Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Rettigheter

Egenandel ved skader

Må en betale flere egenandeler når en har fått en skade på røntgen og konsultasjon av lege etter å ha vært til røntgen på sykehus?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. oktober 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Ja, om du ikke var innlagt på sykhuset, må du må betale egenandel for røntgen og egenandel for konsultasjon hos lege etterpå.

Hvis det var slik at du ble skadet i forbindelse med røntgenundersøkelse og måtte oppsøke lege av den grunn, må du fortsatt betale egenanden. Men du kan sette frem krav om å få den dekket av sykehuset.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Senke begynnende høyt kolesterol

Hei når en person begynner å få høyt kolesterol, hva skal man være forsiktig med og hva kan man gjøre å ikke få det, eller slippe å ta legemidler for det ?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 06. oktober 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hvis du har lett forhøyet kolesterol er det mye du kan gjøre for å senke det uten medikamenter. Du finner flere tips om livsstilstilak (blant annet kostholdsråd) her: Høyt kolesterol. Dette skal som regel alltid prøves før man begynner på medisiner. 

Allergi

Er kokosnøtt en nøtt?

Kokos, regnes det som en nøtt?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. oktober 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Kokosnøtt er ikke en nøtt, men en stenfrukt fra kokospalmen. Muskatnøtt, muskatblomme og kokosnøtt er ikke i så nær familie med andre nøtter at de vil gi kryssreaksjoner hos nøtteallergikere. De inngår derfor ikke i EUs definisjon av nøtter.

Du kan lese mer om nøtteallergi her

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Hjerte/kar

Høyt LDL-kolesterol, grunn til bekymring?

Jeg ble stentet i venstre hovedstamme i februar 2011 på grunn av ustabil angina. Jeg hadde da et totalkolesterolnivå på 6,7. Kolesterolet mitt har lagt seg på 4 siden jeg ble frisk. I juni i år ble det målt til 4,2 (totalkolesterol), fikk ikke vite hvor mye LDL lå på. Så ble det målt på nytt i september og da var det steget til 5,2, fikk brev fra legen, LDL ligger på 3,2 og HDL på 1,5. Dette skapte bekymringer hos meg, fordi både sykehuspersonale og hjertespesialist har sagt at mitt kolesterol skal ikke være høyere enn 4, der LDL skal være under 2. Min fastlege synes ikke det er grunn til bekymring og sier at 3,2 på LDL ikke er særlig høyt. Det skal også legges til at kostholdet mitt er både sunt og variert. Jeg er ikke veldig aktiv, men heller ikke inaktiv, går raske turer da jeg har hund som skal luftes. Hvordan skal jeg forholde meg til dette? Håper på snarlig svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For pasienter som har kransåresykdom, og spesielt de som har gjennomgått stenting, er det helt klare anbefalinger om at LDL skal senkes ned mot 1,8. Det er bred enighet om dette og derfor del av internasjonale retningslinjer. Hos friske mennesker er ikke en verdi på 3,2 spesielt høyt, men hos personer med hjertekransåresykdom, må det reduseres. Derfor bør kolesterolbehandlingen din intensiveres.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, tar blodtrykksmedisin

Vil gerne vide hvorfor mit blodtryk ligger så højt, selv om jeg er slank og dyrker motion? Tager normalt blodtryksmedisinen Ancozan, men mit blodtryk kan variere fra 170/105 til 152/83 mens pulsen ligger på 57-47.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er dessverre ikke noe godt svar på det. Vi er alle ulike. For de fleste er det sånn at fysisk inaktivitet og overvekt gir høyt blodtrykk, mens de som er aktive og har normal kroppsvekt har normalt blodtrykk. Men dessverre er det ikke alltid slik at hovedregelen gjelder alle. Iblant ser vi også individer som har høyt blodtrykk selv om de lever sunt. Når du får påvist høyt blodtrykk hos legen din, skal det utredes videre med tanke på underliggende årsak. Iblant kan det være andre tilstander, feks visse typer hormonforstyrrelser, som er årsaken til høyt blodtrykk. Men ofte kan man ikke finne noen årsak. Det viktigste da er at blodtrykket behandles slik at det kommer ned i normale verdier. Ofte må pasietnene ha flere ulike typer medisiner samtidig for å få det ned på en tilfredsstillende måte. Snakk med legen din om dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atorvastatin og nyrefunksjon

Atorvastatin kan slik jeg forstår det gi muskelskade som påvirker nyrene? Er det da rabdomyolyse det menes? Opplever ingen bivirkninger, men har merket annen lukt på urinen. Dette forsvinner om jeg ikke tar medisinen på et par dager. Står oppført at utskillelse skjer via galle, men på noen måte måmdet vel da påvirke mine nyrer? Hvilke blodprøver avslører evt bivirkninger av dette? Ck og Kreatinin?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja det stemmer at atorvastatin kan gi muskelskade, men det er ganske sjeldent. At skaden blir så stor at du får rhabdomyolyse med påfølgende nyreskade er enda mer sjeldent.

Mat og medisiner vi spiser kan påvirke lukten på urinen uten at det er tegn på nyreskade. Selv om atorvastatin skylles ut i gallen, kan tabletten inneholde andre hjelpestoffer som følger urinen og påvirker lukten.

Hvis du vil få undersøke muskelskade og nyrefunksjon er det i første omgang blodprøver som CK, kreatinin, urea, natrium og kalium som gjelder.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høy pro-BNP

Jeg er en mann på 58 år, noe overvektig. har pacemacer som pacer hele tiden, og mekanisk hjerteklaff. Ved siste blodprøvetaking var S-PRO-BNP på 1962, S-URAT 644 og S-GT 114. Hvilke grep kan jeg ta? Uføretrygdet sykepleier.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. oktober 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pro-BNP er en blodprøve som brukes til å diagnostisere og følge progresjonen av hjertesvikt. 1962 regnes som en høy verdi og sees ved forverret hjertesvikt. Jeg synes det er viktig at du kommer til en kardiolog og får sjekket dette nærmere. Det bør gjøres en ekkokardiografi for å se på pumpekraften til hjertet. Hjertesvikt behandles først og fremst med medisiner. Kardiologen vil se gjennom medisinene dine og gjøre evt. justeringer.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Fritt behandlingsvalg

Retten til fritt behandlingsvalg, er den begrenset til egen helseregion eller gjelder den for hele landet?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 03. oktober 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Fritt behandlingsvalg er ikke begrenset til egen helseregion. Men velger du et behandlingssted i en annen helseregion får du en egenandel på reiseutgifter på inntil 800 kroner t/r. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Pelsdyrallergi

Hei.
Jeg har en venn som sier han er svært allergisk overfor min nakenhund. Må påpeke at han har vært hjemme hos meg timesvis uten at jeg har merket det. Han har i tilegg flere hamstrer og er stadig ute å rir. Kan dette stemme.

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 03. oktober 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

 Hei

Selv om din venn er allergisk for hund så kan han tåle hest og hamster. Hvis man har en allergi for hund, kan man reagere på alle typer hunder, også på nakenhund. 

Den allergiske reaksjonen skyldes proteinene i kjæledyrenes flass, spytt, hår eller urin. Proteiner er små partikler som blander seg med støv i luften og gir allergiske reaksjoner når de pustes inn eller kommer i kontakt med huden. De allergiske reaksjonene kan gi ulike utslag.

Les mer om pelsdyrallergi: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Vennlig hilsen Rose