Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

LD 235 hos kvinne på 61 år

Hei. Jeg er en dame på 61 år som har i 2 mnd nå problemer med pusten hoster en del. Røntgen av lungene og hjerte viste normale funn. Har noen få ganger hatt rosa skum i munnen. Har kostregulert diabetes. Min far døde av hjerteinfark 48 år gammel. Har blodprøver som viser S-Ld 235, hva tilsier det. Dessuten hadde jeg en hjerteprøve som viste av den lå 1 under på normalen Denne prøver husker jeg ikke hva heter. Betyr det med dette at jeg har kronisk hjertesvikt. Er dessuten trett og sliten. Har også urinsyregikt, spiserørsbrokk, tar hiprex for urinplager og jeg har dessuten hypothyreose. Er meget engstelig for dette. Forøvrig er de andre blodprøvene normale. NB! Sendte nettopp samme spørsmål (16290) men med feil verdi for S-Ld. 16290 kan du se bort ifra. TAKK FOR HJELPEN

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Svarte akkurat på det forrige spørsmålet ditt. Ld verdi på 235 er normalt for personer > 69 år, og kan hyppig ses også hos yngre personer når de har brukt musklene ekstra. Du trenger ikke å engste deg for dette, men kan evt. få kontrollert blodprøven en gang du ikke har vært i særlig fysisk aktivitet i forkant.

Hjerte/kar

Problemer med pusten, hoste, unormale blodprøver.

Hei. Jeg er en dame på 61 år som har i 2 mnd nå problemer med pusten hoster en del. Røntgen av lungene og hjerte viste normale funn. Har noen få ganger hatt rosa skum i munnen. Har kostregulert diabetes. Min far døde av hjerteinfark 48 år gammel. Har blodprøver som viser S-ld 135, hva tilsier det. Dessuten hadde jeg en hjerteprøve som viste av den lå 1 under på normalen Denne prøver husker jeg ikke hva heter. Betyr det med dette at jeg har kronisk hjertesvikt. Er dessuten trett og sliten. Har også urinsyregikt, spiserørsbrokk, tar hiprex for urinplager og jeg har dessuten hypothyreose. Er meget engstelig for dette. Forøvrig er de andre blodprøvene normale. TAKK FOR HJELPEN

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Godt at røntgenbildet var normalt. Rødlig oppspytt kan skyldes lokal irritasjon i luftveiene, men dersom dette kommer til stadighet må du ta kontakt med legen din og få gjort spesialundersøkelser. S-LD (laktat dehydrogenase) er et såkalt enzym som er med og danner melkesyre i kroppen. Denne blodprøven kan være endret forbigående av en rekke grunner og har liten verdi aleine. Vanskelig å uttale seg om hjerteprøven du nevner uten å vite navnet, men jeg vil anbefale at du får denne kontrollert dersom den var utenfor normalverdien. Ingenting av det du forteller tilsier at du har hjertesvikt. Mistanke om hjertesvikt kan forøvrig best undersøkes med ultralyd hos en hjertelege. Jeg vil anbefale at du bestiller en time hos legene din hvis du har plager. Prøv å ikke engste deg for mye.

Hjerte/kar

Lang ventetid på hjerteundersøkelse.

Jeg er en dame på 50 år som har fått påvist hjerte flimmer og går på medesiner for dette og for høyt blodtrykk. Jeg ble henvist av min fastlege til kardiologisk avd for noen dager siden. dette pga at jeg har veldig høy hvilepuls og blir veldig andpusten av den minste ting ( slik som å tømme oppvaskmaskin ). Jeg blir veldig fort sliten.Har hatt nummenhet / kraftløshet i venstre arm og det prikker ut i finger spissene på venstre hånd. Hvorfor avviser sykehuset i Haugesund meg ? Er dette vanlig ? Hva kan jeg gjøre for å få komme til en spesialist. Ble henvist i oktober tilultralyd for hjerte, men har enda ikke fått time. Er det vanlig at det tar så lang tid før man får time ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. juni 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Hvis du blir akutt dårlig må du oppsøke legevakten, og de vil legge deg direkte inn på sykehuset dersom du har farlig høyt blodtrykk eller en annen akutt tilstand. Dersom legene ikke vurderer at tilstanden din er akutt vil det være noe ventetid, men jeg synes det høres lenge ut at du har ventet siden oktober. Her ville jeg ha tatt en telefon til sykehuset og bedt om en forklaring. Det finnes private hjerteleger (også i Haugesund) som kan ta deg inn på dagers varsel, men her må du dessverre betale endel for undersøkelsen selv.

Hjerte/kar

Slankemiddel med glucomannan og krom

Jeg har en mekanisk hjerteklaff og går på marevan. Har også Astma. Har en del kilo for meget. Har lest om et slankeprodukt som består av Konjac Glucomannan og Krom. Er dette farlig for meg å ta. Hilsen Tove Brenne.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 03. juni 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, det er ikke kjent at konjacrot/glucomannan påvirker effekten av Marevan spesielt. MEN ettersom glucomannan binder seg til stoffer i tarmen, kan det hende at det reduserer opptaket av medisinen. Derfor kan det være lurt å ikke ta dem samtidig. Men dette bør du uansett spørre din fastlege om. 

Hjerte/kar, Rettigheter

Reiseforsikring

Reiseforsikring: Er blitt hjerteklaffoperert ved Feiring i 2016 (utbedring med ring) og lurer på om dette medfører begrensninger ift. forsikringsvilkår? Har min forsikring i Gjensidige/ Europeiske.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 30. mai 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det kan være at reiseforsikringen ikke vil dekke hjertesykdom. Du bør ta kontakt med forsikringsselskapet for nærmere avklaring. Selskapet gjør en risikovurdering. Mange hjertesyke er godt nok dekket gjennom en ordinær reiseforsikring. Men den enkelte bør absolutt avklare dette før reisen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Rask puls, ørhet, svimmelhet.

Hei, Jeg er litt på jakt etter råd for tiltak jeg kan gjøre selv for å bedre min egen situasjon, evt. forslag til aktuelle undersøkelser. Jeg har det siste halvåret i perioder vert mye ør/svimmel, merket en del ekstraslag, hatt mye hodepine, tidvise brystsmerter, lette skjelvinger ved statisk muskelbruk og tidvis hurtig pulsøkning og rask puls. Jeg har blitt grundig utredet med 48 timers EKG, arbeids-EKG, ultralyd av hjertet, MR av hodet, nevrologisk undersøkelse og gjentatte blodprøver. Det har ikke blitt påvist noe behandlingstrengende ved noen av undersøkelsene. På 48 timers EKG ble det registrert 106 SVES og 10 VES, og i tillegg er det konkludert med sinustachykardi. Symptomene har likevel kommet og gått i perioder, og synes ikke å forsvinne. Et typisk "anfall" kan beskrives slik: Jeg er i lettere aktivitet, ikke trening men heller ikke i hvile, går gjerne opp en trapp eller går til jobben. Når jeg da like etterpå setter meg ned, kjenner jeg et eller flere ekstraslag. Har opplevd opptil 15 sekunder med ujevn puls før normal rytme. Pulsen faller gjerne fra 120-130 slag i minuttet til 70-75 slag i minuttet på 1-2 minutter når jeg sette meg ned, og det virker nesten som at hjertet ikke "takler" den raske nedgangen, og at det derfor blir utløst ekstraslag. Når jeg senere reiser meg igjen svimler det for meg, og pulsen fyker opp igjen til 120 - 130 salg i minuttet på 1-2 minutt. Da kjenner jeg veldig hjertebank, og blir svimmel/ør, og er gjerne det resten av dagen. Får også noen ganger brystsmerter, typisk dersom jeg ikke har mulighet til å sette meg ned igjen for å slappe av, men må fortsette aktivitet i stående stilling. Kan disse opplevelsene være utløst av lavt blodtrykk? Øker pulsen når blodtrykket faller? Dersom lavt blodtrykk kan være årsaken - hvordan forebygge for å unngå slike situasjoner? Har lest om POTS som jeg forstår ikke er så kjent blant alle leger - kan det være en variant av det jeg har, og hva kan jeg i såfall gjøre selv av forebygging? Har du eventuelt andre tanker om hva dette kan være, hva jeg bør gjøre selv eller andre undersøkelser jeg bør få gjennomført? Er det behov for behandling ved sinustachykardi, eventuelt noe jeg kan gjøre for å redusere dette selv? På forhånd takk for hjelpen!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Symptomene dine er svimmelhet, ørhet, hjertebank, brystsmerter, rask puls, ekstra slag når du hviler etter lettere anstrengelse, takykardi når han reiser seg igjen. Det er derfor naturlig å tenke på hjertet og starte utredningen der. Det ser det ut til at legene allerede har gjort. Jeg er enig i de undersøkelsene som er gjort og du virker godt utredet. Når man likevel ikke har sett noe galt kan det skyldes to ting:

1. At det virkelig ikke er noe galt.
2. At du hadde ikke symptomene mens testene ble gjort og at forstyrrelsene derfor ikke ble fanget opp.

Hvis alternativ 2, kan det være en ide å gjenta noen av testene. Tenker da spesielt på langtids EKG (feks 48 timer) og at du under registreringen også gjør de aktivitetene som normalt provoserer frem symptomene. Bør også gjøres arbeids-EKG, men kanskje ikke etter en standard protokoll, men heller med en slik belastning som normalt ville provosert frem symptomene. Det kan også gjøres slik at du etterligner situasjonen på jobben, feks at du først går noen trapper, setter deg for å hvile, reiser deg opp igjen etc, for å se hva EKG'et viser når du utløser symptomene.

Pulsen øker når man går fra sittende til stående stilling. Det skjer hos alle, men endringene er så små at man normalt ikke merker noe til det. Men enkelte kan ha et mer sensitivt system. Hos dem øker pulsen uforholdsmessig mye når de reiser seg. Dette kan oppleves som plagsomt, men er ufarlig. Pulsen stiger også normalt når blodtrykket går ned. Det er en del av kroppens kompensatoriske system, og skjer hos alle. Men igjen så skjer det i større grad hos enkelte enn hos andre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Magnesium og supraventrikulære ekstrasystoler

Hei. Jeg har de siste dagene hatt hyppige supraventrikulære ekstrasystoler (stort sett konstant siste 3 dager). Merket det helt tilfeldig ved pulssjekk og eneste symptom er at jeg har noe hjertebank (spesielt etter at jeg ble klar over ekstraslagene). Jeg jobber i helsevesenet og tok derfor et EKG av meg selv og fikk en kardiolog til å ta en rask titt på det (som mente dette var SVES), og ble henvist til poliklinikk for å ta en Holter-registrering.

Jeg trener mye og har vanligvis en hjertefrekvens på ca 45-50 i hvile, har tatt flere EKG de siste årene i forbindelse med hjelsesjekk og har da hatt normal sinus med et og annet SVES. De siste dagene har jeg hatt ekstra slag stort sett hele tiden (1-2 etter hvert eneste "normale" slag) med en uregelmessig hjertefrekvens på 45-70 i hvile.

Jeg har vært inne i en stressende periode de siste månedene, men har ingen tilstander utover dette som skulle tilsi at det er noe feil med hjertet, har også trent lett de siste dagene uten at jeg har merket noen symptomer.

Jeg har fått med meg at tilskudd av magnesium kan være med på å dempe frekvensen av ekstrasystolene, men er usikker på om jeg bør vente med å prøve dette til etter Holter-registreringen. Vil tilskudd av magnesium kunne gi "feil resultat" av registreringen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alle har supraventrikulære ekstraslag. Noen har det hyppigere enn andre, og noen har det mer periodevis. Hos friske mennesker er det nesten aldri tegn på hjertesykdom. En sjelden gang kan høyt blodtrykk, klaffefeil eller tidligere gjennomgått hjerteinfarkt være underliggende årsak. Stress og stimulerende midler som kaffe, tobakk og alkohol kan øke forekomsten. Forstyrrelser i elektrolytter (magnesium og kalium) kan også gi SVES.

SVESer er som regel helt ufarlige. En sjelden gang kan de føre til andre hjerterytmeforstyrrelser som atrieflutter eller supraventrikulær takykardi. Behandling er som regel å unngå det som utløser SVESene (stress, kaffe, te, røyk etc). Noen kan trenge medisiner som betablokkere.

Hvis årsaken er elektrolyttforstyrrelse, vil det være aktuelt å korrigere med tilskudd.

Jeg synes du bør vente med å ta tilskudd (feks magnesium) til det virkelig er vist at det er elektrolyttforstyrrelser som er årsaken.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Paracet og Triatec

Hei Kan eg bruke smertestillende Paracet når eg går på Triatec ( den laveste dosen)?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Paracet er en smertestillende og febernedsettende medisin. Triatec er en medisin som brukes mot høyt blodtrykk, hjertesvikt og hos enkelte pasienter med nyresvikt. Disse to medisinene kan trygt kombineres.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kransåresykdom og førerkort

Hei. Er en mann på 44 år som for 2 mnd siden selv tok kontakt med min daværende fastlege for å sjekke ut lett trykk i bryst og tungpust så tidlig som i 2011. Ble fortalt at dette var trolig åndenød. Dette inntraff bare en sjelden gan kanskje 1 gang i mnd. 2 år etter ble dette nevnt for en annen lege som konkluderte med det samme. Symptoma var da omtrent 2 ganger i mnd og helst i stressa situasjoner. Nå i jula 2015 fikk jeg krystallsyka. På bedriftshelsetjenesten min tok de dette alvorlig og nevrologisk sjekk ble gjort uten at det gav svar på tegn til evt hjerneslag. Jeg gikk selv til kiropraktor 4 ganger og ble frisk. I april 2015 ble jeg igjen svimmel. Tok da kontakt med bedriftshelsetjenesten. De var denne gang og nøye men denne gangen svarte jeg at jeg hadde hatt svake stikk i bryst. Vi har da vært gjennom bedriftens tyngste år etter avdekket underslag hos en leder. Bedriften var nærmest konkurs . Jeg og mine 2 kolleger har satset alt vi har for å redde jobben noe som førte til 12-15 timers arbeidsdager mye uten lønn fra april 2015 frem til jeg tok kontakt med lege i april 2016. Jeg har i tiden fungert som daglig leder med mye press på hode og kropp. Jeg fikk da gå gjennom EKG måling denne var normal. Jeg ble henvist til sykehuset innlandet for røntgen av lunger. Her fant de heller ingenting. Jeg ble så sendt på Unilab for MR av hode inkl lillehjerne. Her fant de heller ingenting. Neste sted var Hjertehjelp AS. Full sjekk her og med ultralyd på blodårer fra hals og ned. Her fant de noe på kranseårer. Tok sykkeltesten uten problemer og fikk beskjed om at jeg var i fin form til å ikke trene. Vi har en aktiv jobb. Så ble jeg påmontert R Tester nr 4. Gikk med denne 1 uke. Denne registrerte på 2 av de 7 gangene jeg trykket på knappen noe flimmer. Så ble jeg sendt til Curato Røntgen. Her fant de fortetning på kranseårer i høyre side av hjerte. Valgte selv å ta imot tilbud på Feiring 03.06.16 kl 0830 til koronar angiografi kateterisering (samme dag) ikke vært der ennå. Jeg har hørt bare positive ting om Feiring. I tiden som har gått skulle jeg gjerne tenkt på det positive med at jeg tok legesjekken for mange hadde bare tatt en paraseth. Hos fastlege får du ofte lite tid og tror ikke de ville fanget opp det jeg er kommet frem til. Men så søker man på koronarsykdom. Ingen har gjennom disse 2 mnd fortalt meg noe om førerkort. Har selv kl BE CE DE. Hvor BE C er nødvendig for jobb. Hvor stor sjanse er det for å beholde iallefall de kl jeg trenger i jobb? Lege sier jeg ikke skal bekymmre meg for det men tenk på helsa. Uten disse kl kan jeg stå uten jobb så ja dette opptar meg i aller høyeste grad. Har jo ikke besvimt eller vært borte på noen som helst måte. Fokuset mitt er med andre ord tatt bort fra diagnose til å tenke på førerkort...våkner om natta pga dette. Er nå blitt sykmeldt 100% og har selv bedt om å få 1 samtale i uka med min lege som ja er tålmodig og utrolig flink. Bare for å takle hverdagen. Jeg vil tilbake i full jobb det er mitt høyeste ønske. Jeg er 177 høy 88 kg. Fin form går turer med vår firbente og er aktiv.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert beskrivelse. Jeg har forståelse for din situasjon og håper alt endrer seg til det bedre.

På Curato har de fattet mistanke om kransåresykdom, og du er henvist til vurdering på Feiring. Dette er veldig bra. Jeg tror og håper at du vil få god hjelp, og at plagene dine vil forsvinne med riktig behandling.

Så over til spørsmålet om førerkort. Klasse BE er ikke noe problem. For klasse C må du søke om dispensasjon. Da må det fremlegges attest fra spesialist, og du må gjennom en undersøkelse hos hjertespesialist for å få en attest. Denne undersøkelsen kan gjøres 6 uker etter behandlingen du skal få på Feiring.

Les videre her, spesielt punkt 23.3: https://www.lhl.no/dine-rettigheter/andre-rettigheter/forerkort-og-helsekrav-for-hjertesyke/

Lykke til!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lang QT-tid og medisiner.

Kjære hjertespesialist! Jeg opplevde i oktober en hjertearytmi hvor pulsen var rask, uregelmessig i ca 1.min. Dette skjedde to ganger på 10 dager. Jeg selvseponerte da cipralex 5 mg som jeg hadde brukt i 5 år pga panikkanfall/angst/depresjon. I ettertid leste jeg at escitalopram kan gi lang QT-tid og jeg var glad jeg hadde seponert den. I april smeller det og jeg blir sengeliggende med angst/panikkanfall/konstant uro. Blir sykmeldt. Forsøker å håntere dette uten antidepressiv, men må gi opp etter seks uker. Starter på 25 mg setralin, øker til 37,5 og får legen til å ta EKG for QT-tidsjekk. Legen sier at korrigert qt-tid er 45 hos meg ( kvinne) og at øvre grense er 47. Puls var 88 da EKG ble tatt. Ukorrigert var QT-tid 37. For meg er det rimelig kort mellom 45 og 47..! Hva gjør jeg videre? Skal jeg ta ny EKG hvis jeg må øke setralindosen til 50 mg ( noe jeg håper jeg slipper)? Jeg tar 25 mg metoprolol mot takykardi. Har lest at dette kan kombineres med setralin. Gir metoprolol lang QT-tid? Jeg har gjort mykokardscintigrafi uten unormale funn i 2014. Påvist VES ( flest) og sves ( mindre av) i flere 24 timers EKG. Ultralyd av hjertet fint i 2014. Hilsen halvgammel dame (41 år)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 26. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Lang QT-syndrom er en sjelden tilstand. Den kan være arvelig eller ervervet. Gentester kan si noe om du har lang QT-syndrom eller ikke. Syndromet kan gi en spesiell hjerterytmeforstyrrelse som heter "torsades de pointes". Pasienten kan kjenne hjertebank, svimmelhet, besvimelse og i verste fall hjertestans. Enkelte medikamenter kan forverre lang QT-tid og pasienter med lang QT-syndrom må holde seg unna disse medikamentene.

Du fikk en episode med uregelmessig og rask puls da du gikk på Cipralex. Men vi vet jo faktisk ikke om cipralexen ga deg lang QT-tid, eller om den episoden du hadde var "torsades de pointes". Det kan ha vært en eller annen uskyldig hjerterytmeforstyrrelse, noe som er langt vanligere.

Sertralin er vist å øke QT-tid hos noen pasienter. Ved doseøkning kan du gått ta et nytt EKG og sjekke om QT-tiden har økt ytterligere. Metoprolol er trygt med tanke på QT-tid.

Til slutt vil seg si at dersom du er bekymret for at du har lang QT-syndrom, bør du snakke med legen din om dette og få deg utredet for det.

Mvh

Wasim Zahid