Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Bivirkninger ved xarelto i kombinasjon med simvastatin?

bivirkninger ved bruk av xarelto sammen med simvastatin

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mai 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Jeg kjenner ikke til noen spesielle utfordringer ved denne kombinasjonen. Det er trygt å bruke disse to preparatene sammen.

Hjerte/kar

Fallots tetrade og betablokker

Hei, jeg er 41 år og ble operert for fallots tetrade i barndommen. Mitt spørsmål er om jeg kan bruke betablokker som medisin mot taleangst når jeg har denne hjertesykdommen? Jeg er ellers frisk og rask, og i god form.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Betablokker er en hjertemedisin og mange som har vært hjerteoperert (også om de har vært operert for Fallots) bruker denne medisinen. Det er derfor generelt trygt å bruke medisinen dersom du har vært operert for Fallots tetrade i barndommen. Imidlertid kan det være spesielle individuelle forhold som kan gjøre at du ikke kan bruke betablokker. Derfor er det nok lurt at du tar en telefon til sykehusavdelingen som har fulgt deg opp og rådfører deg med en kardiolog der før du starter behandlingen. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening og blodfortynnende medisiner

Hei! Jeg fikk en DVT i leggen for ca 4 uker siden ifm et gipset brudd i foten. Står nå på Xarelto 20 mg x 1. Lurer på om det er noen restriksjoner ift trening og bruk av blodfortynnende? Er det noe risiko forbundet med "å ta seg helt ut" på trening?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Xarelto er en blodfortynnende medisin. Når man går på slike medisiner har man noe høyere risiko for blødninger. Dette er imidlertid neppe noe problem i forbindelse med trening. Man kan teoretisk tenke seg at dersom man får et blåmerke under trening (grunnet fall, skade, takling etc), så vil dette bli både større og ta mer tid før det blir borte. Men i praksis blir dette sjeldent noe problem. Hvis du går på blodfortynnende medisiner og får blødninger, er det viktig at du kontakter lege. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kan åreforkalkning reduseres?

Hei! Den åreforkalkning som allerede finnes i årene, kan den reduseres? Evt. hvordan?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Åreforkalkning, eller aterosklerose som er faguttrykket, kan reduseres. Studier har vist at kolesterolsenkende medisiner (statiner) kan redusere mengden av aterosklerose. Sannsynligvis kan en god livsstil med sunt kosthold og regelmessig fysisk aktivitet også ha liknende effekt. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Plager etter medisinering for høyt blodtrykk

Hei Wasim Jeg er tidligere operasanger 62 år 128 kg. og har høyt blodtrykk, i snitt ca. 198/97 over en måling på daglig på 14 dager, legen har satt meg på Linsinoplus 12,5 mg 1 tabl. en gang om dagen og Metoprololsuccinat ''Alternova'' 50 mg 1 tabl daglig. Da faller trykket til i snitt 160/82 over en ukes målinger.. Men jeg får det dårlig, det prikker villt, liksom de hovner opp, i mine arme når jeg bøyer dem som man jo gjør når man ligger i sideleje, eller sitter i en lenestol. Det er liksom de ikke får tilførsel av blod....... Videre blir jeg trett, meget trett...... sover således meget fra 22.00 til 07 morgen. Samt at jeg får noen hetebølger hvor svetten står ut av hodet på meg, min skjorte er drivvåt i løpet av 4 minutter...... Før jeg fikk blodtrykksenkende middler hadde jeg det fint synes jeg, frisk og velopplagt...... Til opplysning er alle tall, meget flotte, jeg har ikke kolestrol, ikke diabetes, ikke for lite jern, alle prøver er flotte, jeg har en Iltmettning på 98. Jeg har en medfødt hjertefeil (bilyd)i en klaff, ble undersøkt på Rikshospitalet i starten av 60 tallet av en Proffessor dr. med. Ole A. Storstein ved Rikshospitalet. Jeg har funderet og tenkt meget på dette, kona er bekymret, men mon ikke jeg skal ha et høyt blodtrykk?? Det virker jo logisk for meg, at en stor kropp må ha høyere trykk og hvis mit hjerte har en deform og har vokset seg større, vil det jo pumpe kreftigere...... Vet ikke, men kanskje du kan hjelpe. Jeg bor i dag i København, men er i Norge både titt og ofte.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan hende at plagene du har fått etter oppstart med medisiner er bivirkninger. Du må snakke med legen din om dette og se om du kan bytte til noen andre typer medisiner. Det finnes mange alternativer, og etter litt prøving og feiling finner man ofte en kombinasjon som både gir god effekt på blodtrykket, og som ikke gir bivirkninger. 

Så kan det godt hende at noen av de tingene du opplever ikke er bivirkninger, men snarere virkningen av medisinene. Det  har seg nemlig slik at du antageligvis har gått med høyt blodtrykk i mange år. Kroppen din har derfor vendt seg til det høye trykket. Og nå som det er litt lavere (grunnet medisinene), blir det en forandring som kroppen din reagerer på. I så fall vil plagene være forbigående. Når kroppen har vendt seg til den nye situasjonen forsvinner gradvis plagene. 

Du har rett i at en stor kropp trenger litt høyere blodtrykk enn en liten kropp, men heller ikke så mye mer som det du hadde. Blodtrykk på rundt 198/97 er for høyt også for din kropp, og må behandles. Vi vet at høyt blodtrykk øker faren for hjerneslag, hjerteinfarkt og nyresvikt, og det er derfor viktig med god behandling. 

Hvis du er bekyrmet for at hjertet har vokst seg stort, kan det enkelt avklares med en ultralydundersøkelse av hjertet. Be legen din henvise deg til dette. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trykk i brystet hos ung mann som trener

Ung mann, 29 år. Over snittet aktiv både med trening, turer osv. Jogger som regel minst 10km annenhver dag. Har den siste tiden (over noen mnd) kjent et vedvarende ubehag i venstre del av brystkasse/hjerteregionen. Vil ikke kalle det smerter, mer som et konstant trykk som skaper ubehag; som om noe klemmer på hjertet. Blir i tillegg lett utslitt, noe jeg normalt ikke blir. Kan nå bli tungpustet bare ved å gå opp trapper. Arbeider offshore og det ble nylig tatt ekg og blodtrykk, alt såg normalt ut der. Har ellers familiehistorikk på begge sider av familien med klaffefeil/lekkasje. Kan mine symptomer være samsvarende med klaffefeil selv om alt ser fint ut på ekg og blodtrykk? Jeg kjenner jo selv at det er noe som ikke er som det skal både med ubehaget og pust/utmattelsen. Håper på svar, Martin

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du er ung og veltrent, og da er det uvanlig med hjertesykdom. Likevel er det grunn til å ta symptomene på alvor og få dem sjekket ut. Plagene kan godt skyldes klaffefeil, og da holder det ikke med EKG/blodtrykksmåling. Legen må lytte på hjertet ditt for å høre etter evt. bilyder. Videre bør du vel henvises til spesialist for å få utført et belastnings-EKG (også kalt AEKG eller sykkeltest). Ultralyd av hjertet kan også være aktuelt. 

Lykke til.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Brystsmerter, tungpust og kvalme

Hei Jeg har vondt under brystet i venstre arm og tungpust. I tillegg kan det hende at jeg blir kvalm og svimmel. Hva kan dette skyldes av tror du?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Plagene kan jo skylde mange ulike ting. Men dette kan også være typiske plager fra hjertesykdom. Dette synes jeg du må få avklart raskt, og anbefaler deg å oppsøke lege. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Rask puls

Hei ! Jeg er en 26 år gammel kvinne som den siste tiden (2 mnd) har vært plaget med svimmelhet og rask puls. Pulsen min er ofte 95-100 i hvilepuls og over 130 i lett gange. Jeg kjenner pulsen "pumper" i halsen ved trening. Svimmelheten kommer og går ofte når jeg står å holder på med ting. Jeg har i tillegg gått ned fra 67 kg til 59 kg på ca 5 mnd. Jeg er ellers frisk bortsett fra at jeg har cøliaki. Burde jeg oppsøke lege ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. mai 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være mange årsaker til svimmelhet og rask puls. Det kan hende det skyldes en rytmeforstyrrelse i hjertet, men årsaken kan også komme fra andre deler av kroppen. Her er det viktig med en bred utredning hos fastlegen. Du forteller at du har cøliaki og har gått ned flere kilo på kort tid. Kan det hende at du mangler visse stoffer i kroppen? Fastlegen vil kunne sjekke det med noen enkle blodprøver. 

Hvis "feilen" ikke ligger her, kan det være grunn til å se nærmere på hjertet og hjerterytmen. Dette må i så fall utredes hos en kardiolog, og fastlegen din kan henvise deg. 

Så, ja, jeg synes absolutt du skal oppsøke lege. 

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Færre tilfeller av hjerteinfarkt?

Hei! Det er gledelig at færre og færre årlig har dødd av hjerteinfarkt, de siste 30 år. Er det fordi behandlingen av dette er blitt så mye bedre, eller er det fordi det blir stadig færre tilfeller pr år? Hvis statens råd angående kosthold og røykevaner virker, skulle antall nye tilfeller pr år avta. Har antallet nye tilfeller avtatt (kontrollert for økning i folketallet)? Hvis antallet nye tilfeller ikke har sunket, må jo redusert dødelighet bare skyldes at man er blitt mye flinkere til å redde liv etter at infarktet har funnet sted? Eller er jeg helt på jordet?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 12. mai 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, det er riktig at fære dødsfall pga. hjerteinfarkt ikke nødvendigvis betyr at færre rammes av hjerteinfarkt. Men det som finnes av undersøkelser viser at hyppigheten av nye hjerteinfarkt også har gått ned de siste tiårene, både i Norge og de fleste andre land vi kan sammenlikne oss med.

Dette ble blant annet vist i Tromsø-undersøkelsen, som vi skrev om her: En sunnere befolkning lønner seg. Siden 1995 gikk sykehusinnleggelser for hjerteinfarkt ned med 39 %, færre fikk også hjertestans. En annen norsk undersøkelse fant at tilfellene av hjerteinfarkt gikk ned med ca. 2 % per år på 2000-tallet. 

Hjerte/kar, Kosthold

Kostholdsinformasjon ved høyt kolesterol

Min mor har brystkreft. Hun hadde det i 1986 og ble operert og "kurert". For ca 10 år siden så fikk hun vite at hun har høyt kolestrolnivå og herved satt på kolestrolsenkende piller (sikkert Statiner). Uten å få noe som helst kostholdsinformasjon eller noe kursing i hvordan hun skal få endret på dette. Nå har hun fått brystkreft i lungene. Og er ikke det en av bivirkningene av å gå på statiner? Hva er best piller eller å endre kostholdet, og hvor kan man få hjelp til å endre kostholdet?

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 05. mai 2016
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

De fleste som har forhøyet kolesterol anbefales i første rekke å legge om kosthold og livsstil for å senke kolesterolet. Enkelte som har en generell svært høy risiko for hjerte- og karsykdom kan trenge medisiner for å få kolesterolet (LDL-kolesterolet) ned til det anbefalte. Men livsstilsendringer bør alltid følge med. 

For kolesterolsenking vil det ha størst betydning å begrense inntaket av matvarer med mye mettet fett (f.eks. smør, hard margarin, kokosfett, fløte, fete kjøttstykker, pølser, salami, bacon og kaker) og bytte ut dette f.eks. rapsolje, fisk, magrere meieriprodukter (evt. soyabaserte alternativer til melk, fløte o.l.). Margarinen Vita Proaktiv senker kolesterolet med ca. 10 % etter 3-4 uker fordi den er tilsatt plantesteroler. Rapsolje, belgfrukter og nøtter/frø bidrar også med plantesteroler. 

Mye kostfiber er også gunstig, spesielt fiberrike kornprodukter med havre og/eller bygg. Disse inneholder såkalte betaglukaner som senker kolesterolet. 

Mer info om kolesterol og kosthold finner du her: Høyt kolesterol

Det er ikke kjent at statiner øker risiko for brystkreft. Undersøkelser som har vært gjort på mennesker tyder derimot på at statinbrukere har lavere risiko for brystkreft eller tilbakefall av brystkreft.