Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Nøtteallergi og senreaksjon

Er det mulig å reagere allergisk et døgn etter en har vært i kontakt med nøtter?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 13. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Reaksjon på nøtter kommer vanligvis med det samme og innen et par timer. Jeg har ikke hørt om reaksjon på nøtter etter ett døgn når man ikke har noen symptomer før det. En reaksjn kan henge i lenge men da har man gjerne hatt symptomer tidligere.

Hilsen Helle

Hjerte/kar

Lang QT-tid i EKG

Hei. Eg var ho ein vikarlege pga. Eg har hatt litt urytme og ubehag i brystet. Dei meinte det var ufarlig. Men AT tida mi vært målt til 0.445. Eg meiner at meir enn 0.45 er unormalt. Legen meinte dette var ok, sjølv om eg merka på ho at ho var usikker (leste lenge på nettet). Er mann på 28 år og trener jamnt 5-8 t i veka.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 12. september 2017
Helge Istad, Overlege

Det du skriver om er nok at du har det vi kaller QT-tid på 445 millisekunder(Ikke AT).

Lang QT-tid i hjertets ledningssystem er en arvelig tilstand som kan medføre risiko for farlige rytmefortyrrelser i hjertet. Siden dette er arvelig skal legen spørre om der har vært tilfeller av brå hjertedød i familien hvis han finner det på EKG.

Når man måler den såkalte QT-tiden i hjertets ledningssystem så må man korrigere i forhold til hvor rask eller langsom hjertefrekvens(puls) man har. Det vanlige blant spesialister er derfor å snakke om hva QTc-tiden, hvor "c" står for corrigert for pulsfrekvensen.Man sier vanligvis at en QTc-tid hos menn over 450 millisekunder og over 460 millisekunder hos kvinner er forlenget. Du skriver at du trener mye, og det er nok mulig at din QTc-tid er godt under 450 millisekunder dersom du har langsom hvilepuls. Du skriver "0.445" og det betyr nok at QT-tiden er 445 millisekunder, før korrigering for pulsen.

Det du her har tatt opp er såpass spesiell kunnskap at det ikke er så rart at ikke alle fastleger er godt kjent med dette. Hør med hun/han neste gang du er der om det skal utredes videre hos hjertespesialist, og vis gjerne til dette svaret jeg har sendt deg.

Hjerte/kar

Tiltagende hjerteflimmer

Hei Har hatt tre hjerneinfarkt.. venstres side og venstre ben krangler..numment og rart... Har tiltagende hjerteflimmer,blir helt våt av svette og utmattelse. når disse anfallene kommer. Har vært til utredning, men legene sier forskjellig,en at årene til hjertet er krumme? Har ennå ikke hatt døgn/uke test av hjerte. Kan pacemaker hjelpe?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Anfall med hjerteflimmer (eller atrieflimmer som er det faglige uttrykket) kan av endel pasienter oppleves som voldsomme og plagsomme. Heldigvis finnes det flere behandlingsmuligheter. Vi prøver alltid og regulere hjerterytmen med medisiner først. Legen har ulike medisiner å velge mellom og iblant må man prøve seg litt frem for å finne den rette for pasienten.

Hos noen pasienter kan det bli aktuelt med ablasjon, eller "å brenne inni hjertet" for å bli kvitt flimmeren. Hvorvidt dette er noe for deg, avgjøres av en kardiolog (hjertespesialist).

Pacemaker kan også være et alternativ for de som har svært plagsom flimmer og hvor de andre behandlingene ikke gir ønsket resultat. Men det er gjerne det siste man prøver.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Operasjon av klaffefeil, flimmer og tett åre

Hei, jeg har klaffefeil,flimmer og en tett åre. Dette skal de prøve å gjøre noe med samtidig og skal derfor opereres snart. Åpen operasjon. Hvor lang tid ca tar en slik operasjon? Hvor lang tid må jeg vente før jeg kan fly i 5 timer?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jo mer man skal gjøre under en operasjon, jo mer tid vil det ta. Fra du får narkose, til du trilles ut igjen av operasjonssalen kan det fort gå 3-4 timer eller mer, avhenging hvor teknisk vanskelig inngrepet blir. Du merker uansett ikke noe til tiden da du har narkose. Rehabiliteringstiden kan være veldig ulik. Noen er hjemme igjen etter et par uker, mens andre må bli lenger på sykehuset.

Det er vanskelig å svare konkret på når du kan fly igjen. En god regel er kanskje når du er frisk nok til å bære egen baggasje samt gå lengre turer uten problemer?

Lykke til med alt.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Veldig svimmel mor

Mor bruker losartan 50mg x 1. Hun er så svimmel hver dag at hun ikke orker gå ut. Har hun feil dose kanskje?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er mange ulike årsaker til svimmelhet. Hvis moren din er så plaget at hun knapt kan gå ut er det all grunn til å oppsøke legehjelp. Det kan godt hende at årsaken til plagene er for høy dose Losartan, men det kan også være andre årsaker. Dette må fastlegen utrede og vurdere.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Forkalkning i lyskekar

Jeg har bestandig hatt lavt kolesterol og lavt blodsukker. Blodtrykket er 140/80 på legekontoret ved siste time. Jeg bestilte meg en time på et privat institutt og fikk utført ultralyd av mine blodårer og aorta. Alt var fint og normalt, bortsett fra en forkalkning på 4 mm i høyre lyskekar. Jeg er en kvinne på 65 år. Jeg har aldri røkt og drikker ikke. Syns jeg spiser sunt. Har dere noen gode råd til meg? Kan jeg gjøre noe for å få dette til å forsvinne? Vil ellers opplyse at jeg har hatt en DVT i leggen. Trenger jeg å være bekymret for dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg synes ikke du trenger å bekymre deg for dette. Du har en sunn livsstil, fine blodprøver og det er ikke gjort noen alvorlige funn. En liten forkalkning på 4mm i et lyskekar betyr ikke noe spesielt i denne sammenhengen. Den har nok vært der i mange år, og kommer til å forbli der. Det er ingen grunn til å gjøre noe med den så lenge bena dine har god blodsirkulasjon. Fortsett å leve det sunne livet som du gjør!

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kjæreste med høyt blodtrykk

Har en kjæreste som har 200/150 i blodtrykk, er dette farlig?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja dette er utvilsomt alt for høyt hvis det virkelig ligger rundt der. Kjæresten din må komme seg til lege så fort som mulig.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Varierende blodtrykk

Jeg har et blodtrykk som varierer mye mellom 120/82 til 150/105, opp og ned som en jojo. Er dette noe jeg kan stabilisere og få ned med endringer i livsstil? Jeg kan legge til at jeg er veldig overvektig (bmi 38), røyker ikke.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Verdiene som du oppgir er egentlig ikke så unormale. Det avhenger mest av om du oftest ligger ned mot 120/82 eller opp mot 150/105. Ligger du hovedsakelig med høye verdier, er det grunn til å behandle. Enten med livsstilsendringer eller med medisiner. Men først synes jeg du skal få utført en 24-timers registrering av blodtrykket hos fastlegen din. Da får man virkelig se hvordan trykket varirerer og hvor det ligger gjennom døgnet.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Besvimelser og hjerteproblemer

Heisann! (Først vil jeg bare si: takk som tar deg tid!) Situasjonen er som følge: For halvannet år siden fikk jeg påvist mistanke om venstre ventrikkel hypertrofi (med ganske lang QT-tid og litt hurtig puls men regelmessig). Året før dette igjen hadde jeg en vanlig helsekontroll, der de oppdaget bilyder og ekstraslag. Litt hurtig puls. Det siste halvannet året, altså etter funnet på ekg'et, har jeg besvimt sakte 2 ganger, dvs. med sterke smerter i buk/bryst, kaldsvette og sakte mer og mer "borte" med økende smerte.

Jeg er der at jeg ikke tør å gå tur, fordi jeg får ganske vondt under ribbein ved lett og moderat trening til og med. Jeg har hatt kontakt med en kardiolog i hjembyen, tatt et arbeids-ekg uten funn, og diverse andre ekg'er uten noen funn. Er det slik at ved visse diagnoser så opptrer sykdommen litt av og på, og det kun er noen øyeblikket man kan fange den opp på EKG? Og; Burde jeg gi opp denne saken?

Jeg spør, fordi jeg er sykepleierstudent med tanke på skikkethetsvurdering, og jeg spør fordi jeg selv ønsker å fungere i hverdagen. Jeg skjønner jeg bør ta kontakt med lege, men da må jeg si at det er som å stange hodet i veggen ATM. Jeg blir litt rystet av hele greia, der den ene sier det ene og den andre noe annet. (Jeg er 26 år, kvinne, hatt noe hjertesykdommer i familien, hatt spiseforstyrrelse, gått på medisiner som påvirker hjertet også, hatt flere besvimelse, i yngre alder dog.)

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Når det gjelder besvimelser er vi leger opptatt av å finne ut om det er en alvorlig årsak bak eller ikke. Denne vurderingen gjøres på bakgrunn av hva pasienten forteller om symptomene sine og ulike supplerende undersøkelser. Vi kardiologer er naturlig nok mest opptatt av om årsaken til besvimelse er en hjertesykdom. Slike besvimelser er alvorlige.

Måten du beskriver dine besvimelser på, så høres det ikke ut som at de forårsaket av en hjertesykdom. De høres mer ut som såkalte "vasovagale synkoper", som er forårsaket av at blodtrykket blir litt lavt. Dette skyldes gjerne aktivering av en spesiell del av nervesystemet, og forårsakes ofte av forutgående smerter og annen ubehag.

Forlenget QT-tid på EKG kan være tegn på underliggende hjertesykdom ("lang qt-tid syndrom"). Men QT-tiden kan også bli forlenget av enkelte medikamenter. Hvis det er årsaken, vil QT-tiden blir normal igjen når man slutter med medisinene.

Hvis man virkelig har lang QT-tid syndrom, følges man gjerne opp av kardiolog. Dennes tilstanden øker risikoen for farlige hjerterytmeforstyrrelser og behandles derfor med egne medisiner. Diagnosen lang QT-tid syndrom stilles med EKG-funn og evt. gentest som utføres på spesielle avdelinger på sykehus.

Jeg synes du virker rimelig godt utredet, og hvis man fortsatt ikke har funnet noe galt, så er det god grunn til å tro at det ikke er noe alvorlig galt med hjertet ditt. Symptomene du beskriver med smerter i ribbena høres heller ikke ut som hjerteproblemer.

Svarene jeg har gitt her er generelle. Hvis du er bekymret og tenker stadig på dette, synes jeg du skal kontakte en som kjenner detaljene dine godt og kan oppsummere det hele ordentlig for deg. Jeg ville bedt om en oppsummerende time hos kardiologen du allerede har snakket med.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Dele opp Metoprolol-dose

Kan jeg ta Metoprolol 100mg fordelt på 50mg morgen og 50mg kveld, eller 100mg kveld istedet for morgen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 12. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja, alle de variantene du nevner er mulige. Men det er viktig at du gjør dette i samarbeid med legen din. Noen ganger kan det faktisk være av betydning når på døgnet du tar hvor mye.

Mvh

Wasim Zahid