Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar, Lunge, Rettigheter

Økonomiske problemer på grunn av inntektsbortfall

Hei. Jeg er lungesyk og har nå hatt ett hjerteinfarkt. Jeg fikk for en tid siden redusert stilling på arbeidsplassen pga omstruktureringer, gikk fra 100% til 60% stilling. Jeg har tatt ekstravakter for å fylle opp til 100%, Men nå som jeg ikke får mer enn de 60% i sykepenger, sliter jeg økonomisk, og situasjonen går mot kritisk, risikerer å miste bopel feks. Mitt spørsmål er: finnes det økonomisk bistand som man kan søke om, hos LHL eller andre?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 10. januar 2019
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

LHL har ingen stønadsordninger som kan hjelpe deg i den situasjonen som du er i nå. Av offentlige stønadsordninger er økonomisk sosiahjelp mest nærliggende ordning. Se:  sosialhjelp

Hvis du sliter med å betale å betale avdrag og renter på lån, bør du kontakte banken slik at de kan vurdere om du en periode skal få betalingsutsettelse eller avdragsfrihet.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Elektrisk fotvarmer og varmepute med pacemaker

Fikk satt inn pacemaker i slutten av november. Kan jeg bruke den elektriske fotvarmeren jeg fikk til jul? Hva med elektrisk varmepute.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det skal gå bra å bruke fotvarmer. Varmepute er også greit, men må ikke legges rett på pacemakeren.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerneslag, residiv

Jeg har hatt 4 hjerneslag, 2stk feilbehandling og 2stk med trombolysebehandling. Hvorfor er ikke helsevesenet mer opptatt av å lese pasientjournalen da det er skrevet og dokumentert at man lett kan få nye slag etter første hjerneslag?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 10. januar 2019
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Omtrent en fjerdedel av de som får hjerneslag, har tidligere gjennomgått hjerneslag. Det er derfor viktig i akuttfasen å kartlegge risikofaktorer og igangsette tiltak for å forebygge nye slag. Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, atriflimmer, røyking, innsnevring av halspulsårer (carotisstenoser) og diabetes er årsaken til mer enn 80% av alle hjerneslag. Det er derfor avgjørende at disse faktorene tas tak i og følges opp. Blodtrykket må reguleres og kontrolleres regelmessig, og for menn i din alder bør det ligge under 140/90. Statiner (kolesterolsenkende medisiner) anbefales brukt av alle etter gjennomgått hjerneslag. Atrieflimmer skal behandles med antikoagulsjon ("blodfortynnende"). Diabetes må reguleres, og selvfølgelig må røykes legges vekk.

Selv om alle tiltak følges, kan man ikke utelukke at det oppstår nye hjerneslag. Ved fleregangs slag er man opptatt av å gjøre nye kartlegginger, er noe oversett?

Om du har opplevd feilbehandling av hjerneslag, så kan det være grunnlag for å klage på behandlingen. Du kan ta kontakt med pasientombud for å få råd.

mvh
Marita, LHL

Hjerte/kar

Pacemaker og pulsklokker

pacemaker og aktvitetsklokke Jeg har hatt pacemaker i ca. 12 år og lurer på om jeg kan bruke alle slags aktivitetsklokker eller om noen er bedre enn andre. Jeg har hatt Fitbit tidligere uten merkbare problemer. oSiden høsten 2018 har 2 klokker bare stoppet å virke. Mistenker en sammenheng?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pacemakere og pulsklokker skal ikke kunne påvirke hverandre. Begge sender ut såpass svak stråling at det ikke er skal være mulig å påvirke funksjonen til den andre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lectinect Mage og hjertemedisiner

Ble Bypass operert på Feiring i 2012 og lever et godt og trenings aktivt liv. Er og har vært i mange år vært plaget med oppblåst mage. Mye fristende reklame for Lectinect Mage. Tenkte å prøve det men er usikker ifht min medisinbruk. Spør jeg fastlegen så sier han spør leverandøren, spør du dem så sier de spør fastlegen :) . Tar Atacand 8 mg, Albyl-E 75 mg, Crestor 10 mg og etter nyttår også Ezetrol 10 mg etter anbefaling fra LHL Sykehuset. Hva tror du om Lectinect Mage?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 10. januar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det aktive stoffet i Lectinect Mage er Sambucus nigra. Dette middelet kan påvirke medisiner som brukes mot autoimmune sykdommer. Men det skal ikke være noe problem å kombinere Lectinect med de hjertemedisinene du bruker.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

simvastatin og amlodipin

Hei. Bruker Amlodipin Sandoz 10mg og har nå begynt å bruke Simvastatin Sandoz 40mg. På Apoteket hvor jeg hentet ut medisinene ble de litt bekymret over at jeg skulle bruke Simvastatin sammen med Amlodipin. Måtte inn å Google dette da jeg kom hjem og jeg fant jo samme "bekymringen" der også. Mvh Pernille

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Det er riktig at samtidig bruk av simvastatin og amlodipin kan føre til høyere konsentrasjoner av simvastatin i blodet. En svært sjelden gang kan dette føre til skadelige effekter på muskelceller.

Siden vi i dag har flere andre statiner enn simvastatin å velge mellom synes jeg det naturlige i ditt tilfelle er at du i stedet for simvastatin 40 mg får resept på for eksempel atorvastatin 20 mg.

Hjerte/kar

aortastenose og trening

Jeg er 77 år - slank tidligere mosjonist på bra nivå på ski - løp og fjellturer..Ble utredet hos hjertespesialist november 2017 med vurdering alvorlig aortastenose og VVH men svært lite symtoner tross høyt aktivitetsnivå. Ingen brystsmerter eller svimmelhet kun tungpust og slitenfølelse i motbakker. Skal utredes 1/2 årlig men lurer på hvor skadelig det er å fortsette med mine 1- 3 timers turer i vekslende terreng mellom kontrollene . Takknemlig for svar.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Alvorlig aortastenose - som er en forsnevring i overgangen mellom hjertet og hovedpulksåren(aorta) - tilsier at man raskt må vurderes for operasjon da tilstanden er alvorlig. I påvente av operasjon er det ikke tilrådelig med hard fysisk trening.

Problemet med aortastenoser er at man kan føle seg ganske fin inntil stenosen(forsnevringen) er blitt så alvorlig at operasjon haster. De symptomene du nå tross alt beskriver at har tilkommet er typiske symptomer ved aortastenose.

Hjerte/kar

Høyt trykk i lungekretsløpet

Hei! Hvis man har mistanke om høyt trykk i lungekretsløpet, vil ultralyd av hjerte og EKG gi gode nok svar eller vil det også være nødvendig med hjertekaretrisering for stille riktig diagnose?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Ultralydundersøkelse av hjertet er i de aller fleste tilfelle en god teknikk til å måle trykket i lungekretsløpet, og til å finne årsaken til at en person har for høyt trykk i lungekretsløpet. Forandringer i et vanlig EKG kan være med å gi mistanke om høyt trykk i lungekretsløpet, men er ikke tilstrekkelig til å bekrefte et høyt trykk ellr bekrefte årsaken til det høye trykket.

Hjerte/kar

betablokker

Går på selo zok for bla høy puls og ekstraslag. Men og plagsomt når puls går ned i 50? Iblant så føler jeg at de hjelper meg over halve tiden..men lage og til endel bivirkninger..men tør samtidig ikke å slutte..da jeg hadde fæle episoder i 2016 og 17..hva kan gjøres?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Høy puls og ekstraslag kan oppleves ubehagelig, men er i de fleste tilfelle ikke farlig(ikke tegn på sykdom). Betablokker som du bruker i form av medisinen Selo-Zok finnes i mange styrker, og dersom du opplever at den har god effekt hos deg i en lav styrke så er det trygt å bruke denne.

Hjerte/kar

Brystsmerter hos ung kvinne

Hei jeg er ei jente på snart 25 år som den siste tiden har opplevd brystsmerter ca midt i brystet. Noen ganger er det brennende smerte, mens det andre ganger bare er konstant vondt. Har hatt dette for noen uker siden i flere dager, så ble det så og si borte, men nå er det tilbake igjen. Har en pulsklokke og den har i det siste målt lav puls. På natten er den på det laveste mellom 44-50 slag, mens i går kveld på dagen var pulsen plutselig 37. Ellers er den på det laveste på dagen rundt 50. Begynner å bli veldig engstelig for dette. Trener ikke så mye 1-2 ganger i uken når jeg ikke har hatt disse plagene. Var i dag hos lege og tok EKG som var normal og blodprosenten var 15,6. Kjenner at jeg ikke klarer å stole på at det ikke er noe galt med meg, for har aldri hatt det slik før.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 09. januar 2019
Helge Istad, Overlege

Jeg synes ikke smertene du beskriver i brystet gir mistanke om hjertesykdom, og det at EKG også var helt normalt er vra. Hvis det fortsatt varer ved er velø det mest nærliggende å ta et røntgenbilde av brystregionen, såkalt røntgen thorax. Det er en enkel undersøkelse som gjøres på alle røntgeninstitutter. Det er naturlig at fastlegen din er den som revkirerer dette. Å ha puls omkring 50/minutt når man sitter i ro er helt normalt.