Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

Inhalasjonsbehandling ved lungefibrose?

Hei, jeg lurer på om Alvesco er riktig medisin til å behandle lungefibrose oppdaget på et tidlig stadie? Har lest på LHL sine hjemmesider om lungefibrose og behandling, og finner ingenting om Alvesco. Forstår det er viktig med riktige medisiner for å stoppe arrdannelsen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Vanligvis behandles lungefibrose med kortisontabletter (Prednisolon) i første omgang. Andre medisiner kan være indisert hvis dette ikke virker. Det er viktig å komme i gang med behandling på et tidlig tidspunkt for å få best effekt.  Alvesco er også et kortisonpreparat som brukes ved astma. Men normalt brukes det ikke for behandling av lungefibrose. Det utelukkes ikke at det kan ha effekt, men det er ikke en offisiell indikasjon for det, og jeg kan heller ikke finne noe om det i aktuell litteratur.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

"Hvite lunger" på røntgenbildet

To spørsmål: 1: Hva vil det si at røngtenbilde viser "hvite lunger"? 2: Kan revmatisme vise seg kun/først ved alvorlige lungeproblemer?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

1. Hvite lunger betyr at det er forandringer i lungen som dekker hele lungefeltet. Fortetninger av alle slag gir en hvit skygge på lungebildet. Normalt er det mørke lungefelt med noen lyse striper og fortetninger i noen området.

2. Det er svært mange former for "revmatisme". Egentlig er det en gruppe tilstander med svært forskjellig forløp og alvorlighetsgrad. Noen av disse kan angripe lungene og gi mer eller mindre fremtredende pusteproblemer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Ustabil astma

Hei. Sliter veldig med astma. Har en 2-4 anfall hver eneste dag. Blir da helt tett i brystet med oksygen metning som faller til 80 og lavere. Kommer seg noenlunde med forstøver og bipap maskin. Men blir aldri helt i "topp form" før det setter igang igjen. Har også vært i behov av resirator behandling, kom meg nesten ikke ut av denne igjen. Blir jo hentet av sykebil og havner på sykehus, men kan jo ikke ringe hver gang anfallene setter inn, da hadde det jo blitt hver dag. Hvor jeg blir "plastret sammen" og sendt hjem igjen. Føler det litt som om de har gitt meg opp, og lar det skure og gå til det stopper for godt. Kanskje litt for vanskelig for dere å gi noen god løsning når dere ikke kjenner meg eller har tilgang til journalen. Men jeg ville være veldig veldig takknemlig for alle forslag som gjør hverdagen min litt lettere. Skjønner jo selv at dette ikke kan fortsette som det gjør nå. Finns det f.eks noen annen behandling i utlandet som kunne hjulpet meg. For som jeg nevnte ovenfor føler jeg kroppen snart er i ferd med å ikke orke dette mer. Håper på svar. Mvh Veldig sliten mann

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 14. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker jo som om din astma er av en type som er ganske ustabil. Enkelte ganger er astmaen slik, andre ganger kan endringer i behandlingsopplegget virke stabiliserende. Det er vanskelig for meg å vite hva som vil være best for deg. Det er mulig å be om en "second opinion" på annet sykehus for å få en ny gjennomgang. En annen mulighet er å be om et rehabiliteringsopphold på Glittreklinikken, hvor man eventuelt kan gjennomgå dine medisiner grundig og prøve ut nye.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

 

Allergi

Eggallergi

Fikk nettopp svar fra blodprøve at min datter på 9 mnd er allergisk for eggehvite, utslag på 2.95 er det kraftig allergi eller hva betyr disse tallene? Er det sånn at vi tre andre i huset heller ikke bør spise egg/ ha egg i hus?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 14. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Det er individuelt hvor følsom man er og hvilke reaksjoner man får. Et blodprøvesvar må alltid tolkes av legen som har forordnet blodprøven og resultatet sees i sammenheng med barnet symptomer og sykehistorie.

Dere må samtidig spørre hvilke kostrestriksjoner barnet og dere skal ha. det er skjelden nødvendig å fjerne egg fra hele familiens kosthold. I noen tilfeller er det nødvendig å ha egen stekepanne til den med eggallergi for sikre at det ikke er rester av egg i hennes mat. Mer om tilrettelegging ved eggallergi

Lykke til, hilsen Helle

Lunge

Astmaproblemer ved høy luftfuktighet

Hei Jeg fikk astma i 2010 og har hatt allergi siden barn, dvs i 35 år. Jeg har hatt en del plager med forverring av astma det siste året. Det har vært høy luftfuktighet her jeg bor i det siste og jeg har funnet ut at ved høy luftfuktighet så blir det tyngre å puste og det kan utløse astmaanfall. Jeg lurer på hvordan jeg kan forebygge astmaanfall ved høy luftfuktighet? Jeg går fast på Singulair og Symbicort Forte og Ventoline ved behov. Har også fått Alvesco nylig, men den tar jeg ikke fast og er litt usikker på når jeg skal ta den ved forverring. Merket jeg var mindre plaget når jeg var i Syden i sommer.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Medisinene du bruker skal vanligvis fungere godt. Men astmabehandling er individuell, så det kan hende at man må prøve andre kombinasjoner. Det hjelper kanskje å legge til Alvesco, men den virker ikke raskt, og må da brukes regelmessig i forkant for å forebygge forverring. Det er ikke enkelt å gi konkrete råd mht behandlingsopplegget, så jeg vil nok anbefale nærmere vurdering hos lungespesialist for å sikre at du får den behandlingen som passer best for deg.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astmamedisiner

Hei,
Jeg har brukt Relvar i 2 år nå mot astma, og i løpet av de 2 årene har jeg måtte økt anfallsspray mere og mere, for hvis ikke begynte jeg å bli syk. Tror ikke dette er riktig, siden jeg aldri har hatt et anfall. Ventoline er det jeg har brukt da. Mange sier at da er ikke astmaen min under kontroll?

Har nok både kuldeastma og anstrengelsesastma. Tenkt på å bytte til Seretide, men har hatt astma i 6 år nå og byttet medisin flere ganger. Føler at ingen av medisinene hjelper. Begynte med ventoline, den var ikke bra..

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er nok riktig at astmaen ikke er godt nok kontrollert hvis du må bruke anfallsmedisin hyppig. Det kan skyldes at dosen av kortison i medisinen du bruker ikke er høy nok, men det kan også skyldes at medisinen ikke når frem til der den skal virke. Det hender at en spray inhalert vi kammer kan virke bedre hos noen.  Andre ganger kan en medisin som inneholder montelukast være lurt å legge til.

Jeg vil anbefale deg å få undersøkelse hos en lege med spesialinteresse for astma, eventuelt en lungespesialist, for å vurdere behandlingsopplegget nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar

Allergimedisin og hjerterytme

Kan allergimedisin gjera utslag på hjerterytmen?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 13. september 2017
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Ja, det er kjent at allergimedisin (antihistaminer) kan gi både hurtig og langsom hjerterytme hos noen. Det regnes som en sjelden bivirkning, men kan altså inntreffe.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Rettigheter

Sykepengegrunnlag når man mottar foreldrepenger

Hei Hvis foreldrepengene er beregningsgrunnlaget for sykepenger, får man like mye i sykepenger som man fikk i foreldrepenger? Har det noe å si om man tok 100 eller 80 prosent fpreldrepegedekning for hva utbetalingen kommer til å være? Hvordan regner nav dette ut?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 13. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Sykepengene begregnes av aktuell ukesinntekt omregnet til årsinntekt. Mottar du 80 % foreldrepenger er dette i utgangspunktet beregningsgrunnlaget. Så finnes det et unntak.

Dersom din aktuelle ukesinntekt, omregnet til årsinntekt, avviker mer enn 25 prosent fra pensjonsgivende årsinntekt beregnet ut fra gjennomsnitt av poengtallene fra de siste tre år, skal denne gjennomsnittsinntekten legges til grunn.

Nav må gjøre en vurdering opp mot disse reglene for å fastsette korrekt sykepengegrunnlag.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Lunge

Hyppige astmaanfall

Hei, har en jente som har brukt astmamedisin siden hun var liten, seretide, ventolin og montelukast. Hun er aktiv sportsutøver. For tiden så går hun på sterkeste dose av alle medisiner og prednisolon da hun har 2 til 3 anfall i uka, både på trening og utenom. Vi har vært hos fastlege og spesialist og legevakt for å få hjelp, men de gir bare mer predinisolon, uten at hun blir bedre. Vi trenger rådgivning og hjelp.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Skjønner at denne situasjonen er vanskelig for dere. Mitt beste råd er å få en henvisning til LHLs kal- klinikken på Ullevål stadion. Der finnes flere lungeleger og en idrettslege. Tror det eventuelt også kan være mulig å få en gjennomgang av astmabehandlingen hos helseavdelingen ved Olympiatoppen. Ved ledig kapasitet, kan vanlige pasienter bli vurdert av lege for idrettsrelaterte problemstillinger. I disse tilfellene vil senteret ved Olympiatoppen fungere som en ren spesialisthelsetjeneste/sekundærlinjetjeneste, der man skal være henvist fra annen lege.

Du kan lese mer om tilbudet her.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal

Allergi

Tett i nesa og mulig allergi?

I de siste månedene har jeg ofte opplevd å bli helt tett i nesa - spesielt ett av neseborene - idet jeg skal legge meg. Føler det da blir vanskelig å puste, noe som har ført til både sår hals (fordi jeg puster med munnen) og hodepine om morgenen. Otrivin nesespray virker veldig bra, men tør ikke ta det så ofte. Saltvannsspray renner bare ut igjen, nesa er nesten helt tilstoppet. Kan det være et symptom på allergi? I så fall mot noe bestemt? Trodde det kanskje skyldtes inneklima, men har opplevd det samme andre steder. Og merker det altså kun når jeg legger meg om kvelden.

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 13. september 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Takk for henvendelsen!

Dine plager kan være så mangt og derfor er mitt beste råd at du får en time hos din fastlege for utredning og eventuelt henvisning til øre-nese halslege. Du kan også ringe oss på vår rådgivningstelefon 67 023 023 om du trenger en prat rundt dette.

Lykke til!

Vennlig hilsen
Grethe Amdal