Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyt kolesterol og statiner.

Hei Har gått på kolesterol dempende medisin mange år, men etter muskelsmerter og ubehag sluttet jeg med Lipitor (40 mg) for ca 1 år siden og muskelsmertene forsvant, men plages fortsatt med anspent muskulatur etter å å gått på en smell for noen år siden. Ulempen var selvfølgelig at kolesterolet økte til 9.1. Legen har derfor skrevet ut Pravachol 40 mg til meg. Jeg har ikke hatt hjerteinfarkt men har noen dårlige gener som har gjort at flere i slekten har hatt det og død veldig tidlig. Etter opplevelsene med Lipitor så er jeg naturlig nok veldig skeptisk til medisin som inneholder statin. Leste på bivirkningene for Pravachol og ble ikke mindre skeptisk av det. Hva er deres anbefaling ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt kolesterol er en av flere risikofaktorer som kan føre til hjerte- og karsykdom. Hvorvidt en pasient med høyt kolesterol skal behandles med medisiner eller ikke avgjøres av legen ut i fra en helhetlig vurdering av pasientens helse og risikoprofil. Jo flere risikofaktorer pasienten har, jo viktigere blir det med medisinsk behandling.

Du skriver at flere i familien din har blitt rammet hjertesykdom og dødd. Det kan bety at du også er arvelig sett mer utsatt for å få hjertesykdom. Dette betyr at det antageligvis er god grunn til å gi deg statiner.

Jeg skjønner at du blir skeptisk til pillene når du har opplevd bivirkninger. Men det er trøst i at det finnes ulike statiner, og det er ikke sikkert at alle gir like mye plager. I samarbeid med legen din kan du finne et middel som passer bedre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bivirkninger

Bruker Atacand pluss 16.mg.Merker nu kvalmefølelse.Har også lav kalium og høy total kalsium.Ligger over/under ref.grensen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si hvorfor du har symptomene og hva endringene i kalium og kalisum skyldes. Dette må legen din undersøke videre.

Bivirkninger av medisinen er selvsagt en mulighet. Det er viktig at du forteller dette til legen din, slik at du evt. kan få prøve andre alternativer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Rettigheter

Førerkort og helsekrav for hjerte- og karsykdommer

Hei. Nye retningslinjer for førerkort 1. Oktober 2016. Vil det berøre oss med hjerte kar sykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 29. september 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Generelt kommer personer med hjerte- og karsykdommer likt eller litt bedre ut enn etter tidligere regler. Utgangspunktet er dette:

Helsekrav er ikke oppfylt der svikt i hjerte- eller kretsløpssystemet gir en uakseptabel risiko for plutselig innsettende bevissthetspåvirkning.

Her er den nye veilederen: veileder

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar, Rettigheter

Hjerneslag og førerkort

Hei, jeg fikk hjerneslag 3. august, og ble innlagt på sykehus og fikk deretter rehabiliteringsplass på Nordås, Bergen. Jeg var heldig, og har blitt hurtig bra. Spørsmålet mitt gjelder kjøre forbudet. Jeg fikk tre måneders kjøreforbud, og ba lege ved Nordåstunet skriftlig om ny vurdering med tanke på å få førerkortet tilbake før jeg ble utskrevet. Dette ble avvist, da legen sa hun hadde snakket med fylkesmannen og vedtaket var endelig. Jeg har førerkort kl. A, B, C, D og er yrkessjåfør. Alle testene på Nordåstunet var god, med unntak av balanse. Men jeg går fint.

Jeg fikk brev fra Hordaland Politikammer om vedtaket, men de beskriver både dispensasjon og klagefrist. Jeg mener jeg hadde krav på en vurdering av mine kjøre egenskaper, da jeg føler meg skikket til det, og konsekvensene av ikke å kunne kjøre medfører isolering og mindre mulighet for rehabilitering på eget initiativ. Jeg har time der igjen den 24. november

Hva er mine rettigheter?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 28. september 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

1, oktober trer nye regler i kraft. Her er noen av punktene for hjerneslag:

Enkeltstående TIA med remisjon innen 24 timer eller hjerneslag med remisjon innen en uke.

Førerkortgruppe 1: Helsekrav oppfylt etter en måned dersom det ikke er synsfeltutfall, kognitiv svikt, pareser eller følgetilstander som påvirker kjøreevnen.

Førerkortgruppe 2 og 3: Som for gruppe 1, men helsekrav først oppfylt etter tre måneder

TIA eller hjerneslag med a) remisjon innen en uke og b) atrieflimmer uten synkoper.

Gruppe 1: Helsekrav oppfylt etter tre måneder med stabil antikoagulasjon

Gruppe 2 og 3: Helsekrav oppfylt etter seks måneder med stabil antikoagulasjon  og etter vurdering av relevant spesialist

Hjerneslag med a) remisjonstid lengre enn en uke b) tilfredsstillende syn, førlighet og kognitiv funksjon og c) risikofaktorer kartlagt og tilfredsstillende behandlet

Gruppe 1: Helsekrav oppfylt etter 6 måneder

Gruppe 2 og 3: Helsekrav oppfylt etter ett år etter vurdering av spesialist.

Her er veilederen med alle punktene:

veileder

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hjerte/kar

Langvarige brystsmerter. Blokking for 1 mnd siden.

Jeg har anginasmerter i kveld, tar nitroglyserin som virker i 3-4 minutter før smertene kommer tilbake. Nå har jeg tatt 5 nitro i løpet av 30 min. Smertene er lokalisert midt i brystet med en liten tanke mot venstre og det stråler opp i kjeven, men ikke ut i armene.

Jeg var på ullevåll til undersøkelse for ca 1 md siden, fordi jeg så ofte har anginaanfall og for det meste når jeg ligger i sengen, våkner ofte av det også. Under undersøkelsen måtte de blokke ut og satte inn stent. Men jeg har ikke blitt noe bedre etter det. De første dagene etter dette var virkelig ille. Jeg blir redd når ikke nitro hjelper med en gang men at jeg må ta flere ved de fleste anfall. Nå har det gudskjelov roet seg, men har jeg grunn til å være nervøs?

Jeg er 49 år og kvinne, og 2 av søsknene mine har hatt infarkt mellom de var 50 og 60. Begge mine foreldre har også hatt infarkt og har begge angina også. Nå er anginasmertene mine kraftige, men hvordan arter smertene seg ved et infarkt sammenlignet med anginaen min?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at du fikk en vurdering og behandling ved Ullevåll for en mnd. siden. Det finnes ulike typer sykdom i kransårene og det kan tenkes at du også trenger mer omfattende behandling med medisiner eller ny blokking for å bli bra. Dersom du har angina som varer >30 min og du må ta mange tabletter, så vil jeg helt klart anbefale at du ringer 113 og diskuterer situasjonen med dem. Jeg vil anbefale at du bestiller en snarlig time hos legen din for videre tiltak. Samtidig er det viktig at du prøver å ikke engste deg for mye!

Hjerte/kar

Ekstraslag og høy puls

Hei, har i årevis vært plaget med "ekstraslag" på hjertet. Pulsen har vært normal når dette har skjedd, og jeg har ikke brydd meg noe mer om det. Satt og leste en bok, da kom disse ekstraslagene på en remse etter hverandre etterfulgt av en puls på over 160 i minuttet. Jeg ble svimmel, kvalm, skjelven og begynte å svette. Måtte legge meg ned for ikke å besvime. Jeg ringte 113 da jeg trodde jeg skulle dø. Før de kom gikk "anfallet" gradvis bort, og når de var her så hadde jeg en puls på 135, blodtrykk 153/103. Jeg ble tatt med på legevakten, der var ekg normalt og pulsen stabiliserte seg på rundt 70 igjen. Ble sendt hjem, siden de ikke fant noe.

Jeg sitter i etterkant og lurer på hva i alle dager var det som skjedde? Det er jo ikke normalt at hjertet raser avgårde i over 160 mens jeg ligger på sofaen? Hva kan dette være? Hvis de hadde tatt ekg mens jeg hadde anfallet, hva kunne de ha funnet da? Er hjertet mitt friskt siden ekg var normal, sinusrytmen var normal osv??

De tok forresten stoffskifteprøver, og div andre prøver. Andre sykdommer: nyoppdaget diabetes mellitus type 1.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår godt at du reagerte på denne episoden. Jeg vil anbefale at du får en henvisning til hjertelege (evt. oppsøker privat hjertelege) for en undersøkelse, evt. med registrering av hjerterytmen gjennom et døgn. Episoden var mest sannsynlig ikke farlig, men det høres fornuftig ut med en god kartlegging. Det finnes også god behandling for slike rytmeforstyrrelser dersom det skulle være aktuelt.

Det at du har fått påvist diabetes nå (med høyt blodsukker) kan ha påvirket hjerterytmen din, og da vil rytmen bli mer stabil når du har fått regulert blodsukkeret godt.  

Hjerte/kar

Puls, høy Hb. Har hatt hjerneslag.

Jeg har VVS og én puls på 35. Hjertet og alle årer er i orden. Jeg har fått et lite hjerneslag som er i orden nå. Men har nå en Hemoglobinverdi på 18.4. Hva kan jeg nå gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 28. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Mente du kanskje VVH (venstre ventrikkel hypertrofi)? Når du sier puls på 35, tenker du da på den aller laveste målt (f.eks natt), eller er det hvilepuls når du er våken?

Med en hemoglobinverdi på 18,4 så ville jeg ha diskutert med fastelgen din å ta noen spesielle blodprøver for å finne ut hva som kan ligge bak den høye verdien. Antar at du allerede står på blodfortynnende siden du har hatt et hjerneslag, og da er du godt beskyttet mot nye sykdomsepisoder selv om Hb er noe høy .

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Negative tanker etter hjerneslag

Hei. Jeg fikk 8.8.16 hjerneslag,det har gått veldig bra jeg er på jobb 3-5 t pr dag, trener hver dag 1-2 timer,full styrke bare litt nummen i deler venstre side. Vært heldig når d først kom- Problemet er tanker om fremtiden, gjentagelse? bli ufør,negative tanker, lite livslyst enkelte dager. men fungerer veldig bra på jobb. Psykolog, er det verdt å bruke masse penger på det?

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 28. september 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, godt å høre at du tross alt synes det har gått ganske bra etter slaget. Det virker som om du er godt igang med både arbeid og trening, tross at det har gått ganske kort tid. Husk også å finne en balanse mellom aktivitet og hvile.

Negative tanker og reaksjoner er veldig vanlig etter hjerneslag. Det blir jo et sjokk når en som ellers frisk blir rammet av et slag som potensielt kan få store konsekvenser. For noen er slike tanker forbigående men mange har nytte av å snakke med noen profesjonelle, om bare for en kort tid.

Tanker om at man kan få hjerneslag igjen er også vanlig. Selv om ingen kan få noen garanti om at man ikke får hjerneslag igjen har de forebyggende medisinene og livsstilstiltakene god innvirkning. Det er jo da viktig å følge opp blodtrykk og kolesterol, samt ta de blodfortynnende medisinene om slaget var forårsaket av en blodpropp. Trening er du i gang med, godt kosthold og fravær av tobakksprodukter er også viktig.

Om du ønsker mer spesifikke råd, så ring gjerne vår rådgivningstelefon på tlf. 67023023. Her kan du få snakke med slagsykepleier.

Hjerte/kar

Behandle plakk i halskar

Hei. Er en mann på 45 år. Fikk påvist tidlig i vår betydelig plakk i begge halskar. Ble satt på Lipitor 40 mg. Denne medisinen gjorde meg så kvalm og noe deprimert at den var umulig å bruke. Tok selv valget og sluttet med den og har hatt opphold på 2,5 mnd. Ble for 3 uker siden satt på Pravachol 20 mg. Det gikk en dag så fikk jeg hevelse i høyre side av hals og leddsmerter i kjeve , fingre etc... Legevakt ba meg slutte med den. Ble enig med lege å ta et opphold på 14 dager noe som gjør at jeg skal prøve igjen nå.

Men på legetime denne uka sa jeg at denne tar jeg ikke igjen for syns det er dumt å prøve en som gir slike bivirkninger. De skulle da søke om Crestor.

Det jeg lurer på er hvor alvorlig er egentlig betydelig plaque i begge halskar? Kan man her gjøre inngrep istedet for medisiner? Jeg har lagt om kostholdet og er i bra form. Betydelig plakk høres jo og litt alvorlig ut med tanke på at jeg bare er 45 år. Vekt: 87,7 høyde 176.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg kjenner ikke din tilstand i detalj (utover det du skriver), så mitt svar blir noe generelt:

Hjernen får blodforsyning via halskarene. Hvis disse årene får plakk og blir trangere, øker faren for hjerneslag. Det er viktig med god medisinsk behandling for å forebygge dette.

Årsaken til plakkdannelse er at det skjer en skade på i åreveggen på innsiden av åren. Ting som bidrar til slik skade er røyking, høyt blodtrykk, høyt nivå av fettstoffer og kolesterol i blodet og diabetes. Arv, manglende fysisk aktivitet, høy alder, overvekt/fedme og usunt kosthold kan også bidra.

Iblant kan et plakk sprekke og få et sår. Da kan det sette seg en blodpropp i plakket og kutte blodforsyningen videre fullstendig. Dette gir hjerneslag. Symptomer på hjerneslag avhenger av hvilken del av hjernen som er rammet. De kan variere fra for eksempel en lett svekkelse i en hånd til tydelig lammelse i hele ene siden av kroppen. Noen får kraftig hodepine, mens andre opplever ikke å ha smerter i det hele tatt.

Andre symptomer kan være språkforstyrrelser, synsproblemer, balanseproblemer eller svimmelhet. De mest alvorlige tilfellene av hjerneslag kan føre til plutselig bevisstløshet og død. Man skal ringe 113 så fort som mulig hvis personen har problemer med å gjennomføre noen av oppgavene i denne enkle testen:

  • Be personen om å smile eller le.

  • Be personen om å løfte begge armene.

  • Be personen om å si en enkel sammenhengende setning.

En god huskeregel er også FAST:

F – Fjes. Lammelser i ansiktsmuskulatur/fjes (facialisparese).

A – Arm. Lammelse i en arm (armparese).

S – Språk. For eksempel problemer med å finne riktig ord.

T – Tid. Hvert sekund teller. Ring 113 umiddelbart.

Hvis du har plakk i halskarene er det viktig med en sunn livsstil og korrekt medisinsk behandling. Dette innebærer å spise sunt, holde en normal kroppsvekt, være fysisk aktiv, og evt. slutte å røyke. Avhenging av helsen din ellers, kan det være viktig med medisiner mot høyt blodtrykk, diabetes og høyt kolesterol. Blodfortynnende medisin er også vanlig.

Iblant kan det bli snakk om mer avansert behandling. Enten operasjon, eller såkalt stenting (innsetting av lite rør av metallgitter i åren som holder den åpen). Hvorvidt du skal ha slik behandling, må avgjøres av spesialist.

Plakk i halsåren kan være et tegn på at også andre årer er trange. Feks kransårene på hjertet. Dette øker faren hjerteinfarkt. For å forebygge hjerteinfarkt gjelder de samme rådene som jeg har skrevet over.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Kalium og atrieflimmer

Hei. Jeg fikk påvist flimmer for ca 2 år siden og har gjort en ablasjon som ikke var velykket. Jeg bruker derfor tambocor og selo-zok og må vurdere om jeg vil gjøre en ny ablasjon. Mitt spørsmål går ut på at jeg ved tre innleggelser har hatt lav kaliumverdi (ikke under 3,0) ved flimmeranfall. Den andre gangen sa legen at dersom dette skjedde igjen, måtte man vurdere videre utredning. Vel, det skjedde igjen hvorpå jeg fikk beskjed om at dette ikke var noe jeg måtte bry meg om. Tok en kontroll hos fastlegen og verdien var da normal. Jeg har også hatt normal verdi andre ganger jeg har hatt flimmeranfall. Spm mitt er om dette er ok?

Jeg klarer ikke helt å falle til ro med det, da jeg vet kalium har innvirkning på hjerte og jeg dermed lurer på om det kan ligge en annen årsak bak? Det er ingen av legene som har kunnet svare meg på hvorfor jeg har hatt en lav verdi ved disse tilfellene. Ikke har jeg hatt oppkast, diare eller bruker vanndrivende. Jeg spiser banan nesten hver dag samt mye spinat-så kostholdet kan heller ikke være årsaken slik jeg ser det. Skal jeg tenke at dette ikke er noe å bry seg om?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du er råvill og det er dessverre ikke veldig mye sikker kunnskap rundt akkurat dette. Det finnes flere studier som har vist at lave kalium-verdier er forbundet med høyere risiko for atrieflimmer. Men om det er den lave verdien i seg selv, eller om den lave verdien er uttrykk for noe annet som forårsaker flimmer, vet man ikke sikkert.

Det finnes flere risikofaktorer for atrieflimmer: Alder over 60 år, diabetes, høyt blodtrykk, kransåresykdom, tidligere gjennomgått hjertesykdom, hjertesvikt, klaffesykdom, tidligere gjennomgått hjerteoperasjon, stoffskiftesykdom, kronisk lungesykdom, alkoholmisbruk og alvorlig akutt sykdom eller infeksjon. Dette betyr at pasienter som har noen av disse lidelsene har høyere risiko for å få atrieflimmer. Og effekten av disse sykdommene er nok mye større enn tidvis lave verdier av kalium.

Så finnes det også mennesker som er helt frisk, og som likevel utvikler atrieflimmer. Det ser vi ofte hos de som trener mye.

Et annet viktig spørsmål i ditt tilfelle er om tidvis lave kaliumverdier hos deg utløser flimmer, eller om det heller er slik at når du får flimmeranfall (utløst av en eller annen årsak) så får du lave kaliumverdier (kanskje grunnet intravenøs væsketilskudd i forbindelse med anfallet, medisinering under anfallet eller rett og slett endret "balanse" i kroppen grunnet et flimrende hjerte). Det er det jo ikke lett å svare på.

Tilskudd av kalium gis til de som har lave verdier (altså vanligvis, ikke kun ved anfall), men dette er ikke noen etablert behandling som forebygging av flimmer hos de som ellers har normale verdier.

Mvh

Wasim Zahid