Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Aortastenose og problemer med pusten

Hei. Jeg en dame på straks 60 år. Fikk 30 nov 2015 operert inn en mekanisk hjerteklaff. Pusten før operasjonen var elendig. Den har blitt mye bedre nå men ikke så bra jeg vil ha den. Fikk vite her om dagen at hjertet mitt er veldig hardt etter mange år med aortastenosen. Blir pusten min aldri helt bra? Jeg har forsatt vondt i brystbenet, vil ikke det bli borte?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så hyggelig at du har blitt bedre etter operasjonen. Aortaklaffen sitter der hvor blodet pumpes ut fra hjertet og videre til resten av kroppen. Aortastenose betyr at dette området har blitt for trangt etter flere år med slitasje. Hjertet må jobbe mot et mye høyere trykk for å få blodet ut. Slikt tungt arbeid i flere år påvirker selvsagt hjertet. Det kan blir hardt og stivt, noe som igjen kan gi pustevansker.

Endel pasienter merker vedvarende pustevansker også etter operasjonen. Dessverre er det ikke alltid så enkelt å behandle dette. Det er viktig meg generell god hjertebehandling som å sørge for at puls og blodtrykk er i orden. Medisiner som ACE-hemmere og betablokkere kan være viktig. Mosjon og trening kan også bedre symptomene på sikt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Er klaffefeil i hjertet arvelig?

Er klaffefeil i hjertet arvelig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Det finnes som kjent en rekke ulike typer hjerteklaffefeil med ulike årsaker. Som en hovedregel kan man si at det er en viss "opphopning" av klaffefeil i familier, men at arvegangen er svak. Mest sannsynig vil et barn ikke arve klaffefeilen som en av foreldrene hadde.

Hjerte/kar

Spinning og betablokker.

Etter bypassoperasjon for ett år siden og bruk av betablokk lurer jeg på om jeg har like stor nytte av spinning som før. jeg får jo ikke opp makspulsen som før. Jeg er 55 år og i god form etter operasjonen men lurer på om det er bedre med spaserturer kombinert med styrketrening i stedet.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Som du forklarer blir max pulsen lavere når du bruker betalokker, og trening på max puls nå vil derfor ikke bli like intensiv for hjertet som trening på max puls tidligere. Vi anbefaler som hovedregel uansett ikke at vanlig trening legges på max puls, og nyere forskning viser god effekt av intervall trening på såkalt sub-maximalt nivå. Så da blir svaret at ja, du vil fortsatt ha god nytte av spinning og kondisjonstrening. Kombiner gjerne med turer og styrketrening, variasjon er positivt. Lykke til!

Hjerte/kar

Lav puls om natten

Jeg har kjøpt meg en Fitbit Surge pulsklokke som viser blant annet rytmeaktiviteten i hvile om natten. Jeg har trent flere dager i uken siden jeg var 26 år. Har normal hvilepuls på 60. I den senere tid har jeg hatt søvnvansker på grunn av angst. I natt fikk jeg ikke sove, og måtte ta en antihistamin Syrtec som er sløvende, da fikk jeg sove. Om morgen følte jeg meg svært uthvilt. Min pulsklokke viste under et tidspunkt på 1 minutt at den hadde vært ned i 46 i dyp søvn. Jeg lurer på om dette er normal? Jeg er en dame på 57 år, og bor i Bergen

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Så flott at du trener regelmessig og holder deg i form.

I forhold til det du forteller meg så trenger du ikke å engste deg for hjertet. Puls på 46 om natten er helt normalt.

Mvh/Morten A. Schei

Hjerte/kar

Kortison injeksjoner. Hjerteinfarkt med hjertestans

Hei. Jeg er en mann 52 år .Hadde hjerteinfarkt og 7 hjertestans etterhverandre, ble stentet og restentet. Var ved Feiring til opptrening ,med kjempesuksess . Har plager med kraftig Artrose i Ac led. Legen vil gi Behandling: 2-4 kortisoninjeksjoner, settes med noen ukers mellomrom i skulderleddet. Dette er jeg veldig skeptisk til da jeg fikk beskjed på feiring at jeg skulle unngå Kortison ,og alle betennelses dempende middler .Det er lang ventetid for operasjon. Er det tilrådlig med noen sprøyter i ledd , har enorm betennelse i begge skuldere. mvh en meget fornøyd Feiring tilhenger .

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flott at det har gått bra med deg, og takk for hyggelige ord.

Kortison injeksjoner er ikke ideelt for deg, og dersom det finnes andre muligheter så bør du satse på det. Dersom det er bestemt at du skal opereres så vil jeg anbefale å gå inn på https://helsenorge.no/velg-behandlingssted og vurdere om du kan komme til tidligere. Lykke til!

 

 

 

Hjerte/kar

Legevakten for press i brystet. Høy puls. Atrieflimmer?

Hei:) Jeg var hos legevakten for noen uker siden etter at jeg hadde et anfall der jeg sikkelig press i brystet følte ut som en klemmende press, hadde veldige vansker for å puste var svimmel og kvalm, hadde veldig redusert kapasitet og klarte så vidt å tømme søppla, da jeg var der på legevakta hadde jeg en puls på 170 da mistenkte dem at jeg hadde atrieflimmer men pulsen roet seg ned etter noen timer har blitt henvist til hjertespesialist pga min familiebakgrunn siden alle på min fars side har hjertefeil og de fleste gikk bort i veldig ung alder selv var min far kun 47 når han døde av et hjerteinfarkt. har fått soli sok for å roe ned rytmen litt Men sitter igjen med mer svar enn spørsmål hva atrieflimmer og hva slags undersøkelse blir det gjort og hva slags alternativer har jeg i forhold til behandling? Mvh gutt 18 år som er veldig besymret

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for spørsmålet. Godt at du fikk en vurdering på legevakten. Det høres fornuftig ut at du har blitt henvist til en hjertespesialist. Spesialisten vi undersøke hjertet ditt med ultralyd, og antakelig får du også gjort undersøkelser av hjerterytmen din.

Jeg forstår at du er bekymret både i forhold til familiemedlemmer og dine egne symptomer. Siden du bare er 18 år så er sjansene for hjerteinfarkt meget små, men du må få sjekket kolesterolet ditt. Puls på 170 behøver ikke å være noe alvorlig (kan skyldes stressende situasjon og smerter), men kan ha vært et anfall med en hjerterytme forstyrrelse. Den vanligst typen er såkalt atriefimmer som kan behandles enten med medisiner eller med en liten operasjon. Hos unge mennesker som deg så forekommer også andre ufarlige varianter av rytmeforstyrrelser, som oftest kan behandles ved behov. Jeg synes ikke du skal bruke for mye krefter på å bekymre deg,- prøv å tenke på andre ting og vent på undrsøkelsen som kommer. Lykke til!

 

 

Hjerte/kar

Utrent mann, lav hvilepuls.

Hei. Utrent mann 49 her. Har hvilepuls på 50, er ofte trett og ukonsentrert. Når jeg en sjelden gang løper kan jeg få puls opp mot 175. En kollega jeg fortalte at min hvilepuls var så lav sa jeg burde få sjekket det, da det ikke er vanlig for utrente med så lav puls. Hva sier dere? Er det noen grunn til sjekk?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvilepuls på 50 er mest sannsynlig helt normalt for deg, og max puls på 175 er også OK når du er 49 år. Ta gjerne en helse sjekk hos legen din, og dersom du har tendens til å svime av eller har andre symptmer som kan komme fra hjertet så bør du få sjekket EKG/hjerterytme.

Slik du selv er inne på, så er det bare å komme igang med treningen så fort helsesjekken er unnagjort :-)

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk. Bivirkning av vanndrivende medisiner.

Hei. Jeg har høyt blodtrykk oh går på bt medisiner og vanndrivende. Har gått på de i ca 1 mnd. Bt tabl tar jeg hver kveld før jeg legger meg og vanndrivende tar jeg på morningen. Når jeg ta vanndrivende tabl så merker jeg hevelser i beina og hendene. Og at det stikker i bein, føtter, hender og armer. Jeg er også veldig trøtt og sliten, orker ikke å gjøre noe. Det er hydromed jeg tar 12.5 mg tror j, det er en veldig liten tabl. I 2 dager har jeg ikke tatt vanndrivende og føler meg mye bedre. Jeg er ikke trøtt mer og har mer energi. Spm mitt er om jeg må ta begge medisinene eller om jeg kan kun ta bt tabl? Hva hjør disse medisinene i kroppen? Tusen takk for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Hvis det bare er blodtrykket som er problemet ditt, så antar jeg at den vanndrivende medisinene er skrevet ut fordi den også har blodtrykks senkende effekt (enkelt sagt gir mindre vann i kroppen mindre trykk inne i blodårene). Dersom du opplever ubehag/bivirkninger av denne så finnes det flere gode alternativer. Anbefaler at du bestiller en snarlig time hos legen din og slutter av med den vanndrivende medisinen i mellomtiden.

Hjerte/kar

Økende flimmer, anfall med brystsmerter.

Hei! Jeg er en dame på 50 år  som har blir medisinert for høyt blodtrykk og for hjerteflimmer. Hjerteflimmer ble påvist for ett år siden og høyt blodtrykk har jeg hatt i mange år. Spørsmålet Mitt til dere er : En morgen for ett par dager siden så fikk jeg et voldsomt trykk midt i brystet og pusten ble dårlig og pipende. Dette varte i 2-3 minutter mens jeg lå i sengen ( startet mens jeg lå i sengen) Er dette noe jeg bør bekymre meg for eventuelt få sjekket opp ? En annen ting jeg lurer på er om medesin for hjerteflimmer kan slutte å virke da jeg har en god del flimmer. Håper på snarlig svar. Mvh Eva

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet.

Dessverre er det oftest slik at hjerteflimmer utvikler seg over tid, slik at det blir hyppigere anfall etterhvert. Jeg vil anbefale at du tar en prat med legen din om styrke og type medisin, evt. andre behandlingsmuligheter for flimmeret (et inngrep som kalles ablasjon kan være aktuelt). Smerteanfallet du fikk varte heldigvis kort, men jeg synes absolutt at du skal nevne det for legen din og så kan han vurdere å ta et såkalt EKG, vurdere pusteprøver, undersøke brystkassen mm.

Hjerte/kar

Tungpustet, besvimelsestendens. Slektninger med klaffefeil

Hallo jeg har noen spørsmål! Har sterke muskelplager i hø side av rygg(får blåmerker nedenfor skulderbladet og i ryggstrekkeren ved bevegelse! Har blitt tungpustet i perioder og besvimelses tendenser! Har en bror og ett søskenbarn som er opperert for klaffefeil! Er det grunn til å få det skjekket? Er ellers en aktiv person men nå er all energi borte å sliten hele tida!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 11. september 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Helt enig i at du bør få dette sjekket. Vil anbefale at du tar en tur til legen din først for undersøkelse og blodprøver. I forhold til hyppige blåmerker så er det ulike elementer som kan vurderes (bl.a. blodplater), det samme gjelder i forhold til besvimelsestendens (blodprosent, jern/vitaminstatus mm.). Blodtrykket må kontrolleres og ved mistanke om klaffefeil så kan doktoren lytte på deg og gjøre andre vurderinger. Ved såkalt bilyd eller tegn på hjertesvikt/hjertesykdom vil hun henvise til kardiolog. Du kan selvsagt også ta direkte kontakt med privat hjertedoktor for samtale og undersøkelse. Tungpust er et symptom som kan ha med hjertet å gjøre, men som også kan ha andre årsaker.