Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Kan man være ute i sterk kulde etter lungebetennelse?

Sønnen min på 3 år fikk lungebetennelse for 10 dager siden. Feber forsvant for 5 dager siden. Han hoster fortsatt og har litt redusert allmenntilstand. Er det for kaldt for han å være ute i 20 minusgrader? Kan han få tilbakefall? Kan kulda forverre pusten?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. februar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Etter en lungebetennelse trenger kroppen ofte mange dager på å "rydde opp", selv når feberen og behandlingen er ferdig. Det dannes ofte økt mengde slim i noen tid etterpå, og dette betyr at slimhinnen fortsatt er irritert i bronkiene. Da er det fare for at pusten kan bli verre hvis han puster inn såpass kald luft. Jeg ville fraråde å ta ham ut i 20 minusgrader før han har kommet seg skikkelig til hektene igjen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Påvirker melk slimet i bronkiene?

Hvis en har kronisk bronkitt med en god del slimdannelse. Har det da noen innvirkning på slimproduksjonen hvis man drikker melk? Eller er dette bare en myte?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. februar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette oppleves ganske forskjellig av forskjellige personer. Det er godt mulig at slimet oppleves tykkere i svelget når man drikker melk, men jeg har ikke funnet holdepunkter for at slimet i bronkiene skal bli seigere av det. Men ved melkeintoleranse kan det kanskje skje en lokal reaksjon i svelget? Her fins det nok flere oppfatninger, men mest sannsynlig er det ingen påvirkning av slimdannelsen i bronkiene ved kronisk bronkitt. Da er slimet ofte seigere enn normalt, og det dannes større volum enn ellers.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Rekkefølge på astmamedisin

Hei. Skal man ta Ventoline først og deretter Pulmicort? Eller omvendt? Finnes det fasitsvar på dette? Vi er to kollegaer med astma-barn som har fått ulike svar fra legene.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 07. februar 2019
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Rekkefølgen på inhalatorene betyr ofte ikke så mye. Men hvis man er tett i brystet kan det være en fordel å inhalere Ventoline ca. 5-10 minutter i forkant for å åpne opp.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Stent etter arr

Hei Er det veldig risikabelt å sette inn stent i innsnevret blodåre der arrdannelse etter et tidl. operativt inngrep har ført til forsnevring? Er stentene tryggere nå enn for 10-15 år siden eller er det ikke skjedd mye på denne tiden? Hvordan er det med arrdannelse etter operasjon på hovedpulsåren, er det veldig forskjellig fra person til person hvor mye arrvev som dannes?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke uvanlig å sette stent inn i et område med arrdannelse. Stentene nå til dags er blitt betydelig bedre enn de vi brukte for noen år siden.

Arrdannelse på aorta varierer fra person til person. På samme måte som arrdannelse i huden. Noen for store arr, andre ikke i det hele tatt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Tåler jeg narkose?

Hei! Det diskuteres om jeg skal opereres for kronisk blindtarmbetennelse, og jeg er ekstremt nervøs angående dette. Jeg har ekstraslag på hjertet, og i tillegg plutselig innsettende takykardi (opp mot 200 bpm), samt jeg er utredes for prinzmetals angina (kardiolog mener det er høyst usannsynlig, men likeså...), blir sliten av små utfoldelser og har ekstraslag ved anstrengelse. Har vært utredet i åresvis med ultralyd, ekg, holter og sykkeltester. Har også RBBB. Tåler jeg narkose for blindtarmop?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er en vurdering som kardiologen din må gjøre. En slik vurdering gjøres på bakgrunn av samtale, undersøkelse, blodprøver, EKG og ultralyd av hjertet. Alle disse undersøkelsene er allerede gjort hos deg og legene har det de trenger for å ta beslutningen. Hvis kardiologen din mener det er trygt for deg å ta narkose og operasjon, ville jeg fulgt dette.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lavt undertrykk

Hva er lavt undertrykk?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 07. februar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Blodtrykket måles i to verdier, overtrykket (systoliske) og undertrykket (diastoliske) trykket. Det systoliske trykket måles i det hjertet klemmer seg sammen og presser blodet ut i arteriene i kroppen og i lungene, det diastoliske trykket registreres når hjertet slapper av og er i hvile og fylles med blod. Trykket beskrives for eksempel som 120/80 mmHg.

Blodtrykket varierer med alder, kjønn, annen sykdom, aktivtet osv. Yngre kvinner kan ha blodtrykk på 100/60 og for dem kan det være normalt. Man regner blodtrykk over 140/90 som forhøyet. Om undertrykket faller mye under 60 mmHg kan det være lavt, men det er ikke gitt at det vil gi symptomer - det systoliske blodtrykket spiller også inn.

Du kan lese mer om blodtrykk her

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

angina pectorissmerter

Jeg fikk angina pektoris for over 20 år siden, har hatt to stentoperasjoner og tar medikamentene albyl e og lipidor. I det siste har jeg følt meget lette smerter, særlig i venstre arm. Følelsen er best beskrevet som nummenhet. Er det noe jeg bør følge opp. Tor Henriksen

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Selv om du tar medisiner så er det ikke så sjelden at anginasmerter kommer tilbake. Smerter i venstre arm, særlig hvis de opptrer under fysisk aktivitet, kan være en måte å kjenne angina pectoris på.  Du bør absolutt til hjertespesialist og gjøre en ny undersøkelse - enten blir dette en balstningstest på sykkel eller tredemølle, eller så sender spesialisten deg direkte til en CT- eller angiografiundersøkelse.

Hjerte/kar

Stenter

Hei Er det veldig risikabelt å sette inn stent i innsnevret blodåre der arrdannelse etter et tidl. operativt inngrep har ført til forsnevring? Er stentene tryggere nå enn for 10-15 år siden eller er det ikke skjedd mye på denne tiden? Hvordan er det med arrdannelse etter operasjon på hovedpulsåren, er det veldig forskjellig fra person til person hvor mye arrvev som dannes?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Jeg er litt usikker på om det du tenker på er stenter i kransårene rundt hjertet eller stenter som er satt inn i hovedpulsåren(aorta)?

Det har vært arbeidet mye med å utvikle og forbedre stenter. De vanligst brukte stentene man anvender på kransårene i dag(DES-stenter) er tilsatt stoff som skal motvirke at de går tette igjen. Som du antyder er det vanskelig å forutsi hvem som utvikler mest arrvev, og dette kan variere fra person til person. Det er vanlig i dag å sette inn ny stent der hvor arrvev har har ført til innsnevringer. Risikoen er ikke ekstra høy ved slik prosedyre.

Rettigheter

Godkjent yrkesskade skal Nav melde til Helfo

Hei!
Jeg har ringt mange ganger til Nav og yrkesskade kontoret. Siste gang snakket jeg med en mann om vedtaket om min yrkesskade, godkjent fra NAV, hva jeg har rett på ved betaling hos min fast lege, på sykehus og når jeg kjøper medisin. Min fast lege og Helfo vil ha vedtak av yrkesskade. Mannen fra Nav sa at han skulle sende dette papiret, hvor det står at jeg har fått yrkesskade godkjent fra NAV. Kan dere hjelpe meg?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Legebesøk, behandling og medisiner som har årsakssammenheng med godkjent yrkessykdom, er fritatt fra egenandel. Det skal registreres hos Helfo at det foreligger godkjent yrkesskade. Det er Nav som skal informere Helfo, defor må du bare purre dem på nytt!

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe