Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Behandle ekstrasystoler med ablasjon

Er det mulig å behandla ekstrasystoler frå atrie + atriefilmmer med ablasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, det er mulig å behandle ekstrasystoler med ablasjon, men det kan være vanskelig. Ablasjon mot ekstrasystoler er aktuelt hos de som har ekstremt mange og plagsomme ekstrasystoler til tross for god medisinering. Hvis du mener det er et alternativ for deg, bør du snakke med kardiologen din for å vurdere videre henvisning.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kvinne med plagsomme ekstraslag

Jeg har et nervøst hjerte med perioder med ekstraslag. Av og til kommer ekstraslagene i anfall som kan vare i flere minutter. Hvert 4. eller 5. hjerteslag er ekstraslag. Har angst for dette, og det kommer typisk når jeg blir veldig redd eller nervøs. Har vært hos hjertespesialist, tatt hvile ekg, 72 timers ekg (uten at disse anfallene kom, bare enkelstående ekstraslag), tatt ultralyd.. alt ok. Tok sykkeltest, men klarte ikke mer enn 144 i puls... ble skuffet over dette og vet ikke om det var angsten som tok meg eller om jeg rett og slett ikke klarer mer.

Spesialisten mener jeg er frisk, men henviste meg til MR av hjertet for min egen del, at jeg skal kunne stole på hjertet mitt. Jeg skal dit i november. Men det jeg glemte å spørre om, og som jeg er en del plaget med, er et press som kommer i brystet, som et blodtrykksfall? Det kommer når jeg reiser meg, og hvis jeg har sittet på huk, og av og til hvis jeg blir litt engasjert eller nervøs.

Jeg har sang som hobby, og legger merke til at når jeg synger av all kraft, så skjer det da også! Det varer noen sekunder. Begynner i brystet og kan av og til bre seg opp på sidene av halsen og til hodet. Samtidig kan pulsen bli lavere og hard. Så jeg føler det absolutt har med hjerte/årer å gjøre. Jeg nevnte det så vidt til fastlegen, han mente at jeg er så godt utredet at jeg ikke måtte tenke på det. Men jeg blir likevel urolig. Jeg har en stressrelatert utmattelse og jeg tenker at blodtrykket kanskje blir litt treigere regulert enn vanlig.. men jeg synes det er litt skummelt med det presset jeg kjenner. Hva kan dette være? Hva kan en teori være for at jeg kjenner presset? Er det noe med blodårene f.eks?

Jeg legger ikke merke til det under aktivitet, men er i generelt veldig dårlig form med tanke på utmattelsen og stresset i kroppen. Tør ikke spørre legen min igjen, siden jeg alltid har et spørsmål om det hjertet mitt.. så jeg håper dere kan hjelpe meg! Har noen betablokkere liggende for hjertebanken, men tør ikke ta dem nå når jeg får dette presset. Føler jeg er i en ond sirkel. Har alltid hatt normalt blodtrykk, også under begge graviditetene. Fødte for et halvt år siden. Håper på et beroligende svar, da dette hemmer meg ekstremt! Mvh. Kvinne 27 år.

Medisiner: levaxin. Normalvektig, sunt kosthold. Ingen kjente hjertesykdommer i nærmeste familie.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Min umiddelbare reaksjon er faktisk å berolige deg. Press i brystet kan skyldes mange ting (ikke-alvorlige), men kan kan også skyldes trange hjertekransårer. Men det er ekstremt sjeldent at en ung, slank, sunn kvinne uten hjertesykdom i slekten har trange kransårer. Dessuten er det nettopp tester som arbeids-EKG som brukes for å utrede slik sykdom. Hvis du hadde hatt så trange årer at så lite som synging (joda det kan være anstrengende det og) utløser presset, så skulle du i hvert fall kjent det på sykkelen med 144 i puls. Jeg tror det er helt usannsynlig at du har kransåresykdom.

Ekstraslag er det mange som plages av. Som regel er de helt ufarlige, men har man mange av de kan de være ubehagelige. Ekstraslag er som regel ikke tegn på hjertesykdom, men iblant kan det være det. Har man slik mistanke utfører man ekkoardiografi, langtids-EKG og sykkeltest. Hvis disse testene er normale er det svært usannsynlig at du har underliggende hjertesykdom av noe slag.

Blodtrykket varierer hele tiden. Det påvirkes av følelser, tanker, hvile, anstrengelse, stilling og leie av kroppe. Når du sitter eller ligger er det lavere enn når du står. Kroppen merker selv om du ligger eller står og regulerer blodtrykket deretter. Vi er alle forskjellige, og kroppen er en organisk masse, ikke en datamaskin eller robot. Det betyr at ting ikke alltid går som de skal, eller like mekanistisk som en maskin. Hos noen er reguleringsmekanismene litt for sensitive, hos andre kan de være litt trege. Noen har det slik at når de går fra sittende til stående stilling, regulerer ikke kroppen blodtrykket raskt nok, og du blir svimmel. Alle varianter er innenfor det normale.

Jeg er enig med fastlegen din og synes det er god grunn til å berolige deg. Du er svært godt utredet og man har ikke funnet noe feil. Dette bør du prøve å ha i bakhodet neste gang du blir engstelig eller føler deg hemmet. Kanskje det kan hjelpe deg med å finne ro?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svar på 24-timers EKG

Var til 24 timers holtermåling. I en beskrivelse sto det : EKG viser low amplitude prekordialt - dette er også påvist i tidligere holter i 2016. Ves i bigeminy 100 ganger og trigemeny 60 ganger. Kan du forklare for meg hva disse tre tingene betyr? Kan slikt skyldes for tidlig menopause?

Er 34 år gammel, normalt trent og ingen kjente sykdommer. Skal tilbake til fastlegen min om to uker. Er det andre ting som kan jeg bør be fastlegen sjekke ut som kan være årsak til dette? Litt vanskelig å få fastlegen til å gjøre undersøkelser om jeg ikke ber spesifikke ting. Og jeg har ikke bredere kompetanse på helse enn det jeg leser på nett. Takknemlig for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Low amplitude prekordialt betyr at signalene som er tatt opp fremsiden av brystet er svake. Mest sannsynlig er dette bare en teknisk feil ved utførelsen.

VES står for "ventrikulær ekstrasystole" og er et ekstraslag som har oppstått i hovedkamrene (i motsetning til forkamrene hvor hjerteslag normalt oppstår). VES i bigemini betyr at du i en periode har annethvert vanlig slag og annethvert VES. Trigemini betyr at hvert tredje slag er en VES.

Hyppige VES kjennes gjerne som harde slag, ekstraslag eller at hjertet hopper i brystet. De er stort sett ufarlige, selv om de kan oppleves som ubehagelige. Hvis du har mange VES, bør det gjøres videre utredning med en ultralyd av hjertet (ekkokardiografi) for å se hvordan hjertet jobber og fungerer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening, forbrenning og betablokkere

Jeg har brukt betablokkere et par år grunnet hjertebank, puls og ubehag. Er de siste to årene blitt litt tyngre, noe som jeg prøver å bli kvitt. Leser gjennom spørsmål og svar her at betablokkere setter ned yteevnen. Er det slik at når jeg bruker betablokkere og trener , da trener man ikke på like godt grunnlag som før? Man oppnår jo ikke like høy puls, men er det da også dårligere kvalitet på treningen? Da tenker jeg spesielt på forbrenning av kalorier osv. Har tidligere trent spinning X 3 pr uke med fokus på kaloriforbrenning på 500 pr gang (ca 50 minutter). Nå har jeg lagt bort pulsbelte og klokken fordi jeg hadde for mye fokus på den og føler jeg ikke er i nærheten av den treningskapasiteten som var før.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 23. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Betablokkere setter begrensning på hvor høy puls du kan få. Det betyr at mange ikke klarer å trene med like høy intensitet. Selv om kroppen har mer å gå på, klarer man ikke å yte mer fordi hjertet ikke leverer mer.

Trener du 50 minutter med 100 i puls, forbenner du naturligvis mindre enn om du trenger 50 minutter med 130 i puls.

Hvis du ønsker å forbrenne mer kan du heller øke treningstiden til feks 60-70 minutter.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Hvorfor skylle munnen etter inhalasjon?

Hvorfor skylle munnen etter inhalasjon?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er særlig i forbindelse med inhalasjon av medisin som inneholder steroider (kortison) at det anbefales å skylle munnen etterpå. Det er fordi man derved ønsker å redusere tendensen til soppvekst i munnhulen, da kortison som bli liggende i munnhule/svelg vil kunne øke sjansen for at det over tid oppstår mye soppvekst og dermed sårhet og kløe i halsen. Det er mulig at man også vil kunne redusere faren for å bli hes, fordi kortison hos noen kan påvirke stemmebåndene.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Kols

Kols grad 4 og prognose

Har kols grad 4, men er oppegående, sliter med røykeslutt, vil jeg snart dø?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 23. oktober 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Kols grad 4 betyr at det er en betydelig nedsatt lungefunksjon. Men det er ofte stor forskjell på hva man greier å foreta seg, og dermed hvor godt man kan fungere med en nedsatt lungefunksjon. Det er klart en fordel for deg hvis du greier å stumperøyken helt. Men uansett må man ikke skjele til lungefunksjonen alene når det gjelder overlevelse. Når du er oppegående fortsatt har du tydeligvis grunn til å være optimistisk!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Rettigheter

Dekning av utgifter for ledsager

Jeg ska være ledsager for min mor i 3 dager og 2 netter på medisinsk grunnlag. Dvs at jeg taper lønn og da vil jeg få 125 kr/t for 8 timer dagen, samt kostpenger disse 3 dagene. Må jeg søke på vanlig pasientreiseskjema eller hvordan gjør jeg dette? Jeg har bekreftelse fra lege at hun må ha ledsager og bekreftelse på tapt inntekt fra arbeidsgiver.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. oktober 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Her finner du informasjon og det søknadsskjema du skal bruke:

søknadsskjema

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Reduseres uføretrygden om jeg får samboer eller gifter meg?

Uføretrygd.. Hvordan blir det med trygden min hvis jeg flytter sammen med en i full jobb? Og hva med hvis vi gifter oss...jeg er 100 % ufør

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. oktober 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Om uføretrygden er beregnet etter egen inntekt og ikke gis som den  garanterte minsteytelsen, vil den ikke bli redusert om din sivilstatus endres.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi, Hud

Nikkelallergi

Hvor kan man få kjøpt nikkelfrie belter etc i Norge? butikkene vet ikke om varene deres inneholder nikkel eller ei og de som vet resulterer fortsatt i at jeg får utslett og reaksjoner. Begynner å bli en veldig frustrerende situasjon så setter pris på råd her.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 23. oktober 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Nikkel er veldig vanlig i beltespenner. Alternativer er plast, sølv eller nikkelfrie alternaitiver. Jeg fant bla denne leverandøren på nettet. Mener også at H&M har sagt at deres produkter er uten nikkel, ta kontakt med kundeservice der og spør om det stemmer.

For å teste om metallet inneholder nikkel kan du bruke en nikkeltest som pensles på for å se om det er nikkel i produktet.

Noen har effekt av å penslle blank neglelakk eller sette på plastfilm på metallet som er i berøring med huden. Det reduserer eksponeringen for nikkel.

En nikkeltest kan brukses for å sjekke om materialet inneholder nikkel.

Lykke til, hilsen Helle Grøttum

Slim ved jogging

Hei!
Jeg er ei jente på 17 år som trener styrke flere ganger i uken og jeg jogger ute en gang i uken. Nå i et halvt år har jeg hele tiden vært plaget med litt slim i halsen og nesa, uten å være forkjøla. På bussen her om dagen pusta jeg gjennom nesa og plutselig fikk jeg ikke puste fordi det tetta seg helt, og halsen var også full av slim. Måtte derfor drikke vann og svelge ned alt jeg hadde i halsen. Veldig ubehagelig. Men det som plager meg mest er at når jeg er ute på joggetur, sliter jeg veldig mye med slim og må stoppe opp å spytte det ut underveis, selv om jeg har med vannflaske og prøver å få det ned. Og litt imens jeg jogger, er jeg plaga med at jeg begynner å tørrhoste, men denne tørrhosten kommer også alltid etter jeg har jogga. Når denne hosten kommer, hender det jeg brekker meg også. Derfor lurer jeg på om dere har noen anelse om hva dette kan være. Jeg vet ikke om det er en god nok grunn til å reise til legen for å sjekke det opp og om det er noe å gjøre med det?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 21. oktober 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Hoste og slim fra luftveiene under fysisk aktivitet tyder på at slimhinnen blir irritert. Det kan være tegn på begynnende astma.
Du burde absolutt gå til legen for å få nøstet opp i hva som kan være årsaken til plagene dine. Legen vil kartlegge alle opplysningene rundt problemene du beskriver noe som vil være det aller viktigste i utredningen.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal