Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Pacemaker ved hjerteflimmer

Kan jeg bruke pacemaker ved hjerteflimmer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja det kan du. Det er ingen motsetning mellom pacemaker og hjerteflimmer. Snarere kan pacemaker være et behandlingsalternativ for enkelte pasienter med hjerteflimmer.

Mvh

Wasim Zahid

Lungeabsess og vondt i brystet

Er under behandling av lungeabsess. Ved innleggelse: Crp 209, temp 40,5. Først behandling med Penicillin 1,2g pr iv x 6 på Haukeland universitetssykehus i en uke; fortsetter nå hjemme med Weifapenin 1300mg x 4, i fire uker. Har vært hjemme i 1,5 uke. Nå generelt øm, og tidvis vondt i hjerteregionen. Skal til kontroll på Haukeland universitetssykehus om 3 uker. Mine spørsmål: Er det mulighet for at jeg har endokarditt, og vil ikke medisinen jeg står på også behandle denne? Skal jeg holde meg i ro, eller kan jeg gå tur og utøve moderat aktivitet? (Jeg er ny-pensjonert sykepleier, og svært fysisk aktiv)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

For å stille diagnosen endokarditt må man gjøre ultralyd av hjertet. For meg er det umulig å si om du har endokarditt eller ikke. Behandling av endokarditt følger et helt annet løp enn behandling av lungeabsess, og det er ikke gitt at penicillen du får også vil hjelpe mot endokarditt. Spørsmålet om endokarditt er du nødt til å ta opp med sykehuset.

Hvis du fortsatt er under behandling for lungeabsess, men har blitt skrevet ut av sykehuset gjelder nok visse begrensninger på aktivitet. Du bør ikke løpe og trene, og få høy puls. Du kan antageligvis gå turer i normal/rolig tempo. Vent med trening til du har vært på kontroll.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Far med gjennomgått hjerneslag

Hei, lurer på om jeg bør være bekymret for far min. Han er 65 og jeg er ganske sikker på at han tidligere har hatt hjerneslag eller lignende. Jeg var ikke til stedet selv, men han hadde alle symptomer og en periode snøvlet han som om han var full og mistet styrke feks i høyre arm. Etter lang tid innrømte han selv at han nok hadde hatt et hjerneslag. Han tok aldri turen til legevakt eller sykehus. Taleevnen er mye bedre nå, men jeg ser han bruker venstre arm og hånd mye mer enn høyre for å kompensere. Det nytter ikke å overtale han til å undersøkes, men han vet at jeg uansett kommer til å ringe 113 hvis han får symptomer igjen med meg til stedet. Han var ikke blid, men sånn er det bare! Det som også uroliger meg er at når han forteller meg at pulsen hans er nede på 30 tallet når han sover. Dette registrerer han med en Applewatch. Det er ikke sånn at pulsen plutselig blir lav, da kunne det selvfølgelig vært ujevn/dårlig registrering fra pulsmåleren, men pulsen er stabilt lavt på 30 tallet når han sover. Er dette noe som burde undersøkes nærmere? Mor hans (min bestemor) døde av hjertesvikt i en alder av 50. Mvh En beskymret sønn

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes bekymringen din er helt betimelig og faren din bør komme seg til legen. Etter en hjerneslag skal pasienten ha endel oppfølging og utredning. Dessuten skal pasienten bruke spesielle medisiner. Ofte er det hjertesykdom som er årsaken til hjerneslag, og derfor må hjertet undersøkes også. Han må overbevises til å komme seg til lege.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

ID-kort for ICD-bærere

Hei. Hvordan får en et identifikasjonskort for ICD bærere? Hvem utsteder slike?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det skal utstedes enten der du fikk innsatt ICD-en, eller fra lokalsykehuset som er ansvarlig for oppfølgingen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Hjerteplager under krampeanfall

Hei! Jeg er en jente på 17 år som sliter en del krampeanfall... Er under utredning mtp epilepsi, men lurer på en del i forhold til hvordan hjerte og kroppen takler disse anfallene. Under flere av anfallene (ser ut som GTK anfall) har det vært målt puls på 250+- og laveste metningsfall har vært på 62%. Det er riktig nok ikke like ille målinger under hvert anfall, men jeg syns dette er veldig voldsomt... Hvordan har hjertet det når hjernen holder på på sitt verste? Har normalt saturasjon på 95-96%, er dette normalt?

I det siste har jeg spesielt under fysisk aktivitet blitt blå/lilla på hendene og en sjelden gang blir leppene blålige (som de alltid blir under anfall), er dette noe jeg burde ta opp med legen? Blir også ganske fort sliten. Trapper feks er helt håpløst på dårlige dager, men har alltid tenkt det har kommet av at jeg i det siste har hatt en del anfall på natta, noe jeg blir veldig sliten av.

Anfallene har roet seg litt etter jeg trappet opp med Lamictal(?), så de har jeg så og si bare om natta. Hadde mitt siste anfall for en uke siden, men dette kom når de skulle vekke meg fra narkosen etter en koloskopi og gastroskopi grunnet mye oppkast og magesmerter. Ble da lagt i narkose igjen grunnet stort metningsfall, høy puls og for å la kroppen hvile litt. Er det noe jeg bør være litt ekstra obs på?

Har en smule sykehusskrekk etter alt jeg har vært igjennom, så vil helst ikke oppsøke lege ang de andre symptomene hvis ikke det virkelig er nødvendig. Går jo til jevnlige kontroller, så det blir nok nevnt der uansett, men ønsker å vite om dette er noe jeg burde ta tak i her og nå, og om anfallene er skadelig for f.eks hjertet? Takk:)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for detaljert spørsmål.

Et GTK-anfall kan være en kraftlig belastning på kroppen. Musklene er stramme og dirrer, og andrenalinnivået går opp. Dette "pisker" på hjertet og får pulsen opp. Epilepsianfallene kan også lamme pustemusklene (mens anfallene står på) og det er kanskje derfor du faller i oksygenmetning. Dette vil ytterligere drive pulsen oppover. Det er normalt at kroppen reagerer på lav metning med å øke hjertefrekvensen.

At du blir blå og lilla på fingre og lepper under anstrengelser er noe som må sjekkes ut videre. Jeg synes det er god grunn til å henvise deg til en hjertespesialist for utredning. Det kan være aktuelt å gjøre både arbeids-EKG for å se hvordan hjertet ditt reagerer på anstrengelser, og ekkokardiografi for å se hvordan hjertet ditt ser ut (om det har god pumpekraft, noen klaffe-feil, hull eller lekkasjer).

Jeg skjønner at du har vært gjennom mye og at du kvier deg for å gå til legen unødig, men her synes jeg det er god grunn til å undersøke hjertet ditt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Harde hjerteslag, tyngdefølelse i brystet og stikninger

Kvinne 40 år, har i en måneds tid merket at hjertet har begynt å slå hardere. Kjenner det hele tiden i halsen. Tung følelse fra kravebenet og nedover, og tidvis stikninger i brystet. Daglige smerter helt øverst i magen. Blir som oftest verre på kveldstid eller når jeg legger meg for å slappe av. Er dette typiske symptomer på noe?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si ut fra plagene dine om dette skyldes hjertet eller ikke. Generelt er det uvanlig med hjertesykdom hos yngre kvinner. Symptomene du beskriver er heller ikke helt typiske for hjertesykdom, men likevel synes jeg at det her er god nok grunn til å oppsøke lege og få seg sjekket ut ordentlig. Bestill en time hos fastlegen og begynn med blodprøver og EKG. Om det er behov for ytterligere utredning, vil fastlegen henvise deg videre.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forhøyet nivå av alkalisk fosfatase

Hei! Var til legen og tok noen blodprøver og fikk litt forhøyet på følgende: Alkalisk Fosfatase (Alp): 145 HB: 17,9 S-Iga: 3,9 Jeg er veldig bekymret for om jeg har noe alvorlig, som feks kreft. Er dette noe som kan tyde på det? Mann, 29 år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 25. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Alkalisk fosfatalse (ALP) er en test som brukes for å påvise sykdom i lever eller skjellett. Hos unge mennesker (de under 18) er ALP betydelig høyere fordi skjellettet deres vokser. Normalverdi for de under 18 er opp til 400. For voksne/eldre er normalverdien under 105. Men her er det viktig å huske på et par ting: Normalverdien synker ikke fra 400 til 105 på dagen man fyller 18. Det er en gradvis reduksjon. For en 29-åring kan 145 være normalt.

Videre så må ALP alltid sees i sammenheng med andre leverprøver og skjellettprøver, og ikke minst i sammenheng med det kliniske bildet; pasientens symptomer og tegn. For noen kan en verdi på 145 være helt normalt, og ikke tegn på noe galt.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi, Hud

Barn med allergi, astma og eksem

Har en datter på 5 år som har hatt eksem, astma og allergi fra fødsel. Eksemen er mest på hender, føtter og rundt knær etc. men i det siste har hun hatt episoder hvor hun har fått eksem på hele kroppen, områder som står opp fra huden og gjør vondt. Smører jeg kortison så går det over. Har vært hos barnelege, hudlege, tatt lappetest, uten noen svar. Hun har også tatt forstøveraperat og inhalasjon mot astma siden hun var 8 mnd og fikk RS virus. Hun har mye treg avføring, er bare små klumper, og magen er veldig sprengt (ser ut som barn som er underærnerte). Hun har brukket armen 2 ganger på 10 mnd, rett av med operasjon og pinner. Og sist vi var på sykehuset var de sjokkert fordi vekten hennes ikke hadde gått opp. Hun går til oppfølging 1 gang pr år hos barnelege/spesialist. Hvor de tar spirometri og har samtale. Burde hun blitt utredet bedre? Kan disse tingene henge sammen? Eventuelt hvor?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for spørsmålet.

Barn som ikke vokser og i tillegg har sammensatte symptomer bør utredes videre, både om det er forstoppelse, cøliaki eller annen funksjonell tarmsykdom. Alt dette er tilstander som er relativt vanlige hos barn.

Barnelege eller barneavdeling på sykehus bør ta tak i helheten, enten det er en sammenheng eller flere tilsatander samtidig. Uansett bør de lete etter årsaker og tilby behandling.

Lykke til

Rettigheter

Dagpenger eller sykepenger?

Hei Har jeg rett på sykepenger Hvilken sats..jeg ble ferdig fra foreldrepenger 5 september. Søkte jeg dagpenger søknaden ble godkjent i dag . Dagpenger ble ikke betalt enda men jeg ble sykmeldt fra 20 september. Hvis jeg sende sykmeldinger til nav har jeg rett på sykepenger og hvilken sats. Fra 5 til 20 når jeg ble sykmeldt var jeg arbeidsledig .Jeg er veldig usikker. Kan jeg forsatte dagpenger eller sende sykmeldinger.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Satsen er aktuell ukesinntekt omregnet til årsinntekt. Mottar du dagpenger på sykemeldingstidspunktet, er dagpengene grunnlaget for beregning av sykepenger. Det betyr at du får det samme i sykepenger som i dagpenger. Er du arbeidsufør er det best for deg å levere sykemelding og få sykepenger. Når arbeidsuførheten er over, kan du igjen få dagpenger.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge, Rettigheter

Støtte til bolig

Hei! Jeg ble i fjor vinter syk, diagnosen er lungefibrose. Jeg hadde da akkurat flyttet fordi jeg har hatt polio, og et vanskelig ben. Flyttet fra et rekkehus med trapp til leilighet med heis. Det er veldig mye forurensning og nær E18. Jeg måtte derfor flytte på nytt. Har kjøpt meg leilighet i et mindre forurenset sted. Spørsmålet er, kan jeg få noe støtte? eks. slippe å betale avgift til staten på den nye leiligheten.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 22. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det finnes dessverre ingen stønadsordninger som dekker denne type kostnader. Du slipper heller ikke å betale avgift til staten.

Med vennlig hilsen Atle Larsen