Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Hjerteinfarkt, statin, diabetes, c-peptid.

Jeg tar Lipitor etter et lite hjerteinfarkt for 2 1/2 mnd siden. Er 51 år. Ikke vært syk før. Har fått så lave kolesterolnivåer at allmennlegen sier at jeg skal ta 20mg annenhver dag. Er det greit å ta det så ujevnt? Jeg har også c peptid på 233 og triglyserider 0,69. Jeg spiser lite sukker/karbohydrater, men skal spise enda mindre nå. Og jeg er slank. Trener og mosjonerer. Kan disse verdiene også ha noe med statinene å gjøre? Har lest at man kan få diabetes av å ta de. Hva annet kan jeg gjøre/spise for å rette opp disse verdiene?

Les svaret

LHL svarer

Besvart 22. mars 2016
LHL

Hei. Ved gjennomgått hjerteinfarkt er det klar indikasjon for statin. 20 mg lipitor hver annen dag er greit, alternativet er 10 mg daglig (avhengig av verdi av LDL kolesterol). c-peptid nivået ditt er litt under nedre normalnivå og kan tyde på noe nedsatt produksjon av insulin i kroppen. Det høres ut som at du har en fornuftig livsstil, og dersom blodsukkerveridiene dine er normale så er dette OK. Statiner vil ikke påvirke insulinproduksjon/c-peptid verider, men kan gi lett øket risiko for såkalt type II diabetes som handler om nedsatt følsomhet for insulin (disse pasienten har ofte høye c-peptiv verdier og høyt insulin, men insulinet "virker" dårligere).  Triglyceridene dine er innenfor normalområdet, og disse verdiene blir oftest noe lavere når du bruker et statin. Verdiene kan bli enda lavere ved fysisk aktivitet, reduksjon av alkohol (hvis forbruket er høyt), og evt. kostholdsjusteringer mot "middelhavskost".

Hjerte/kar

Ekstraslag, stress i brystet, tungpustet etter trening.

Jeg har hatt bekymring for hjertet et drøyt år, med ekstraslag og følelsen av å være stresset i brystet. Jeg har hatt 24t EKG og ultralyd av hjertet, uten unormale funn. Jeg har i denne perioden jobbet mye med meg selv for å komme til bunns i dette, og også gått til psykolog, som syntes jeg taklet følelser og mulige engstelser på en sunn måte.

Ekstraslagene oppstår like ofte som før. Nå har jeg begynt å bli tungpustet etter trening (ikke veldig hard), og det gir meg nye bekymringer for hjertet. Bør jeg få en ny undersøkelse av hjertet? Hva bør i såfall måles/undersøkes?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Det er ikke uvanlig med ekstraslag og "stressfornemmelse" i brystet. Godt tegn at undersøkelsen for ett år siden var normal. Fornuftig at du tenker litt bredt rundt mulige forklaringer på plagene dine og også har tatt tkontakt med psykolog.

Dersom du nå har fått økende, uforklarlig tungpust kan det være aktuelt med en ny hjertesjekk, eventuelt med belastningstest. Man må også tenke på andre muligheter, som f.eks. et snev av anstrengelsesrelatert astma eller en forbigående infeksjon. Jeg vil anbefale at du tar en prat med legen din om dette.

Hjerte/kar

Bivirkninger adalat og mulig interaksjon med litium

Hei. For ca 4 mnd siden fikk jeg satt inn stent i forbindelse med et infarkt (uten skade på hjertet). Etter ca fjorten dager var jeg hos nyrespesialist for utredning av pulsårer til nyrene etter CT røntgen som viste forkalkning både i nyrearteriene, hovepulsåre (mage) og bekken. Det ble konstantert høyt blodtrykk og jeg fikk foreskrevet 60 mg Adalat Oros. Etter kontroll hos fastlege (14 dager) var blodtrykket ok.

Etter ytterliger 14 dager var blodtrykket økt igjen og jeg fikk beskjed om å doble dosen. Etter det fikk jeg store problemer med bena (smerter i setemuskel, hofter og legger) samt dårlig almentilstand. Etter innleggelse 16.01.16 og stenting av venstre nyrearterie var blodtrykket igjen høyt og jeg fikk foreskrevet 150 mg Aprovel. Problemet med bena fortsatte. I samsvar med fastlegen seponerte jeg Adalat og ble merkbart bedre i bena. Etter ytterligere 14 dager seponerte jeg Aprovel og er nå helt fin i bena (går tre turer med hunden hver dag. 5 - 6 km), men med et lett forhøyet blodtrykk.

Har du noen formening om hva dette skyldes? Trodde selv at blodtrykksenkende medisin skulle bedre sirkulasjonen til bena!

Kan det være interaksjon i forhold til av de andre medisinene jeg bruker? Som er: Metformin, Litium, Brilique, Albyl E og Lipitor. Avventer svar. På forhånd takk.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Gratulerer med gjennomført vellykket behandling. Det høres ut som om du har hatt bivirkninger av adalat. Adalat har noe av effekten gjennom at blodårer i hud og muskulatur utvider seg, slik at en større del av blodvolumet ditt befinner seg utenfor de store pulsårene (hvor trykket måles). Som en konsekvens av dette kan det bli noe mer væskeansamlig i bindevev og muskler, som kan gi ubehag og i noen tilfeller tydelig hevelse rundt anklene. Det er også beskrevet tilfeller av interaksjon mellom litium og adalat som kan gi såkalte "nevromuskulære" fenomener og ubehag. Veldig fint at symptomene har gitt seg etter at du sluttet med adalat, men du bør etterhvert få blodtrykket ditt helt under kontroll med livsstilstiltak og evt justering av medisiner (det skal ikke være "lett forhøyet"). Lykke til!

Hjerte/kar

Stenose CX på CT-angio.

Hei Bakgrunn: CT av mitt hjerte i fjor høst viste ett sted (CX): "inntrykk av signifikant stenose" og et par andre steder (midtre RCA) : plaque med "usikker stenosegrad". (CT-undersøkelsen måtte gjennomføres to ganger fordi blodtrykket/pulsen steg. Og bildene ble analysert på en eller annen alternativ måte, slik jeg forsto det)) Seinere ultralyd av hjerte viste ingen ting

Kardiologen sa at CT av hjerte ofte gir usikre resultater, men man kan likevel ikke se bort fra resultatet, og derfor bør hjerte mitt undersøkes videre (koronar angiografi). Anfallet for snart ett år siden (årsaken til at CT ble tatt) tror legene, etter grundig undersøkelse på sykehus, skyldes angst (høy hvilepuls, svært kraftig hjertebank, følelse av at halsen snørte seg sammen, litt tung venstre arm. Var ikke direkte tungpustet, men hadde vanskeligheter med å trekke pusten helt ned i magen. Ingen smerter, men var svimmel og uvel). Jeg var i denne perioden i en svært stressende livssituasjon. Har ikke kjent noe tilsvarende etter denne hendelsen, bortsett fra noen få ganger følelsen av at brystet/halsen snører seg sammen - varighet ca 1-2 timer pr. gang og jo mer jeg tenker på at dette har noe med hjerte å gjøre, jo mer engstelig blir jeg. (Er ikke vondt, påvirker ikke evne til fysisk aktivitet, men er ubehagelig). Har nettopp sluttet å røyke, og er i daglig aktivitet (16 mil på ski i løpet av 4 dager for 14 dager siden uten problemer. Mannen min sier han ser en klar bedring i kondisjon etter røyeslutt). Er ikke overvektig og har normalt blodtrykk. Har siste 10 år hatt høyt kolesterol (mellom 6 og 7 total). Ligger i dag på ca 4 (total), med bruk statiner + mer hjertevennlig kosthold. Jeg er veldig takknemlig for å ha mulighet til å bli undersøkt videre for mulig hjertesykdom (jeg vet jo at flere står i kø for tilsvarende), men er samtidig fryktelig redd for at komplikasjonene som kan oppstå under koronar angiografi, kan gjøre meg mer syk enn det jeg faktisk føler at jeg er. Jeg tenker derfor på muligheten av å vente med undersøkelsen for å se effekten av trening/kosthold m.m., alternativt å si «nei takk». Dette fordi jeg egentlig ikke føler meg syk. Samtidig er jeg svært redd for konsekvensene av en slik utsettelse/avbestilling også, - for det er vel mest sannsynlig at jeg er syk siden kardiologen mener at det er sannsynlig at jeg er det? Og kanskje de "sammensnøringene" jeg kjenner av og til faktisk er noe alvorlig og ikke bare "angst" som jeg prøver å si til meg selv? På den annen side: Hvis jeg gjennomfører en undersøkelse kan man også finne ut om jeg faktisk er syk eller ikke. Har jeg ikke stenoser, kan jeg i så fall kanskje slippe de høye dosene av statiner og blodfortynnende, som jeg står på nå i påvente av denne undersøkelsen( jeg liker ikke å stå på disse medisinene pga bivirkninger og risiko for samspilleffekter med andre medisiner/kosthold).

Spørsmål:
- Hvor sannsynlig er det at CT-bildet viser feil?
- Kan stenoser retarderes gjennom hjertevennlig kosthold/trening? I så fall: hvor lang tid kreves for å kunne se effekt?
- Hvilke vurderinger vedr. utblokking eller ikke utblokking gjøres under selve undersøkelsen?

F. eks: Vil påvisning av "litt stenose" alltid medføre utblokking, fordi man likevel er inne i årene og det er praktisk å gjøre det nå? - Jeg har hørt at statiner stabilisere plaque og at det er en fordel å stå på dette før en slik undersøkelse. Har det noen betydning for risikoen for komplikasjoner (hjerteinfarkt/hjerneblødning) hvor lenge en har stått på slike medisiner før selve undersøkelsen?

Til slutt: har du et godt råd å gi med vedr. undersøkelse eller ikke undersøkelse? Kan du gi meg et par ord som gjør meg litt mer trygg i situasjonen og som gjør at jeg tar et klokt valg - jeg trenger det virkelig! Takk.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Forstår dine bekymringer og betraktninger rundt situasjonen, men i ditt tilfelle har jeg et klart råd: Du bør takke ja til koronar angiografi.

Dersom de finner såkalt betydningsfulle innsnevringer også ved denne undersøkelsen vil de oftest kunne gjøre ferdig selve behandlingen ("stenting") med det samme. Som en hovedregel må innsnevringen være minst 50% for at de stenter.

CT undersøkelsen du tok er en god, men ikke sikker undersøkelse. Ved mistanke om betydningsfulle innsnevringer er det helt klart indikasjon for å gå videre med såkalt invasiv koronar angiografi.

Veldig viktig at du har kuttet røyken, fått kontroll på kolesterolet og holder deg i god fysisk form! Det vil motvirke videre utvikling av forandringene i kransårene dine. Du må imidlertid regne med å stå på en svak blodfortynnende medisin og et statin resten av livet,- meget effektive medisiner for å motvirke utvikling av problemet.

Når det gjelder symptomene dine så kan det være vanskelig å si hva som skyldes angst og hva som eventuelt skyldes hjertet. Med slike funn som du beskriver ved CT undersøkelsen, bør man etter mitt skjønn ikke ta noen sjanser.

Håper dette var et rimelig klart og nyttig svar for deg. Lykke til!

Hjerte/kar

Venstre grenblokk

Hei. Jeg har nettopp fått påvist venstre grenblokk som er blitt konstant. Gikk med Holtermonitor i et døgn og hadde da laveste frekvens på 43 og ellers gjennomsnittlig frekvens på dagtid 56 og på natt 60. På 90-tallet var jeg til arbeidsekg og det oppsto da en frekvensavhengig grenblokk som gikk over ved hvile. Det har ikke vært mulig i ettertid å finne ut om dette var et høyresidig eller venstresidig grenblokk. Er det sannsynlig at dette også var et venstresidig grenblokk siden det nå er blitt konstant? En skremmende tanke hvis det skulle oppstå en blokkering på høyre side også. Jeg er ikke satt opp til videre undersøkelser eller kontroller. Burde dette vært utredet videre og evt hvordan? Som barn var jeg operert for ductus arteriosus persistens. Har en meget svak systolisk bilyd grad 1 som ikke er oppfattet som patologisk. Jeg har ingen symptomer i form av brystsmerter, hjertebank eller tungpust. Kan kjenne meg sliten i det daglige og ellers bli utmattet etter større anstrengelser som fjellturer. Har av og til episoder med svimmelhet, men vet ikke om det kan ha sammenheng med stramme nakkemuskler. Takknemlig for svar. Mvh sykepleier

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! I utviklingen av ledningsforstyrrelser/grenblokk ser vi av og til det fenomenet du beskriver med at blokket er såkalt "frekvensavhengig" en periode før det eventuelt blir permanent. Det er sannsynlig at det som ble oppdaget på 90-tallet er en tidlig variant av det grenblokket vi ser i dag. På mange måter er det et godt tegn at du har levd stabilt med  ledningsforstyrrelse i så mange år uten sykdom. I forhold til ryteregistreringen din så er det litt pussig at du har høyere gjennomsnittspuls om natten enn om dagen, men frekvensene er ikke unormale og det viktigste er å utelukke rytmeforstyrrelser og ulike typer AV blokk.

De fleste tilfeller av ve.grenblokk gir ikke symptomer (unntak ved svær "asynkroni" som kan vurderes ved ultralyd). Jeg vil anbefale at du får gjennomført en grundig hjertesjekk med ultralyd og belastningstest (også for å utelukke kransåresykdom), særlig siden du også beskriver noen uspesifike symtomer. Det er mest sannsynlig at man ikke finner noen farlig årsak til grenblokket ditt. En sammenheng med tidligere operasjon for ductus arteriosus er en mulig forklaring.

Hjerte/kar

Blodfortynnende etter blodpropp til hjernen

Jeg har nylig hatt et hjerneslag og fikk rask behandling med "plumbo" og "fisking" av blodpropp i hjernen. Behandlingen var vellykket og språk og skjevhet i ansiktet kom raskt tilbake. Jeg er imponert og lettet!

Ved utskriving ville legen skrive ut marevan, det har jeg liten lyst til å stå på. Legene mente arrvev i hjertet var årsaken til dannelsen av blodproppen. Hvor stor risiko løper jeg ved ikke å ta marevan? Bruker Albyl-E

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Gratulerer med vellykket behandling i en farlig situasjon.

Risikoen din for ny blodpropp har sammenheng med alder, kjønn, om du har høyt blodtrykk eller andre risikofaktorer. I ditt tilfelle er det viktig at du har skikkelig beskyttelse mot nye blodpropper, og albyl-E regnes ikke som særlig effektivt i ditt tilfelle. Dersom legene mener at blodproppen kommer fra hjertet (du beskriver arrvev, men ofte skyldes proppen forkammerflimmer) så finnes det nå gode alternativer til marevan (pradaxa, eliquis eller xeralto) hvor du kan ta 1-2 tabletter om dagen og slippe mange ekstra blodprøver. Jeg vil anbefale at du snakker rmed legen din om disse alterntivene.

Hjerte/kar

Procoralan (ivabradin) for IS mog POTS. Bivirkninger

Hei! Jeg har brukt procoralan (5x2 mg) for IST og POTS i en uke nå. Effekten av medisinen er helt fantastisk, jeg har gått fra å nesten ikke kunne gå til å kunne gå opp trapper i normal fart. Men jeg har fått en del synsforstyrrelser. Jeg merker synsforstyrrelsene bare når det er ganske mørkt, da får alt som beveger seg flere silhuetter etter seg og det blinker av og til i synsfeltet. Dette plager meg ikke i det hele tatt og jeg føler at jeg kan leve veldig fint med det. Jeg forstår det slik av pakningsvedlegget at dette er en svært vanlig bivirkning? Kan dette gå over etter en stund når kroppen har vent seg til medisinen? Eller kan jeg få varige synsforstyrrelser? Jeg håper jeg slipper å slutte på medisinen siden jeg føler at jeg endelig kan leve et normalt liv. Jeg er 28 år og regner med at jeg må gå på denne medisinen livet ut siden jeg har hatt IST og POTS i snart fire år uten at det har blitt bedre. Vet man noe om langtidseffektene av denne medisinen? Jeg lurer også på hvor mange timer procoralan har effekt? Nå tar jeg 5mg kl 09 og 5mg kl 16 og synes det fungerer fint.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 19. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Så bra at du har fått hjelp! Denne medisinen er såpass ny at den fortsatt står på en såkalt overvåkingsliste med tanke på bivirkninger. Som du sier er synsforstyrrelser utbredt, men jeg har ikke hørt at det er beskrevet varige skader (men det må gå noen år med bruk i befolkningen før man kan si dette med sikkerhet). Dersom du opplever at synsforstyrrelsene dine øker på, bør du i samråd med din lege absolutt vurdere å avslutte behandlingen, i alle fall for en periode for å se at synet normaliserer seg. Effektiv halveringstid i kroppen er ca 11 timer, og preparatet kan ha effekt vesentlig lenger enn halveringstiden.

Hjerte/kar

Hjerte "hopp" og ujevn rytme om natten

Hjerte "hopp" og ujevn rytme om natten.

Les svaret

LHL svarer

Besvart 19. mars 2016
LHL

Hei! Hjerte "hopp" er oftest ufarlig, og skyldes såkalte ekstraslag. Dersom du opplever ujevn rytme over flere sekunder/minutter kan jeg anbefale at du tar kontakt med en hjertelege for å få gjennomført en rytmeregistrering gjennom døgnet (en liten opptaker + 3 ledninger som du har påkoblet hjemme).

Hjerte/kar, Rettigheter

Fornyelse av førerkort etter hjerteinfarkt

Hei Har hatt et lite hjerte infarkt for 15 år siden. Måtte blokke en åre. Var i dag hos fastlegen ifm helseattest for fornyelse av førerkort, tunge kjøretøy. Alt var ok på denne sjekken. Fastlegen min snakket da om at jeg måtte foreta en sjekk, og få en uttalelse fra hjertespesialist. Dette måtte jeg gjennom rett etter infarktet, men ikke for 5 år siden, da jeg fornyet sist.

Er det slik at jeg må til hjertespesialist og foreta en sjekk, og få en anbefaling ifra han, hver gang jeg skal fornye den tunge klassen på sertifikatet mitt ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 17. mars 2016
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Helsedirektoratet har utgitt en veileder til reglene om helsekrav for førerkort. Denne sier ikke eksplisitt at det ved fornyelse må innhentes ny uttalelse fra hjertespesialist. Men det kan være nødvendig om det har vært symptomer på hjertesykdom siden det sist ble gitt dispensasjon. Har hjertesykdommen vært stabil, kan det gis dispensasjon for inntil 5 år. Om din fastlege ikke er bekvem med å avgi en uttalelse, har legen anledning til å henvise deg til en hjertespesialist.

Her er veilederen: veileder

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Stor effekt av røykeslutt.

Hvilepuls 52 - 56. BT 120/70. Hatt høyt systolisk BT og hvilepuls på ca. 100. Behandlet med metoprolol en måned, sluttet for 5 uker siden. Kan røykeslutt hatt så god innvirkning på helsa?? Alltid vært fysisk aktiv, spiser sunt. Men har til tider hatt stort sigarettforbruk. Sluttet for2 mnd siden uten problemer .

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 17. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Gratulerer! Tviler på om all den gode effekten skyldes røykingen, men du har gjort en super innsats for helsen din. Lykke til videre.