Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Noen spørsmål om AF og elektrokonvertering.

Jeg har noen spørsmål om AF siden OUS er ledende i landet på dette : 1. Hva er tryggest å bruke av Xarelto eller Predaxa med hensyn på motgift hvis blødning ? 2. Er det elektrokonvertering som gjelder, eller kan rytmestabiliserende medisin også brukes når AF har vart i 60 dager ? 3. Er det kommet rytmestabiliserende medisin som kun går på forkammer og ikke også hovedkammer ? 4. Skal betablokkere seponeres før elektrokonvertering ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei skal forsøke å svare fortløpende:

1) Pradaxa har nå fått på plass en "motgift" mot blødning og er er nok den tryggeste medisinen å stå på i en slik situasjon. 2) Når flimmeret har stått i 60 dager er den nok elektrokonvertering "som gjelder". 3) Jeg kjenner ikke til medisin som bare virer på forkammeret isolert. 4) Seponering av betablokkere må du diskutere med legen din, dette kommer an på din totalsituasjon.  Lykke til!

 

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt, selo zok og lav puls

Hei! Mannen min på 47 år fikk hjerteinfarkt for 17 dager siden. Han kom hjem fra sykehuset for en uke siden. Han har hjertesykdommen årforkalkning. Han går på flere hjertemedesiner bla zelosok. Han har gradvis orket å gå litt lenger og litt fortere turer. I dag prøvde han med puls klokke. Max puls var ca 103 når han gikk i litt motbakke mens den sank helt ned til 40 etterpå. Hvilepulsen hans er ca 62. Lurer på hvorfor den blir så lav. Er det ok? Er det medisinene som gjør det? Mvh

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Ja, det er nok selo-zok som forklarer den lave pulsen. Forhåpentligvis kan styrken/dosen trappes ned etterhvert. Dersom han blir svimmel vil jeg anbefale at dere tar kontakt med lege for justering av medisin. Flott at han trener og gradvis kommer seg i bedre form.

Hjerte/kar

Pacemaker problem.

Jeg skrev nettopp om et pacemaker problem. Men da jeg sendte dette, fikk jeg melding om at det var oppstått et problem, og at jeg måtte skrive inn spørsmålet. Spørsmål feltet ble da blankt. Jeg forsøker å sende dette som en test.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dette har iallefall nådd frem. Kom gjerne med spørsmålet ditt.

 

Mvh/Morten A. Schei

Hjerte/kar

Anfall med hjertebank. Har angst i bedring.

Hei. Jeg har mye problemer med hjerte. Det slår ekstraslag og hopper mye. Men i perioder. Legen vil ikke sjekke meg, og skylder kun på angaten min. Noe som ikke er så sterk lengre. Idag på jobb reiste jeg meg, uten fysiske anstrengelse. Hjerte galloperte i ca 10 sek, ble skikkelig svimmel. Har vært svimmel og ør, og rar i hjerte etter dette, timer senere. Har ellers lav hvilepuls mellom 40 og 50. Men til tider rundt 70 og hjerte slår veldig hardt. Er dette ufarlig, eller bør legen sjekke dette videre?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Angst kan som du er inne på gi ulike fornemmelser av hjertebank/harde hjerteslag/rask puls, men fenomenet som du opplevde på jobben kan også skyldes en (oftest ufarlig) kortvarig hjerterytme forstyrrelse. Jeg vil anbefale at du får en henvisning til vurdering hos hjertelege med hjerterytme registrering. Noe lav hvilepuls og harde hjerteslag er oftest normalt.

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, klaffelekasje?

Overtrykk på 170, undertrykk på 96, kan det ha å gjøre med lekkasje i klaff?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Nei, et slikt trykk tror jeg nok har andre årsaker. Vi kan noen ganger se stor forskjell mellom over og undertrykk ved lekkasje i aortaklaffen, og meget store lekkasjer med påfølgende hjertesvikt kan gi lavt blodtrykk.

Hjerte/kar

Lang QT syndrom og narkose.

Hei. Jeg er en 50 år gammel dame som for en tid tilbake fikk påvist Lang qt syndrom type 2. Går på 100 mg Selo Zok daglig. Skal nå gjennomgå et inngrep der narkose er nødvendig. Mener å ha lest at man skal være obs ved bruk av narkose dersom man har LQT. Erfaringsmessig så er LQT et relativt ukjent begrep for de fleste leger, og jeg er redd jeg ikke blir tatt på alvor i forbindelse med dette. Har i en rekke tilfeller blitt foreskrevet medisiner som står på vår "nei-liste", selv om jeg har gitt beskjed i forkant. Jeg synes det er vanskelig å måtte forklare til legen hva sykdommen går ut på, siden jeg synes det faktisk er vanskelig å skjønne helt selv. Kan man forvente at operasjonsleger tar dette på alvor og gir meg den beste narkosen som tilfellet krever? Hilsen bekymret

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for viktig spørsmål. Jeg er helt sikker på at narkoselegen tar din diagnose på alvor, men det er viktig at du har et aktivt forhold til å informere og fortelle om dette ved forundersøkelser. Du kan forvente at narkoselegen gir den beste narkosen for deg i din situasjon og at han eventuelt søker råd hos en hjertelege i forkant. Lykke til!

Hjerte/kar

Lavt kolesterol

Jeg fikk beskjed om at mitt kolesterol var for lavt. LDL 1.4 og Hdl 1.7, totalkolesterol 3. Helsesekretæren mente at det var farlig å ha LDL for lavt og mente at dette skulle være høyt. Jeg stiller meg noe undrende til dette fordi jeg trodde det var bra med lave verdier av den "farlige" kolesterolen. Da min fastlege er på ferie får jeg dessverre ikke noe svar og håper du kan hjelpe meg.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er ikke nødvendig å ha LDL kolesterol så lavt som 1,4, og enkelte studier viser at meget lave kolesterolverdier kan være ugunstig for kroppen. Dersom du står på kolesterolmedisin vil jeg anbefale at du reduserer dosen noe. HDL kolesterolet ditt på 1,7 er gunstig.

Hjerte/kar

Hypokalemi. Graviditet ved atrieflimmer.

Hei. Jeg fikk påvist flimmer for ca 2 år siden og har gjort en ablasjon som ikke var velykket. Jeg bruker derfor tambocor og selo-zok og må vurdere om jeg vil gjøre en ny ablasjon. Mitt ene spørsmål går ut på at jeg ved tre innleggelser har hatt lav kaliumverdi (ikke under 3,0) ved flimmeranfall. Den andre gangen sa legen at dersom dette skjedde igjen, måtte man vurdere videre utredning. Vel, det skjedde igjen hvorpå jeg fikk beskjed om at dette ikke var noe jeg måtte bry meg om. Tok en kontroll hos fastlegen og verdien var da normal. Jeg har også hatt normal verdi andre ganger jeg har hatt flimmeranfall. Spm mitt er om dette er ok? Jeg klarer ikke helt å falle til ro med det, da jeg vet kalium har innvirkning på hjerte og jeg dermed lurer på om det kan ligge en annen årsak bak? Det er ingen av legene som har kunnet svare meg på hvorfor jeg har hatt en lav verdi ved disse tilfellene. Ikke har jeg hatt oppkast, diare eller bruker vanndrivende. Jeg spiser banan nesten hver dag samt mye spinat-så kostholdet kan heller ikke være årsaken slik jeg ser det. Skal jeg tenke at dette ikke er noe å bry seg om? Mitt andre spørsmål går på graviditet, jeg er 32 år og har ikke barn, men det er ønskelig. Jeg har forstått det slik at medisinene jeg går på er noe man ikke kan bruke dersom man er gravid (og heller ikke så mange andre mulig medisiner for flimmer). Dersom en ablasjon nr.2 evt 3 (har skjønt at de ikke gjør flere ablasjoner enn 3) heller ikke er vellykket, er det slik at jeg da aldri kan være gravid? (går max 2 dager før jeg får flimmer dersom jeg ikke går på medisiner). Hilsen en med mange spørsmål som håper på gode svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvis jeg skal prøve meg på en "teori" om hva som kan ligge bak forbigående lav kalium i forbindelse med anfall med atrieflimmer, så kunne man tenke seg et fenomen som heter "hyperventilering": Hvis man er redd eller har smerter så har man en tendens til å puste for raskt, og da vil man ventilere ut C02/karbonsyre fra kroppen slik at PH i blodet stiger. Dette kan gi en tilstand med såkalt alkalose som igjen kan medføre at kalium fra blodet forbigående går inn i cellene.

Når det gjelder spørsmålet om graviditet så synes jeg ikke at du skal fortvile. Mest sannsynlig så vil ablasjon nummer 2 gjøre jobben, evt. ablasjon nummer 3. Det er eller ikke kategorisk slik at man aldri gjør flere enn 3 inngrep. Dersom all ablasjon mot formodning skulle være mislykket, så kan du diskutere med gynekolog og hjertelege et alternativ om å leve med flimmeranfallene og bli gravid uten medisiner. Mange pasienter har vendt seg til, og lever godt med sin pågående atrieflimmer. Lykke til! 

Hjerte/kar

Bivirkninger av Hypocol

Jeg prøver ut hypochol, rødgjæret ris. Følger bruksanvisningen på pakken der man starter med fire ukers kur; to tabletter morgen + kveld etter mat. Får sterke bivirkninger, som av statiner. Har lett forhøyet kolosterol og trener flere ganger ukentlig. Lever sunt. Dette går rett på muskulaturen, har fått sterke smerter i alle muskler. Vil gå over til èn tablett om dagen. Er det forsvarlig å prøve dette, eller bør jeg droppe det helt..?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Uheldig at du har fått muskelsmerter. Ved sterke smerter vil jeg nok anbefale at du avslutter behanldingen og evt. snakker med legen din om et alternativt preparat. Ved lettere smerter kan det være aktuelt å forsøke en lavere dose slik du foreslår.

Hjerte/kar

Forstørret hjerte

forstørret hjerte

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Vet ikke om hele spørsmålet kom med? Forstørret hjerte kan ha mange årsaker. idrettsfolk har ofte forstørret hjerte og da er det normalt. Sykelige årsaker kan skyldes høyt blodtrykk, feil med hjerteklaffer eller arvelige hjertemuskel-tilstander.