Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Delta på maraton

Hei, trimmer 3 ganger/uke. BMI på 25.5. Snuser og drikker 1 l øl i helgene. Grenseverdier blodsukker, 6. BT viser systolisk hypertoni 180/75. Frisk. Er det risiko å delta på maraton?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har et noe forhøyet blodtrykk, og det er grunn til å se litt nærmere på det. Fastlegen din bør vurdere om blodtrykket ditt skal behandles med medisiner eller ikke. 

Når du løper eller driver med annen trening, øker blodtrykket. Hvis du i utgangspunktet har 180/75, kan det bli betydelig høyere under løping. Dette kan være uheldig. 

Maraton er en ikke ubetydelig påkjenning for kroppen og hjertet. Det tryggeste for deg er derfor å snakke med legen din først. Hvis dere kan få trykket litt lavere, er det sannsynligvis helt trygt for deg å løpe maraton. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Induksjonsovn

Hei. Jeg er hjerteoperert og fått innlagt flere stendt, kan jeg bruke induksjonsovn? Noen sier ja, andre nei. Takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke noe problem å bruke induskjonsovn hvis du er hjerteoperert eller har stenter. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pericarditt og blod i urinen

Hei, Jeg har de siste årene vært utredet for recividerende perikarditt uten å få noe konkret svar på bakenforliggende årsak. Men ved to undersøkelser av urinen under sykdom er det funnet blod ( 2+) og spor av blod (+-). Kan man i forbindelse med perikarditt oppleve blod i urinen? Eller skyldes dette andre ting? Mvh ung jente

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Svaret mitt kommer kanskje ikke til å gjøre deg så mye klokere, men gjør et forsøk likevel. Blod i urinen kan muligens ha noe med perikarditt å gjøre, men det kan også være en tilfeldighet at de to tingene har forekommet samtidig.

Perikarditt er en betennelse i hjerteposen, og kan være forårsaket av virusinfeksjon, men ofte er årsaken ukjent. Gjentatte perikarditter er ofte et resultat av autoimmune sykdommer som lupus, sklerodermi og revmatisme. Andre årsaker til perikarditt er hjerteinfarkt/hjerteoperasjon, nyresvikt, HIV, tuberkulose og enkelte kreftformer. Enkelte medisiner kan også føre til perikarditt. Flere av disse tilstandene kan også gi spor av blod i urinen.

På den andre siden er det ikke uvanlig at unge jenter har litt blod i urinen. Både menstruasjon og blærekatarr kan gi små blodmengder i urinen. Det kan derfor hende at blodet de har funnet i urinen hos deg er et tilfeldig funn, og egentlig ikke har noe med perikarditt å gjøre.

Som du skjønner så kan jeg ikke gi deg et entydig svar. Men leger som utreder perikarditt er godt kjent med de ulike årsakene og har sikkert tenkt i samme baner som meg. Du må gjerne kontakte dem og spørre om de har tenkt på tilstandene og mulige årsakssammenhenger som anført over.

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Myoperikarditt. Smerter.

Har fått diagnose Myoperikardit. Kraftig betenelse på hjertepose og muskel. Er det normalt å opplevd brystsmerter som øker i grad hvis jeg belaster for mye? Skal til MR cor om 1 mnd og fastlegen sier det er normalt pga mindre aktivitet nå en før og muskler kan stivne. Bør er vær bekymret ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Tilstanden bedrer seg som oftest spontant, men kan i enkelte tilfeller utvikle seg negativt. Synes ikke at du skal bekymre deg mer enn nødvendig. Det er bra at du har gjenomgått de nødvendige undersøkelsene og at du snart skal ha en MR undersøkelse. Ved en slik betennelsesprosess som også påvirker hjerteposen (som har masse nerver i seg) kan man få smerter ved visse bevegelser, visse stillinger eller ved anstrengelse/økende puls. Slike smerter lindres ofte av enkle betennelsesdempende medisiner som f.eks. IBUX. Inntil du har fått gjort MR undersøkelsen vil jeg anbefale at du beveger deg normalt, men unngå å provosere frem smertene. Det mest sannsynlige er at plagene vil forsvinne helt etterhvert. Lykke til!

Hjerte/kar

Sting i øret etter ablasjon

Hei. Fikk utført ablasjon i våres. Kort tid etterpå kjent lite sting inni v øret. Kommer og går. Er dette kjent v ablasjon? Kan d være farlig? Vil gjerne ha det avklart.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg kjenner ikke spesifikt til at en slik tilstand med tidvis sting i øret kan ha sammenheng med ablasjon. Det kan jo også tenkes at plager av annen årsak kan ha oppstått i samme tidsrom. Siden dette har vart så lenge vil jeg anbefale at du bestiller time hos fastelgen for otoskopi av øret og evt. henvisning videre til øre-nese-hals lege.

Hjerte/kar

Valg av blodtrykksmedisin

Hei! Hva er det som bestemmer hvilken blodtrykksmedisin jeg skal bruke? Jeg bruker Cozaar 50mg nå (for å reduserer angiotensin-2, tror jeg).

Jeg har vært i svært lite aktivitet i det siste og kostholdet er ikke det beste. Jeg er periode-trener og er av og på med sunt kosthold og studerer til sykepleie.

Målte trykket hjemme nå og har 175/110. Har sittet rolig i 10-15 min. Er det mulig at legen min overser noe? jeg tar også Cipralex 20 mg pga sosial fobi. Hypertensjon ligger også i familien. Har du forslag til andre blodtrykksmedisiner jeg kan bruke?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår på spørsmålet ditt at du egentlig kunne tenke deg å begynne å komme igang med trening og kostholdstiltak igjen. Slike tiltak vil for mange pasienter også virke bra på bodtrykket. Vi leger har en ganske velfylt "verktøykasse" med ulike preparater som kan brukes for blodtrykk. Vi tilpasser valg av preparat etter andre tilstander/plager som pasienten måtte ha, og justerer for å få optimal effekt og unngå bivrkninger (dersom du f.eks. har kalde hender om vinteren kan du få en kalsiumblokker som også utvider blodårer til huden). Cozaar er en mye brukt og godt uttestet medisin som de fleste tåler godt. Blodtrykk på 175/100 er for høyt, men kan skyldes en tilfeldighet. Anbefaler at du kontrollmåler i avslappet tilstand, og gjerne på nytt før kvelden. Dersom fortsatt for høyt bør du bestille time hos legen din for evt. ny medisinering. Lykke til! 

Hjerte/kar

Spasmeangina. Finnes det en operasjon som kan hjelpe?

Hei...jeg har vært mye plager med hjertet i de siste 3 år o vært mye inn og ut av sykehus...har ikke helt funnet ut hva som feiler men de har gitt meg mye forskjellig medisiner som ikke har hatt noe særlig virkning..nå i sommer fikk jeg veldig vondt i brystet med svimmel og tungpust og EKG under anfallet viste kraftig hjerteinfarkt..men da de gikk inn i lysken så fant de ingen tette årer så de sa d var spasmeangina...nye medisiner men jeg har stadig mye vondt og føler at de ikke virker..så lurer jeg på om d ikke er noe annet de kan gjøre med dette,operasjon eller noe som gjør plagene mine lettere? Er 57 år og har sluttet å røyke for 2 år siden..På forhånd takk for svar..hilsen anna

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Forstår din fortvilelse. Flott at du har sluttet å røyke! Det positive med din historie er at kransårene inne i hjertet ditt ser fine ut, slik at sjansen for hjerteinfarkt er liten. Med spasmeangine så trekker enkelte blodårer i hjertet seg kortvarig sammen og dette kan gi forbigående brystsmerter. Noen pasienter har god nytte av en medisintype som kalles kalsiumblokkere (det finnes ulike varianter av disse). Det gis ofte råd om å tenke på stress og livsstil. Det finnes dessverre ingen operasjon eller andre konkrete tiltak som hjelper for dette.

Hjerte/kar

Hjertebank med pacemaker/ICD

Våknet av hjertebank når jeg har pacemaker m/ICD. Min pacemaker har 3 stk ledninger og pacer på hvert hjerteslag. Er dette da vanlig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 12. oktober 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ja, man kan ha anfall med rask puls selv om man har pacemaker. Vanlig pacemaker slår kun inn ved langsom puls. Med ICD vil pacemakeren også kunne behandle en spesiell type rytmeforstyrrelse med rask puls (såkalt ventrikkeltakykardi). I et slikt tilfelle vil ICDen først gi rask pacing. Dersom dette ikke hjelper etter en viss tid og ved visse øvrige kriterier vil den deretter kunne avgi et elektrosjokk. Dersom du har fornemmelse av at rytmen du våknet av var rask og styrt av pacemakeren kan det ha vært slik terapi-pacing. I så fall vil jeg anbefale at du informerer pacemakerklinikken din om episoden slik at de kan "lese av" hva som har skjedd.

Den raske pulsen kan også ha vært en mildere form for rask rytme (for eksemplel periode med flere ekstraslag eller et anfall med atrieflimmer).

Hjerte/kar

Tambocor og alkohol

Kan man drikke alkohol med tambocor? Og må man ta det resten av livet da en først har begynt? Har tatt det nå i er år pga.flimmer

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Generelt sett er det ikke noe problem å ha et normalt alkoholforbruk hvis du går på Tambocor. Det kan dog være andre medikamenter og tilstander som kan kreve en viss forsiktighet med alkohol. Det kan være en god ide å ta en gjennomgang sammen med fastlegen din på dette. 

Det er vanskelig å svare på hvor lenge du må bruke Tambocor. Enkelte medisiner skal brukes på ubestemt tid, mens andre kan avsluttes etter en viss periode. Det kommer helt an på vurderingen som legene dine har gjort. 

Med vennlig hilsen,

Wasim Zahid. 

Hjerte/kar

Uro på natten og morgenen av Metoprolol

Jeg tar 25 MG Metoprolol om morgenen pga høyt blodtrykk. Våkner på natten og tidlig morgen og er urolig. Hva kommer dette av?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. oktober 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si sikkert hva dette kommer av, men noen få pasienter kan oppleve bivirkninger av metoprolol i form av depresjon, søvnforstyrrelser og mareritt. Kanskje er du en av disse pasientene? Snakk med legen din om dette og hør om du kan prøve et annet middel i stedet. Det finnes mange andre alternativer for høyt blodtrykk. 

Med vennlig hilsen

Wasim Zahid