Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Høy hvilepuls, litt lavt blodtrykk.

Hei. Overvektig kvinne slutten av 40 årene, sliter med angst har siste året fått blodtrykk i 112/60 fra et blodtrykk 120/80 i alle år. Hvilepuls 85. Pulsen kan også ligge nærmere 100 i hvile v/uro. Hvor farlig er dette for hjertet, og trengs det utredning? Fort sliten, mye trøtt og slapp og hjertebank. Hatt noen slag i brystet. Var på ekg men inget galt untatt 130 i hvilepuls og ikke mer ned enn til 101 med 2 sobril! Er dette noe jg behøver bekymre meg for? Hilsen redd for hjertet♥

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Et relativt lavt blodtrykk på 112/60 er bare gunstig for hjertet. Hvilepuls på 85 kan tyde på at du er litt utrent eller ikke helt avslappet ved måling, det er vanlig at pulsen raskt spretter opp i over 100 ved uro, stress eller angst. Jeg synes ikke at du skal bekymre deg for dette, men kanskje det kan inspirere til å gå litt lengre turer eller trimme litt ekstra nå når det går mot sommer?  

Hjerte/kar

Propal retard, farlig å glemme?

Hei - jeg tar Propal retard 80 mg for høyt blodtrykk. Tar en tablett om morgenen.Er det farlig hvis jeg glemmer å ta medisinen en dag? I en stresset hverdag kan det skje at det glipper.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Det er ikke farlig å glemme medisinen en dag, men Propal er av en type medisin som nok bør tas regelmessig for å sikre god effekt og for å unngå visse typer bivirkninger.

Hjerte/kar

Omfattede karsykdom, bivirkninger av medikamenter.

Hei! Er en kvinne på 49 år. Ble bypass operert August 2015. Har fått konstantert åreforkalkning i halspulsårene (arealbegrensning på 77% h. side og 64% v. side) Har prøvd ulike kolesterolsenkende medisiner (Atorvastatin, Simvastatin og Crestor) med ubehagelige bivirkninger. Prikking/stikking i føttene samt muskel og ledd smerter. Tok en periode (før påvist sykdom) rød gjæret ris uten bivirkninger. Har lest litt om dette og ser at dette også kan være et alternativ. Hva tenker du om det? Kan jeg selv bestemme om legen skal skrive ut dette til meg? eller kan hun nekte? Mvh usikker

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! I ditt tilfelle er det selvsagt meget viktig å finne medisin-kombinasjoner som kan beskytte blodårene dine mot enda mer åreforkalkning. Virkestoffet i rød gjæret ris er det samme som i simvastatin, bare i meget fortynnet grad. Såvidt jeg vet kan ikke rød gjæret risk lenger kjøpes i Norge, og legen kan ikke skrive dette ut på resept. Jeg kan anbefale at du ber om henvisning til en lipidklinikk (f.eks. ved Rikshospitalet). Noen pasienter i din situasjon forsøker crestor i svakeste dose  (5 mg) hver annen dag forsøksvis og eventuelt kombinerer med ezetrol. Det finnes også andre typer kolesterolsenkende preparater bl.a. i pulverform som kan forsøkes. Lykke til. 

Hjerte/kar

PCI eller ACB?

Hva er det som avgjør om en person med angina skal gå utført en PCI eller ACB? Mvh Line

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! ACB er kun aktuelt ved omfattende kransåresykdom. I de fleste tilfeller skal det være sykdom i alle tre kransårer. PCI er aktuelt ved angina som utgår fra mindre omfattende kransåresykdom.

Hjerte/kar

Hevelse i håndledd og ankler.

Hei! Jeg er kvinne, 53 år. Har hatt veldig hovne ben en gang. Nå føler jeg at ankler og håndledd hovner opp innimellom, men en kan ikke se det. Jeg går veldig mye og er mye ute, men har en stillesittende jobb. Alle prøver hos legen er fine. Hva bør jeg gjøre? Kontakt en hjertelege?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Dersom alle prøver hos allmennlegen din er fine, så trenger du ikke å engste deg for hjertesykdom ved hevelse i håndledd. Slike hevelser kan ha ulike årsaker som du best kan drøfte med fastlegen, f.eks. hormonelle svingninger eller svingninger i kropps sammensetning.

Hjerte/kar

Bivirkninger av Brilique

Har vært på Feiring, ingen tette årer og hjertet fungerte bra. Skulle slutte med Brilique for en uke og så forsøke med Efient. De siste dagene med Brilique var forferdelig, fikk ikke sove på grunn av pustebesvør. Veldig tungt også om dagene. Etter bare 1 døgn uten Brilique forsvant alle plagene. Etter en uke begynte jeg med Efient. To dager senere fikk jeg smerter i ene skulderen og armen, stiv i kroppen. Trodde det var revmatismen som jeg var ferdig med som var kommet tilbake. CRP har vist værmest null i flere måneder så jeg trodde jeg var ferdig med den Revm. Har prøvd Klopidogrel , virket ikke på grunn av min blodsammensetning . Brukte den november og desember før jeg fikk beskjed om resultatet. Etter det 3 måneder med Brilique. Kan Brilique ha tilbakevirkende effekt eller gjorde Klopidogrelen effekt alikevel? Nå vet jeg ikke hva jeg skal gjøre. Skal egentlig gå ut juli (12 mnd.) med disse forebyggende medisinene. Kan trappe Efienten ned forsiktig? Eller skal jeg prøve Klopidogrel igjen? Brilique må advares på det sterkeste, ihverfall for mitt tilfelle/ type. Har forsøkt å holde meg i form også , men nå blir det tyngt igjen. Ville bare informere, går hos fastlege , men de har jo sine begrensninger , det er mye å gå vill i.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Dette er en vanskelig situasjon. Jeg vil faktisk anbefale at du prøver å holde ut noen uker til på efient, men dersom du synes plagene blir for store synes jeg at du skal be fastlegen din om å ringe hjertelegen på Feiring som gjorde behandlingen og høre hans råd (hvor omfattende karsykdomen din er har betydning for hvor aggressivt og langvarig du bør behandles med blodplatehemmere).

Hjerte/kar

Blodtrykk og metoprolol.

Hjerte/Kar Hei Lurer på er blodtrykk på 105/66 normalt når en går på 100mg metoprolol sandoz? Kan stramhet i halsen og smerter i føttene ha tilknytning til hjertet? Takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Blodtrykk på 105/66 er litt lavt, men OK så lenge du ikke opplever svimmelhet. Det er riktig at metoprolol bidrer til å senke blodtrykket. Stramhet i halsen kan ha sammenheng med hjertet, men jeg har ikke hørt at smerter i føttene har noen sammenheng (hvis du ikke har mye vann i føttene, da).

Hjerte/kar

Lang QT og fysisk anstrengelse

Hei! Jeg har fått påvist forlenget QT tid hos fastlegen. Har ikke fått time for utredning før om 3 måneder. Er det mulig å si noe om jeg bør begrense aktivitet hvis pulsen går ganske høyt opp, som f eks ved spinning og løping?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Frem til du har vært til undersøkelse hos hjertespesialist bør du unngå konkurranseidrett og trening med høy puls. Det er ulike typer medisiner som kan bidra til lang QT, se link: http://www.crediblemeds.org

Lykke til med videre undersøkelser.

 

Hjerte/kar

Sarkoidose i hjertet.

Jeg spør igjen, hvor i Norge får man best hjelp når man har sarkoidose i hjertet??

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Sarkoidose i hjertet kan håndteres godt flere steder, men Rikshospitalet/Oslo Univ. Sykehus eller et av de andre store regionsykehusene (St.Olav, Univ.Sykehuset i Tromsø eller Haukeland Univ Sykehus) har nok mest erfaring med problemstillingen.

Hjerte/kar

Nødvendig med hjertesjekk hos ung idrettsutøver?

Hei, min sønn trener MYE og har i tillegg tungt fysisk arbeide. Han er 23 år gammel og har trent mye i hele sitt liv. En gang han buldret, innendørsklatring, var han FOR innstilt på å klare en 'rute' og fikk rabdomyolyse. Dette skjedde for halvannet år siden og han måtte ta trenigsstopp noen måneder. Så begynte han å trene forsiktig igjen. De siste 9 månedene har han verket i skulderen og nedover i armen og i hånden på samme arm. Jeg aner ikke hvorvidt dette kan ha en sammenheng med rabdomyolysen eller om det har andre årsaker, men han har vært hos fastlegen, har tatt MR, vært hos fysioterapeut og ostepat(aner ikke hva det er). Men det jeg er engstelig for, er at 'det skal være noe med hjertet', jf at Alexander Dale Oen(ADO) døde av infarkt i kransarteriene. Etter ADOs død ble det sagt at hjerteinfarkt var den 3. vanligste dødsårsaken for unge toppidrettsutøvere under 35 år og at det var _den_ hyppigste dødsårsaken for idrettsutøvere over 35 år(mener jeg å huske). Videre uttalte hjertespesialister til media etter ADOs død, at de (hjerteleger) hadde snakket om det kanskje kunne være noe med hjertet, for det kunne gi smerter i skulderen - som ADO hadde hatt en tid. Men de/hjertelegene sa ingenting, fordi skulderproblemer det kunne jo komme av mye annet også - og ADO var jo i kontakt med leger i olympiatoppen. Men på denne bakgrunn, for eventuelt å luke ut det som kan være farlig og livstruende, så lurer jeg på om en kontroll av kransarteriene er en komplisert eller enkel undersøkelse? Sønnen min har vært til fastlege og der også tatt noen målinger av hjertet, han har tatt MR av arm&hånd(ikke av skulder, visstnok på grunn av legen glemte å skrive dette i henvisningen) og har vært til fysioterapeut og osteopat - som ikke finner ut noe om hans skulder/arm/hånd-plager.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg forstår bekymringen din, særlig etter den skremmende situasjonen med Dale Oen. På generelt grunnlag er anbefalingene om hvem som bør gjøre mer omfattende hjertesjekk basert på den beregnede risikoen for sykdom. Dersom risikoen er meget lav regnes ulempene ved å gå igjennom undersøkelsene som større enn den mulige gevinsten.

Uten at jeg kjenner saken med  Dale Oen utover det jeg har hørt i pressen, så har jeg forstått at man i ettertid har funnet at  Dale Oen hadde en relativt nær slektning som sannsynligvis døde av hjertet i ung alder. Det vil i så fall si at ADO hadde en spesiell risikoprofil med arvelighet som tilsier at det var grunnlag for en større hjertesjekk i hans tilfelle.

Din sønn er bare 23 år, og statistikken tilsier at han har meget, meget lav risiko for kransåresykdom. Dersom det imidlertid foreligger hjertesykdom i ung alder i den nærmeste familien blir risikoen betydelig øket, og spesialiserte hjerteundersøkelser kan være aktuelt. Dette gjelder også ved spesialt høyt kolesterol eller diabetes, eller dersom man ikke finner noen annen forklaring på guttens smerteplager. I din sønns tilfelle er, som du nevner, belastningsskade sannsynlig.