Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Skal blodtrykket behandles?

Hei, bør BT på 176/92 behandles med tabletter hos mann på 77 år. Plaget med svimmelhet, hodepine og iblant kvalme.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke lett å svare på dette spørsmålet. Hvorvidt blodtrykket skal behandles avgjøres etter en helhetlig vurdering av helsesituasjonen. Legen tar med flere faktorer i vurderingen: Andre sykdommer, plager, symptomer og ikke minst faren for bivirkninger av behandling. Nytten av behandling må være større enn bivirkningene. Det kan godt hende at blodtrykket ditt skal behandles, men det kan også hende at det bare skal aksepteres. Dette må du ta opp med fastlegen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

For høyt blodtrykk, tross endringer av medisiner.

Hei. Jeg har nettopp sluttet på mine gamle blodtrykksmedisiner. Starter opp på en ny ig en gammek for 14 dager siden ( novasc og candersatan krka 32 mg) blodyrykket er høyt 155/100 enda etter 14 dager. Er d normalt ? Er 33 år gammel. Vært blodtrykkspasient ca 6 år. Takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hvis 155/100 er representativt for hvordan blodtrykket ditt ligger gjennom døgnet, så er det nok for høyt. Du bør oppsøke legen din igjen for å få en ny vurdering av medisinene og dosene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Trening og hjerteklafflekkasje

Jeg har middels åpning/lekkasje på to hjerteklaffer. Siden jeg alltid har trent mye (nå 61 år), så kan det vel være flere grunner til at jeg har fått tilstanden. Har blitt rådet til å trene moderat og slutte med start nummer i løpe og sykkel konkurranser. Rådet følger jeg til punkt og prikke. Men jeg kan ikke finne dokumentasjon på hvorvidt moderat trening på for eksempel 6 timer i uken vil gjøre det verre eller bedre enn for eksempel 2 timer, noe heller ikke en hjerte spesialist kunne bekrefte/avkrefte. Har fått konstatert at årene rundt hjertet var veldig bra. Har tatt EKG, ultralyd, røntgen og bilde via hånd/hoved pulsåre. Andre verdier for øvrig som en ungdom...

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei og takk for godt spørsmål.

Grunnen til at du ikke finner god dokumentasjon på rådet, er at slik dokumentasjon ikke finnes. Det er ikke forsket systematisk på treningsmengde- og intensitet ved klaffelekkasjer. Rådene du får er derfor mer basert på fornuft enn vitenskap.

Har du liten eller middels lekkasje og ikke har noen symptomer, er det som regel ikke nødvendig å begrense aktivitetsnivået. Likevel har det vært vanlig å fraråde startnummer, ut i fra en forståelse av hvordan slik hard og intens trening kan påvirke klaffene. Det man er redd for er at lekkasjen skal blir ytterligere forverret pga spesielt store belastninger på klaffen i forbindelse med hyppig og hard trening. Det er ikke mengden, men intensiteten som er viktigst.

Du kan sannsynligvis godt trene en time daglig med moderat intensitet, uten at det gir problemer. Høyintensitet og konkurranse er sannsynligvis frarådelig.

Mvh

Wasim Zahid 

Hjerte/kar

Høy makspuls ved hard trening

Hei! Jeg er en relativt godt trent mann på 51 år. Har i mange år slitt med litt høy vekt, men har nå gått ned en god del, og ligger nå stabilt på 79 kg (jeg er 173 høy og har relativ mye muskelmasse). For Litt over 1 år siden ble jeg innlagt pga akutte smerter i bryst/rygg/hjerteområde med en mistanke om infarkt, noe som viste seg å være ubegrunnet. Tester har vist at alt er i orden og at jeg er i god fysisk form og frisk.

Men jeg lurer litt på det med makspuls... hvilepulsen min er lav (mellom 42 og 54 er vanlig), men ved harde intervalløkter ser jeg at makspulsen går langt utover det som er "min" makspuls, noen ganger er jeg oppe i 220-230. Jeg opplever det ikke som problematisk, men jeg lurer jo litt på hvorfor det er slik, når makspulsen min bør være 170... Ser at andre har samme bekymring, men som sagt er jeg testet og ingenting er funnet...

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Makspuls på 230 høres mye ut. Det kan godt hende at dette er en rytmeforstyrrelse, og ikke bare høy treningspuls. Er du sikker på at det er riktig målt? Hvordan har du fått dette tallet? Teller du manuelt (på halsen eller håndleddet), eller kommer tallet fra en pulsklokke? Pulsklokker kan iblant telle feil.

Jeg synes det er grunn til å sjekke dette videre. Du bør få utført et arbeids-EKG, for da kan legen se nøyaktig hvordan pulsen og hjertet reagerer på anstrengelse. Når du er der, be gjerne om å få "trå til skikkelig" for å få en god gjenskapelse av situasjonen når du trener.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Verk i brystet etter myokarditt

Hei. Ble innlagt med virus for ca 6 mnd. siden. Viruset gikk over og ble funnet på MR at jeg hadde fått myokarditt. Røntgen av hjertet viste ingen skade på hjertet eller hjertes pumpefuksjon. Hadde høye infeksjonsverdier og høy Troponin t som normaliserte seg 1 uke etter.

En uke etter jeg kom hjem, hadde jeg enda verk i venstre side i bryst og venstre arm, og ble satt på klokcin i 3 mnd, til neste undersøkelse. Undersøkelsen viste fortsatt at hjertet var normalt, og ingen tegn til noe som helst. Men jeg hadde forsatt verk og ble da satt over på perdisolon 20mg, med nedtrapping til 5mg. Ble da tatt av kolkisin. Ble fortalt at det sikkert var betennelsen som hang litt igjen. Har senere slitt med litt verk, og tatt blodprøver hos fastlege som viser helt normale verdier. Enkelte perioder har jeg ikke hatt verk i det hele tatt. Har nå gått 6 mnd, og jeg slet med betydelig mer verk i venstre bryst og arm, samt følt tung pust samme natt.

Ble dagsinnlagt for testing, som igjen viser helt normale verdier, og røntgen og EKG viser at hjertet er som det skal. Ble nå satt på 15mg prednisolon med nedtrapping, og kolkisin 2 om dagen. En annen hjertelege sa at jeg egentlig skulle ha stått på kolkisin hele tiden, og ikke skjønte hvorfor jeg var tatt av den. De har nå bestilt MR etter anbefaling fra legen.

Er en mann på 21år, som til vanlig driver med kampsport og lever av idrett. Har nå vært sykemeldt i 6 mnd, ettersom jeg har fysisk jobb. Samt ikke drevet med noen form for idrett. Legene har sagt at jeg kommer til å bli helt frisk. Mine spørsmål er da: Når kommer dette til å gå over? Er det vanlig med verk så lenge etter? Er dette tegn på tilbakefall, eller er det bare sykdommen som tar tid å bli kvitt? Kommer jeg til å bli helt frisk? Når kan jeg starte trening igjen? Hvor mye kan jeg bevege meg/arbeide nå? Kan jeg drikke alkohol? Kan det være underbevisstheten min som lager disse smertene? Vill jeg over lenger tid utvikle noe form for hjertesvik/ svekket hjerte av dette i senere tid?

Mvh en litt utålmodig og bekymret ung mann.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du stiller mange gode spørsmål og jeg skjønner at du blir utålmodig. Det er frustrerende å ikke få sikre svar. Dessverre er det slik mange ganger at det ikke er mulig å gi sikre svar. Alle sykdomsforløpene er unike. Selv om vi ofte kan si noe om hvordan ting vanligvis vil går, eller hvor lang tid det vil ta å bli frisk og være aktiv igjen, gjelder ikke dette alle. Hos noen kan forløpet være helt uforutsigbart. Kroppen er en biologisk masse og ikke en mekanisk maskin.

For meg høres det ut som at det begynte med myokarditt, som gikk fint tilbake, men at du så fikk en kronisk perikarditt etterpå. Perikarditt betyr at betennelsen beveger seg til hjerteposen. Slike betennelse kan iblant være vanskelig å behandle. Det finnes ikke gode svar på hvor lenge du skal bruke kolkisin, om det var riktig å stoppe den underveis, og når man skal begynne med prednisolon. Legen må gjøre individuelle vurderinger underveis, og legge om løpet i takt med utviklingen av sykdommen.

Det er ikke vanlig å ha smerte så lenge etterpå, men det er heller ikke sjeldent. Vi ser det fra tid til annen. Mange eksperter anbefaler at kolkisin skal brukes i minst 1 år etter at plagene er borte.

Det er ingen klare retningslinjer for lenge man skal unngå fysisk aktivitet eller hvor mye man kan gjøre, da det ikke er forsket systematisk på det. Mange pasienter forteller om forverring ved trening og de fleste eksperter anbefaler derfor at man skal unngå trening, og ikke øke aktivitetsnivået over det som kreves for dagligdagse oppgaver. Normal alkoholforbruk skal være greit.

Du trenger ikke engste deg for å utvikle hjertesvikt. Langtidssprognosen er svært god, hjertet tar ikke skade. Men dessverre er symptomene plagsomme.

Hvis du vil lese om dette i detaljer, vil jeg anbefale denne artikkelen (engelsk):

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1768518/

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Rett til dagpenger eller sykepenger etter endt periode med foreldrepenger?

Hei jeg har spørsmål om sykepenger. Jeg ble ferdig fra foreldrepenger i 5 september. Jeg har søket arbeidsøkere og dag penger i nav .jeg fikk ikke svar dagpenger enda. Men nå jeg ble sykmeldt på grunn av jeg fikk en Muskel knutt på skuldre som er i behandling jeg what på mange prøve mr.nå det er vondt .hvis jeg levere sykmelding til nav .har jeg rett sykepenger .Jeg fikk ikke svar om dagpenger enda den søknaden er i behandling tid.hva skal jeg gjøre.

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 21. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Foreldrepenger gir grunnlag for både dagpenger og sykepenger. Er du arbeidsledig når foreldrepengene utløper, kan du har rett til dagpenger. Er du arbeidsufør når foreldrepengene utløper, kan du ha rett til sykepenger. Mottar du først dagpenger og så blir arbeidsufør, kan du ha rett til sykepenger.

NAV kan bruke noen uker på å behandle saken din. Det er det dessverre lite å gjøre med. Om du oppfyller kravene, vil du få etterbetalt for helse perioden.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

 

Hjerte/kar

Stikking i hjertet

Hei! Når jeg sover på venstre siden om natten for lenge får jeg stikking i hjertet og hjertet føles slitsomt. Akkurat som om det har blitt "klemt" den natta, dette repeteres hver natt. Får ofte stikking i hjertet på dagtid. Årsak?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 21. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er lite sannsynlig at dette har noe med hjertet å gjøre. Hjertet ligger tett pakket inni brystkassen og er godt beskyttet. Det blir ikke klemt av å ligge i ulike stillinger. Det er nok mer sannsynlig at stikningene kommer fra mukslene eller skjellettet. Hør med fastlegen om det er noe som kan gjøres med dette.

Mvh

Wasim Zahid

Fysisk aktivitet

Blir fort sliten av jogging

Hei! Jeg jogger sjeldent, og jeg blir alltid sliten etter 1-2 minutter! Jeg jogger på asfalten og litt gjennom skogen. Hvordan kan jeg jogge lenger og ikke bli dødssliten etter noen minutter?

Les svaret

Vår ekspert, Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut svarer

Besvart 20. september 2017
Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

Hei, takk for spørsmål.

Nå skriver du ikke noe om treningsgrunnlag ditt fra før av og/eller hvor ofte du trener i utgangspunktet.

Men hvis du blir sliten av 1-2 minutters jogging, kan det hende du starter for hardt ut. Det er viktig å varme opp i en 5-10.minutter før du starter selve løpingen, slik at kroppen er klar for økt belastning. Jeg vil anbefale deg å varme opp rolig først, før du løper 30.sekunder, går i 2.minutter eller mer før du løper 30.sekunder igjen. På denne måten trener du intervalltrening og det kan være en god måte å øke hjertets kapasitet på samt bedre kondisjonen om det er det som stopper deg.

Oppvarmning: 5-10.minutter

Jogging: 30.sekunder

Gå: 2.minutter

Jogging: 30.sekunder

Gå: 2.minutter

(Gjenta de 4.siste 2 ganger. Slik får du en økt på rundt 20.minutter som kan være en god start.)

Det at du blir så sliten kan være et tegn på at du trener opp imot makspuls, dette er bra hvis det er kondisjonen du ønsker å forbedre.

Om du ellers er sunn og frisk og ikke har noen sykdom som kan påvirke kondisjonsnivået ditt, kan det være lurt å ta kontakt med enten fastlege eller helsesøster hvis du ikke opplever noen framgang etter du har trent regelmessig over tid.

Lykke til med treningen, flott at du løper.

Mvh Iselin Løvhøiden, Spesialfysioterapeut

 

Hjerte/kar

Muskelsmerter og statiner

Eg hadde to infarkt (februar og i juni) i fjor, 2016. Fikk to stent og medikamentell behandling. Står per i dag fast på 40 mg Lipitor og Albyle-E for hjerte sjukdom, 300 mg Ranitidin mot spiserørssykdom og 100 mg Zoloft mot depresjon. Den siste tida (halve året) opplever eg tiltakande og vedvarande muskel- og leddsmerter. Det starta i hofteledd og lårmuskulatur, men nå kjenner eg meg kronisk gangsperre og smertene har tiltatt i legger legger og lår. Det siste er armene og skulderledd. Smertene og mangel på fysisk aktivitet går utover humør og allmentilstand. Er muskelsmerter og leddplager normalt tiltakande ved lang tids bruk av statiner?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 20. september 2017
Helge Istad, Overlege

Muskelsmerter forekommer ved statinbruk, og det kan godt forekomme først etter en tids bruk. Hvor hyppig dette forkommer er veldig vanskelig å fastslå, fordi også mange mennesker som ikke bruker statiner opplever muskelsmerter. I ditt tilfelle ville jeg først foreslå at du oppsøker fastlegen din og tar en blodprøve(måler enzymet CK-MB) for å se om der er tegn på mer alvorlig muskelskade. Dette forekommer, men er veldig sjeldent. Dersom blodprøven er normal foreslår jeg at du prøver seks uker uten statin, og så starter igjen. Hvis muskelsmertene ikke forsvinner i løpet av de seks ukene så er de neppe forårsaket av statinbruk. Da må det undersøkes for andre mulige muskeltilstander. Hvis du starter med statinbruk igjen og muskelsmertene da på nytt kommer så foreslår jeg at du prøver et av de andre fem statinene som finnes på markedet. Da kan du gjerne starte med lav dose og så øke dosen gradvis.

Siden du har hatt hjerteinfarkt er det veldig viktig at du bruker statin, men seks uker uten statin innebærer ingen økt risiko på kort sikt.

Allergi, Hud

Matallergi, eksem og stønad

Mitt barnebarn har hatt eksem ,matallergi og allergi for hund å katt siden fødselen. Har han krav på grunn og hjelpestønad?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 20. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei og takk for spørsmålet.

Grunnstønad; dekker merkostnadene ved en kronisk sykdom. Ved matallergi må man med kvitteringer dokumentere merkostnadene av et kosthold feks uten melk. Merkostnadene per måned må overstige stønadsbeløpet på 670 kroner i måneden. Det er nesten bare de med cøliaki og hvetealergi som oppnår det. Ved mekeallergi får barn som ikke tåler melk erstatningsprodukter fra apotek på blå resept til de er 10 år.

Merkostnader til klær, sengetøy osv kan tas med når barnet har alvorlig eksem.Stønader ved eksem

Hjelpestønad: ytes som kompensasjon til foreldre som har merarbeid med sitt barn gunnet sydom. Jeg anbefaler at de søker hjelpestønad. I søknaden må de beskrve hvilke ekstraoppgaver de har, eksempel; de må smøre barnet to ganger om dagen, først med terioder deretter med fuktighetskrem, dette tar 20. minutter morgen og kveld. Dersom de må skifte på sengen hver dag, ny pysj, oftere rene klær enn andre barn grunnet søl av blod, salver og kremer osv, tas dette med. Beskriv en hverdag med eksem. Krever matallergien ekstra tid til matlaging legges det til i samme søknad.

Lykke til, hilsen Helle