Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Angst og hjerterytme

Hei. Har angst, og har slitt med ekstraslag, meir og meir i det siste. Av og til med varierande mellomrom (timer/dager/veker) kan det verke som at det kjem 2-4 etterkvarandre. Då kan eg og føle ein ørhet, nesten så eg trur eg skal svime av, men eg kjem til hektene att etter få sekunder, tilsynelatande normal puls etterpå. Kan vere litt småsvimmel.  

Litt om meg: 30 år, overvektig, inaktiv i periodar med sterk angst, ellers mykje til skogs. Ikkje røyk. Litt hjartesjukdom på morssida (blodtrykk, eit lite infarkt hjå mor, atrieflimmer ved høg alder hjå min morfar, 70-80 år), fint på fars. Røyking har gått igjen både på mors og fars side, men mine foreldre slutta for 25 år sidan.  Er førehaldsvis greitt utreda;
-Blodprøver fine
-Ein mengde EKG, fine
-A-ekg, fekk framprovosert 3 ufarlege ekstrasystoler, ellers alt fint.
Opp til 190 i puls, fekk beskjed om at eg kunne stoppe, alt fint.
-Ultralyd av hjartet, fint
-24t Holter. 100-150 sves, 1 ves, ingen pauser eller maligne arytmier. Puls 47-150 med eit snitt på 90-talet. Ingen trening det døgnet, men normalt stressa arbeidsdag med eit par panikkanfall.
-24t blodtrykk. Ei aning høgt, 4mg candesartan/Atacand. OK trykk på neste døgnmåling

Skal ha ny Holter neste veke for å sjå om me kan fange opp slike som eg blir litt svimmel av. Spørsmål: dersom det var noko farleg gale med hjartet mitt, burde me ikkje ha fanga det opp til no? Held på å gå på veggane, og dette gjer angsten frykteleg sterk.. Fastlege foreslår Selo-Zok for ekstraslaga, nokon grunn til å vere betenkt med det? Bør hjartespesialist ta den avgjerda? Sist 24t bt synte snitt 135/85 og døgnsnitt 80 i puls. Gjekk tom for batteri førehaldsvis tidleg på natta, 2-3-tida, så mangla nokre målingar i absolutt kvile. Eg veit eg kan be om Zenicor-registrering, men å gå og fylgje med på hjarterytma er noko eg gjer alt for mykje av frå før, og vil helst ikkje om eg ikkje er heilt nødt...

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 25. oktober 2017
Helge Istad, Overlege

Du har vært igjennom grundige hjerteundersøkelser for dine ekstraslag. Det er hos deg oppdaget moderat forhøyet blodtrykk, og etter at behandling er iverksatt ser dette fint ut.

Ellers er det ikke funnet noe alvorlig galt. Ekstraslagene du forteller om(SVES og VES) høres ikke på noen måte farlige ut, og er heller ikke påfallende mange/døgn. Det høres ikke ut som du har hatt alvorlige besvimelser som er det man legger mest vekt på når man avgjør hvor omfattende man skal utrede ekstraslag. Du forteller at du noen ganger kjenner moderat svimmelhet i relasjon til ekstraslagene. Hos de fleste skyldes dette den engstelsen ekstraslag ofte utløser. Du skriver selv at du er plaget med angst.

Jeg synes ikke det er indikasjon for ytterligere utredninger. Skulle du derimot oppleve besvimelser hvor du ikke rekker å ta deg for når det skjer så bør registreringer av hjerterytmen gjentas

Jeg synes ikke det er indikasjon for å starte med betablokker, og dersom dette vurderes så synes jeg dette bør gjøres av hjertespesialist.

Hjerte/kar

Diabetes, uregelmessig puls.

Uregelmessig puls, diabetes 2, lavt stoffskifte ( ikke ferdig utredet, ikke startet tablettbehandling) Jeg sliter med manglende energi. Har selv oppdaget uregelmessig puls for x flere mnd tilbake, fastlegen bekreftet det sist uke. Ble jeg ikke utredes mer ift den ustabile pulsen? Spesielt ettersom jeg er helt tom for energi og med tanke på diabetes 2 og det lave stoffskiftett. Slit også men spinal stenose med krnisk ischias og sterke smerter. Kan smerter påvirke blodsukkeret? Fastelegen er ikke tilbake før om en uke. Jeg har lavt bt, 120/70 og EKG tatt forrige uke var helt fin. Bør jeg uroe meg ift den uregelmessige pulsen? Kan jeg få hjerteflimmer..?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Uregelmessig puls skal utredes videre. Et vanlig EKG er ofte ikke nok da uregelmessigheten kan komme og gå. Du bør henvises til langtids-EKG på lokalsykehuset eller hos en spesialist. Det er viktig å få fanget opp plagene på et EKG slik at man kan si hva det egentlig er snakk om.

Smerter og stress kan drive blodsukkeret oppover.

Selv om du bør utredes videre høres det ikke ut som at situasjonen er akutt, og du kan nok fint vente til fastlegen er tilbake. Blir du verre i mellomtiden kan du kontakte fastlegen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Pacemaker og svimmelhet.

Jeg har pacemaker pga Avblokk3 og har siden jeg fikk den Jan 2016 hatt nautisk vertigo. Er det en sammenheng eller skyldes svimmelheten noe annet?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg tror nok vertigoen må skyldes noe annet. AV-blokk grad 3 kan i seg selv gi svimmelhet, men med pacemaker er dette problemet borte. Svimmelhet kan ha mange ulike årsaker og du bør kontakte fastlegen for skikkelig utredning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk på legekontoret

Jeg er ei jente på 27 år, og er litt bekymret for blodtrykket mitt. Da jeg var 17 år, måtte jeg slutte på Jasmin p-piller, for legen mente blodtrykket var for høyt. Jeg har målt det ca annethvert år etter dette, og da er det veldig opp og ned om legene greier å få det ned til normalt eller ikke. For et år siden, da jeg skulle ha ny resept på microgynon p-piller,ville ikke blodtrykket mitt ned, og jeg fikk 24-timers måler. Hvis jeg husker riktig sa legen at det lå i gjennomsnitt på 121/73 etter målingen, og at det var veldig bra om natten. Da jeg skulle måle blodtrykket mitt på legekontoret 6 mnd senere, var det veldig høyt igjen, og legen fikk det ikke ned. Jeg vet det finnes såkalt "lege-blodtrykk", og det er ingen i familien som har høyt blodtrykk, så jeg burde vel egentlig ikke stresse? Men jeg er en mester i å kjenne alle symptomene til alle sykdommer i verden, og har såpass selvinnsikt at jeg har diagnosert med selv som hypokonder. Jeg snuser, har pco (er normalvektig) og har lest at dette kan gi høyere BT? problemet er vel egentlig at jeg ikke klarer helt å stole på hjemmemålingen. Føler noen ganger jeg har litt "pusteproblemer" (ikke ofte ) og at jeg har en del vondt i hodet, som jeg leste kan være symptomer på høy BT. Hilsen en som bekymrer seg mye!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når det kommer til blodtrykksmåling er 24-timersregistrering det man kan stole mest på. Den undersøkelsen gir det mest presise bildet av hvordan blodtrykket ligger vanligvis. Metoden er spesielt velegnet for personer med tendens til å få høyt blodtrykk inne på legekontoret (white coat hypertension). Ut i fra det du skriver her, tyder alt på at du har et normalt blodtrykk.

Høyt blodtrykk har som regel heller ikke noen symptomer. Folk kan gå med høye verdier i flere tiår uten å merke noen symptomer. Ikke før de har begynt å få skader av det høye trykket. Så det at du har hodepine skyldes nok sannsynligvis helt andre ting enn høyt blodtrykk.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Utposning på aorta

Hei. Jeg har en utposning på hovedpulsåren i buken som fastlegen fann før 2 års sen, da var den 28 mm. Har vart på ny ultralyd hos fastlegen den er nå oval 28 x 40 mm så den har vokst 12 mm på 2 år, skal på Ct undersøkelse. Har også utposning på aorta ascendes 40 mm. Jeg tykker att det er mye med 12 mm på 2 år , så jeg undrer vad som bør gjøres?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis en utposning vokser raskt er det riktig å henvise til CT slik fastlegen har gjort. Forøvrig synes jeg det er best at oppfølging av slike utposninger gjøres av spesialist på sykehuset. Spesialistene følger bestemte protokoller for både hvordan man skal måle størrelsene og når man skal operere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ekstraslag, men normale tester

Om man nylig har gjennomgått hvile-EKG, A-EKG, ultralyd og Holter, som har vært innenfor normalen mtp ekstrasystoler, utseende og rytmer, er man da i utgangspunktet trygg for sykdommer som ARVC? Ingen hjertestans i nær familie, men plaget med ekstraslag og svimmelhet, samt "besvimelsesfølelse" (ingen faktisk besvimelse). Kan få korte episodar med kraftig trykk/sug i brystet.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

I medisin er det aldri noen garantier. Vi snakker alltid om grader av sannsynlighet. Hvis testene du nevner er normale er sannsynligheten for ARVC selvfølgelig mye lavere. Tar du i tillegg en ultralyd som er normal, blir sannsynligheten svært liten. Et normalt MR-bilde vil også gjøre det enda mindre sannsynlig. Men en 100% vanntett garanti får ingen av oss mot noe.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjertebank, uregelmessig puls, svingende blodtrykk

Jeg har vært plaget med hjertebank og uregelmessig puls siste uken. Jeg har diabetes 2 og er overvektig. Var til fastlegen igår. Det ble tatt EKG som var fin. Blodsukkeret har vært ute av rytme siste uken det også. Jeg har ingen krefter. Føler meg totalt utmattet. Bør jeg vurderes ift en ev hjerteflimmer? Jeg er kvinne, 51 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene du bekskriver er ganske generelle og kan være forårsaket mange ulike ting. Hjerteflimmer som opptrer innimellom er en mulighet. For at man skal kunne si nøyaktig hva du har, er det viktig at du får tatt et EKG akkurat i det plagene står på. Men det er jo ikke alltid så lett. Ofte har plagene gått over innen du kommer til lege og da viser ikke EKG noe spesielt. En løsning kan derfor være å ta et langtids-EKG. Da går du med EKG i ett eller flere døgn og sjansen for å fange opp feilen blir større. Be fastlegen din om henvisning til slik undersøkelse.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hva er hjertesykdom?

Hei! Regnes hjerteflimmer som en hjerte,- og karsykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er egentlig et godt spørsmål. På norsk og på folkemunne er vi nok litt for upresise med de faglige uttrykkene. La meg prøve å rydde litt.

Hovedkategorien kalles "hjertesykdommer". Dette innebefatter alle de ulike type sykdommene som kan ramme hjertet. Det er:

- kransåresykdom (trange eller tette årer på hjertet)
- hjerterytmeforstyrrelser (feks atrieflimmer)
- klaffesykdommer (trange eller lekkende klaffer i hjertet)
- hjertemuskelsykdommer (blant annet fortykket eller utvidet hjerte)
- genetiske hjertesykdommer
- medfødte hjertefeil
- og andre tilstander

Men når folk sier hjertesykdom eller hjerte- og karsykdom, så tenker nok de fleste egentlig på kransåresykdom. Dvs trange og tette årer som fører til angina eller hjerteinfarkt.

Hjerteflimmer, eller atrieflimmer som er det presise uttrykket, er en hjertesykdom og klassifiseres i undergruppen "hjerterytmeforstyrrelser" eller "arytmier".

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandle ekstrasystoler med ablasjon

Er det mulig å behandla ekstrasystoler frå atrie + atriefilmmer med ablasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det er mulig å behandle ekstrasystoler med ablasjon, men det kan være vanskelig. Ablasjon mot ekstrasystoler er aktuelt hos de som har ekstremt mange og plagsomme ekstrasystoler til tross for god medisinering. Hvis du mener det er et alternativ for deg, bør du snakke med kardiologen din for å vurdere videre henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kvinne med plagsomme ekstraslag

Jeg har et nervøst hjerte med perioder med ekstraslag. Av og til kommer ekstraslagene i anfall som kan vare i flere minutter. Hvert 4. eller 5. hjerteslag er ekstraslag. Har angst for dette, og det kommer typisk når jeg blir veldig redd eller nervøs. Har vært hos hjertespesialist, tatt hvile ekg, 72 timers ekg (uten at disse anfallene kom, bare enkelstående ekstraslag), tatt ultralyd.. alt ok. Tok sykkeltest, men klarte ikke mer enn 144 i puls... ble skuffet over dette og vet ikke om det var angsten som tok meg eller om jeg rett og slett ikke klarer mer.

Spesialisten mener jeg er frisk, men henviste meg til MR av hjertet for min egen del, at jeg skal kunne stole på hjertet mitt. Jeg skal dit i november. Men det jeg glemte å spørre om, og som jeg er en del plaget med, er et press som kommer i brystet, som et blodtrykksfall? Det kommer når jeg reiser meg, og hvis jeg har sittet på huk, og av og til hvis jeg blir litt engasjert eller nervøs.

Jeg har sang som hobby, og legger merke til at når jeg synger av all kraft, så skjer det da også! Det varer noen sekunder. Begynner i brystet og kan av og til bre seg opp på sidene av halsen og til hodet. Samtidig kan pulsen bli lavere og hard. Så jeg føler det absolutt har med hjerte/årer å gjøre. Jeg nevnte det så vidt til fastlegen, han mente at jeg er så godt utredet at jeg ikke måtte tenke på det. Men jeg blir likevel urolig. Jeg har en stressrelatert utmattelse og jeg tenker at blodtrykket kanskje blir litt treigere regulert enn vanlig.. men jeg synes det er litt skummelt med det presset jeg kjenner. Hva kan dette være? Hva kan en teori være for at jeg kjenner presset? Er det noe med blodårene f.eks?

Jeg legger ikke merke til det under aktivitet, men er i generelt veldig dårlig form med tanke på utmattelsen og stresset i kroppen. Tør ikke spørre legen min igjen, siden jeg alltid har et spørsmål om det hjertet mitt.. så jeg håper dere kan hjelpe meg! Har noen betablokkere liggende for hjertebanken, men tør ikke ta dem nå når jeg får dette presset. Føler jeg er i en ond sirkel. Har alltid hatt normalt blodtrykk, også under begge graviditetene. Fødte for et halvt år siden. Håper på et beroligende svar, da dette hemmer meg ekstremt! Mvh. Kvinne 27 år.

Medisiner: levaxin. Normalvektig, sunt kosthold. Ingen kjente hjertesykdommer i nærmeste familie.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Min umiddelbare reaksjon er faktisk å berolige deg. Press i brystet kan skyldes mange ting (ikke-alvorlige), men kan kan også skyldes trange hjertekransårer. Men det er ekstremt sjeldent at en ung, slank, sunn kvinne uten hjertesykdom i slekten har trange kransårer. Dessuten er det nettopp tester som arbeids-EKG som brukes for å utrede slik sykdom. Hvis du hadde hatt så trange årer at så lite som synging (joda det kan være anstrengende det og) utløser presset, så skulle du i hvert fall kjent det på sykkelen med 144 i puls. Jeg tror det er helt usannsynlig at du har kransåresykdom.

Ekstraslag er det mange som plages av. Som regel er de helt ufarlige, men har man mange av de kan de være ubehagelige. Ekstraslag er som regel ikke tegn på hjertesykdom, men iblant kan det være det. Har man slik mistanke utfører man ekkoardiografi, langtids-EKG og sykkeltest. Hvis disse testene er normale er det svært usannsynlig at du har underliggende hjertesykdom av noe slag.

Blodtrykket varierer hele tiden. Det påvirkes av følelser, tanker, hvile, anstrengelse, stilling og leie av kroppe. Når du sitter eller ligger er det lavere enn når du står. Kroppen merker selv om du ligger eller står og regulerer blodtrykket deretter. Vi er alle forskjellige, og kroppen er en organisk masse, ikke en datamaskin eller robot. Det betyr at ting ikke alltid går som de skal, eller like mekanistisk som en maskin. Hos noen er reguleringsmekanismene litt for sensitive, hos andre kan de være litt trege. Noen har det slik at når de går fra sittende til stående stilling, regulerer ikke kroppen blodtrykket raskt nok, og du blir svimmel. Alle varianter er innenfor det normale.

Jeg er enig med fastlegen din og synes det er god grunn til å berolige deg. Du er svært godt utredet og man har ikke funnet noe feil. Dette bør du prøve å ha i bakhodet neste gang du blir engstelig eller føler deg hemmet. Kanskje det kan hjelpe deg med å finne ro?

Mvh

Wasim Zahid