Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Hyperreaktive slimhinner etter arbeidsuhell

Hei! Jeg har sjeldent vært syk før, og har ikke hatt noe støv allergi tidligere i mitt liv. Flyttet til Oslo i 2014 for å søke nye utfordringer. I 2016 foregikk det arbeid på badet i overetasjen på den blokka jeg budde i på Ulven . Uheldigvis greide disse arbeidere å borre hull rett gjennom taket og inn i mitt bad. Kloakk avløpet fra overetasje falt inn i mitt bad. Deler av taket falt ned med stort brak og tykt lag med støvsky spredte seg inn i mitt leilighet. Jeg som var mest hjemme i den perioden, reagerte kraftig etterhvert, uvante følelser og symtomer merket jeg etter 2-3 dager. Noe av plagene jeg sleit med etter 2-3 dager var røde og kløende øyer, mye vann og slim kom ut av øyene, mye hoste og luftveiproblemer, kunne føle et brennende følelse i hele luftrørveien og helt ut til ørene og nesen. Dette var følelser jeg aldri hadde kjent på før selv under sterke forskjølelse tider. Reagerte så kraftig på hvert minste støv. Var hos fastlegen ca. 1 måned etter at taket hadde falt ned, legen mente det ville gå over og at jeg ikke trengte noe medisiner. Etter ca 2. måneder ble jeg bedre, men fortsatt kan et lite forskjølelse eller hoste periode føre til den ekle følelsen i hodet, hele luftveien og helt til ørene. Jeg som sjeldent ble syk før, har ofte reagert ekstra ved minste forkjølelse de siste 2 årene mens jeg var/er under 100% arbeid, det går mest utover hosting, øre og luftveis irritasjoner. Det jeg lurer på er, må jeg bare leve med dette resten av livet mitt? Mvh Frustrert dame

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Du har nok vært ganske uheldig. Det virker jo som om årsaken til plagene er uhellet som skjedde med mye støv og fuktighet. Det er viktig å vite at all fukt, lukt og forurensning er fjernet, slik at det ikke fortsetter å irritere. Det er et godt tegn at det blir bedre, men det kan ta lang tid å bli helt bra. Noen ganger kan det bli varig økt følsomhet i slimhinnene, men det kan man ikke forutsi. Det kan være lurt å få undersøkt dette nærmer hos øre-nese-halslege og lungelege for å sjekke blant annet allergi og lungefunksjon. Hvis dette vedvarer og du aldri har hatt det slik før, kan det i noen tilfeller være grunnlag for å søke erstatning.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bivirkninger av cellegift ved lungekreft

Jeg har polynevropati i beina. I den senere tid har høyrefoten levd sitt eget liv, den er aldri i ro. Den kan også ta et helt ukontrollert steg. Kan ikke gå uten rullator eller jeg må holde noen i armen. Jeg har falt flere ganger, senest i går.jeg kom ikke opp med egen hjelp. Da kneet sviktet helt. Har lest på nettet om polynevropati, alt stemmer, men ikke dette. Venstre fot har også begynt. Har ikke ordentlig kontroll over høyre hånd. Har smerter oppå hendene. Allt har blitt verre etter jeg begynte med cellegift. Har lungekreft.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker som om dette kan ha med cellegiften å gjøre. Noen cellegifttyper påvirker nervene slik at det kan bli polynevropati. Det er ganske forskjellig hvor mye forskjellige personer rammes av dette. Men det kan være ganske plagsomt. Legene som gir behandlingen kan nok gi deg de beste svarene her.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Når lungene svikter

Lurer på om det finnes behandlingstilbud til et menneske på 70 år, som er født med Astma (ødelagte lunger- for store. Puster best når hun ligger i sengen), har høy hvilepuls rundt 130, lavt blodtrykk . Må sitte og hive etter pusten( ca 20 min,etter trappegange). I tillegg har hun for mye jern i blodet og tapper blod jevnlig. Hun har fine blodårer og normalt oksygen i blodet. Fikk høre at hun er kommet til siste fase. Vil det si at det finnes ingen behandlingstilbud og at hun snart skal dø?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke mulig å besvare ditt spørsmål direkte. Det kan virke som om lungene er blitt veldig svake. Da klarer de å opprettholde nok sursoff i hvile, men ved anstrengelser blir det vanskelig, og lungene må jobbe lenge og kraftig for å erstatte det brukte surstoffet. Høy blodprosent har sammenheng med dette, fordi kroppen tar i bruk alle muligheter for å binde mest mulig oksygen når blodet går gjennom lungene. Hjertet må også jobbe kraftigere når lungene er svake, derfor den høye pulsen. Behandlingen går ut på å hjelpe lunger og hjerte til best mulig funksjon. Noen får også surstoff for å avlaste, men det er ikke vanlig hvis oksygenet er normalt i hvile. Det fins en grense for hvor godt behandling kan virke. Da må man tilrettelegge for å gjøre dagene best mulig ut fra den situasjonen som foreligger. Samtidig fortsetter man behandlingen som hjelper uten å gi for mye bivirkninger. Man kan leve både lenge og kort med en slik tilstand, selv om man er mindre motstandsdyktig mot fysiske påkjenninger og luftveisinfeksjoner.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Væske på lungen

Jeg har tatt røntgen av lungene. Det ble da påvist litt veske der. Har hostet mye etter en bronkitt i vinter. Har kols. Jeg skal videre til ct bilder. Og går og venter på time. Det jeg synes er merkelig er at det ikke er satt i gang noen behandling etter det ble oppdaget veske. Blir urolig av og gå og vente til ct. Har gått 3 uker allerede.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Årsaker til væske på lungene er flere. Det dreier seg om væske som ligger i lungesekken, altså i lungesekken som omgir lungen. Mellom lungene og brystveggen kan det dannes væske for eksempel i forbindelse med lungebetennelse. Da ligger væsken på bare den siden hvor lungebetennelsen var eller fortsatt er. Ved hjertesvikt ligger det gjerne væske på begge sider. Andre betennelsestilstander kan også gi væske. Noen ganger kan det også være andre prosesser, deriblant krefttilstander. CT vil ofte kunne gi en avklaring. Det er verdt å vente på. Væske etter en infeksjon kan forøvrig ta noe tid før det går helt tilbake, også etter at infeksjonen er gått over.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge, Rettigheter

Behandling i utlandet

Har jeg mulighet for å søke behandling for min lungelidelse ved et svensk sykehus?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 20. juni 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Ville du fått tilsvarende behandling i Norge, kan du få dekket utgiftene til behandling i et annet EU/EØS-land med 80 % av den betalingen et norsk sykehus ville fått.

Du finner mer informasjon her: utlandet

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Påvist lav oksygenmetning i blodet.

I sammenheng med en forkjølelse fikk jeg beskjed av legen at jeg hadde et nivå på 79% surstoff. Jeg fikk aldri med meg hva dette betydde eller hva surstoff er for den slags skyld. Er dette normalt? G21

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg regner med at det menes en oksygenmetning på 79%. Det gir et uttrykk for hvor godt mettet blodet er med surstoff. Normalt skal metningen være på over 95%, men kan gå lavere ved nedsatt opptak av oksygen gjennom lungene. Det er sjelden dette skjer hos ellers friske mennesker. Så hvis du ikke har annen sykdom i hjerte eller lunger, og elllers føler deg i bra form, tror jeg at dette må være en feilmåling. Eventuelt bør den gjentas.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Dårlig etter traume mot brystkassen.

Falt i fjellet for 2 1/2 uke siden mot hardt underlag. Smerter venstre side brystvegg. Rtg. thorax tatt 3 dager etter fallet viste ingen brudd eller pneumothorax. Men klinisk mistanke om ribbeinsbrudd. Fikk resept på 20 tbl tramadol og 1 g paracet, som hjalp noe. Ble uvel av tramadol så den tok jeg kun et par dager. Den siste uken tungpust når jeg er i bevegelse, hjertebank, smerter i magen, kvalme, svimmelhet og enormt trøtt og sliten. De siste par dager har jeg ikke orket stå opp . Sover mye. Faste medisiner; Crestor 10 mg dgl. Hva kan dette være?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette bør vel legen din sjekke nærmere. Om det kan ha noe med fallet å gjøre er usikkert, men det bør uansett undersøkes nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Blod i spyttet

Hei. Jeg har tatt bilde av lungene, og de viste seg fine. Men jeg har hatt blodig spytt i flere uker...ikke hver dag men kan ha opphold noen dager, og så kommer det igjen.
I dag hostet jeg så det kom blod. Litt nervøs... Er det farlig??

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ofte vanskelig å si hva blod i oppspyttet skyldes. Men et normalt røntgenbilde alene er ikke en fullgod avklaring hvis dette vedvarer. CT-undersøkelse av lungene og eventuelt bronkoskopi kan være nødvendig for å avklare dette. Men ofte er dette ikke farlig og kan skyldes for eksempel slimhinneblødning etter langvarig hoste som irriterer slimhinnene. Andre ganger kan blodet komme fra nesen, eventuelt fra svelget. Men hvis det vedvarer kan det være grunn til å gå videre med det.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

E-sigaretter og kols

Er det skadelig å bruk E sigarett når jeg har kols?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 20. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hittil vet vi ikke altfor mye om effekter av E-sigaretter. Det kan se ut som det er mindre skadelig enn vanlig tobakksrøyk. Men helt uskyldig er det nok ikke. Flere rapporter peker på muligheten for fortsatt skadelig effekt på bronkiene også av E-sigaretter. Så det er nok grunn til å være på vakt ennå. Det kan nok ta noe tid før vi vet dette helt sikkert.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Diagnostisering av kols

Hei!
Har vel i alle voksne år blitt fort andpusten ved anstrengelse som når jeg går i oppoverbakke. Mine venninner har det mye lettere. Føler at jeg går fort tom for pust. Hviler litt, så går jeg videre. Etter hvert går jeg meg varm og det blir litt lettere. Har stoppet røyking for godt 7 år siden og røyka ca. 5 til dagen. Har hatt lungebetennelse 3 ganger. Den første for mange år siden. Er 67 år. Tok pusteprøve og hadde pust sammenfallende med kols grad 2. Har ikke hoste eller slim. Kan en konstatere kols uten flere undersøkelser?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. juni 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
En av de viktigste metodene vi har for å undersøke lungefunksjonen, er spirometri. En slik pusteprøve er det som skal til for å stille en kolsdiagnose og da trengs ikke flere undersøkelser.

Du kan lese mer om både medisinsk og ikke-medisinsk behandling av kols her.

Lykke til! 

Vennlig hilsen Grethe