Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

AFP om bedriften går konkurs

Kor gammel må du bli for å ha sikra deg Afp. Eks. bedr. din går konkurs eller flagger ut.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 02. november 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Du kan tidligst ta ut AFP fra fylte 62 år. Du må være ansatt i en virksomhet som har AFP på det tidpunket du tar ut AFP.

Går bedriften konkurs eller du rammes av en nedbemanning, er det gjort unntak fra kravet om at du har reelt arbeidsforhold på uttakstidspunktet. Unntaket gjelder om du har fylt 62 år eller fyller 62 år i løpet av den ordinære oppsigelsestiden. Du må da søke om AFP i løpet av den ordinære oppsigelsestiden. Uttak av AFP må være i løpet av oppsigelsestiden eller senest den første i måneden etter oppsigelsestidens utløp.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Kols

kols og fysikalsk vaskulær terapi

Jeg undres over om det er noen kjennskap til en behandlingsmetode som heter BEMER FYSIKALSK VASKULÆR TERAPI, brukt som tilleggsbehandling på Kolls syke i andre land., og om det eventuellt er positive resultater med denne behandlingsformen?

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 02. november 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er ingen metode som er vanlig å benytte i forhold til kols pasienter i Norge. Jeg har for liten kunnskap til metoden til å kunne forklare deg hvorfor ikke. Ta det gjerne opp med en fysioterapeut, som muligens vil kunne forklare deg mere om akkurat denne type behandling.

Mvh Hilde

Allergi

Forekomst av bjørkepollenallergikere

Forekomst av allergi spredd i luften.
Hvor mange er det som sliter med luftbåren allergi fra bjørkepollen? Ved man det?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. november 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei

Vi anslå at det i Norge er minst en million som er mer eller mindre plaget av pollenallergi. Mellom 25 og 30 prosent av alle barn og ungdom har pollenallergi. Det finnes ikke eksakte tall for antall bjørkepollenallergikere. Fordi bjørka avgir mest pollen av de tresortene som gir pollenallergi her til lands, vil den også gi de største plagene.

Her kan du lese mer om pollenallergi

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

 

 

 

Kols

kols og prednisolon

Mitt forhold til Prednisolon. Jeg har i egenbehandlingsskjema gitt meg på Glittreklinikken fått beskjed at ved forverring av KOLS skal jeg selv starte en kur på 30 mg i 7 til 10 dager. Jeg har KOLS grad 4 , og har frem til nå i år hvertfall gått på 6 ? kurer.(har vært akutt innlagt 3 ganger). Beskjed om nedtrapping av medisinen varierer fra lege til lege, både antall dager og dosering. Hva er egentlig riktig ? ? ? Er nettopp ferdig med en kur med nedtrapping siste 3 dager 5 mg (1 uke siden), men nå har jeg blitt svært tungpustet igjen som fører til hyperventilasjon og panikkangst. (tungpustet ved den minste anstrengelse) Har jeg blitt avhengig av Predisolon ? Hvis jeg må bruke den fast , hvilken dose er riktig ? Håper på svar innen kl 15.00 i morgen , da jeg har telefonavtale med min fastlege ! Er det mulighet for mail/telefonkontakt med lungelege ? På forhand takk for svar !

Les svaret

Vår ekspert, Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut svarer

Besvart 02. november 2017
Hilde Tretterud Næss, Sykepleier og familieterapeut

Hei!

Det er forståelig at du blir usikker og forvirret når du får mange forskjellige beskjeder.Du skriver ingenting om hvor lenge siden du var på Glittre. Hvis det er lenge siden noen har sett på egenbehandlingsplanen din, kan det være den bør justeres. Du bør absolutt stille disse spørsmålene du stiller her til fastlgene din. Ta også opp om det er mulig å kontakte en lungelege pr tlf, tror det kan variere.Du kan event. prøve å ringe avdelingen du har vært innlagt på, og høre om du kan få snakke med den legen som behandlet deg der. Jeg kan dessverre ikke si noe om hva slags prednisolon dose/nedtrappingsplan  du skal bruke, da det er et legeansvar.

Lykke til, og god bedring!

Mvh Hilde

Allergi

Kryssallergi og allergivaksine

Hei. Eg går på sprøyte for gressallergi, men i dag spiste eg kun skinkestekpålegg til lunsj og magen vart opphovnet med en gang,er det en slags kryssallergi

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 02. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er vanskelig å si hva reaksjonen din skyldes. Gress kryssreagerer med hvete som også er en gressart, men dersom du ellers ikke reagerer på hvete i maten er det lite trolig årsaken. Ren skinke har ingen kjent kryssreaksjon med gress.

Om dette er en engangshendelse er det ingen grunn til bekymring, men dersom reaksjon gjentar seg hver gang du spiser det samme bør du ta det opp med legen.

Helle

Allergi

Melkeallergi

Hei 😊 har ? Ang melkeallergi,har prøvd ut laktosefri produkter men hjelper ikke, så hva kan jeg bruke når jeg reagerer på melkeprotein?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 02. november 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei :)

Laktosefrie produkter inneholder melkeproteien og kan derfor ikke brukes ved melkeproteinallergi. Du skal ha et kosthold uten melk og produkter med melk i.

Barn opp til ti år kan få fullverdig melkeerstatning på apotek for å sikre et ernæringsmessig godt kosthold der næringsstoffene i melk erstattes.

Som drikke kan melkelignende produkter brukes, av eks mandel, soya, ris eller havre. Her finner du eksempler  melkefrie alternativer som smør, pålegg mm.Se også melkeallergi 

Du er også velkommen til å ringe vår rådgivningstelefon å spørre etter meg

Lykke til, hilsen Helle

 

Hjerte/kar

Infeksiøs endokarditt

Hei! Hva menes med Infeksiøs endokarditt?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. november 2017
Helge Istad, Overlege

Infektsiøs endokarditt betyr betennelse på en hjerteklaff som skyldes en mikrobe, oftest en bakterie(bakteriell endokarditt). Dette var vanlig i Norge for 70-80 år siden, men er sjelden i dag. Blant innvandrere fra fattige land som Soamlia og Eritrea ser vi imidlertid ikke sjelden skader på hjerteklaffene etter gjennomgått bakteriell endokarditt. Ofte kom bakteriene fra munnen pga dårlig munnhygiene.

Barn som fødes med alvorlige hjertefeil blir i dag ofte operert flere ganger, og vokser opp. Disse har økt risiko for endokarditt. Det samme gjelder når man opererer inn kunstige hjerteklaffer. Narkomane er i dag en av de største gruppene som rammes av infektsiøs endokarditt.

             

Hjerte/kar

Høye blodplateverdier ved MS

Jeg tok en blodprøve, og den viser at A blodplatene var på 444 (ref. Verdi 165-387).. jeg har MS og har derfor en sykdom som kan være grunn for nivået jeg fikk om jeg ikke tar feil. Min spørsmål er da; er dette noe jeg må følge ekstra nøye med når min far har hatt endel blodpropper og har hatt hjerteproblemer? Gjør ms at jeg har større mulighet for å få blodpropp selv? Jeg får rituximab, og jeg vet den angriper b-celler i blodet.. har det noe å si når det kommer til blodplatene?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. november 2017
Helge Istad, Overlege

Mange medisiner kan gi økning i antall blodplater, og hvis det er tilfelle med rituximab så er det nevnt i paskningsvedlegget til medisinen. En moderat økning i antallet blodplater, slik dine verdier uttrykker, har ingen betydning. Det er ved betydelig økt antall blodplater at det kan foreligge økt risiko for blodproppdannelse.

Hos din far er det sannsynligvis tatt blodprøver for å se om han har tilstander som disponerer for økt tendens til blodproppdannelser, inklusive økning i antallet blodplater.

Siden du har MS og samtidig bruker medisin så er det naturlige å kontrollere med senere blodprøver i forhold til at antallet blodplater ikke stiger ytterligere hos deg.

Hjerte/kar

Hjerteflimmer

Regnes hjerteflimmer som en hjerte,- og karsykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. november 2017
Helge Istad, Overlege

Hjerte/karsykdom er et uttrykk som ofte brukes for å inkludere alle sykdommer i hjertet og i kroppens blodårer. Allikevel er vanlig bruk av begrepet ofte først og fremst ment å omfatte prosesser i blodårenes vegger og hjertets blodårer(kransårene) som har felles kjennetegn(for eksempel åreforkalkningsprosessen). Det vanlige med atrieflimmer er å omtale dette som en spesifikk hjertesykdom. Samtidig forholder det seg slik at det er en prosess som er betinget i endringer i blodårenes vegger, nemlig høyt blodtrykk, som er den vanligste årsaken til hjerteflimmer. Slik kan årsaken til hjerteflimmer ligge utenfor hjertet, selv om selve sykdommen skyldes endringer i selve hjertet.

Hjerte/kar

Gutt med høyt kolesterol

Min sønn på 12 år har fått konstatert ved to ulike prøver at han har høyt kolesterol, 6,9. Hans far har høyt kolesterol, hans onkel også. Far er testet og det er konstatert at han ikke er bærer av genfeilen som gir arvelig høyt kolesterol. Hva kan da hans høye verdier skyldes? Jeg har ikke høyt kolesterol. Vi skal til samtale med lege, men hva bør jeg gjøre nå? Er det flere prøver jeg bør kreve at tas av min sønn?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 01. november 2017
Helge Istad, Overlege

6.9 mmol/liter er en høy verdi av kolesterol for en gutt på 12 år. Når man tester for genfeil så regner vi med at cirka 70% av alle genfeil er kjent, og det er disse man tester mot. Det betyr at man antar der er ytterligere 30% med genfeil som vi enda ikke kjenner uttrykket for i genmaterialet. Dere bør spørre legen hvor din mann testet seg hva det stod på testrapporten hans. Ofte står det på slike rapporter"Ikke funnet genfeil mot kjente mutasjoner". Ved svært høye verdier av kolesterol antar man allikevel at det skyldes en genfeil, selv om denne enda ikke er beskrevet.

En annen tilstand som kan gi svært høye kolesterolverdier er hvis man har lavt stoffskifte. Dette er svært sjelden hos en 12-åring, men dere bør spørre fastlegen om der en tatt den enkle blodprøven om avdekker lavt stoffskifte.