Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk under borreliose

Jeg har nettopp fått diagnosen Borrelia. Samtidig mens jeg var innlagt ble det målt hyppig blodtrykk av meg. På det høyeste hadde jeg 211 over 105. Jeg har aldri før fått høre at blodtrykket er høyt...men det er nok noen år siden det ble målt sist. Kan det høye blodtrykk ha med Borreliose sykdommen å gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanlig at blodtrykket blir høyere under en infeksjon, som borreliose jo er. Blodtrykket blir ikke høyere spesielt pga borreliose, og det kan skje ved hvilken som helst infeksjon. Kroppen blir oppjaget og stresset og blodtrykket kan gå opp. 211/105 høres likevel veldig høyt ut og du bør sjekke om det har gått ned igjen. Bestill en time hos fastlegen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kjenner at hjertet banker hardt

Jeg har blodtrykk på 13.6 til 8.9 og puls 90 Og kjenner hjertet når den slår, jeg føler at det banker hard. Jeg har trent i noen år og sluttet i 5 måneder ( jeg har ikke gjort noe trening ) Kan det betyr noe? Er det høy blodtrykk? Jeg er en mann på 47 år

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg antar at blodtrykket ditt ble¨målt til 136/89 (uttalles 136 over 89). Man kan normalt ikke kjenne blodtrykket sitt, selv om det er høyt. Hos deg er blodtrykket normalt og skal ikke kunne kjennes. Hvis man kjenner at hjertet banker hardt, kan det være tegn på en forstyrrelse i hjerterytmen. Jeg synes du bør dra til legen og få tatt et EKG. Legen vil så vurdere om det er nødvendig å henvise deg videre til hjertespesialist.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Frisk etter myokarditt og perikarditt

Jeg er en snart 30 år gammel mann, som 19 juni ble innlagt med myokarditt og perikarditt, grunnet virusinfeksjon. Hjertet var så langt nede som 17% i pumpekraft og stabilt på ca 20 - 25 % da jeg ble skrevet ut. Jeg har respondert godt på medisiner og går på metoprolol, rampipril og kolkisin, har tidligere også gått på prednisolon og burinex. Har ultralyd snart, slik at jeg får vite hva tilstanden på hjertet er da. Har vært i utlandet hos to hjerteleger som tok UL og svarer at hjertet er på ca 33 % pr idag. De er usikre på om dette blir varig eller om jeg blir frisk. Årsaken er mye sannsynlig revmatisme.

Hvordan vil du si sjansene for å bli frisk er? Hvordan vil livet se ut med et svekket hjerte på under 40% evt? Er det noe kirurgiske inngrep som må til? Idag er jeg stadig trøtt, til tross for mange timers søvn, og meget slapp i tillegg til tungpusten når jeg går mye eller oppoverbakker, kjenner da også gjerne litt press i brystkassen. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål.

Prognosen etter gjennomgått myokarditt er varierende. Hos noen blir hjertefunksjonene helt normal igjen og etter hvert kan de slutte helt med medisiner og leve aktive og normale liv. Hos andre blir funksjonen vedvarende lav og de blir avhengige av medisiner. Blant disse kan endel fungere helt normalt selv med svekket hjertet, mens andre får plager i form av pustevansker, tretthet, hjerterytmeforstyrrelser osv. Noen ender til og med opp med hjertetransplantasjon.

Hvilken bane ditt forløp kommer til å følge er ikke lett å si på forhånd. Det ser ut som funksjonen stadig har blitt bedre (bedømt med ultralyd) og det må jo tolkes positivt. Man får håpe at dette fortsetter mot fullstendig normalisering.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Vitamin K2 og hjertemedisiner

Jeg hadde et lite hjerteinfarct for 10 år siden, var før da meget aktiv i idrett mv. og har fortsatt å trene 3-5 ggr. i uka. Går nå på Metroprolol 100mg. Lisinopril 10mg, Amlodipin 5mg, Eliquis 5mg x2 og Lipitor 5mg dgl. Jeg vil gjerne forsøke Vitamin K2 og lurer på om dette går med min medisinering?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Så flott at du har en aktiv livsstil. Medisinering din ser også fornuftig ut. Jeg kan ikke se at vitamin K2 skulle fortyrre de andre medisinene dine.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Aterosklerose i aorta

Hei! Min aortaabdominalis har med ultralyd blitt påvist å ha antydet aterosklerotiske forandringer. Størrelse 1,7cm. Før forandring 2,1cm. Er dette alvorlig? Og hva er den beste måten å undersøke den på? Ultralyd , CT eller MR? Og kan noe gjøres med dette? Tenker på behandling.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Litt aterosklerose i aorta er ikke nødvendigvis farlig i seg selv. Men det kan være et tegn på at årene har en tendens til å lage avleiringer. Trange årer til hjertet og hjernen kan øke risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag.

Det er viktig for deg med en sunn livsstil. Dette innebærer fysisk aktivitet, normal kroppsvekt, godt regulert blodtrykk, sunt kosthold og ikke-røyking. Kolesterol bør også sjekkes og evt. behandles hvis nødvendig.

Aorta sjekkes best med CT, men siden undersøkelsen gir endel stråling, skal man  ha god grunn til å gjennomføre den.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Cola og hjerterytme

Hei, Jente 35 år, noen kg for mye og mye plaget av ekstraslag. Jeg røyker ikke, drikker ikke, drikker heller ikke juice, saft eller brus. Men koser meg litt med Cola Zero. Jeg er usikker på om Cola Zero trigger ekstraslag eller ikke. Har unngått å drikke cola zero 3-4 dager, men merket ikke endring. Er du kjent med at cola zero kan ha negativ innvirkning i forhold til dette med ekstraslag?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette med ekstraslag er litt vanskelig iblant. Hos noen kan enkelte matvarer trigge ekstraslag. Mange nevner krydder, koffein (som jo finnes i cola), alkohol og tobakk, mens andre ikke merker noen endring med eller uten disse tingene. Hvis du ikke kjenner noen endring med og uten cola zero, er det ikke noe i veien for å drikke det i normale mengder.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ebsteins anomali

Hei, jeg har en sønn på 15 år, han har Ebstein Anomali i uttalt grad, han skal opereres nå før jul eller etter jul, vi venter på dato. I går og i dag har han hatt veldig vondt i halsen med litt blodig slim, vondt nakken, sterk hodepine, hovne mandler og har hovnet opp i føtter og håndledd. Er dette noe vi burde oppsøke lege med, eller høres det veldig ufarlig ut som for eksempel bare en halsbetennelse? Synes bare det er rart å plutselig hovne opp i håndledd og føtter! (Jeg må også ta med at han opererte bort en sacralsyste/tvilling for litt over en mnd siden, såret har enda ikke grodd helt).

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ebsteins anomali er en medfødt  hjertefeil som spesielt påvirker høyre side av hjertet. Ubehandlet kan det føre til hjertesvikt.

Symptomene du beskriver (blodig slim, hovne mandler, hevelse i armer og ben) synes jeg må tas på alvor. Dere bør oppsøke legevakt snarlig og samtidig fortelle om hjertefeilen hans.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Leiden mutasjon

Leiden-mutasjon hetrozygot og høyt blodtrykk. Hva må jeg være obs på?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Faktor V Leiden mutasjon er en type tilstand som øker risikoen for å danne blodpropper. Risikoen varierer om du har to sykdomsgener (homozygot) eller barn et sykdomsgen (heterozygot). For de med heterozygot Leiden er risikoen for blodpropp mye lavere.

De fleste med heterozygot Leiden får ikke noen problemer og trenger ikke behandling. For å unngå blodpropp anbefales det generell god og sunn livsstil med fysisk aktivitet, normal kroppsvekt og ikke-røyking. Ved lange bil- eller flyturer bør du passe på å ta pauser og gå litt rundt jevnlig. Hormonbehandling kan øke risikoen for blodpropp, så det er viktig at du forteller legene dine at du har Leiden-mutasjon, slik at man får vurdert ordentlig hva slags behandling du kan få og hva du bør unngå.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Ujevnt puls etter mindre hjerteoperasjon

Hei. For 1 uke siden opererte jeg ut en pericardcyste til venstre for hjertet. Ble gjort ved kikkhullsoperasjon. Etter operasjonen har jeg til tider følt at jeg har uregelmessig puls. Hvilepulsen går fra 54 til 70 slag. Opplever også en del stillinger i brystet men har tenkt at dette er smerter etter operasjonen. Kvier meg litt for å kontakte hjerteavdelingen det jeg ble operert. Kan dette trygt vente til kontrolltime jeg har hos kirurgen i midten av november?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes det er vanskelig å svare på dette, men føler det tryggeste er at du bare tar en telefon til avdelingen. Du trenger ikke kvie deg, det er deres jobb å følge deg opp.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hyppige ekstraslag og tykk i brystet

For endel år siden hadde jeg mye hjertebank og ble satt på Metoprolol for ekstraslag. Det er de siste årene blitt veldig økende og de siste 4 mnd har jeg vært sykemeldt og holder helt ro pga smerter/trykk i brystet som nå også kommer i hvile. Nylig holter viste ves i bigemini (?) Går jeg opp en trapp blir jeg tungpunsten og svimmel. Ligger jeg flatt får jeg press og smerter i brystet. Det veksler mellom smerter fra bryst til rygg og omvent. Føler litt at ting ikke blir tatt på alvor. Kan jeg på noen måte kreve/ønske at blodårene i hjerte blir sjekket? Det å gå sykemeldt i 2 mnd og kun ligge på sofaen, det taper livskvalitet, man legger på seg og får ikke vært i aktivitet. Hvordan kan jeg gå frem og hva bør jeg ha fokus på? Hilsen en frustrert jente på 36 år, tidligere litt forhøyet blodtrykk og veier 8 kg for mye nå

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 11. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert på det du skriver her synes jeg det er grunn til å utrede deg videre hos hjertespesialist. Svært hyppige VES kan i noen tilfeller være tegn på underliggende hjertesykdom. Når du så skriver at du i perioder har VES i bigemini og kan kjenne trykke/smerter i brystet støtter det videre utredning.

Jeg synes det bør gjøres ekkokardiografi (ultralyd av hjertet). Undersøkesle av kransårene gjøres med koronar angiografi. Dette er en invasiv undersøkelse som ikke er helt uten komplikasjoner. Derfor skal man ha god grunn til å gjøre den. Du havner kanskje litt i grenseland for om det er grunn eller ikke. Da kan man istedet henvise til noe som heter CT koronar angiografi. Denne undersøkelsen sjekker også hjertets kransårer, men uten at man trenger å gå inn i hjertet. Den utføres i stedet i en CT-maksin.

Hvis ekko (og evt CT) er normal, kan man vurdere andre medisiner enn metoprolol. Det finnes et par andre alternativer som vi kardiologer kan bruke. Hvis det heller ikke fungerer kan man henvise til ablasjon. Det utføres på noen få sykehus i Norge. Man går da inni hjertet med katetere og kartlegger hvor ekstraslagene kommer fra. Hvis det ligger til rette for det kan man "brenne" vekk disse områdene og bli kvitt problemet. Om du er kandidat for dette må vurderes av en kardiolog.

Mvh

Wasim Zahid