Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Anfall med endret hjerterytme

Hei. Jeg er ei dame på snart 34 år med en vekt på 78kg. Jeg har over en periode på ett år opplevd at det murrer i brystet etter inntak av mat/sukker og når jeg legger meg. Hjertet hopper deretter over noen slag og får en merkelig og rask "gange", før det roer seg igjen. Akkurat som om det blåses luft med et sugerør ned i vann. Sliter med migrene med aura til tider men ellers frisk og trener minimum 3 ganger i uken. Har ikke opplevd rytmeforstyrrelser i like stor grad etter jeg begynte å trene. (Har en del hjerteproblemer i familien.) Tenker du at dette er noe jeg burde få undersøkt? Jeg har vært bekymret lenge nå og trenger så sårt et svar på om dette er alvorlig.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 21. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Slike fornemmelser av urytme uten besvimelser eller svimmelhet er sjelden farlig, men jeg kan abefale at du får en henvisning til hjertelege (eller tar direkte kontakt med en privat hjertelege) for en sjekk med opptak av hjerterytmen din. På den måten kan vi få pulsendringene dine "på papiret" og få en sikker forklaring på hva dette er. Det finnes effektive medisiner dersom det skulle være aktuelt. Jeg synes ikke at du skal bekymre deg så veldig over dette.

Hjerte/kar, Lunge

Pulmonal hypertensjon

Kan pulmonal hypertensjon forveksles med kreft?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 21. september 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ved pulmonal hypertensjon er blodtrykket i det lille kretsløpet, dvs blodbanen som fører blodet gjennom lungene, forhøyet. Det kan blant annet gi symptomer med kort pust, tretthet, svimmelhet, brystsmerter, rask puls og hevelse i bena og eventuelt i magen. Graden av symptomer vil avhenge av hvor alvorlig tilstanden er, dvs hvor høyt trykket i lungekretsløpet er. Dette er symptomer som kan forekomme ved flere andre sykdommer. Noen ganger vil man nok tenke på muligheten av kreft, fordi symptomene egentlig er ganske uspesifikke og kan peke i mange retninger.

Vennlig hilsen Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Kolesterol ned med livsstilsendring

Jeg lurer på hvor fort kolesterol går ned , hvis man har 7 og ned til 5 uten medisiner, bare med endring av kost og mosjon. Jeg ble skilt for 4 år siden og har levd usunt i 4 år , har trent mye før, men har vært slapp de siste årene. Hadde kolesterolnivå på ca 5 før det.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 19. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Høyt kolesterol er forbundet med hjertesykdom. Det betyr selvfølgelig ikke at du helt sikkert vil få hjertesykdom hvis du har høyt kolesterol. Det er mange andre ting som også er med på å påvirke risikoen for hjertesykdom.

En god livsstil med et sunt kosthold og fysisk aktivitet er en fordel for helsen uansett om du har høyt kolesterol eller ikke.

Men hvis du har litt høyt kolesterol, er det lurt å prøve å få det litt ned. Enten med livstilsendringer eller med tabletter. Følgende tiltak kan redusere kolesterolet:

- Vektreduksjon. Hvis du er overvektig kan det å gå ned noen få kilo ha effekt på kolesterolet.

- Fysisk aktivitet. En halvtimes moderat trening daglig er nok til å få ned kolesterolet.

- Spise mer fiber. Grove kornprodukter, grønnsaker og frukt inneholder fiber. Spiser du mer av disse varene, og mindre av feks kjøtt og bearbeidet mat, kan kolesterolet gå ned.

- Fet fisk. Dette inneholder sunne fettsyrer som reduserer kolesterol.

- Oliven- og rapsolje. Bytt ut smør og margarin med sunne oljer.

- Spis nøtter. En liten håndfull med nøtter om dagen er gunstig.

- Røykeslutt.

Effektene av slike tiltak kan man se allerede etter noen uker og måneder.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Førerkort etter hjertestarter

Hei, min mor er 61 år og har fått time til å sette inn hjertestarter. Hun hadde et tilfelle av ventrikkelflimmer i mai 2014, men ikke hatt noe siden. Hun har vært i samtale med sin lege på sykehuset i forkant av dette, og i går leste hun den generelle brosjyren "Å leve med hjertestarter". Der står det at bilkjøring ikke lar seg kombinere med hjertestarter og at førerkortet må leveres inn. På dere hjemmesider fant jeg litt annen informasjon. Hun ble selvsagt meget lei seg, og syntes det var rart at legene ikke informerte om dette i forkant (men overlot dette til brosjyren) når det er en så stor ting. For henne er det helt avgjørende å kunne kjøre bil. Hun er enslig og veldig avhengig av å ha bil, og er der at hun føler at hun lever et uverdig liv hvis hun i en alder av 61 år skal frarøves førerkortet. Jeg forstår at det er vanskelig for dere å si noe om hvordan det blir i hennes tilfelle, men lurer på hva den generelle løsningen er for pasienter med hjertestarter.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du kan berolige moren din med at det slettes ikke er noen automatikk i at man mister førerkortet dersom man har ICD. Det gjøres en individuell vurdering i hvert enkelt tilfelle.

Den 1. oktober 2016 trer det i kraft helt nye retningslinjer for helsekrav ved førerkort. Jeg vil anbefale dere å sette dere litt inn i disse:

https://helsedirektoratet.no/retningslinjer/forerkortveilederen

Klikk inn på "Hjerte og karsykdommer" og videre inn på "Implanterte defibrillatorer (ICD) (helsekrav til førerkort". Siden moren din har hatt ventrikkelflimmer før, tilhører hun gruppen "Sekundærprofylaktisk ICD". Retningslinjene for disse pasientene tilsier at man kan få tilbake førerkortet 3 måneder etter ICD-operasjonen dersom hjerterytmesituasjonen er grei (noe en hjertelege må attestere at den er).

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandle kolesterol?

Hei jeg har 7.1 i totalt kolesterol og 4,5 på det falige , skal inn til sjekking av årer 9/11 og ble satt på kolesterol tabb nå , jeg har aldri røyka og har løpt en del men soste året har jeg lev litt usunt , og vil prøve og løpe igjen og spise veldig sunt for og få ned kolesterol igjen , har hadt høyt før men lavt etter bra kosthold , det var påvist litt forkalkning i åre på ultralyd men bra blotrykk og fin hjerterytme , tror du jeg kan vente til etter 9/11 med og begynne med di pillene og heller ta det på kosten ???

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 17. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Flere risikofaktorer er forbundet med kransåresykdom. Alder, røyking, arv, diabetes, høyt blodtrykk og høyt kolesterol. For å minke risikoen for å få sykdom, prøver man å få vekk så mange risikofaktorer som mulig. Arv og alder kan man jo ikke gjøre noe med. Har man diabetes eller høyt blodtrykk, skal det behandles. Røyker man, så må man slutte. Har man høyt kolesterol, bør man få det ned. Jo flere risikofaktorer man klarer å kvitte seg med, jo lavere blir faren for å få hjertesykdom (kransåresykdom). Dersom litt for høyt kolesterol er den eneste risikofaktoren man har, er det ikke sikkert man trenger tabletter for dette. Livsstilsendringer med kost og mosjon kan være nok. Men dette må legen vurdere hos hver enkel pasient. Du bør derfor ta det opp med fastlegen din som kjenner deg best.

Du skriver at du skal inn og sjekke årene dine. Dette er noe man gjør hos pasienter hvor det er mistanke om hjertesykdom (feks grunnet brystsmerter eller tungpust ved anstrengelse). Siden du skal inn til slik undersøkelse, må jeg anta legen din har hatt en viss mistanke om at det kan være noe galt med årene dine. I et slikt tilfelle vil det være riktig å bruke kolesterolmedisiner frem til situasjonen er endelig avklart. For deg er det derfor antageligvis best å bruke tablettene frem til du skal på undersøkelsen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Kosthold

Kjøp av rødgjæret ris i Norge

Hei, jeg finner ingen steder hvor man kan kjøpe Rød ris??

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 16. september 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, jeg antar at du sikter til rødgjæret ris som er kolesterolsenkende. Dette er ansett som et legemiddel, men selges ikke i Norge blant annet på grunn av usikkerhet om bivirkninger. Les mer om dette her: Rødgjæret ris for kolesterolet. Søknad om fritak fra denne regelen må evt. søkes via lege.

Rød ris som mat selges i mange internasjonale "frukt og grønt"-kolonialer, men dette er ikke det samme som rødgjæret ris.

 

Hjerte/kar, Rettigheter

Pasientskadeerstatning

Hei. jeg fikk hjertestans på ferie i fjor sommer. Ble flydd til Rikshospitalet der jeg lå i koma i 5 døgn og fikk behandling. Når jeg våkner er jeg selvfølgelig ganske utenfor noen dager og hallusinerer voldsomt. Så oppdaget jeg at det ene beinet var lammet! Klarte ikke bevege det i det hele tatt. Etter hvert kom det en nevrolog som undersøkte meg. Konklusjonen var sundklemte nerver fra lysken og ned. Det som da kom frem var at jeg hadde ligget med arterieklemme øverst ved lyske/lår over en for lang tid.

Har søkt om erstatning hos Nav. Har i disse dager fått tilbake melding om at min skade er på 15%, det er vurdert av en kardiolog. Etter min mening er det alt for liten prosent. Ja, jeg går på et vis i dag,men er veldig avhengig av en scooter med 4 hjul jeg har fått låne gjennom nav. Jeg er fremdeles lammet på innsiden av låret og kneet. Som dere sikkert skjønner lever jeg i et smertehelvete! Bruker norspan/morfin plaster som hjelper litt. Etter min mening burde det jo vært en nevrolog som skal vurdere en sak som dette. Ikke kardiolog. Hjertet mitt slår i beste velgående heldigvis! Håper på svar.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 15. september 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Jeg forstår det slik at NPE ikke har truffet vedtak, men at de har informert deg om den menvurderingen de har innhentet. Er det 15 % som også legges til grunn i vedtaket, kan du klage på dette til Pasientskadenemnda.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Hevelser i bena

Hva skal jeg gjøre for å lege hovne ankler og føtter?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hevelser i bena kan ha mange årsaker. Noen får det bare det er varmt eller hvis de sitter for lenge, men det hos andre kan skyldes sykdommer.

Hjertesykdommer, nyresykdommer, leversykdommer, blodpropper, blodåresykdom, lymfedrenasje feil er noen av årsakene. Hvordan man behandler hevelser avhenger av årsaken. Legen din kan som regel finne ut hva som er årsaken. Behandler man underliggende årsak, forsvinner hevelsene. Andre ganger finner man ikke noen årsak. Behandling blir da ofte vanndrivende medisiner eller støttestrømper.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteflimmer og trykk i brystet

Hei! Jeg er en dame på 50 år  som har blir medisinert for høyt blodtrykk og for hjerteflimmer. Hjerteflimmer ble påvist for ett år siden og høyt blodtrykk har jeg hatt i mange år. Spørsmålet mitt til dere er: En morgen for ett par dager siden så fikk jeg et voldsomt trykk midt i brystet og pusten ble dårlig og pipende. Dette varte i 2-3 minutter mens jeg lå i sengen (startet mens jeg lå i sengen). Er dette noe jeg bør bekymre meg for eventuelt få sjekket opp ?

En annen ting jeg lurer på er om medesin for hjerteflimmer kan slutte å virke da jeg har en god del flimmer. Håper på snarlig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Trykk i brystet, enten i hvile eller u nder aktivitet, bør alltid vurderes hos lege. Jeg synes du skal snakke med fastlegen din snarlig og får dette sjekket ut videre. Det kan bli behov for henvisning til spesialist.

Når det gjelder medisinering mot flimmer, finnes det mange ulike midler. Noen virker godt på enkelte pasienter, og dårligere på andre. Virker ikke den ene type, prøver man gjerne en annen. Du bør snakke med legen din om ulike alternativer. Hos noen pasienter er det et godt alternativ med ablasjon, såkalt brenning i hjertet. Slik behandlng kan i beste fall fjerne flimmeren  helt. Snakk med kardiologen din om dette er et alternativ for deg.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tungpust og fortykket hjertevegg

Hei. Har en periode gått på betablokker for påvist hjertesykdom fortykket septum. Før diagnose så slet jeg med tungpust og i de fleste tillfeller så måtte jeg ned i knestående for å hente igjen pust. Nå for kort tid siden har en annen hjertelege avvist at septum var fortykka og har derfor tatt bort betablokker fra medisinliste. Jeg står nå på Eliquis 5 mg mot anfallsvis arterieflimmer , Pravachol 20 mg for trange halsårer begge sider og Cozaar 50 mg halv tablett mot høyt blodtrykk. Det som er rart er at i den tiden jeg gikk på betablokker fikk jeg nesten aldri denne tungpusten. Men nå 14 dager etter å ha blitt tatt av den Bisoprolol så kommet tungpust oftere tilbake selv ved små anstrengelser og da ofte ved puls på 110-120. Burdte jeg fortsette på betablokker? Årsaken til at jeg ble tatt av denne var at sistnevnte lege mente papillemuskel lå nær septum og ga inntrykk av fortykket hjertemuskel. Mann 45 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, jeg synes du bør tilbake på betablokker siden det var såpass stor forskjell på plagene dine med og uten medisinen. Betablokkere er ikke farlige, og hvis du ikke får bivirkninger, er det god grunn til å bruke dem, når du blir såpass bedre i pusten.

Når hjerteveggen (septum) blir for tykk, kan den blokkere utgangsløpet fra hjertet. Hjertet må dermed jobbe mot høyere trykk og det kan gi tungpustenhet. Spesielt i kombinasjon med høy puls, blir symptomene ekstra plagsomme. Betablokkeren holder både pulsen  nede og får hjertet til å slappe litt mer av slik at det fyller seg godt mellom hvert slag og pumper også ut blod mot litt lavere motstand. Dette letter på plagene.

Du bør gi tilbakemelding til legen din om at du ble mye verre uten bisoprolol og spørre om du bør begynne igjen.

Mvh

Wasim Zahid