Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Nikotin og hjertesykdom

Hvordan påvirker Nikotin kroppen ift diabetes og hjertelidelse?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 27. september 2017
Helge Istad, Overlege

Jeg kjenner ikke til at der er noen direkte sammenheng mellom diabetes og nikotin. Diabetikere er imidlertid mer utsatt enn de som ikke har diabetes i forhold til å få hjertesykdom, særlig det vi kaller koronar hjertesykdom som omfatter hjertekrampe(angina pectoris) og hjerteinfarkt.

Nikotin gjør at blodplatene(trombocyttene) lettere kleber seg til hverandre, og slik er med å lage blodpropper i et på forhånd forsnevret blodkar. Når blodproppen tetter igjen et trangt kar utløses et akutt hjerteinfarkt. Nikotin gjør og at blodkarene trekker seg sammen, slik at der blir trangere åpning for blodet å strømme igjennom karet. Dette kan utløse anginaanfall.

Hjerte/kar

Redusert hjertekapasitet etter hjerteinfarkt

Hei! Etter gjennomgått infarkt for et år siden, har jeg nå en hjertekapasitet (EF) på 50 %. (lett hjertesvikt?) Ved utskivelse fra sykehuset, for et år siden var EF på 60%. Kardiologen sa da at hjertet hadde tatt minimal skade etter infarktet, men jeg er bekymret for at EF er sunket med 10 % på et år. Vet at hjertesvikt har en proggresiv utvikling. Så da er mitt spørsmål: Hvor mange år går det før jeg uvikler alvorlig hjertesvikt (-35% ? EF) Bruker de vanlige medisinene, etter gjennomgått infarkt. På forhånd, takk for svar. Hilsen mann 62.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 27. september 2017
Helge Istad, Overlege

EF som du nevner er en forkortelse for ejeksjonsfraksjonen. EF-målet uttrykker hvor stor prosentandel av blodet i venstre hjertekammer som pumpes ut i hvert enkelt slag, og ved en EF-fraksjon på 50 % pumpes altså 50% av blodet ut. Det er vanlig å si at man har normal EF-fraksjon hvis den er over 50%. Jeg tror derfor ikke du skal legge mye vekt på at tallet sist var 60% og nå er 50%. Det er nemlig også slik at denne målingen rent teknisk er forbundet med en del usikkerhet(det er ofte vanskelig presis å markere inn- og utsiden av hjerteveggen når man ser på med ultralydapparatet). 10% forskjell kan derfor iallefall delvis skyldes unøyaktighet i målingene.

Det er naturlig at EF-verdien din kontrolleres om ett år, men det er ikke på noen måte gitt at dette EF-målet blir gradvis lavere med årene. Det er et godt tegn at legen rett etter infarktet sa at der ikke var vesentlig tegn til varig skade på hjerteveggen.

Hjerte/kar

Betablokkere ved Raynauds fenomen

Min lege har foreslått SeloZok som hjelp for mine ekstraslag. Jeg har Raynauds fenomen og ser at betablokkere kan være negativt for kalde føtter og hender. Kan jeg ta SeloZok?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ved Raynauds sykdom oppstår det spasmer i de små blodkarene i fingrene som gjør at blodforsyningen til fingertuppene hindres. Da blir fingrene kalde og bleke.

SeloZok (som er en selektiv betablokker) kan i teorien bidra til dette og forverre fingerplagene. Imidlertid er det også gjort studier som viser at pasientene ikke blir dårligere av SeloZok. Mange pasienter med Raynaud kan derfor bruke SeloZok uten å få problemer.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Venstre ventrikkel hypertrofi

hei har fått epikrisen , der det står att jeg store ampltuder som ved venstre ventrikkelhypertrofi blodtrykk 139 /99 bør jeg være bekymret ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Venstre ventrikkel hypertrofi betyr at hjertemuskulaturen er fortykket. Den kan være fortykket pga langvarig høyt blodtrykk, klaffesykdom eller genetisk hjertemuskelsykdom. EKG kan gi mistanke om fortykket hjertemuskel. Men denne undersøkelsen er ingen fasit. Skal man finne ut om pasienten virkelig har fortykket hjertemuskel må man gjøre ultralyd av hjertet. Dette gjøres av hjertespesialist. Ofte kan EKG antyde at det er fortykket hjertemuskel, uten at det egentlig er det. Spesielt ser vi dette hos slanke personer.

Hvis det er tvil om du har venstre ventrikkel hypertrofi, må du bli henvist til ultralyd av hjertet.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge

Tørrhoste og smitte

Har hatt tørrhoste, og da spesielt på natten i 1 uke. Tisser nesten på meg av at jeg har hostet så mye. Vondt langt ned i spiserøret og almenntilstanden er ikke på topp. Er det lungebetennelse? Kan jeg besøke en nyfødt baby om det er lungebetennelse?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 27. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis du har feber og hoste, er det sannsynlig en luftveisinfeksjon som kan smitte. Hvis du bare tørrhoster og ellers er i god form og uten feber, er det neppe aktiv infeksjon. Uansett er det ikke lurt å hoste på andre, så med god hostehygiene (hoste i armkroken eller i et tørkle) burde eventuell smittefare være minimal.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Blodfortynnende medisin på flytur

Har hatt blodpropp i foten og går på livslang blodfortynnende behandling. Er det trygt å reise til USA da? Går nå på forebyggende dose. Bør dosen økes den dagen jeg er i lufta?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 27. september 2017
Helge Istad, Overlege

Etter en blodpropp i foten er det vanlig å gå på blodfortynnende medisiner i 3-6 måneder etterpå. Dersom man imidlertid har arvelig økt risiko for blodpropp, eller hvis man har hatt blodpropp mer enn en gang, er det vanlig med livslang behandling. Når blodpropp oppstår leter man alltid etter en årsak til at skjedde(for eksempel om det kom en tid etter operasjon osv.). Dersom man ikke finner noen mulig årsak så velger man å behandle lenger enn dersom en sannsynlig årsak finnes. Blodprøver tas alltid når man får diagnostisert blodpropp, og i noen av disse prøvene ser man etter om der foreligger arvelig disposisjon.

Det er ingen grunn til å øke dosen av den forebyggende medisinen du står på. Det er riktig at man er mer utsatt for blodpropp ved lange flyreiser, men dosen du står på skal være fullt ut beskyttende mot blodpropp også ved en slik flyreise. Du oppnår ikke mer beskyttelse ved å øke dosen

Hjerte/kar

Diabetiker med høyt blodtrykk

Hei. Jeg var hos legen idag, og han ble veldig stresset fordi undertrykket mitt var så høyt, det viste 100. Han målte 6 ganger, fordi jeg aldri har hatt høyt trykk før. Jeg har ingen livsendringer, (har klassisk DM1. Men den diagnosen skal ikke påvirke blodtrykket etter som jeg vet). Jeg skal ikke inn og måle på nytt før 6. november. Jeg synes selvfølgelig det er veldig lenge til og vil gjerne vite hva dere mener om dette. Jeg har høyt kolesterol på 8,3 og skal inn på Lipidklinikken i februar-18. Bør jeg sjekke blodtrykket mitt før 6.november?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 27. september 2017
Helge Istad, Overlege

Siden du har diabetes type 1 er det ekstra viktig hos deg at blodtrykket er godt regulert. Godt regulert blodtrykk beskytter mot senkomplikasjoner man kan få som følge av diabetes, blant annet nyreskade. Det var jo litt ualminnelig at undertrykket skal ha vært helt fint tidligere, men at det nå var så høyt som 100 mmHg. Du bør spørre om hva verdiene tidligere har vært.

Så lenge din diabetes ikke har påvirket nyrenes funksjon så skal ikke diabetes i seg selv gi økning i blodtrykket. Jeg synes du skal gå til en tidligere kontroll av blodtrykket, og dersom det fortsatt er høyt bør det gjøres en 24-timers måling av dine blodtrykksverdier. Behandling bør iverksettes med medisiner dersom disse undersøkelsene bekrefter at du har utviklet høyt blodtrykk.

Pasienter med diabetes 1 bør heller ikke ha høye verdier for kolesterol i blodet. Siden du er henvist til Lipidklinikken så antar jeg at man ønsker å gjøre en gentest for å avklare om du har såkalt familiær hyperkolesterolemi(FH), altså arvelig betinget høyt kolesterol. Uansett tror jeg at du bør starte med kolesterolsenkende medisiner.

 

 

 

Hjerte/kar

hjerteflimmer og tung pust

Hatt flimmer i flere uker, også tidlige kortere perioder. Nå 5 dager på sykehus med høyt blodtrykk, høy puls og trøtt,slapp men de vil behandle det med medisiner , etter at det ble mer stabilt etter besøket. Nå i natt (sjeldent før) hadde jeg pipelyd når jeg pustet. Den forsvant ikke før jeg stod opp. Har pustevansker når jeg ligger eller holder på å ta en dupp. Da stopper pustigen opp med et rykk. Trykker går opp i halsen og opp mot hodet. Kan det ha forbindelse ned flimmeren? Eller noe med luftveiene ? Hjertet ble sjekket bra , tror jeg , de ville ikke ta noen el-korr. eller ablasjon . Kanskje de var redd for alderen, over 80 år , men i god form.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 27. september 2017
Helge Istad, Overlege

Det høres ut som du i lengre tid har hatt anfallsvise episoder med hjerteflimmer, men at det nå er blitt permanent til stede. Du nevner ikke hvilke hjerteundersøkelser som er gjort, men jeg antar de har gjort ultralyd av hjertet(ekkokardiografi). Siden de ikke finner indikasjon for å prøve elektrokonvertering("sjokking") av hjertet for å få tilbake normal rytme så tyder det på at ultralydundersøkelsen viste at venstre forkammer er så mye utvidet at de ikke vil lykkes med elektrokonverteringen, eller at du da raskt vil få tilbake flimmeren etter konvertering. Ablasjonsbehandling er et inngrep med en viss risiko, og gjøres bare når man tror flimmeren i seg selv gir deg mye symptomer.

Du nevner at du har situasjoner hvor du opplever tung pust. Du bør forhøre deg med fastlegen om de på sykehuset fant tegn på det vi kaller hjertesvikt. Det kan være årsaken til tung pust. Spør samtidig om de gjorde undersøkelser for å avdekke om du kan ha hjertekrampe(angina pectoris). Dette fordi trykket opp i halsen og opp i hodet kan være en måte angina arter seg på hos deg.

Hjerte/kar

Kalk på klaffene

Hei! Fikk beskjed på Drammen sykehus at jeg hadde kalk/fett på hjerteklaffene. Blodtrykk og annet - bra. Finnes det naturmedisin, vanlig medisin som kan reversere dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Nei, såvidt jeg vet så finnes ikke medisiner som kan reversere dette. Det som heller er viktigere er at du fører en god og sunn livsstil, slik at hjertet ditt har det så godt som mulig. Dette vil bremse videre progresjon av tilstanden. God kontroll på blodtrykk og kolesterol er lurt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk og hodepine

Kontortrykk? Jeg er 39 år gammel, normalvektig, aldri røkt og drikker sjelden. Spiser normalt, men er glad i sjokolade og cola. Har stillesittende jobb, men er fysisk aktiv 2-3 ganger i uken hvor jeg går på 1-3 timers lange fjellturer i raskt tempo. Var hos fastlege i november grunnet hodepine som ikke ville gi seg. Det ble rutinemessig tatt blodtrykk som viste 144/90. MR bilder som også er tatt viser multiple små hyperintense lesjoner i hvit substans. Nevrolog mener at hodepinen er migrene, og at de hvite lesjonene i hjernen kommer på grunn av migrene.. da jeg var hos nevrolog på kontroll i dag kontrollerte hun blodtrykket mitt, dette var 189/116. Det ble kontrollert 3 ganger etter hverandre med omtrent samme resultat. Jeg var nok litt nervøs hos legen i dag, kan dette nervøsitet ha så stor påvirkning på blodtrykket? Etter legebesøket kom hodepinen tilbake, den føles som et trykk bak i hodet, og pulserer. Vil et blodtrykk på 189/116 kunne gi hodeverk, eller må blodtrykket være høyere da? Nevrologen anbefalte meg å ta kontakt med fastlegen for å sjekke trykket. Hva tenker du at fastlegen bør gjøre? Da jeg var hos han i november sa han bare at han ville kontrollmåle det om ca. 2 år. Har kjøpt meg blodtrykksapparat som jeg har hjemme, og har kontrollert trykket jevnlig. Det pleier å lugge mellom 140-160/ 90-95.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 27. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanligere at hodepine gir høyt blodtrykk, enn at høyt blodtrykk gir hodepine. De aller fleste har ingen symptomer av høyt blodtrykk. For at høyt blodtrykk skal gi hodepine, må det ofte være mye høyere enn de verdiene du nevner.

Jeg synes det er god grunn til å vurdere blodtrykket ditt grundig. Hvis det virkelig ligger på de høye nivåene du har målt hos nevrologen, er det grunn til å sette i gang behandling.

Den beste måten å vurdere et blodtrykk på er å gjøre 24-timers blodtrykksregistrering. Da går du rundt med et apparat rundt armen som automatisk måler trykket hver halvtime og lager oversikt. Det er viktig at du dette er i normal aktivitet, og gjør det du pleier å gjøre. Hvis en slik registrering bekrefter at du går med høyt trykk, er det grunn til å iverksette tiltak mot det høye trykket.

MVh

Wasim Zahid