Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blodtrykkssenkning

Hei, Jeg lurer på om dere kan komme med noen råd om hvordan man bør utrede høyt blodtrykk og hvor man bør be om å få en henvisning? Jeg har sjekket masse på nettet, men finner ikke nok. Bakgrunnen for forespørselen er at min mor som er 66 år har fått plutselig høyt overtrykk og undertrykk. Type kjempehøyt. Hun har alltid hatt lavt blodtrykk hele livet. Høyt blodtrykk ble oppdaget ved en tilfeldighet når hun skulle operere bort grå stær i starten av 2016. Jeg føler meg ikke trygg på at fastlegen hennes er flink nok, interessert eller gjør nok. Han har ikke fulgt henne opp når det var grunn til å reagere med en gang og hun må selv følge opp. Legen ga henne først en type blodtrykks reduserende medisiner, men fordi de ikke har hatt god nok effekt har han nå forsøkt å gi henne en annen form for tabletter. Min mor er veldig beskjeden og er ikke typen som krever noe. Jeg ba henne bestille en time hos en privatist, for å utelukke om dette plutselige høye blodtrykket har en eller annen akutt årsak. Der tok hun blant annet EKG og ultralyd av halsen (tror det kun var hals). Dette ble ikke funnet noe her. Det skal sies at min mor røyker og tar seg et glass vin innimellom. Hun er glad i god mat og er en livsnyter. Hun er overvektig, men har alltid hatt en god helse. Hun er litt aktiv med å gå turer til fots og på ski. Nå har hun også begynt å sykle og trene litt i studio, men flere blodkar i øynene sprenger når hun trener. Jeg ønsker at hun skal få en bedre utredning slik at man kan se om det kun er blodtrykket som er høyt og utelukke eventuelle andre årsaker. Er det en idè å gi medisiner for vektnedgang for å få blodtrykket raskt ned? Har dere noen tips? På forhånd tusen takk for hjelpen

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei!

Flott at du hjelper og støtter din mor med dette. Det kan være fornufitg å be om en henvisning til hjertespesialist for din mor. De vil da koble på et apparat som registrerer blodtrykket gjennom hele døgnet for å gi et best mulig bilde av situasjonen. Avhengig av funn kan man vurdere hvilken behandling som vil være best, og om det er nødvendig med ytterligere utredning. Hjertelegen vil også undersøke hjertet for å se om det er tegn til skade fra blodtrykket. Hjelp til vektnedgang og rikelig med fysisk aktivitet kan være en god ide. God sommer og lykke til!

Hjerte/kar

Varierende blodtrykk. Fornemmelse av at det svartner for øynene ved stillingsendring.

Hei!Jeg har et blodtrykk som er ved 120/80 vanligvis. Men noen ganger har jeg opplevd at det har vært 140/100 og 160/100,da var jeg oppspilt. Er dette vanlig?

Også lurer jeg på om det er normalt at det blir svart foran øyne noen ganger hvis man står rett opp fra liggende stilling etter å ha ligget lenge? Kan nevne at jeg har tatt stress-ekg og ekkokardiogram og alt var normalt.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 25. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Ja, det er helt normalt med en god del variasjon i blodtrykket i løpet av en dag, og 160/100 kan man godt få når man er oppspilt. Slik variasjon er helt ufarlig. Mange opplever at det svartner litt for øynene når man reiser seg raskt opp, - det har sammenheng med at kroppen trenger litt tid på å justere blodtrykket når man skifter raskt stilling. Mennesker som har lavt blodtrykk eller lav blodprosent kan oppleve dette mer enn andre, og enkelte har spesielle utfordringer med kroppens evne til rask blodtrykksregulering og er derfor mer utsatt for dette fenomenet. Ta gjerne kontakt med legen for en sjekk av blodprosent og jernlagre og evt. måling av blodtrykk sittende og stående (ortostatisk blodtrykksmåling) 

Hjerte/kar

Dekning av utgifter til tannbehandling

Min mann som er hjertetransplantert og fikk problemer med tennene. Han hadde betennelse og gikk til sin faste tannlege. Det blei gjort rotfylling. I tillegg ble han av sin fastlege sendt til samme tannlegen for å få bittskinne som et ledd i søvnforbedrende tiltak. Nå er det slik at han ikke får dekt dette hos Helfo. Kan det stemme at en pasient må holde seg oppdatert på hvem som kan og ikke gi behandling som blir refunderte ? Er det ikke fritt behandlingsvalg ? Hilsen frustrert kone.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 23. juni 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Som hjertetransplantert skal han få dekket utgifter til all infeksjonsforebyggende tannbehandling. Det har ingen betydning hvilken tannlege han bruker. Men det dekkes kun inntil maksimaltakstene i folketrygden. Private tannleger står fritt til en ta en høyere pris enn takstene. Da må pasienten selv betale differansen.

Når det gjelder den konkrete behandlingen er spørsmålet om bittskinne er å anse som et infeksjonsforebyggende tiltak. Er svaret nei, får han ikke dekket utgiftene etter særbestemmelsen for hjertetransplanterte.

Ved diagnosen temporomandibulær dysfunksjon, også kjent som tanngnissing og/eller kjeveleddsbesvær gis det bidrag fra Helfo til behandling med bittskinne.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar, Lunge

Hoste og problemer med pusten.

Hei. Jeg har følgende spørsmål. Jeg tørrhoster om natten og dagen. Har tørrhostet av og til. Hoster litt mer nå. Hjerteprøve lett forhøyet. Har problemer med pusten. Jeg orker ikke mye, alt er et tiltak. Stor mage. Tilsier dette at det kan være kronisk hjertesvikt eller lungeproblemer. Hva slags behandling vil du anbefale og hva slags blodprøver evt. andre prøver skal jeg ta. Er engstelig og tenker mye på dette. Er ikke allergisk og jeg har ikke astma. Takk for hjelpen.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 22. juni 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Hoste kan ha mange årsaker. Hvis du har problemer med pusten i tillegg er det rimelig å tenke på muligheten for lungesykdom eller hjertesykdom. En lungetest (spirometri) er lurt, og i tillegg et røntgenbilde av lungene. Hjertesykdom  kan gi samme symptomer ved begynnende hjertesvikt, og mulige årsaker til dette kan være mange. EKG og eventuelt utralyd av hjertet kan være lurt for å sikre seg en best mulig diagnostikk. En blodprøve som heter pro-BNP kan være enkelt og nyttig for å vurdere eventuell hjertesvikt.

Behandling bør alltid innrettes etter årsaken, men det skal medgis at det ikke alltid er mulig å finne den.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Bivirkning lipitor og crestor

Finnes det en annen behandling for crestor og lipitor?? Jeg sliter daglig med muskelsmerter og stølhet i beina mine og til tider er det så ille at det går utover nattesøvn og kommer meg nesten ikke ut av senga. Jeg trener Styrkeløft 3 ganger i uka og er svært aktiv i butikkselger jobb og driver med oppussing av hus i tillegg. Om jeg trener lite eller mye og gjør lite eller mye er statusen det samme. Jeg har godt på lipitor sia 2006-2016 og crestor i 6 mnd. Men har nå gått 14 dager uten disse og merker adskillig forskjell. Dette er for meg uutholdelig. Går utover jobben min og livskvaliteten min. Har også lavt stoffskifte og går på høyeste dose der.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Crestor og lipitor er de mest effektive såkalte statinene vi har. Det finnes "mildere" typer, f.eks pravachol som kan gi mindre bivirkninger. Dersom du klarer å ta en minstedose av et mildt statin så gir det mye bedre beskyttelse for blodårene enn om du slutter helt å ta slik medisin. Enkelte klarer å ta medisinen hver annen dag uten bivirkninger. Jeg vil anbefale at du prøver deg tålmodig frem sammen med fastlegen din. Lykke til!

Hjerte/kar

Atriflimmer, ulike spørsmål.

Hei, jeg er en mann på 55 år som er plaget med anfall av atrieflimmer. Flimmeret utløses ved trening og ved lavt blodsukker, og varer fra 1-3 dager, men i det siste i nærmere 3 dager. Det rare er at de første dagene etter flimmerets opphør, får jeg ikke flimmer ved belastning! Det virker som om hjertet "trenger" er flimmer for å nullstille seg. Jeg har hatt disse anfallene ca 1g pr uke de siste årene. Symptomer er noe redusert kapasitet og noe svimmelhet når jeg reiser meg, men ingen pusteproblemer. Hvis jeg trener litt hardt eller går fort oppoverbakke, merker jeg smerte i legger + svimmelhet, virker som jeg får et blodtrykksfall da hvis jeg driver meg for hardt under flimmeret. I starten av anfallet "rister" kroppen ganske bra, mens på slutten merker jeg mindre til arytmien. Jeg er 115 kg med normalt blodtrykk. Jeg takler det relativt bra psykisk. Jeg fikk Tambocor 100mg av en lege, men har ikke prøvd de siden jeg fikk høre om en god del bivirkninger. Jeg bruker nå Selo-Zok 25-100mg når jeg får anfall for å redusere belastningen. Jeg bruker ikke blodfortynnende.

Mine spørsmål er : 1. Er Tambocor eller Selo-Zok gode spesielle medikamenter som kan hjelpe til å få brutt arytmien, eller er det andre medisiner jeg bør få foreskrevet ?

2. Har jeg behov for blodfortynnende medisin selv om jeg ikke har permanent flimmer, eller bør jeg vente til jeg er 65 år ?

3. Vil det hjelpe på flimmerets hyppighet å gå ned i vekt, eller er det nå pga alder dannet sår i hjertevegg som ikke går tilbake men som starter flimmeret ved belastning?

4. Hvorfor er det så lite medikamentell behandling for flimmer, det er jo nesten en ny folkesykdom ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forsøker å svare på dine spørsmål under:

1) Det er vanlig å forsøke selo zok for å dempe og eventuelt redusere anfall. Dette er en mye brukt medisin. Tambocor er nok mer effektiv til forebygging, men skal ikke brukes av alle.

2) På internett kan du finne en "kalkulator" som heter chads2vasc2 score (http://www.mdcalc.com/cha2ds2-vasc-score-for-atrial-fibrillation-stroke-risk/). Den tar hensyn til ulike risikofaktorer for hjerneslag og indikerer om du bør bruke blodfortynnende eller ikke.

3) Ja, det vil redusere sannsynlighet for anfall dersom du er overvektig og klarer å gå ned i vekt

4) Jeg tror, som du, at en rekke legemiddelfirmaer strever for å utvikle enda bedre behandlingsmuligheter enn vi har i dag.

Hjerte/kar

Nyresvikt og forhøyet hjerteprøve

Hei Er det noen sammenheng mellom lett forhøyet hjerteprøve og nyresvikt. Kan du forklare meg nærmere om dette. Har hatt spor av blod i urinen i ca 20 år. En sjelden gang har jeg proteiner og andre stoffer i urinen. s-eGFR har jeg 95 i verdi, kreatinin er 58 i verdi. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Flere av stoffene (inklusive "hjerteprøver") som måles i blodet skilles ut i nyrene, og ved nyresvikt kan disse stoffene "hope seg opp" slik at man kan lurte på om det er noe galt med f.eks. hjertet, mens problemet egentlig er lav utskillelse fra nyrene.

Du har helt normal nyrefunksjon, og spor av blod og andre stoffer i urinen av og til kan være normalt.

Hjerte/kar, Fysisk aktivitet

Trening og lekkasje i hjerteklaffer

Hei! Jeg er en jente på 18 år som driver med idrett og satser for fullt med dette. Jeg har siden jeg var omtrent 13 år hatt uregelmessige smerter i brystet på venstre side, altså ved hjertet. Da jeg i fjor opplevde dette oftere enn tidligere, oppsøkte vi lege og fant ut etter en del tester at jeg hadde lekkasje i noen av hjerteklaffene, inkludert aorta, som gjorde at de ville sende meg tilbake på kontroll neste år.

Fram til dette har det gått stort sett fint, bare kjenner noen akutte smerter innimellom. Men i det siste har dette blitt en god del verre og anstrengelser fører til ganske store smerter, og jeg er usikker på om det kan ha noe med hjertet å gjøre i det hele tatt - eller bare skyldes at jeg har anstrengt meg.

Noen ganger kan jeg også få ubehag i venstre arm, og smertene i brystet rundt hjerteområdet kan også komme etter endt treningsøkt.

Jeg er litt usikker på hvordan jeg skal håndtere dette, om jeg bare skal trene videre, men roligere når smertene oppstår, ikke gjøre noe i det hele tatt, eller eventuelt kontakte lege. Håper dere kan hjelpe meg med å kanskje finne svar på dette. På forhånd takk!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er usannsynlig at smertene du kjenner i brystet har med hjertet å gjøre. Små klaffefeil gir ingen symptomer, mens større klaffefeil oftere gir andre typer symptomer, som tungpustethet. For en jente på din alder er det mye mer vanlig å få smerter i brystregion/skulder/arm på grunn av stram/øm muskulatur i området.  Problemer fra magen kan også gi smerter i brystkassen. Du behøver ikke å være engstelig for å trene, men ta gjerne kontakt med fastlegen din for en sjekk. 

Hjerte/kar

NSAID (voltarol mm.) preparater ved omfattende kransåresykdom.

Hei,Jeg har vært pasient hos dere og takker for fantastisk behandling .Undretegnede mann 51 år ,blodpropp i hjerte og 7 hjertestans etterhverandre , stentet og restentet etter 3 måneder,2013-2014 . Har artrose og fibromyalgi, mye muskel og leddsmerter .Brukte tidligere dicklofenakk, voltarol, selebra osv .Dette er medisiner som jeg måtte avslutte etter stenting og fikk klar beskjed at jeg ikke lenger kunne bruke etter stenting ,heller ikke ibux, Har gallestener .Her om dagen fikk jeg et kraftig anfall og kom på legevakta ,fikk da en sprøyte i baken ,har en sterk mistanke om at den innholdt voltarol da jeg følte meg mye bedre etter noen timer. Muskel og leddsmerter ble meget bedre ,er dette en sprøyte som jeg kunne tatt en gang iblant ,da det lettet voldsomt på muskelsmerter ,eller er det totalt forbudt mot slike midler pga stentene?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for hyggelige ord. Flott at det har gått bra med hjertet. Den sprøyten som du fikk i en akutt situasjon på legevakten har nok innehold et av de stoffene som du ikke skal bruke til vanlig. Dessverre bør du ikke bruke slike sprøyter uten i helt spesielle situasjoner. Jeg ville ha tatt en prat med fastlegen om andre behandlingsmuligheter.

Hjerte/kar

Valg av kolesterolsenkende medisin.

Hei. Jeg er en kvinne på 51 år som har høyt kolesterol i arv fra min mor og plages med en del muskelsmerter og i ledd . Har gått på tabletter i snart 10 år og plages en del med bivirkninger. Mor fikk infarkt og ble hjerteoperert i fem årer da hun var 43 år. Prøver ut en medisin som heter Ezetrol 10 mg og 20mg Pravastatin Sandoz, denne måtte jeg ta på apoteket fordi den var billigere. Legen min hadde skrevet ut resept på Pravachol 20mg til meg fordi det skulle være mindre bivirkninger. Ezetrol 10 mg skal det være mindre bivirkninger men legen kunne ikke øke dosen på den og måtte gi meg en annen type utenom da kolesterolet ble forhøyet fra 5 til 8 på 2/3 mnd.Spørsmålet mitt er da: Får høre at de virker på samme måte men jeg lurer på om bivirkningene er forskjellig? Får høre forskjellige uttalelser men blir frustrert over forskjellige svar. Apoteket tvinger meg til å ta noe billigere men kanskje jeg burde ha den legen anbefaler meg siden han skrev ut en annen type.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Virkestoffet er likt i de to medisinene pravastatin og pravachol, så de skal virke like godt. Dette er en "mild" variant som skal gi lite bivirkninger. Det kan være forskjellige tilsetningsstoffer i tablettene som enkelte (men heldigvis få) kan reagere på. Hvis du ønsker, vil apoteket gi deg pravachol som legen skrev ut, men du må betale noen kroner ekstra for dette. Årsaken er at myndighetene bare dekker det billigste alternativet på blå resept. Lykke til.