Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Bensmerter. Prolaps eller statin.

Hei. Jeg fikk i fjor vår påvist 3 prolapser i ryggen. Delvis lammelser i en periode , spesielt i høyre bein,nummenhet i begge føtter i mange måneder, sterke smerter i begge bein - spesielt i høyre. Gradvis bedring utover høsten. Smertene i høyre bein slapp taket til slutt. Smertefri fra november. Fra medio desember oppstart av statiner (Atrovastatin). Etter nyttår har smertene i høyre bein gradvis tatt seg opp igjen, spesielt etter under og etter trening. Fordi jeg har smerter i kun det ene beinet, kan jeg utelukke at smertene skyldes bruk av statiner? Eller kan det være at nervene i høyre bein er så "skadet" at de lettere lar seg påvirke av statiner enn venstre bein?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er uvisst hva som er årsaken til smertene dine nå. Det at smertene er ensidige, kan tyde på at de har noe med prolapsen å gjøre. Statiner gir gjerne mer diffuse/spredte smerter. Snakk med legen din om dette. Kanskje kan det være nødvendig å sjekke prolapset igjen? Selv om det er lite sannsynlig av det er statiner som er årsaken, kan det ikke utelukkes helt heller. I så fall kan det være en ide å bytte til et annet merke eller endre dosen. Dette må gjøres av legen din.

Mvh

 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Fortsatt bruk av statin?

Jeg har brukt atorvastatin 10 mg i ca 3 år, har vært på kontroll og fått bekreftet at kolesterolet er normal, men jeg reagerer på at jeg må fortsette å ta disse pillene likevel. Jeg blir litt engstelig når jeg leser mye om bivirkninger, må jeg virkelig fortsette å ta disse?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Statin-behandling er som regel ikke bare en kur, men snarere en livslang behandling. Spesielt hvis du har får påvist trange årer på hjertet eller hatt et infarkt, bør du gå på statiner livslangt. Dette fordi studier har vist at de fortsetter å ha en beskyttende effekt på hjertet også om kolesterolet er normalisert.

Alle medisiner har bivirkninger. Men pasienter rammes og opplever dem ulikt. Noen får ingen bivirkninger, mens andre plages mye. Det er hele tiden et spørsmål om hvor mye man bivirkninger man skal akseptere på den ene siden, for å høste fordelene av medisinen på den andre siden. Kall det gjerne prisen på gunstig effekt.

Hvis du ikke opplever noen bivirkninger, bør du fortsette med medisinen. Synes du derimot bivirkningene er plagsomme, kan det være en ide å enten bytte merke eller endre dosen. Dette må gjøres av legen din.

Lykke til

Mvh

 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Gap mellom over- og undertrykk

Hei, jeg er en kvinne på 78 år som stort sett føler meg frisk. Ved siste legebesøk viste blodtrykket mitt 164/68. For meg virker "glipet" mellom over-og undertrykk svært høyt. Hva er evt. faren med at jeg fikk et slikt blodtrykk, og kan jeg selv gjøre noe for å normalisere det? Av legen fikk jeg 1/2 blodfortynnende pille. Tar ellers 1 Tenormin daglig.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Eldre mennesker har gjerne litt høyere blodtrykk enn yngre, og hvorvidt det skal behandles er opp til legen å vurdere. Jeg synes ikke gapet mellom over- og undertrykket ditt er spesielt stort. Er du likevel bekymret kan du spørre legen din om det er behov for ytterligere utredning. En årsak til gap mellom over- og undertrykk kan være en lekkasje i en hjerteklaff. Dette kan enkelt sjekkes ved å lytte på hjertet med stetoskop. Er legen i tvil, kan han eller hun henvise til hjertespesialist for en ultralydundersøkelse av hjertet.

Mvh

 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Medikamentavgivende stent

Jeg har satt inn stent med medikamenter. Har fått vite at medikamentene er cellegift. Det var ingen som opplyste om det. Jeg spurte spesifikt. Lurer på hvor lenge stenten avgir cellegift og om det er noe jeg kan merke bivirkninger av.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du kan bli bekymret når du hører ordet cellegift, men må raskt berolige deg. Dette er ikke farlig.

Cellegift er egentlig et ganske upresist uttrykk. Mange forbinder det automatisk med sterk kreftbehandling. Men i virkeligheten brukes det om en rekke ulike type medikamenter.

Før i tiden hadde ikke stenter noen medikamenter på seg. Undersøkelser viste at like stenter raskt grodde tette igjen, og pasientene fikk nye plager. Så fikk man disse medikamentavgivende stentene. De er dekket med stoffer som hemmer immunreaksjonen i vevet rundt stentet, slik at den ikke skal gro tett igjen. Mengdene av medisinen er helt minimale, og de virker kun helt lokalt i blodåren. De sprer seg ikke til resten av kroppen og du trenger ikke frykte bivirkninger.

Medikamentet som stenten inneholder er som regel borte i løpet av seks måneder.

MVh

 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angiografi og stråling

Hei. Innebærer undersøkelsen "koronar angiografi" at hjertet utsettes for store doser stråling? Jeg har tatt vanlig CT av hjertet. Er derfor blitt litt bekymret, dersom også hjerteundersøkelsen koronar angiografi gir uønsket stråling i tillegg til den dosen jeg allerede har fått.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er riktig og viktig å ha et restriktivt forhold til stråling. For mye stråling øker risikoen for enkelte sykdommer, spesielt kreft. Men denne risikoen stiger først hvis du har gjennomgått veldig mange stråleundersøkelser. De moderne røntgenautomatene gir dessuten mye mindre stråling enn før. At du har gjennomgått en CT av hjertet, og nå skal ta en koronar angiografi er ingen fare. Dessuten må man huske at det er viktig å få avklart hjertesituasjonen. Å gå rundt med uoppdaget hjertesykdom kan være langt farligere enn å få litt stråling.

Lykke til

Mvh

 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Atrieflimmer og ablasjon

Hei jeg har atrieflimmer en til to ganger i året med varighet på 20-30 minutter har vært på belastningstest og ultralyd men der fant de ingen ting. Er jeg i gruppen som kan vurderes for abalsjonsbehabdling og er denne behandlingen nå så bra at man i alle fall ikke får større plager eller hyppigere flimmer ? Det jeg sliter mest med er redsel for å være fysisk aktiv og langt borte fra legevakt eller sykehus dette oppleves som svært hemmende i min hverdag som 3 barns far.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Dette er et viktig spørsmål og griper i kjernen av problemstillingen. Du har to anfall i året som ikke varer veldig lenge. Det betyr at du mesteparten av tiden ikke er plaget. Jeg tipper at du heller ikke står på medikamenter? Spørsmålet er da hva du har å vinne på ablasjonsbehandling. For de som er hyppig plaget med anfall, kan en gevinst være å få sjeldnere anfall. Mange vil oppleve det som vellykket behandling. Enkelte blir også helt kvitt flimmeranfall. For andre kan motivasjonen være at de på sikt slipper medisiner. Men står man allerede ikke på medisiner, faller denne gevinsten bort.

En ablasjonsbehandling er heller ikke komplikasjonsfri. Det er tross alt snakk om å ”brenne” inni hjertet. Det kan oppstå komplikasjoner som blødninger, forstyrrelser i hjertets elektriske system, eller i verste fall drypp og hjerneslag. Selv om dette er sjeldent. Spørsmålet blir om du skal utsette seg for en slik risiko hvis gevinsten er liten. Ut i fra det du forteller i brevet ditt, er bør du kanskje ikke det? Men dette må du diskutere nærmere med kardiologen din.

Mvh

 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Angina hos ung jente?

Jeg er ei jente på 23år, Angina pectoris ligger i familien min. Nå har jeg fått kolestrol nivå fra 5,8 til 6,3. Og har begynt å få alle symptomene.. Hva burde jeg gjøre for å undersøke det grundig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Trange kransårer på hjertet (som er årsaken til angina) er svært uvanlig hos så unge personer som 23 år. Et kolesterolnivå på 6-tallet er i seg selv heller ikke nødvendigvis farlig. Men jeg skjønner at du er bekymret siden mange i familien din har hjertesykdom. Det kan være aktuelt med en litt utvidet hjertesjekk av deg. Jeg vil anbefale å starte hos fastlegen din med en grundig samtale for å kartlegge symptomene dine, hvordan og når de oppstår, og også om du har andre risikofaktorer som røyking, diabetes, høyt blodtrykk, overvekt. Videre bør det gjøres en undersøkelse av kroppen (puls, blodtrykk, lytte på hjertet og lunger etc.). Blodprøver og EKG er også aktuelt. Legen din kan også vurdere å henvise deg til en hjertespesialist for å få gjort et arbeids-EKG. Da trår du på en ergometersykkel samtidig som hjertet ditt monitoreres. Etter disse testene kan man vurdere om man trenger ytterligere undersøkelser eller ikke.

Mvh

 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmelhet og nesten bevimelse

Hei, jeg er 28 år gammel kvinne og det jeg lurer på er, jeg er på hytta og i går så holdt jeg på å gå rett i bakken. jeg følte det var varmt og jeg fikk sånn rare tegn i øyene, så når jeg gikk ut så klarte jeg nesten ikke å bære bena, det var tungt å få de med seg, jeg gikk ut og da var pulsen på 95 og i morges når jeg våknet så var den på 55. hva kan være galt her, har nesten besvimt flere ganger og besvimt en gang.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ut i fra det du skriver her, er det vanskelig å si noe konkret om hva dette skyldtes. De to pulsverdiene du oppgir er ikke unormale. Pulsen kan godt variere såpass. Det kan være mange årsaker til svimmelhet og følelse av besvimelse. Puls og blodtrykk kan spille inn, men det kan også være andre årsaker. Jeg synes det er på plass med en utredning hos fastlegen din for å prøve å finne årsaken.

Lykke til

Mvh

 

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Myokarditt

Hei. Fikk påvist myokarditt for ett år siden. Det var også arrvev på hjertet. Mitt spørsmål er om det er normalt med ubehag i brystet etter en slik diagnose. Jeg har vært på oppfølging for å se omm arrvev er borte, venter svar.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det vanligste er at plagene blir helt borte etter at myokarditten har ”brent ut”, altså gått over. Smerter i brystet kan også ha mange andre årsaker enn hjertet. Samtidig kan det ikke utelukkes helt at smertene skyldes myokarditten heller.

Du får vente og se hva prøvesvarene viser fra oppfølgingen, og deretter spørre legen hva som kan være årsaken til fortsatte plager.

Lykke til

Mvh

 

Wasim Zahid

Hjerte/kar, Lunge

Videresendt til Wasim Zahid

Hei jeg er en jente på 23 år. jeg har over lengre tid slitt med angst. Jeg sliter med pusten. Føler at det er tungt å puste hele tiden, både inn og ut og at jeg ikke får pustet helt inn og ikke får nok luft. Jeg merker trykkende press i brystet (føles som alle musklene spenner seg seg hele tiden i brystet) og føler at halsen snurper jeg inn, og føler nummenhet i halsen og oppover i ansiktet (men er mest på halsen). Dette varer en hel dag. Noen ganger er det vanskelig å svelge. Jeg har googlet dette også, og lest at det kan være noe med hjertet eller blodpropp i lungene. Dette har vart over lengre tid.

Har tatt røntgen av lungene der alt så fint ut. Målt oksygenopptaket mitt og den var fin, sjekket om jeg har astma, men det hadde jeg ikke. Har vært hos legevakta og tok en EKG for jeg hadde har slitt med høy puls i noen dager, men ingen puls høyere enn 125. EKG var fin, bare høy puls, og det sa han var på grunn av angsten.

Har vært hos legen med dette da jeg følte at jeg hadde litt slim, men får liksom ikke hostet det opp. Og når jeg puster utover kommer det det en pipelyd fra halsen og føler at jeg alltid har en klump nederst i halsen merker den spesielt når jeg svelger. Jeg tenker alltid på pusten min, hele dagen om at jeg ikke får pustet ordentlig. Men hun sier at det ikke er noe. Men er veldig vanskelig å ikke tenke over dette når jeg merker det hele tiden og ikke får sove om natta. Jeg går og tenker på dette hele tiden og klarer ikke å roe meg ned. Er redd for at det er noe alvorlig galt med meg. Alle sier at dette kommer av angsten, men det er vanskelig å tro dette når jeg har disse symptomene hele tiden. Og disse symptomene plager meg veldig, for jeg er veldig redd for at det faktisk er noe galt med meg og at det ikke bare er angsten. Klarer ikke å slappe av og tenker på det presset i brystet hele tiden. Og er sliten og slapp hele tiden.

Så jeg vil høre hva du tror, kommer dette mest sannsynlig av angsten, eller bør jeg være bekymret ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 29. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg skjønner at du er bekymret og at du ønsker å finne ut av dette. Du har allerede vært gjennom endel underøskelser om har vært normale, og det er bra. Det kan godt hende at plagene dine skyldes angst, men før man slår det fast må andre tilstander utelukkes. Siden du fortsatt er både plaget og bekymret bør du undersøkes hos både lungelege og hjertelege. Hos hjertelegen kan det være aktuelt med både et arbeids-EKG og en ultralyd av hjertet. Dette vil kunne utelukke en rekke tilstander. Lungelegen kan analysere pusten din nærmere og se om plagene skyldes en lungesykdom. En CT-undersøkelse av brystkassa kan også være aktuelt, men dette er en undersøkelse som gir endel stråling, og det bør være en viss terskel for å gjøre den. Dvs at man skal ha god grunn til å gjøre den. Jeg synes du skal starte hos fastlegen din og be om henvisning til lunge- og hjertelege i første omgang. Lungelegen kan vurdere behovet for evt. CT-undersøkelse.

Lykke til!

 

Mvh Wasim Zahid