Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Underbehandlet astma

Hei!
Jeg har følgende allergier: atopisk eksem, pollen, timotei, burot, hund og mite. Jeg har også hatt astma tidligere, men vokst dette av meg. Har tatt spirometri test som påviser normale verdier. Jeg har i det siste spesielt nå siden midten av mai opplevd at jeg blir svært tungpustet og piping i brystet. Jeg må nærmest gispe etter luft, og må bruke ventoline som hjelper. Allikevel må jeg ha denne med meg og det hender jeg må bruke den 4-6 ganger. Jeg mistenker dette er allergisk astma, men ingen av legene klarer å gi meg den riktige behandlingen mot dette? Har fått aerius, zyrtec, allergi nesespray men disse hjelper kun mot rennende nese og nysing, Hva kan jeg gjøre? Er til vanlig en aktiv person som liker å trene, men har ikke kunne gjort dette i det siste pga pusten som plutselig blir tung. Takk på forhånd!

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. juni 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det kan se ut som om din astma har kommet tilbake.
Astma er en sykdom med:

  • kronisk, men variabel betennelse/irritasjon i slimhinnene
  • varierende grader av kramper i musklene rundt luftrørene
  • mer slimdannelse på grunn av betennelsen

Siden astma er en betennelsestilstand eller irritasjon i luftveiene, er det viktig å behandle selve betennelsen. Det gjøres ved regelmessig bruk av betennelsesdempende medisiner som pustes inn, som kortison til inhalasjon.
Her kan du lese om astmamedisiner

Ventoline virker kun på muskelkrampene rundt luftrørene og vil ikke være tilstrekkelig alene ved de symptomene du beskriver.
Du bør be legen din se på din astmabehandling på nytt og eventuelt henvise deg videre.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

Lunge

Pollenallergi, hoste og slim

Hei, jeg har i alle år hatt pollenallergi/høysnue. Gjennom flere år har jeg vært tilnærmet symptomfri når jeg har tatt medisiner, men i fjor opplevde jeg hoste og slim i forbindelse med utendørs fysisk aktivitet i pollensesongen. Det samme opplever jeg i år, i tillegg til at jeg har merket symptomer fra øyne og nese til tross for medisinbruk. Jeg oppsøkte derfor lege (vikar) for to dager siden, og fikk resept på nye medisiner (Aerius tabl. , Dymista nesespray, Spersallerg /Livostin øyedråper). Angående hoste/slim spurte legen bare om jeg tidligere hadde benyttet astmamedisiner (det har jeg ikke), og gjorde ingen videre undersøkelser. Mitt spørsmål er derfor om jeg kan forvente at det nye antihistaminet og nesesprayen vil hjelpe mot hosten/slimet, eller om jeg burde hatt andre medisiner mot det (eller eventuelt avstå fra fysisk aktivitet gjennom våren og sommeren.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 07. juni 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Både Aerius og Dymista gir symptomlindring ved allergisk rhinitt. Typiske symptomer på allergisk rhinitt er tett nese, nyseanfall, rennende og kløe i nesen. Det er også vanlig med kløende og rennende øyne (konjunktivitt) og av og til kløe i gane, svelg og øregang. Spersallergi virker på øyeplager. Du kan derfor ikke forvente at de nye medisinene vil hjelpe på hoste og slim. Hoste og slim forbindes med astma. Du bør be om utredning i forhold til om du kan ha astma. Noen har astmasymptomer bare i pollensesongen, og bruker astmamedisiner kun i den perioden.
Nese og luftveier er knyttet tettere sammen enn mange tror.
Så mange som 40 % av alle personer med sesongallergi eller helårsallergi har også astma.

Lykke til!
Vennlig hilsen Grethe

Lunge, Rettigheter

Valg av rehabiliteringssted

Hei. Jeg lurer på om det er fritt valg av behandlingssted, når en skal søke rehabilitering for lungesykdom?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 06. juni 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Opptreningsinstitusjoner som eies av det offentlige eller er private med avtale med helseregionen, er omfattet av fritt behandlingsvalg. For å kunne bruke fritt behandlingsvalg, må du være tildelt rett til denne type rehabilitering.

Her finner du informasjon om bruk av fritt behandlingsvalg ved LHL-sykehus Gardemoen

LHL

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Ykresskade

Heisann! Jeg fikk en kraftig forverret astma etter at jeg måtte sveise uten tilstrekkelig friskluftsmaske. Bruk av vinkelsliper, gassbrenner, plasmakutter og rørtråd ble brukt uten at jeg fikk sveisemaske med friskluftsfilter. Min fastlege anbefalte at det ble fremskaffet tilstrekkelig verneutstyr slik at jeg kunne fortsette å jobbe der men bedriften avslo dette blankt. Keg måtte til slutt slutte i jobben etter NAV sin anbefaling. Hva er sjangsene mine for yrkesskade erstattning?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 05. juni 2018
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Hvis du har fått varige plager tilsvarende en medisinsk invaliditet på minst 15 % som følge av yrkespåvirkning, kan du ha rett til yrkesskadeerstatning gjennom folketrygden (NAV) og arbeidsgivers yrkesskadeforsikring. Setter du frem krav om godkjennelse av yrkesskade/yrkessykdom overnfor NAV, vil de utrede om vilkårene er oppfylt.

Her finner du informasjon og skjemaer: yrkesskade

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Tett ved bytte av astmamedisin

Er det vanlig å kjenne seg litt tettere i starten når man bytter fra en astmamedisin til en annen?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. juni 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Ja, det kan forekomme. Dette svaret blir veldig generelt da det er så lite opplysninger i spørsmålet ditt. For noen kan årsaken være at de ikke har fått god nok opplæring i hvordan den nye inhalasjonsmedisinen tas eller at den ikke tas slik den bør. Om du fortsatt kjenner deg tettere eller ikke har oppnådd god effekt av den nye medisinen etter en uke, ville jeg kontaktet legen igjen.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe 

Lunge

Unngå kols?

Hvordan kan man unngå KOLS?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. juni 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Det aller viktigste du kan gjøre selv er å unngå å røyke, men man kan fortsatt ikke være 100 % sikker på å unngå kols. Arvelige faktorer kan også spille inn og gi økt risiko for å utvikle sykdommen.
Her kan du lese mer om kols og om andre årsaker til sykdommen

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Bivirkninger av astmamedisin

Hei.
På grunn av stemmebåndsbetennelse og heshet over tid må jeg bytte astmamedisin. Bruker symbicort og skal bytte til inuxair spray. Er det noe spesielt jeg må være obs på? Bivirkninger? Står ekstremt mange bivirkninger i pakningsvedlegget, så jeg blir litt skeptisk, selv om det er en dyktig lungelege som har skrevet den ut til meg.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. juni 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Den vanligste årsaken til heshet i forbindelse med astmabehandling er steroidinnholdet ("kortison") i det man inhalerer. Symbicort er et av de kombinasjonspreparater som brukes mye, og som hos enkelte kan gi heshet pga steroidinnholdet som påvirker stemmebåndene. Også andre kombinasjonspreparater kan gi samme bivirkning. Noen ganger kan det hjelpe å redusere dosen, mens man andre ganger kan prøve et annet tilsvarende preparat, eventuelt forsøke en aerosol (spray) som kan inhaleres via inhalasjonskammer for å sikre minst mulig deponering i svelget.
Her ser du en instruksjonsfilm på hvordan den tas med kammer

En annen viktig ting du må huske på, er å skylle munnen eller pusse tenner etter at du har tatt Inuxair for å forebygge for heshet og sopp i munnen.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Skjema for registrering av pef

Hei!
Finnes det noen egen astmadagbok? Mener jeg har hørt om det for mange år siden. Nå har jeg fått diagnostisert astma og skal føre opp resultater for pef-måling og medisinbruk. Hadde vært kjekt om det finnes noe.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 04. juni 2018
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!
Vi har et skjema for føring av pef på våre nettsider under Astma som brukes på sykehuset vårt.
Her finner du skjemaet

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe

 

Lunge

Dårlig pust av hjertemedisiner?

Hei. Har satt i en pacemaker på grunn av hjerteflimmer og besvimelse. Går på SeloZok 75 mg + Eliquis 5 mg. Har i tillegg kols. Bruker Symbicort morgen-kveld, Oxis morgen-kveld, Eklira morgen-kveld. Har fått merkbar dårligere pust etter at jeg begynte med hjertemedisiner. Kan det være kombinasjonen av kols og hjertemedisin som gjør at pusten har forverret seg ? Har en pef. på 220.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er en mulighet at betblokkeren (SeloZok) kan gi litt dårligere pust hos noen med kols. Det kan ofte bli bedre ved reduksjon av dosen. Men det bør du evt. snakke med legen din om.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Lunge

Store smerter i brystet

Hei! Jeg svømmer 5 ganger i uken og har aldri hatt noe problem i lunger eller hjerte, men den siste tiden har jeg hatt ekstreme smerter i brystkassa. Det er stikkende og pressende smerter. Smertene er der egentlig hele tiden, selv om jeg slapper av. De enkleste ting som å åpne døra eller ta på meg skoene gjør så vondt at jeg får lyst til å hyle. Smertene blir ekstra vonde når jeg trener. Har tidligere og litt fortsatt, vondt i hjerte. Stikkende smerter der og, men oftest føles det ut som om det er et ekstra kraftig hjerteslag som ikke burde være der. Dette skjer når jeg slapper av. Tror egentlig det ikke er noe alvorlig, men best å være på den sikre siden. Treneren min tror det er astma, men ingen i familien min har astma og har aldri følt noe lignende før. Hva kan dette være? Håper på svar. (Jente 15 år)

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det skal ikke være spesielle smerter ved astma vanligvis. Det kan være muskulaturen som gjør vondt, men du bør nok få legen din til å sjekke deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem