Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Type 2-allergi?

Hva vil det si å ha type 2 allergi mot katt og hund? Aldri hørt om type 2 i allergiforbindelse..

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 09. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

En allergisk reaksjon kan forløpe forskjellig. Vi skiller mellom fire forskjellig allergier, hvor type 1 og type 4 er den vanligste. Typene er ikke baseret på symptomer, men på hvordan immun-systemet reagerer. Type- 1-allergi kalles også for "straksallergi" fordi symptomene kommer raskt, fra sekunder til minutter etter at man har vært utsatt for det man ikke tåler. I de fleste tilfellene er den allergiske reaksjonen utløst av et allergen som setter seg på slimhinnen i nese, lunger, munn eller mave/tarm. Herunder kommer blant annet høysnue, pelsdyrallergi og matallergi.

Type 4-allergi kalles kontakt-allergi og opptrer i forbindelse med eksem. Her er det snakk om en senreaksjon fordi symptomene kommer mye senere, opp til døgn etterpå. Ses ved for eksempel nikkelallergi og lateksallergi.

Type 2- allergi er veldig sjeldent og ses mest i forbindelse med allergi overfor visse legemidler.

Her kan du lese mer om allergi 

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

Allergi

Symptomer på bjørkepollenallergi

Hvordan er symptomene på bjørkepollenallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 08. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

De vanligste symptomene på bjørkepollenallergi er rennende, røde, kløende og hovne øyne, tett og kløende nese og nysing, trøtthet og dårligere konsentrasjon, slapphet og lite energi. Noen kjenner seg også nedstemt mens andre får influensalignende plager. Enkelte har så alvorlige plager at de ikke klarer å gå på skole eller jobb fordi allergisymptomene slår dem helt ut.

Du kan lese mer om pollenallergi her

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

Allergi, Hud

Allergisprøyte mot katteallergi

Hei! Jeg har fått påvist katteallergi og har prøvd både zyrtec og certicin men de fungerer ikke på meg i det heletatt. Telfast fungerer sånn halvveis men er fortsatt en del som sitter igjen og det er så slitsomt. Har vært hos legen men da fikk jeg en nesespray mot allergien. Den fungerer ganske bra men det tar fortsatt ikke bort de andre symptomene.

Vi har hatt katt lenge og det er etter at vi fikk han at jeg begynte å reagere så å kvitte seg med ham er noe som aldri ville falt oss inn, han er et familiemedlem. Men når han skal kose og ligge oppå meg så får jeg utslett med noe som ligner myggstikk og som klør noe helt forferdelig men svir når jeg klør på dem. Huden blir knall rød i tillegg. Øynene renner og klør og det blir helt kaos om jeg får et kattehår inn på øye.

Jeg har lest en del om allergisprøyte mot katt og lurer på om det kan være en god ide å prøve ut det siden ingen andre medikamenter fungerer? Hva er bivirkninger av en sånn sprøyte?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 08. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Katteallergi kan dessverre oppstå i alle aldre, også som godt voksen. I tillegg til de tradisjonelle symptomene som tett, rennende nese med nysing og kløende og rennende øyne, kan man også få astma, utbrudd av eksem og elveblest ved kontakt med dyret. Anbefalingen ved allergi og den aller beste behandlingen, er jo at man holder seg unna det man reagerer på.
Allergisprøyter eller allergivaksinasjon, er en behandling som gjør kroppen i stand til å tolerer det du i utgangspunktet er allergisk mot. Det er et program som går over 3 - 5 år, men så lenge du ikke kvitter deg med katten, fyller du ikke kriteriene for en slik behandling.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

 

 

Lunge, Allergi

Astma og mulig hundeallergi

Vi har en gutt på 8 år som etter rs virus som baby utviklet astma. Han har også moderat pollenallergi. Vi har nå fått oss hund og etter 2 mnd i hus fikk sønnen vår et kraftig astmatisk anfall, pustevansker, tungpusta og dårlig form.
Kan hundeallergi utløses etter så lang stund? Eller er det noe annet?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det kan være at han reagerer på hunden om dere ikke har mistanke om at han kan reagerer på noe annet i hjemmet. Det er fullt mulig å reagerer allergisk etter en stund med hunden i hus. Ta kontakt med legen hans for allergiutredning. Om han daglig er forverret i pusten, kan dere forsøke å omplassere hunden inntil en eventuelt allergitest er tatt og svaret foreligger.   

Her kan dere lese mer om allergi og pelsdyrallergi.

Lykke til! 

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Katteallergi og medisinering

Hei.
Jeg er allergisk mot katt og får sterkt redusert pust, samt tette bihuler når jeg må omgås katt (f.eks overnatting hos slektninger). Jeg går på Aerius daglig og så har legen sagt at jeg skal ta 2 doser Alvesco i god tid før jeg blir utsatt for eksponering samt underveis. Jeg føler meg ikke bedre av dette i det hele tatt og lurer på om det finnes andre medisiner jeg kan bruke når jeg er på besøk der hvor det er katter. Foreløpig så ammer jeg, så Singulair er vel ikke aktuelt da?
Tusen takk for en fin infoside!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 02. mai 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Du bør i størst mulig grad unngå kontakt med katt, men det er ikke alltid gjennomførbart. Når du er på besøk der de har katt, bør de på forhånd rengjøre så godt de kan og helst holde katten unna de rommene der du skal være. Alvesco anbefales helst tatt om kvelden, selv om morgendosering også har vist seg å være effektivt. Forbedring av symptomene begynner innen 24 timer etter innledet behandling. Du må derfor starte å ta Alvesco flere dager før du kommer i kontakt med katt. Om dette heller ikke fungerer må du ta en ny runde hos legen din.
Singulair anbefales for de som har begynt med medikamentet før graviditet og som har god effekt.

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

-begrenset informasjon, bør forbeholdes til de som har fått god effekt

 

-begrenset informasjon, bør forbeholdes til de som har fått god effekt

 

 

Allergi

Mageknip etter valnøtter, er det allergi?

Hei - jeg har lest at valnøtter er sunt. Spiste 50 gram forleden. Fikk veldig maveknip og diaré. Neste dag spiste jeg igjen 50 g. Fikk voldsomt vondt i maven igjen, det varte i 4 timer. Litt diaré og kastet opp. Har aldri vært allergisk. Men dette er vel ikke en allergisk reaksjon? Valnøtter spiser jeg ikke igjen.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. april 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Du har spist valnøtt to ganger og det samme skjedde begge gangene. Det er derfor sansynlig at du ikke tåler valnøtter.

Du kan spørre legen om du kan testes på valnøtt. Det er muilg via blodprøver. Dersom blodprøven er positiv og du får ssymptomer når du spiser valnøtt kan man si at allergi er påvist.

Selv om det skulle vise seg at du er allergisk overfr valnøtt kan du godt tåle andrenøtter. De er også sunt så sjekk det med det samme. Ingen grunn til å unngå noe for sikkerhets skyld.

Lykke til

Allergi

Peanøttallergi

Hei! Hvilke behandlingsformer finnes i Norge for peanøttallergi?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 26. april 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Behandlingen ved all allergi er hovedsaklig å unngå det man ikke tåler. Ellers er behandlingen å redusere symptomene med medisin dersom uhell oppstår. Det finns i dag desverre ingen behandling som kurerer peanøttallergi.

Men det forskes på allergivaksinasjon også for peanøttallergi. Det innebærer at man gir bitte små mengder av det man ikke tåler i økende mengde over flere år. Målet med denne behandlingen er at man skal kunne tåle spormengder av de man er allrgiske overfor. Det gjør at man slipper å være så redd for alvorlige reaksjoner. Internasjonalt er vel peanøtt det allergenet som vies mest oppmerksomhet innen forskning, så kanskje det en gang i fremtiden vil komme en behandling som åpner for å kunne spise peanøtter.

Lykke til, hilsen Helle

 

 

Allergi

Tannkrem uten melk

Er det noe tannkrem uten melk til baby?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 23. april 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet. Jeg måtte bruke litt tid for å finne ut av dette,

Som du vet er Zendium, den vanligste babytannkremen tilsatt melkeprotein og derfor ikke egnet for barn med melkeallergi.

I heleskostbutikker finnes en tannkrem for de minste fra Weleda "Children`s Tooth Gel". Den inneholder ikke melk. 

Jeg har konsultert en tannlege som sier at de aller minste (under ett år)  ikke må ha tannkrem. En tannbørste å lekepusse med, gode vaner og rutiner er vel så viktig som tannkrem.

Lykke til, hilsen Helle

 

Allergi

Cøliaki og hudproblemer

Hei. Jeg har cøliaki, og har hatt det i snart 12 år. I fjor sommer fikk jeg et utslett på høyre hånd, som jeg trodde var soleksem. Men så gikk det ikke over, etter en stund kom utslettet på venstre hånd også. Litt vanskelig å forklare hvordan utslettet ser ut, men det begynner som klynger av små blemmer, også klør det veldig og blir til "tørre" flekker, nesten lignende psoriasis. Jeg har også hatt mer magebesvær det siste halvåret, selv om jeg er flink til å holde meg unna gluten. Kan dette utslettet og magebesværet være melkeallergi? Jeg har skjønt at det er uvanlig å få dette i voksen alder, men lurte på om det er større sjanse for å få det siden jeg har cøliaki?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 11. april 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen.

En del med cøliaki har utslett av den type du beskriver. Det heter dermatitis herpetiformis og er en følgetilstand til cøliaki. Behandlinge er glutenfritt kosthold og medikamentell behandling.

Noen med cøliaki har også laktoseintoleranse, dvs at man ikke tåler melkesukker. Da må søte melkeprodukter fjernes fra kosten, men laktosefrie- og reduserte produkter, lagrede oster ol tåles godt.

Du bør kontakte legen din og be om utredning for dermatitis herpetiformis og laktoseintoleranse.

Lykke til, hilsen Helle

Kosthold, Allergi, Hud

Atopisk eksem og mistanke om matallergi

Vi mistenker at sønnen vår på 4 måneder har en form for matallergi. Fordøyelsen er blitt bedre etter at mor (som ammer) kuttet ut melk i dietten, og vi begynte med Nutramigen MME. Plagsomt eksem diagnostisert som kombinasjon av seboreisk eksem og demografisk elveblest vedvarer. Diett uten egg og soya (samt melk) har ikke hatt effekt. Prikktest ga svake utslag på egg og hvete. Kan det være verdt å forsøke kost uten hvete? Kan eksem være eneste symptom på hveteallergi? Bør mor i så fall fortsatt unngå nevnte matvarer i tillegg til hvete for se om eksem avtar, eller bare unngå én matvaretype (eksempelvis egg ELLER hvete) av gangen? Og hva er beste lindrende tiltak mot nevnte typer eksem? Kan noen type krem ha effekt? Vi gjør alle andre vanlige tiltak som å kle lett, unngå ull og bruke nøytralt vaskemiddel.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 07. april 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei.

Nesten halvparten av alle barn som utvikler atopisk eksem, barneeksem, får dette før de har fylt seks måneder, altså som baby eller spedbarn. Allergi er bare en av flere faktorer som gir eksem og holder dette ved like. Hos barn med mild og moderat atopisk eksem er det kun få som har allergi. Dersom eksemforandringene finnes over hele kroppen bør barnet vurderes av lege med tanke på en evt. matreaksjon. Selv små mengder av det mor inntar vil gå over til barnet via brystmelken og reaksjoner kan oppstå.

Hvis mor har fått beskjed om å unngå en matvare så er det viktig at hun unngår alle produkter som inneholder denne ingrediensen. Når en matvare skal fjernes fra kosten er det viktig å ta en og en matvare om gangen og bruk litt tid på dette, gjerne i samarbeid med helsesøster eller lege. Hvis flere matvarer tas vekk samtidig er det vanskelig å hvite hvilken matvare gutten din reagere på.  Se an om barnet blir bedre av dette eller evt. verre ved gjenintroduksjon.   

Allergi på hvete kan gi symptomer på eksem.


For mor vil det bli svært belastende om hun må stå på en streng diett og siden gutten får Nutramigen MME så bør dette være tilstrekkelig næring for han. Mor bør derfor ikke innføre hvetefri kost uten å ta dette opp med barnets lege.

Les mer her:

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/matallergi/

www.lhl.no/globalassets/lhls arbeid/faktaark/a4_lhl_faktaark_melkeallergi.pdf


Det er viktig gi god behandling av din sønns atopisk eksem ved å forhindre tørr hud og unngår kløe. Dette gjør dere ved å unngå det som trigger eksemet, god hygiene, systematisk smøring med en parfymeri krem, og om nødvendig en behandlende krem,  kortisonkrem.  Det tar litt tid før huden leger seg selv uten behandling, og så lenge huden er sår og irritert er det vanskelig å vurdere effekten av kosteliminasjon.


Veldig bra at dere har satt i gang gode tiltak. Om du leser mer her finner du flere råd som kan være til hjelp. www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/tips-og-rad-ved-atopisk-eksem/ www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/


 

 

Vennlig hilsen Rose