Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Blodpropp med pacemaker

Kan man få blodpropp med pacemaker ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er ikke større fare for blodpropp i lungene eller kransårene med pacemaker. Rundt pacemakerledningene kan det noen ganger levre seg litt blod, men dette er som regel ufarlig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angst og ekstraslag

Er 26 år, slitt med helseangst i snart 6 år. Hovedsakelig redd hjertet og ekstraslag. Slitt med anfall av plutselig høy puls, og daglig ekstraslag (varierende). Noen ganger serier - er det farlig? Og mange ganger enkeltvis. Har hatt to 24 t EKG, men aldri fått anfall- foruten enkelte SVES (sist gang 19 stk i 2015). Har tatt ultralyd av hjertet og a-ekg. Intet funnet. Men når jeg skal prøve å jogge eller løpe raskt, føler jeg det kommer ofte ekstraslag - ikke alltid. Må legge til at jeg blir livredd når det skjer, og tenker mye på om det kommer til å skje før treningsøkten. Kan dette være grunnen? Altså at angsten gir meg ekstraslag når jeg trener, pga adrenalin? Har hørt det ikke skal komme under aktivitet, hvorfor? Er det farlig for meg? ... Morfar døde av hjertet når han var 58, mamma har behandlet blodtrykk.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du blir engstelig, men det er viktig å huske på at du har vært gjennom en utredning. Ultralyd av hjertet har vært normalt, noe som gjør faren for alvorlig sykdom svært liten.

Det kan godt hende at det er angsten og andrenalinet i seg selv som gjør at du får ekstraslag, og ikke selve aktiviteten. Hvis du føler at utredningen sålangt ikke har "fanget opp" plagene, kan det være en ide å gjenta den. Feks nytt AEKG og nytt 24-timers EKG hvor du bevisst prøver å fremprovosere symptomene.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Venstre grenblokk

Hei. Har fått påvist venstre grenblokk etter ct/mr å sykehus. Ble funnet i forbindelse med at jeg ble ilagt på sykehus for svimmelhet og kvalme. Har dette noen sammenheng med hverandre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 18. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Venstre grenblokk er noe man ser på EKG og angår det elektriske systemet til hjertet. Hvert eneste hjerteslag oppstår som en elektrisk impuls helt øverst i hjertet. Denne impulsen brer seg nå nedover forkamrene og får de til å trekke seg samme slik at blodet pumpes til hovedkamrene. Når det elektriske signalet kommer til hovedkamrene, deler det elektriske systemet seg i to: en høyre gren som går høyre hovedkammer og en venstre gren som går til venstre hovedkammer. Disse to grenene aktiverer hovedkamrene og får dem til å trekke seg sammen slik at de kan pumpe blod ut til kroppen og lungene.

Venstre grenblokk betyr at den venstre grenen er skadet. VEnstre hovedkammer blir likevel aktivert, men må vente på at signalet fra høyre gren skal komme frem. Det gir en litt uharmonisk og usymmetrisk sammentrekning av vendre hovedkammer. Hos noen kan det gi symptomer i form av slitenhet og tungpusthet.

Det er ofte en underliggende årsak til venstre grenblokk. Feks trange årer på hjertet, eller annen slitasje av det elektriske systemet. Derfor går man gjerne gjennom en utredning når venstre grenblokk påvises.

Svimmelhet og kvalme er ganske uspesifikke symptomer og kan skyldes mye ulikt. Det er ikke sikkert at de har noe å gjøre med venstre grenblokk i det hele tatt.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Feriepenger og uføretrygd

Hei jeg er uføretrygdet, men vi har ikke feriepenger. Hørte at noen fikk 24 000 kr i feriepenger etter de leverte legeerklæring, er dette sant?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 18. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det utbetales ikke feriepenger av uføretrygd. En legeerklæring endrer ikke på dette. Så det beror nok på en misforståelse. Men utbetalingen av uføretrygd i juni er skattefri.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi, Hud

Blemmer inni hendene

Hei.
For ca 3 uker siden begynte jeg å få masse små hvite blemmer inni begge hendene, samt på noen fingre. Det klør noe voldsomt og svir når jeg klør hull på blemmene. Har testet ut forskjellige allergivennlige husholdnings produkter uten hell og resultater. Blemmene fortsetter å komme og varer helt til at dem tørker ut, så kommer det nye for hvær dag som går. Har ingen allergier som jeg har fått diagnosert hos lege. Har allergi mot katt, som jeg har i hus. Hva kan disse kløende blemmende komme av?
Hilsen kløende hender

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 18. september 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Takk for henvendelsen.

Det finnes en rekke tilstander som kan gi blemmer på hendene. En årsak kan være en form for eksem, kontakteksem, som skyldes enten allergi eller en iritasjon, men det kan være andre årsaker også. Hvis det skyldes allergi har du vært i kontakt med med noe du ikke tåler. Hvis huden din gjentatte ganger utesttes for en irritasjon, for eksempel rengjøringsmiddel, desinfeksjonemiddel og vann kan du få irritativt kontakteksem.

Jeg vil anbefale at du kontakter fastlegen når du har et utbrudd. Ta bilde av hendene og blemmene som dokumentasjon. Fastlegen kan henvise deg til hudlege og da kan bildene vedlegges henvisningen. Det er ofte ventelister hos hudlege.

Du kan prøve å beskytte hendene ved å benytte allergitestede hansker ved husarbeid og i arbeid med vann. Benytt gjerne en bomullshanske inn mot huden.

Les mer: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/kontakteksem/

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/eksem/handeksem/

Siden du har katt og er allergisk mot denne vil jeg anbefale at du leser vår informasjon om pelsdyrallergi:

www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Vennlig hilsen Rose Lyngra Otterbech

Dårlig luft på jobb og forverret astma

Hva gjør jeg nå? Jeg har havna i en litt kjedelig situasjon. Etter mange år i samme jobb, ble jeg spurt om å ta en annen jobb i kommuneadministrasjonen noen måneder, noe jeg syntes var spennende å takket ja til. Men kontoret jeg har fått er i er bygg med veldig tørr og tung luft. Jeg har de siste årene vært mye bedre av min allergiske astma etter hyposensibilisering mot pollen. Nå er pusten min plutselig kjempedårlig etter at jeg starta i den nye jobben.

Bør jeg be om å få gå tilbake til min gamle jobb? Midlertidig får jeg sitte i et annet bygg, men der har jeg ingen kollegial samhørighet og blir ganske alene...

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!
Innemiljøet er viktigere enn mange tror. Gjennomsnittlig oppholder vi oss rundt 90 % av tiden innendørs. Derfor får inneklimaet stor betydning for helse og trivsel.
I lovverket står følgende: Arbeidsmiljøloven paragraf 4-4 setter krav om at arbeidsplassen er utformet slik at arbeidstakerne er sikret et fullt forsvarlig inneklima med luft fri for helseskadelig, sjenerende eller belastende forurensninger.
Det er veldig kjedelig at du har blitt så mye verre i pusten etter at du skiftet kontor. Har du vært i kontakt med verneombudet angående den dårlige luften? Om det ikke blir igangsatt tiltak kjapt for å bedre inneklimaet, må du selvsagt vurdere om jobben er så spennende at du vil oppholde deg i et bygg der du ikke har kontakt med kolleger. Hvis svaret er nei, bør du gå over til gamlejobben for at astmaen din ikke skal komme helt ut av kontroll. Det kan være nødvendig å øke medisineringen din i denne fasen om du fortsatt har noe å gå på eller at du får en legetime for å justere medisinene.

Legger ved Arbeidstilsynets veileder om klima og luftkvalitet på arbeidsplassen

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Lunge, Allergi

Astma og anskaffelse av pelsdyr

Hei. Har et barn med astma, men ikke så sterk astma. Tenker på å skaffe kanin, men leste at man helst ikke burde ha pelsdyr når man har astma. Hva tenker du? I og med at hun ikke har så sterk astma. Blir astmaen verre med pelsdyr, burde vi ikke skaffe kanin?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 18. september 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Det er ulike årsaker til astma og hvis barnet ditt har en allergisk astma så kan den bli verre ved eksponering for dyrehår. Hvis det er påvist pelsdyrallergi og hvis det er flere som har allergi i familien så vil jeg ikke anbefale at dere skaffer kanin. Hvis du er usikker på om barnet har allergi  eller allergiutløst astma så bør du ta kontakt med behandlende lege for å få dette bekreftet eller avkreftet før dere anskaffer kanin.

Les mer om pelsdyrallergi: www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

 Mvh Rose Lyngra Otterbech

Lunge

Antrengelsesutløst astma?

Hei!
Jeg er en 19 år gammel mann som lurer på om jeg kanskje har anstrengelsesutløst astma. Jeg har alltid vært litt i overkant av min vektklasse men siste året begått en stilendring med trening og regelmessige måltider. Har hatt pause i sommerferien og er på'n igjen nå. Men etter hver trening (for det meste jogging, basketball etterfulgt av styrkeøvelser) blir det vanskelig å puste, å drikke vann blir å holde pusten mens man drikker før man gisper etter luft og resten av dagen er preget av hoste. Det føles trangt i brystet og må alltid jobbe for å holde god jevn pust som ikke føles normalt. Jeg har historie av veldig kraftig pollenallergi som fastlegen en gang i tiden advarte meg om at det kunne utvikle seg til astma. Men mesteparten av irritasjonen fra allergien er vekke nå. Grunnen til at jeg ikke har sjekket før er pga at jeg aldri hadde tenkt på det før min samboer sa "sikker på at du ikke har astma?"

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 18. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Kjempebra at du har klart å legge om livsstilen til trening og sunnere kosthold!
Dine symptomer samt din forhistorie med sterk pollenallergi vil helt klart gi mistanke om at det kan være anstrengelsesutløst astma. Få en time hos legen din for å få en utredning av dette så fort du har mulighet.

Her kan du lese mer om anstrengelsesutøst astma

Lykke til!

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

Hjerte/kar

Symptomer etter hjerteoperasjon

Hei Min mann fikk for tre uker siden en mekanisk hjerteklaff, nå den siste 10 dager har han blitt syk, han har veldig lav BT 100/60, puls 120, fryser, svimmel, hoster litt, besvimer, uttalte smerter i skjelettet i overkroppen..... jeg er urolig og kan ikke forstå hva det kan være. Avse forsøkt kontakt med lokalsykehuset men de ringer ikke tilbake

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Slike symptomer så kort tid etter en hjerteklaffoperasjon må tas på alvor og undersøkes på sykehuset. I verste fall kan det ha tilkommet en feil eller betennelse på den nye klaffen. Dere må oppsøke legevakten og få ham innlagt på sykehus så snart som mulig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Styrketrening med pacemaker

Hei! Fikk satt inn pacemaker pga AV-blokk grad III i april. Lurer på om det er noen stryketreningsøvelser jeg bør unngå? Er det ok å gjøre armhevinger og øvelser med vekter over hodet, f.eks. skulderpress? Mvh aktiv kvinne 30år.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 16. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Man må være forsiktig med løft og hevning av armer over skulderen de første ukene etter operasjonen. Men etter at pacemakeren har "satt seg", skal det være uproblematisk å trene stryke. Løfting over hodet skal også være greit, så det er bare å prøve seg frem. Skulle det dukke opp problemer, får du snakke med hjertespesialisten din da.

Mvh

Wasim Zahid