Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Unnlatelse av hjerte-lungeredning

Hei! Jeg har en hjertesyk bestemor som er innlagt på sykehus. Her om dagen spurte jeg pleier om HLR-status. Jeg fikk til svar at hun er blitt satt HLR-. Verken familie eller pasient er informert om denne avgjørelsen. Pasienten selv er samtykkekompetent og oppegående. Jeg lurer på om lege og sykepleier er pålagt å informere pasient og pårørende om HLR-status?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 27. oktober 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis det er slik at det er besluttet å ikke igangsette livreddende behandling ved for eksempel hjertestans, er dette en beslutning det skal informeres om. Er det ikke truffet et slik beslutning, er nok kravet til å aktivt informere om dette ikke like sterkt. Men de plikter selvfølgelig å informere om pasient eller pårørende spør.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Halsplager av matallergi?

Hei. Jeg har astma og allergi, blant annet matallergi. Reagerer på fisk, skalldyr, nøtter, selleri, kiwi og hvete. Av og til når jeg spiser på restaurant blir jeg ekkel i halsen, selv om jeg har sjekket allergenlisten. Jeg blir på en måte litt trang i halsen, tørr i munn og slimete bak i halsen. Det renner også seigt slim fra nestn. Jeg må kremte og hoste, og det er ubehagelig. Kan dette skyldes allergi? Og hvorfor reagerer jeg når jeg har sjekka ingrediensene? Jeg tar allergitablett når det skjer, og det hjelper.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det du beskriver er klassiske allergisymptomer, og at allergitabletter har effekt søtter mistanken om at det er allergi.

Enten har du fått feil informasjon fra kjøkkenet eller matene er laget i samme kjøkken med samme redskaper som noe du reagerer på. Rester av allergener kan komme i maten ved uhell eller ved uforsiktighet under tilberedning. Mulig du allerede gjør det, men å snakke om allergiene med kokken som lager maten kan være lurt. det er ikke alltid den som tar i mot bestillingen får overført alle opplysningen som de skal.

Det er selvsagt også mulig at du har utviklet nye allergier.

Du sier du er allergisk overfor kiwi. Kiwi kan kryssreagerer med lateks (gummi) Dersom du er allergisk mot lateks kan du få allergisymptomer om maten er tilberdet eller håndtert med latekshansker. Lurt å sjekk i allefall.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Hjerte/kar

Høyt kolesterol, normalt blodtrykk

Jeg har fått påvist for høyt kolesterol, men har et Bt på 120 over 80. Trodde dette hørte sammen. Er det like stor fare for sykdom når man har normalt blodtrykk. Er en dame på 66 år. BMI på 22.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, disse to trenger ikke sammen. Mange som har høyt blodtrykk, kan også ha høyt kolesterol, men det er ikke noen regel og de kan opptre helt uavhengig av hverandre. Hvorvidt du skal få medisiner mot kolesterolet ditt må legen din avgjøre etter en helhetlig vurdering av helsen din, og mulig risiko for å få hjertesykdom.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Flutter og flimmer

Er noe forvirret og lurer på hva er forskjellen på fløttere og flimmer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Atrieflimmer og atrieflutter (uttales "fløtter") er to ulike typer hjerterytmeforstyrrelser. Felles for begge er at de har sitt opphav i forkamrene og kan få hjertet til å gå fort. Mekanismen bak de to er ganske ulik. Flimmer gir uregelmessig rask puls, mens flutter gir vanligvis regelmessig rask puls. Behandlingen av disse har både likheter og ulikheter (type medisiner og type ablasjon).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Smertestillende og hjertemedisiner

Hei. Jeg ble akuratt utskrevet fra SUS etter å ha hatt et lite hjerteinfarkt grunnet blodpropp. Så lurer jeg på hvilken smertestillende medisiner jeg kan bruke sammen med alle di medisinene jeg nå må ta hver dag. Her er en liste: Albyl-E Brilique Ramipril Lipitor Grunnen til jeg spør eg at jeg har noe hodeverk og tannsmerter. Derav ikke uutholdelige, så jeg velger å ikke ta noe før jeg er sikker på hva jeg kan ta uten at det er fare for noe...

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er nok best at du kontakter fastlegen din for å få et skikkelig svar. Generelt kan jeg si følgende. Etter et infarkt går du på endel blodfortynnende medisiner (albyl og Brilique). Disse er helt nødvendige men øker samtidig faren for blødninger. Du bør derfor unngå smertestillende medisiner som øker blødningsrisikoen. Dette gjelder spesielt medisiner som tilhører NSAIDS gruppen (ibux, voltaren osv). Paracet er som regel greit. Men som sagt, du bør kontakte legen din før du bruker smertestillende medisiner.

Mvh

Wasim Zahid

Kosthold

Transfett i viltkjøtt

Hvor mye transfett inneholder rein, hjort, rådyr? Er det greit å spise hvis man fjerner synlig fett?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 25. oktober 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Viltkjøtt fra f.eks. rein og hjort har generelt lite fett, og lite transfett.

I artikkelen Viltkjøtt og ernæring finner du en oversikt over fett i reinsdyr- og viltkjøtt. Som tabellen i artikkelen viser er det nesten ikke noe transfett der. Til sammenlikning har storfe- og lammekjøtt ca. 0,1-0,5 % transfett. Jo magrere kjøttet er, jo mindre transfett er det. Derfor vil det å skjære bort synlig fett hjelpe litt. Men transfettinnholdet er altså veldig lavt i utgangspunktet. 

Hjerte/kar

Årsaker til lav puls

Hva av er årsaken for lav puls eller ekstraslag ? Hvordan løse den lave pulsen? Jeg er 65 år men røyker ikke eller drikker alkohol, te eller kaffe. Men nå er pulsen 37 per minutt, er det farlig? Kan det gi hjerteinfarkt eller slag?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 25. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Det er store forskjeller mellom personer i forhold til hvor rask puls de har, både i hvile og under aktiviteter. Noen har hele livet erfart lav puls, og har ingen symptomer av dette. Puls under 40 slag/minutt er dog såvidt lavt at det kan være grunn til å bli undersøkt videre for dette. Det er naturlig å starte med å ta EKG, noe stort sett alle fastleger har på kontoret i dag. Da kan man få svar på om der er spesifikke endringer i EKG som er uttrykk for feil i hjertets elektriske ledningssystem. Ofte er slike forandringer i EKG vanskelige å tolke, og fastlegen kan ha behov for å sende EKG-et til en hjertespeialist for vurdering.

Lav puls i seg selv er ingen risiko for å få hjerteinfarkt eller hjerneslag.

Ekstraslag er noe stort sett alle mennesker kjenner fra tid til annen. Mange har dette også uten å merke det. Ekstraslagene kommer som følge av at der oppstår elektriske impulser fra steder i hjertemuskelen utenom det elektriske ledningssytemet i hjertet.

 

Hjerte/kar

uregelmessig puls

Hej Jeg prøver nu at skrive til jer, og håber på et svar på hvad kan være problemet med mit hjerte, eller om dette er normalt måske. I flere år, måske de senste 10-12 år har jeg til tider havt problemer med hjerterytmen. Jeg har 3 gange tatt EKG i nogen minutter, men det bliver bare sagt at mit hejrte feiler ingenting. Normalt føler jeg ingenting, men pludselig begynder det at slå mærkelig og hurtig, noko tider som flimren, og da kan jeg mærke det på min tilværelse, føler mig lett i hovedet, men her snakker vi kun om 2-4 sek. Dette er det som er mest unehagelig og skjer ikkje så ofte. 2 ganger pr. måned til engang pr. 2 måneder. Det andre ting som plager er det som typiskt sker næsten hver dag, og det er typiskt hvis jeg ar pludselig aktiv. For.eks. i mit arbeijde ombord på en brønnbåt, jeg kan rejse mig op, og gå ned i maksirummet, og så gå op igen, og pludselig så går hjertet fra at slå litt hurtig(normalt uden at føle hjerteslagene) til at slå langsomt og dypt ned i maven, der hvor jeg føler begge slag på hjertet tydelig, jeg stopper typiskt op for at hvile, og så starte det at slå normalt igen. Det virker som at istedet for at slå hurtig med små fyldinger, så slår det extremt tungt med store fyldinger. Det som bekymrer meg er at om dette resulterer i hjerte kar udvidelser med tiden. Jeg har bare brug for at vide om dette er noget jeg skal være bekymret for eller ikke. Jeg har altid havt slike muskel flimren forskjellige pladser i kroppen, også runt hjertet, dette kan jeg føle. Jeg spekulerer i somme tider at det har noget med det at gøre. Ellers er jeg rask og orker mye fysisk arbeide. Men er ofte træt når jeg begynder på fysisk abejde, før jeg bliver varm i kroppen, efter det er ingen som helst problem. Kan jobbe intenst en heil dag typiskt

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 25. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Du har over så lang tid som 10-12 år merket episoder med uregelmessig hjerterytme. Du har også lettere symptomer på ubehag når dette opptrer. Har du noen gang besvimt? Jeg spør om det fordi besvimelser ofte opptrer ved alvorlige hjerterytmefortyrrelser. Siden du har symptomer, og har hatt episoder med uregelmessig rytme i så lang tid, så synes jeg du bør undersøkes grundigere. EKG tatt utenom episodene med symptomer gir vanligvis lite informasjon. Du bør henvises til hjertespeialist(kardiolog) for å gjøre registrering av hjerterytmen gjennom ett eller helst flere døgn. Kardiologen bør og gjøre ultralydundersøkelse av hjertet(ekkokardiografi) for å se om der er strukturelle forhold ved hjertet som kan disponere for hjerterytmeforstyrrelser(f.eks. fortykkelser i deler av hjerteveggen).

Hjerte/kar

kolesterolmedisin og muskelsmerter

Hei har et lite spørsmål angående kolesterolmedisin. Gikk på kolesterolmedisin atorvastatin til å med mars 2016, på grunn av høye kolesterolverdier gikk jeg over til atozet med bedring i kolesterolverdiene. Ble etterhvert plaget med muskel og skjelettplager i overkroppen som føltes ut som feberverk i kroppen, opplevde også daglig kvalme. Etter en samtale med lege har jeg prøvd å halver mengden atozet med positivt resultat da symtomene har blitt mindre eller delvis borte, men da vil kolesterolverdiene mine øke igjen og lurer på om det finnes noen kolesterolmedisiner med samme effekt som atozet. Håper på positivt svar siden jeg har opplevd dette som en plage i forhold til min livssituasjon. Mann 42 år

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 25. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Atozet er en kolesterolmedisin som inneholder både atrovastatin(som du først brukte) og et stoff i tillegg som heter ezetimibe(hindrer opptak av kolesterol fra tarmen). I Atozet er det fire forskjelligestyrker på komponenten atorvastatin. Statiner, som atorvastatin er en variant av, kan gi muskelsmerter. Mengden av det andre stoffet ezetimibe er alltid den samme(1o mg). Du ble bedre av muskelsymptomene på en lavere dose av atorvastatin i Atozettabletten. Du bør nå først sjekke hvor langt ned du er kommet i kolesterol på denne tabletten.

Det finnes et annet statin som kalles simvastatin som også er i en tablett kombinert med ezetimibe. Du kan evt.prøve denne kombinasjonspillen i stedet for Atozet. Spør legen din om å prøve dette neste gang dersom du ligger for høyt i kolesterol.