Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

CT eller MR for kranspulsårer og lungevener

Undersøkelse av kranspulsårer Jeg er to ganger ablasjonsbehandlet pga. atrieflimmer. Pga. økende smerter i bryst, skulder og ut i armer ved aktivitet ønsker legen min å ta en CT-angio av kranspulsårene. Jeg har en historie med flere CT undersøkelser, angiografi og røntgen. All strålingen bekymrer meg. Jeg har lest på nettsiden til nhi.no at MR er en bra undersøkelsesmetode for å sjekke flere ting ved hjertet. Hva mener dere. Kan jeg be legen min om en MR undersøkelse i stedet? Da det ble tatt ekko av hjertet via spiserøret før siste ablasjonsbehandling så så de en innsnevring i en eller flere av lungevenene etter første behandling. Kan dette gi meg symptomene jeg nå har? Burde lungevenene også sjekkes? Etter min siste ablasjonsbehandling så har jeg blitt så trøtt og sliten. Det er nå snart et år siden den siste behandlingen. Er dette noe som kan skje etter den type behandling, eller er det noe som burde sjekkes opp?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. CT og MR gir forskjellig type informasjon om hjertet. MR sier mer om muskelvevet, mens CT er en bedre undersøkelse av blodårer og blodstrøm. MR kan med andre ord ikke erstatte CT i undersøkelse av kranspulsårene.

Du har vært uheldig å få lungevenestenose etter ablasjon, en sjelden men ikke ukjent komplikasjon. Lungevenestenose gir oftest ikke symptomer, men kan gi tungpustethet, slitenhet og av og til brystsmerter. Jeg vil anbefale at du gjennomfører CT-angio av kranspulsårene som legen din foreslo som første prioritet. Lungevenene kan også undersøkes med CT, og legen din kan diskutere med røntgeninstituttet om de kan samkjøre undersøkelsene. Det finnes også andre undersøkelsemetoder for lungevenene, og tilstanden kan behandles om nødvendig.

Hjerte/kar

Tolvon, marevan og atrieflimmer

hei jeg har pacmaker og artieflimmer har fått tolvon av legen på grunn av agnst og depresjon men når jeg leser bivirkningene står der at de ikke skal brukes sammen med hjertetilstander som endrer hjerterytmen og warfarin jeg bruker marevan og det er vel det samme somwarifarin nå er jeg redd for å ta tolvon hva skal jeg gjøre er det noe annett du kan anbefale som jeg kan føle meg tryggere på

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Det er ikke veldig sterk påvirkning av tolvon på warfarin/marevan effekt, men preparatet kan øke tynningen (INR-verdien) noe. Dette kan håndteres ved å justere ned tablettdosen under regelmessige blodprøvekontroller.

Når det gjelder hjerterytmen så har jo du en pacemaker som "passer på deg" i forhold til langsomme rytmer. Tolvan kan en sjelden gang iblant gi en sjelden hjerterytmeforstyrrelse av en annen type enn atrieflimmer.

Jeg vil foreslå at du fortsetter med tolvon dersom du har behov for dette og kontrollerer INR til verdiene har stabilisert seg. Du kan føle deg trygg!

 

Hjerte/kar

Konstant hjerteflimmer

Hei. Jeg har fått påvist konstant hjerteflimmer og er 41 år. Jeg har hatt to ablasjoner uten ønsket effekt(Den siste ble gjennomført september 2015), og har fått tilbud om en tredje, hvis tilstanden plager meg videre. Altså, det er opp til meg. Jeg er i tenkeboksen på dette, da jeg ikke merker noe til lidelsen i hverdagen og er i grei fysisk form.Fastegen min sier at hvis jeg ikke skal ta operasjonen kan slutte med marevan og heller "komme tilbake når jeg er 65 for å starte igjen da". Jeg spurte om jeg skulle komme inn på noen sjekker, og han sa at jeg kunne komme innom en gang i året. Er dette et godt råd å følge? Er det ingen fare for blodpropp for en som meg, slik at jeg burde fortsette å gå på blodfortynnende nå?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Sjansen for blodpropp hos deg som er ung og frisk ellers er så lav at risikoen for bivirkninger ved å bruke blodfortynnende medisin antagelig er større. Forskning viser at risikoen for blodpropp/slag øker vesentlig ved alder og fastlegen har helt rett i at dagens retningelinjer åpner for at endel pasienter skal ha blodfortynnende fra 65 års alder (også avhengig av andre risikofaktorer som blodtrykk og dibetes). Årlig oppfølging er et fornuftig tilbud.

Hjerte/kar

Aortastenose, optimalt tidspunkt for operasjon

Jeg har fått påvist aortastenose, og at jeg skal opereres når jeg blir litt dårligere. Når er optimalt tidspunkt? Jeg er 61 år, tidligere frisk. God fysisk form tidligere. Klarer fint å gå tur på en time på flatmark. Ved trappegang blir jeg tungpusten fort. Synes det er vanskelig at jeg selv skal vurdere når jeg er syk nok for operasjon. Går til kontroll hver 3 mnd. Hvor lenge blir jeg sykemeldt etter operasjon? Jeg plages mest av at jeg er så sliten og sover 12 timer i døgnet. Vært veldig fysisk aktiv hele livet.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog
Hei! Forstår at hjertelegen din følger deg tett med kontroller hver 3 mnd, så jeg vil anta at en operasjon nærmer seg. Visse mål på ultralydundersøkelsen (størrelse på åpningen i den trange klaffen, hastighet av blodstrøm, veggtykkelse og hjertets pumpekraft) er med å avgjøre tidspunktet for operasjon, men dette vanskelige spørsmålet om symptomer er oftest avgjørende.  De europeiske retningslinjene legger stor vekt på grad av symptomer, og operasjon uten symptomer er omdiskutert. Tegn på besvimelse/svimmelhet er viktig å få frem, samt tegn på hjertesvikt. Det du forteller om økende tungpust og slitenhet er viktig, og dersom det ikke finnes annen sannsynlig forklaring på disse plagene vil dette bli vektlagt i forhold til den ideelle "timingen" av inngrepet. Inngrepet har god prognose. Lykke til!
 
 
 

Hjerte/kar

Risiko ved PCI

Hei Jeg skal gjennom en hjerteundersøkelse, angiografi, med mulig stenting av arterie(r). Dersom stenting:

-Hvilke medisiner må jeg normalt gå på resten av livet?
-Hvor lang sykmelding må jeg forvente?
-Når kan jeg begynne å trene igjen?
-Kan jeg kunne trene helt opp mot makspuls?

Jeg ser på hjemmesidene til LHL at risiko for komplikasjoner under undersøkelsen er ca. 1/500..

-Hva påvirker denne risikoen?
- I hvor lang tid etter undersøkelsen er risikoen tilstede for at noe skal skje? Mao: I hvor mange dager/uker/mnd skal jeg være redd?

Jeg har også hørt om tilfeller der stenten beveget seg og måtte opereres ut fra magesekken. Er det en vanlig komplikasjon? Vil et slik inngrep påvirke risikoen for å få slag/hjerteinnfarkt seinere?

Jeg har vært røyker. Betyr det at mine årer ikke er like elastiske som andre årer og letter kan sprekke under en slik undersøkelse? Tusen takk for svar

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Her følger svarene. Spørsmålene dine er uthevet:

-Hvilke medisiner må jeg normalt gå på resten av livet?
Hvis du får stent er det i hvert fall vanlig med to typer blodfortynnende medisiner. Disse skal brukes i 12 mnd, deretter fortsetter du med én type blodfortynnende resten av livet. Det er også vanlig å gi en kolesterolmedisin livslangt. Hvis du har diabetes eller høyt blodtrykk, må også disse tilstande behandles godt.


-Hvor lang sykmelding må jeg forvente?
Hvis du ikke har hatt et infarkt, er det som regel nok med en ukes sykemelding.


-Når kan jeg begynne å trene igjen?
Allerede et par dager etterpå kan du gå turer, og du kan gjerne gå deg varm. Men trening som gjøre deg svett og andpusten (jogging/vektløfting) bør du vente med i 4-5 uker.


-Kan jeg kunne trene helt opp mot makspuls?
Ja, det kan du. Forskning har vist at høyintensitets intervalltrening er gunstig for hjertepasienter. Men snakk med legen din før du gyver løs på de tøffeste treningsformene.

Jeg ser på hjemmesidene til LHL at risiko for komplikasjoner under undersøkelsen er ca. 1/500..

-Hva påvirker denne risikoen?
Det er nok mer tekniske årsaker som påvirker dette. Det er viktig at du følger den anbefalte medisineringen i forkant av inngrepet.

- I hvor lang tid etter undersøkelsen er risikoen tilstede for at noe skal skje?  Mao: I hvor mange dager/uker/mnd skal jeg være redd?
Komplikasjonene er som regel umiddelbare, og oppstår enten under eller rett etter inngrepet. Hvis alt er stabilt det første døgnet, er det svært gode sjanser for at det ikke vil inntreffe noen komplikasjoner videre.


- Jeg har også hørt om tilfeller der stenten beveget seg og måtte opereres ut fra magesekken. Er det en vanlig komplikasjon? Vil et slik inngrep påvirke risikoen for å få slag/hjerteinnfarkt seinere?
Nei det må være svært uvanlig. Har faktisk aldri opplevd eller hørt om at det har skjedd.

- Jeg har vært røyker. Betyr det at mine årer ikke er like elastiske som andre årer og letter kan sprekke under en slik undersøkelse?
Røykning øker åreforkalkning og gir stivere årere, men hvordan det påvirker individet er svært varierende. Noen tar stor skade av røyking, andre ingen. Hvordan det står til hos deg vil man raskt kunne under angiografien.

Jeg ønsker deg lykke til.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

ivabradin bivirknnger

Hei. Har Arteriosklerosisk hjertesykdom med høyre dominans med opptil 95% forretninger , de skriver i epikrisen at karene var imidlertid så tynnat hverken pci eller ACB kirurgi var aktuelt.. Hva betyr egentlig dette og hva er følgene av dette ?? Er ikke dette en risiko son jeg burde ha noe å si i meg selv ? Og h or stor er dødeligheten om jeg ville ha gjennomført dette ?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Preparatet er relativt nytt og står fortsatt på en såkalt observasjonsliste for nye bivirkninger/effekter som kan dukke opp. Det er riktig at flere studier har vist at 10-20 % av pasienter som står på ivabradin utvikler atrieflimmer. Blant årsakene til at medikamentet gir flimmer, kan være påvirkning av en såkalt ionekanal i hjertemuskulaturen rundt lungevenene, - et spesielt viktig område for trigging av atrieflimmer. Man kan også spekulere i at lav puls (pga medikamnetet), gir flimmer "bedre tid" til å slå inn mellom hjerteslagene. Det er sannsynlig at eventuell tendens til flimmer vil avta etter at man avslutter ivabradin.

Hjerte/kar

Skifte fra brillique til efient

Hjerteoperert 6 år siden og insatt stent for 3 mnd. siden. Går på Brillique for tiden . Har lurt på lenge om den gir pustebesvær(stopp). Hvis jeg går over til Efient , må jeg starte pånytt med 4 tbl.første døgnet for den også, eller kan jeg gå over direkt ? Kansje det krever en pause ? Venter på sjekkpå Feiring ,men det drar ut. Har spørt 3 leger om det kan ha noe med magen å gjøre , men de nekter. Syns besværer opptrer merkelig. Kan ligge og sove om natten ganske bra , men hvis jeg setter meg i en stol å slapper av om dagen , så blokkeres pusten og jeg må supe etter luft for å tømme en full mage (med luft).

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 08. mars 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Pusteproblemer er en mulig bivirkning av brilique og skifte til efient kan være aktuelt. Ved bytte gis en enkelt ladningsdose på 60 mg første døgn, deretter 10 mg daglig. Anbefaler at du tar kontakt med Feiring direkte for å forhøre deg om den kontrolltimen du venter på.

Hjerte/kar

Svingende blodtrykk

Hei har et blodtrykk som varierer fra 180/110 og noe under tar blodtrykkmedesin har nettopp. skiftet for 3 uker siden, og da ble det veldig ugjamt. Kan det være årsaken på dette. Har nå et blodtrykk på 144/95 og i går var det på 222/115. Er i kontakt med sykehuset nå.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan være litt utfordrende å finne den rette kombinasjonen av blodtrykksmedisiner hos den enkelte pasienten. Det er ikke uvanlig at legen må prøve seg litt frem og tilbake for å finne de optimale dosene. I en slik periode kan trykket svinge. Det er viktig at du har tett kontakt med legen din. Blodtrykk på 222/115 er høyt og bør bringes under kontroll.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Infarkt under PCI-behandling

Under en pci utblokking av en trang åre fikk jeg enorme smerter, trodde jeg skulle dø. Smertene varte fra kl 4 på ettermiddagen, startet under inngrepet og varte til kl. 10 på kvelden. Legen så da dagen etter at jeg hadde hatt et hjerteinfarkt på blodprøven. Hvor vanlig er dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Infarkt som følge av PCI-behandling er en kjent komplikasjon. Årsaken er at når en åre blokkes, kan det løsne små propper eller forkalkninger som kan følge blodåren utover og kile seg fast lenger ut i åren hvor den blokkerer blodflyten. Vi pleier alltid å informere pasientene om dette før PCI. Men selv om det ikke er uvanlig at et infarkt kan forekomme, så er de gode nyhetene at nesten alltid er snakk om minimale infarkter som ikke har noe å si for hjertefunksjonen videre. Du kan godt høre med legene dine om infarktet var stort eller lite. Blodprøvesvarene fra den gang kan gi en indikasjon.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Høyt blodrykk og nyrer

Jeg er ei dame på 40 år. Har nylig oppdaget at BT ligger veldig høyt, 200/120, 170/111 siste døgn/uke. Ble operert for nyrecancer for ca 1 1/2 år siden. Siste legesjekk viste blod i urin. Blir fort svimmel og hodet kjennes ut som det skal sprenges ved den minste bevegelse. Legen satte meg på Adalat nylig og jeg skal ha døgn BT i slutten av mnd. Har jeg grunn til å være bekymret mht at jeg kun har en nyre?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 08. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er viktig å ha et godt behandlet blodtrykk. Høyt blodtrykk skader blodårer, og fører derigjennom til hjerneslag, hjerteinfarkt og nyresvikt.

Siden du kun har en nyre, er det spesielt viktig at trykket ditt er godt regulert. Mange pasienter kan trenge både to og tre forskjellige typer medisiner før trykket kommer ned. Det er viktig at du har en tett dialog med fastlegen din. Nyrefunksjonen din bør også monitoreres nøye, og det må utredes hvorfor du har blod i urinen.

Lykke til,

Mvh

Wasim Zahid