.. jeg har hatt en periode nå, ca 2 uker, hvor jeg har følt meg ganske fin og der har vært få ekstraslag. i går kveld når jeg bøyde meg ned kom det skikkelige "krampe-lignende" følelse i brystet og hjertet sto bare og vibrerte. selve vibreringa foregikk kanskje i 10 sekunder, og etter dette var jeg meget urolig og følte meg syk. jeg måtte på do to ganger (avføring), ble kaldsvett, kvalm og liveredd. pulsen på klokka viste 117 eller 120 tre minutter etterpå. hva den viste akkurat når anfallet pågikk er usikkert. hele kvelden og natten var ødelagt. jeg følte meg urolig og syk. kan ikke huske å ha hatt smerter i brystet, annet enn ubehag pga vibreringa. det tok ca 2 timer før pulsen gikk under 90. så snart pulsen begynte å gå ned begynte jeg å fryse noe vanvittig. hva kan dette være? burde jeg være redd? legen har sendt meg til psykolog, men jeg har hele tiden nektet for at dette er psykisk. vær så snill å svare meg, jeg er desperat. Mvh Linn

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Du har havnet i en fortvilende situasjon, og det høres ut for meg som at ekstraslagene dine utløser betydelig angst for at du skal være alvorlig syk. Angsten er antagelig hovedproblemet ditt nå (og kan forklare de ulike fysiske plagene du kjenner på ved anfall), men en ny vurdering av hjerterytmen din med døgnmåling (påkoblet opptaker) kan vurderes. Vanlige ekstraslag (som nesten alle mennesker har i varierende grad) er ufarlig, men kan oppleves plagsomt. I noen tilfeller forsøker vi rytmestabiliserende medisin en periode. Jeg anbefaler at du tar en ny prat med legen din om dette, og så kan dere vurdere om du skal gjøre en ny rytmeregistrering. Samtale med psykolog i forhold til hjelp med helse-angst kan være en god ide. Mange får god hjelp av dette. I mellomtiden så kan du prøve å tenke rolig og si til deg selv at dette antagelig ikke er farlig.

Hjerte/kar

Utstyr til hjemmemåling av INR på Marevan

Hei. Jeg går på Marevan, er det noen ordninger som gjør at man kan få egen INR-måler slik at dette kan gjøres hjemme?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dersom det er aktuelt for deg med hjemmemåling av INR så er det viktig at du får  grundig opplæring både i måleteknikk og i egendosering hvis det er aktuelt. Fastlegen din må dessuten ta ansvar for doseringer. Mange helseforetak tilbyr opplæring men tilbudet vil variere.

Søknadsskjema må sendes til Behandlingshjelpemidler, og må komme fra Spesialisthelsetjenesten eller fra indremedisiner med avtale med et regionalt helseforetak. Fastlegen din kan henvise til spesialist, men altså ikke stå for denne søknaden. Lykke til! 

Hjerte/kar

Kombinasjon av legemidler: Tambocor, metoprolol, efexor

Hei! Jeg står på Tambocor 100 mg x 2 og Metoprolol 25 mg x 1 grunnet atrieflimmer. For fire dager siden startet jeg opp med Efexor depot 37, 5 mg som jeg skal ta i en uke for så å øke til 75 mg grunnet sosial angst. Jeg ble noe engstelig da jeg leste pakningsvedlegget til Efexor da det blant annet står at man skal være forsiktig dersom man har rytmeforstyrrelser og/eller dersom man bruker medisiner mot dette da Efexor kan gi økt puls og uregelmessig hjerteslag. I tillegg står det noe om at samtidig bruk av legemidler som forlenger QTC-intervaller skal unngås. Jeg vet at Tambocor forlenger QRS-intervallet, men dette er vel noe av det samme? Det står også at Efexor påvirker virkningen av Metoprolol. Er det farlig at jeg bruker Efexor? I så tilfelle, hvilken annen medisin kan jeg bruke i stedet? Har ingen andre sykdommer. Takker for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål. Vi klinikere bruker gjerne en database (FEST) som er kvalitetssikret av legemiddelverket for å vurdere hvordan ulike medikamener kan påvirke hverandre. Ved tvil må vi innhente ekstra informasjon fra andre kilder. Kombinasjonen tambocor og metoprolol kan føre til redusert puls og i noen tilfeller redusert pumpefunksjon i hjertet. Efexor skal imidlertid ikke innvirke direkte på noen av disse preparatene. Ta gjerne en gjennomgang/samtale om dette med legen som skrev ut efexor til deg.

Hjerte/kar

Lavere diastolisktrykk med alderen

Hei! Jeg lurer på hvorfor det diastoliske trykket blir lavere med aldring, og hvilken sammenheng dette har med elastisiteten til aorta og andre store arterier? :)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 24. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Blodtrykket angis gjerne med to verdier. Feks 120/80 og uttales "120 over 80". Det første tallet (i dette eksempelet 120) er trykket i blodårene under "systolen". Det vil si den fasen der hjertet pumper. Det andre tallet angir trykket i blodårene under "diastolen", dvs i den fasen der hjertet slapper av. Det diastoliske trykket påvirkes blant annet av hvor elastisk aorta og andre store arterier er.

Med alderen sees gjerne en økning av det systoliske trykket og en reduksjon av det diastoliske trykket. Man tror dette skyldes at aorta og andre store arterier blir stivere med alderen og i mindre grad klarer å regulere det diastoliske trykket.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Funn på hjemme-EKG

Hei. Har vært utredet for hjertesykdom og fått bekreftet anfallsvis artrieflimmer. Septum på hjerte målt til 14 mm og påvist aortainsuffisiens men ikke farlig. Jeg blir tungpustet da jeg i enkelte litt stressa situasjoner kommer opp i puls på 100-120. Går på Eliquis 5 mg , Cozaar 25 mg for essensiell primær hypertensjon. Medisiner fungerer ok.

Men lurer på en ting. Siden det ikke er lett å påvise tungpust og årsak så kjøpte jeg av en legestudent et håndholdt ECG Monitor Model MD 100B. Dette er et apparat leger bruker ved hjemmebesøk. Jeg har fått god info om bruk og her kommer spørsmålet: Jeg får når jeg blir tungpustet opp meldingen "Suspected Early Beat" og en meget uryddig hjerterytme. Har målt opp til 90 sek med dette. Når jeg setter meg ned så roer alt seg. Noen formening om dette er noe å bry seg om?

Mvh en som støtter LHL fast og oppfordrer andre til å gjøre det samme

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Så spennende at du har fått tak i et eget hjemme-EKG instrument. Når du skal bruke dette så er det selvst viktig at du "beholder den gode  roen" når du får opp ulike fenomener på skjermen. Det meste er heldigvis ufarlig. Ved tvil antar jeg at du kan gjøre opptak og ta med til legen din for en gjennomgang? "suspected early beat" høres ut som et såkalt "ekstraslag". Slike er i utgangspunktet ufarlige, men hos enkelte kan ekstraslagene komme ganske hyppig i perioder slik at rytmen oppleves uregelmessig.

Du beskriver ellers en meget uryddig hjerterytme som forsvinner når du setter deg ned. EKG apparater er ganske beheftet med såkalt "støy"/forstyrrelser hvis man ikke er "musestille". Støy kan alstå være en mulig forklaring på fenoment du beskriver, dersom det ikke kommer også i hvile. Du beskriver forøvrig at du er tungpustet når du får opp den uryddige rytmen, og det kan tenkes at det du beskriver er anfall med rask atrieflimmer. Det er imidlertid litt pussig at dette går over med en gang du setter deg ned. Vil anbefale at du tar med deg opptaken til fastlegen din for en gjennomgang.

Hjerte/kar

Anfall med atrieflimmer. Småbarnsmor.

Hei. Jeg sliter en del med atriflimmer (gjennomsnittspuls på 100 i/min), når det pågår i opptil 7-8 timer. Dette er veldig slitsomt, og jeg blir helt "død" etterpå. Dårlig kombinasjon da jeg er småbarnsmamma. Jeg bruker Tambocor 2*100 mg, men føler nå ingen effekt av de lengre. Jeg har fått pacemaker pga altfor lav puls, spes om natten. Hva slags behandling kan være aktuelt for meg?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Din situasjon høres tøff ut og det er mulig at såkalt ablasjonsbehandling kan være et alternativ for deg.

Dette er et inngrep hvor man søker å blokkere de områdene i hjertet ditt som skaper atrieflimmer ved hjelp av varmebehandling. Inngrepet gjøres på sykehus uten narkose, ved at nødvendige instrumenter føres inn til hjertet gjennom en hylse i en blodåre. Ca 50% blir symptomfrie etter en slik behandling.

Jeg anbefaler at du tar en prat med legen din om denne muligheten, så kan han evt. henvise videre til en hjertelege. Du kan også kontakte en privat hjertelege direkte for vurdering. Lykke til!

Du kan lese mer om ablasjonsbehandling her:

https://www.lhl.no/klinikkene/vare-tjenester/operasjoner-og-invasiv-kardiologi/hjerteflimmerbehandling---ablasjon/

Hjerte/kar

Aldersgrense for ablasjon?

Er det aldersbegrensning for å få ablasjon? Jeg er 73 år.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Nei det er ingen aldersgrense. Dersom du ellers fyller kriteriene for ablasjon så er du velkommen til en vurdering for inngrepet på lik linje med alle andre. Lykke til!

Hjerte/kar

Plutselig høy puls

Får plutselig høy puls opp til 120-130 i min og når dette skjer må jeg tisse mye. Dette kan ha varighet på 10-15 minutter. Hvorfor kan dette skje? Jeg er en 63 år gammel mann.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette kan minne om en eller annen form for hjerterytmeforstyrrelse, eller arytmi som det heter på fagspråket. Dette skyldes som regel at det er noe unormalt eller feil ved hjertets elektriske ledningssystem. Det finne flere ulike typer hjerterytmeforstyrrelse og de går under mange ulike navn: 

Paroxysmal supraventrikulær takykardi (PSVT)
AV-nodal re-entry takykardi (AVNRT)
Pre-eksitasjonssyndrom (WPW)
Atrieflimmer (evt. hjerteflimmer)
Atrieflutter
Atrietakykardi

Behandling avhenger av hvilken type forstyrrelse det er snakk om. Jeg synes du absolutt bør oppsøke legen din og få dette utredet skikkelig. Det kan hende at fastlegen din må henvise deg til en hjertespesialist for fullstendig utredning. 

Lykke til

Mvh

Wasim Zahid