Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Betablokker og tramipril etter hjerteinfarkt. Trappe ned?

Hei. I 2015 fikk jeg påvist mye forkalkning i årene og ble anbefalt en bypass. Operasjonen var teknisk vanskelig, og jeg fikk komplikasjoner før jeg våknet av narkosen (infarkt). Da jeg dro fra sykehuset hadde jeg en EF på ca 45-47. Nå 1,5 år etterpå ble EF målt til over 50, og jeg har pr definisjon ikke lengre diagnosen hjertesvikt. :)

I tillegg til kosthold og målrettet trening, har jeg vært medisinert med bl.a.metroprolol og ramipril. Kardiologen sa at jeg nå kunne trappe ned og slutte helt med disse, mens en annen lege mener at jeg vil ha godt av å beholde en lav dose av metroprolol og ramipril. Jeg er tidligere blitt forespeilet å ta disse medisinene resten av livet, men det var mens jeg fremdeles hadde EF under 50. Jeg er begynt å trappe ned på betablokkere, (i samarbeid med fastlege). I løpet av 1,5 mnd har jeg gått fra 75mg til 25mg pr dag. Ramipril har jeg 5 mg pr dag, og den dosen har jeg hatt siste året. Har ikke begynt å trappe ned på den enda.

Mine spørsmål er da: 1. Er det greit å kutte disse helt ut eller er det noen fordeler med å gå på en lav dose? 2. Kan EF bli lavere ved å slutte med disse medisinene? (Jeg tar selvfølgelig også albyl e og statiner ) Kvinne 53 år

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Så flott at det går bra med deg etter infarktet. Svaret på spørsmålene dine kommer litt an på hvor stort infarkt du hadde og om det er tydelige "arr" i hjertet ved ultralyd. I forhold til EF så er det også en "gråsone" for hva som er normalt rundt 50%. Ut ifra det du forteller høres det ut som at kontrollen hos hjertespesialisten viste så fine forhold at du trygt kan trappe ned. Fordeler og ulemper med å bruke medisiner må alltid veies mot hverandre. Noen forskningsstudier viser gevinst ved å bruke betablokker fast etter infarkt, men dette gjelder særlig etter større infarkt-skade. Dersom pumpekraften din ikke er helt normal, kan den i teorien bli litt dårligere når du trapper ned ramipril. Alt i alt vil jeg anbefale at du følger rådene til hjertespesialisten som sist undersøkte deg og trapper ned medisinene. Du kan be om å få en kontroll om en tid eller dersom du mot formodning skulle oppleve symptomer fra hjertet. Lykke til! 

Hjerte/kar

Hjertebank etter flutteroperasjon.

Hei. Jeg er har nettopp opperert for flutter,3 dager siden. Hjerte slår veldig uregelmessig og jeg bir fort andpusten. Jeg er godt trent med vilepuls på 40. Hvor lang tid vil det ta før jeg kan si at operasjonen var vellykket? Er mer bekymret nå en før operasjonen.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg antar at du fikk utført ablasjon ("brenning") mot flutter. I dagene etter en slik behandling er det gjerne en liten "branntomt" i hjertet og pasienten kan kjenne endel hjertebank. Imidlertid skal dette alltid sjekkes hos lege. Jeg vil anbefale deg å oppsøke lege eller legevakt og få tatt et EKG, slik at man får vurdert hva slags urytme eller hjertebank du har nå, og om det skal gjøres noen tiltak mot dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening etter myokarditt (hjertemuskelbetennelse)

Hvor lenge skal vi ikke trene etter myokarditt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes ikke noe enkelt fasitsvar på dette. Hvor raskt du kan begynne å trene igjen avhenger av hvor alvorlig sykdommen var, hvor svekket hjertet ble, om du fikk noen farlige hjerterytmer underveis osv. Sålenge du har en pågående myokarditt skal du i alle fall ikke trene. Mange eksperter tilråder 6 måneders ventetid før man kan begynne å trene igjen. Men uansett må dette vurderes i hvert enkelt tilfelle, og du bør rådføre deg med kardiologen din før begynner å trene igjen.

Mvh

Wasim Zahid

 

Hjerte/kar

Samtalegrupper for pårørende

Min kone (75) fikk en stor hjerneblødning 5/6-16 og blir nå rehabilitert. Hun har liten utholdenhet, sover mye og har vrangforstillinger, noe som går utover rehabiliteringen. Dessuten blir jeg mer og mer frustrert av hennes skiftende humør. Finnes det samtalegrupper i nærheten av Lørenskog som jeg kunne delta i? Hva kan jeg gjøre eller hva bør la være? Jeg er hos henne hver dag, ofte 2 - 3 timer. Takknemlig for noen gode råd. Hilsen medlem.

Les svaret

Vår ekspert, Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier svarer

Besvart 22. august 2016
Torgeir Solberg Mathisen, Slagsykepleier

Hei, og takk for spørsmål.

Store hjerneblødninger kan i mange tilfeller gi nedsatt utholdenhet og generell kapasitet i lengre tid etter den akutte fasen. Mange opplever å måtte hvile mye selv om en gjerne skulle trent mer enn en får til.

Du nevner at konen din har vrangforestillinger, det er ikke uvanlig etter større hjerneslag at det oppstår en såkalt akutt forvirringstilstand. Denne kan vedvare i dager, uker og også noen ganger i lengre tid. Denne tilstanden kan være en av årsakene til at du opplever at hun har et skiftende humør og kan være krevende for pårørende å stå i.Med forbehold om at det er det din kone feiler er det viktig å finne en god balanse mellom aktivitet og hvile i form av fysisk aktivitet og andre stimuli. Dettte bør du diskutere med de som behandler henne.

Det er vanskelig å rådgi deg i forhold til hva du kan og ikke kan gjøre da jeg har begrenset kunnskap om situasjonen. Men det er mange måter å være tilstede på. Det kan være aktivt ved at du bidrar i treningen, måltider eller samtaler. Eller man kan "bare være" der uten å si noe eller gjøre noe. Men kanskje har hun likevel glede av nærværet ditt. Igjen diskuter med personalet om hvordan dagen hennes har vært og hva de anbefaler at du gjør.

Jeg kjenner ikke idag til et samtalgruppetilbud i Lørenskog, men ring oss gjerne så kan vi sette deg i kontakt med en av våre likemenn. Det kan være nyttig. Vår rådgivningstjeneste har telefonnummer 67023023 eller du når meg på 90673529. Ta gjerne kontakt.

 

MVH Torgeir Mathisen

Hjerte/kar

Anginasmerter etter stenting

Fikk nylig åpnet tette stenter på Feiring. Hadde da et lite infarkt. Følte meg helt fin. Allerede to dager etter fikk jeg anginasmerter i halsen, lik de jeg hadde før årene ble åpnet, men i mildere grad og slik er det fortsatt. Skal jeg se an litt og se om dette gir seg? Nitrospray hjelper ikke, men den er litt gammel.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes primært at du skal melde fra til Feiringklinikken eller fastlegen din at du har fått anginasmerter bare to dager etter stenting. Det kan hende at det er flere årer som burde vært stentet, og det bør i det minste vurderes. En slik vurdering kan godt gjøres uten at du er tilstede. Legene kan titte gjennom undersøkelsen på nytt.

Iblant hender det også at pasienter får litt uspesifikke brystsmerter i dagene etter stenting, såkalte "stent-smerter". Slike smerter er som regel forbigående. Men det tryggeste er altså at du tar en prat med legene dine om dette.

 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Allergi mot blodfortynnende medisin

Bruker Pradaxa 150 mg kapsler men har fått enorme utslett over hele kroppen som klør noe aldeles forferdelig.Finnes det et annet medikament som kan brukes,dette er ikke til å holde ut.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan høres ut som du har reagert allergisk på medisinen. Du bør dra tilbake til legen din så snart som mulig og melde fra om dette. Det finnes flere alternativer til Pradaxa.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Synsproblemer

Hei, min svigermor er 79 år, er plaget med høyt blodtrykk som hun er i behandling for. Hun har problemer med synet, dvs. beregne avstand og ser dobbelt. Er det en ide` å ta henne med til synsundersøkelse hos en optiker? Eller skal vi vente til behandlingen er ferdig mht. blodtrykket? På forhånd takk! Mvh. Egil

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 22. august 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ubehandlet høyt blodtrykk kan skade synet. Imidlertid er det ikke sikkert det er det som er årsaken til hennes synsproblemer. Det er derfor god grunn til å få undersøke øynene hennes, uavhenging av blodtrykksbehandlingen. Jeg synes dere godt kan gå til optiker, men bør også gå til fastlegen og evt. bli henvist til øyelege dersom det er nødvendig.

Hjerte/kar, Kosthold

Påstander om kokosfett, bare tull?

Hei. Viser til svaret rundt kokosfett, og lurer på om dere kan svare på om følgende artikkel nedenfor bare er tull? http://www.noble-house.tk/html/NO/AMANPRANA/Tradisjonelle-fett-vegetabilsk-olje/Dr-Oz-anbefaler-okologisk-extra-virgin-kokosolje.html

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 16. august 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei! Denne siden inneholder veldig mange ulike påstander som kommer fra én lege. Ingen av påstandene underbygges med dokumentasjon og dermed er det nesten umulig å si om de er riktige eller ikke. 

Nettsiden du viser til ser ut til å tilhøre en forhandler av blant annet kokosolje, så teksten må anses som reklame, ikke vitenskap eller medisinske råd. 

Når det gjelder det han sier om kokosolje og kolesterol i blodet er det riktig at én av fettsyrene i kokosolje forbedrer forholdet mellom HDL- og LDL-kolesterol. Dette antas å være gunstig med tanke på hjerte- og karsykdom, men man må samtidig huske at blant annet raps- og olivenolje har en enda bedre effektiv på disse risikofaktorene. 

Legen argumenterer med at kokosolje er sunt fordi det inneholder såkalte mellomlange triglyserider (MCT), dvs. fett med middels lange fettsyremolekyler. Men dette fettet utgjør likevel bare en liten andel av alt fettet i kokosolje. Forskning som viser gunstige virkninger av MCT-olje har bare benyttet syntetisk fremstilte oljer, ikke kokosfett som sådan. Det er derfor misvisende å trekke fram dette som positivt. 

Han referer også til en studie av kvinner som fikk redusert livvidde etter å ha spist 2 spiseskjeer kokosolje daglig i 12 uker. Det var imidlertid bare rundt 1 cm forskjell, noe som ikke akkurat er effektivt. Du kan lese mer om kokosfett og vekt her: Er kokosfett slankende?

Hjerte/kar

Pacemaker og blødningskomplikasjoner etter klaffeoperasjon

Er redd for komplikasjoner ved innsettelsen av pacemaker fordi jeg er mitralklaffe operert og har større blødningsfare.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 16. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Blødninger som evt. kommer ved innsettelse av pacemaker er oftest lokale og relatert til selve "lommen" hvor pacemakeren festes under huden på brystkassen. Alvorlige blødninger ved innsetting av pacemaker er heldigvis sjelden, og dersom legen din mener at du har behov for en pacemaker så har du nok mye å vinne på å få operert inn en slik. Blødningsrikikoen din påvirkes forøvrig av hvilken type mitralklaff du har og hvilket nivå av blodtynning som trengs. Anbefaler at du prøver å få en prat med legene på avdelingen som skal operere deg, evt. ber fastlegen undersøke litt for deg. Lykke til!

Hjerte/kar

Urolig for bivirkninger av medisiner

Hei. Fikk påvist hypertrofisk kardiomyopti, veggtykkelse 17 mm. Essensiel primær hypertensjon. Anfallsvis arterieflimmer. Fikk idag svar på gentest at jeg ikke har noen mutasjon som kan være årsak til hypertrofisk kardiomyopati.

Siden jeg fikk påvist hjertesykdom har jeg nå byttet medisiner hele 3 ganger på grunn av bivirkninger. Den verste var Selozok som førte til at jeg måtte oppsøke psykolog pga depresjoner. Dette gav seg da jeg fikk Bisoprolol men de gjorde meg kvalm og jeg orker ikke mer enn 50% jobb. Jeg vil tilbake til 100% jobb. I tillegg fikk jeg Eliquis 5 mg og Candesartan 8 mg og Lipitor 40 mg. Sistnevnte har jeg selv kutta ut pga mye kvalme og søvnløshet.

Siden medisinering i april sover jeg bare 3 timer max om natta. I dag fikk jeg Tenormin 50 mg. Cozaar 50 mg. Xarelto 20 mg. Skal avvente 2 uker til med kolesteroltabletter etter avtale med lege. Nå når jeg leser om bivirkninger på de nye medisinene så kan man bli skremt til skogs... Er det nødvendig å ta slike medisiner som kan skade kroppen så mye? Spesielt Tenormin har mange ubehagelige ....

Jeg har mest lyst til å kaste alle i søppla og heller leve som jeg gjorde før for livskvaliteten var bedre før jeg fikk medisiner. Jeg tørr påstå at siden april i år har jeg vært redusert til et nervevrak pga medisiner...hele sommeren er ødelagt og man blir deprimert av mindre.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 15. august 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Trasig med bivirkninger og du skal definitivt ikke ha det slik som i det siste! Når det er sagt, så lar det seg heldigvis gjøre for de aller fleste å finne en oppskrift som ikke gir plager. Vil i ditt tilfelle anbefale at du snakker med legen din om å ikke starte opp med mer enn en ny medisin om gangen, og da i en lav dose som økes langsomt. Hvis man skal "finne roen" så er det ikke alltid så ideellt å lese om alle de sjeldne bivirkningene i pakningsvedlegget,- ha heller en god dialog med fastlegen :-). Du nevner forskjellige medisin-navn: Cozaar er godt tolerert av de fleste. Tenormin (en type betablokker) kan være gunstig ved hypertrofi men i ditt tilfelle bør du starte med laveste dose. Husk at det gjerne tar 3 uker før kroppen venner seg til en ny medisin så her gjelder det å være tålmodig. Lykke til, dere finner nok en løsning!