Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Ingen allergivaksinasjon på kanin eller marsvin

Vil allergivaksine virke mot kanin og marsvin (står kun katt og hund i vaksinebeskrivelsen)?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 06. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Dessverre kan man ikke få allergivaksinasjon på kanin eller marsvin i Norge. Reagerer du på en av disse dyrene, bør du holde deg unna dem.

Les om pelsdyrallergi her

 Vennlig hilsen Grethe

Hjerte/kar

Blodtrykk og lav puls

Kvinne 52 år med høyt blodtrykk. Bruker candasertan 38 MG. Blodtrykk relativt bra. Jeg har veldig lav hvilepuls, er nede rundt 45 om natten, rundt 53 når jeg sitter i ro og f.aks leser. Har mye plager med akutte svimmelhetsanfall hvor jeg føler jeg ramler av stolen hvis jeg sitter, og at alt velter rundt meg. Har målt BT rett etter slike hendelser, og da er det ekstra høyt. Kan det være den lave pulsen min som fører til svimmelhetsanfallene?

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. februar 2019
Helge Istad, Overlege

38 mg candesartan var en veldig høy dose av denne medisinen. Det er sjelden den brukes i høyere dose enn 32 mg. Enkelte blodtrykksmedisiner(såkalte betablokkere og noen calciumblokkere) senker pulsen, men candesartan tilhører ikke disse gruppene av medisiner. Puls mellom 45 og 53 er lavt, men ikke veldig lavt, og hvis man hele livet har hatt relativt lav puls vil puls på dette nivået sjelden gi symptomer. Siden du har anfall med akutte svimmelhetsanfall så tenker jeg at dette bør undersøkes videre. Spesielt bør det sjekkes om du innimellom har ekstra lav puls eller kortvarige "pauser" i hjerterytmen, og dette kan man se når du går med en registrator gjennom ett døgn eller lengre tid.

Hjerte/kar

nedsatt nyrefunksjon

Min mann, 71 år, har tatt blodprøver. Vi ønsket en utskrift av journalen, slik at vi kunne sammenligne fra tidligere prøver. Ikke at vi forstår så mye, men vi kan likevel se store forandringer. Prostata og kolesterol skulle sjekkes. Alt ok der. I kommentarfeltet nederst står det: moderat nedsatt nyrefunksjon. Fikk prøveresultatet via nett, legen nevnte ikke kommentaren nederst i journalen. Har du et svar til oss? Mvh Beatrix & Roar Hansen

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Nyrene er organ med stor reservekapasitet. Det er velkjent at man ved organdonasjon kan gi fra seg en nyre, og at man klarer seg godt med en nyre. Fra vel 40-årsalderen faller nyrenes funksjon med ca. en prosent per år. Siden vi har så stor reservekapasitet så har dette ikke betydning for de aller fleste. Når man derimot kommer opp i virkelig høy alder(80-90 år) så vil en god del av befolkningen måtte ta hensyn til at nyrefunksjonen er redusert ved for eksempel bruk av enkelte medisiner.

At din mann har lett nedsatt nyrefunksjon i en alder av 71 år er ganske vanlig. Dog betyr det at han skal ta blodprøver for å kontrollere funksjonen i årene framover, og at han kan måtte ta noe lavere dose av enkelte medisiner hvis han skulle få behov for disse.

Hjerte/kar

Nysing og hjertet

Kan nysing belaste hjertet over tid? Nå snakker jeg ikke om litt nysing nå og da, men flere anfall av nysing flere ganger om dagen. Når anfallet pågår kan jeg nyse opp til 30 ganger. Kjenner det dunker ekstra i hjertet etterpå, og begynner å bli redd for å skade hjertet.

Les svaret

Vår ekspert, Helge Istad, Overlege svarer

Besvart 06. februar 2019
Helge Istad, Overlege

Nei, nysing er ikke forbundet med noen risiko for hjertet. At så mange gjentatte nysinger etter hverandre kan utløse følelse av hjertebank eller pulsstigning er ikke overraskende, fordi dette jo også er en form for aktivitet.

Hjerte/kar

Takykardi

Hei, jeg er en dame på 28 år som sliter med episoder med takykardi. Jeg får puls på 207, og det varer gjerne 45-60 minutter. Dette gjør meg også trøtt og svimmel i tillegg til at jeg får hodepine og blir tung i pusten. Er det noe å gjøre med dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ja det bør absolutt være noe å gjøre med dette. Det er slettes ikke normalt å ha så høy puls. Du må utredes videre. Det viktigste er at du kommer deg til en lege mens anfallet står på og får tatt et EKG. Det er viktig at EKG tas mens du har høye pulsen. Da kan man nemlig analysere hva slags feil det er snakk om og kan gi riktig behandling. Det høres ut som om du har en anfallsvis rytmeforstyrrelse. Det finnes god behandling mot dette. Både medisiner og ablasjon (brenning inni hjertet) kan være aktuelt. Det er viktig at du snakker med legen din og kommer i gang med utredningen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Feil blodtrykksmedisin?

Hei. Jeg plages med kraftig lyd av pulsen på høyre side hode/øre. Når jeg sitter og ligger. Har høyt blodtrykk og går på 25 mg Metoprolol og 7,5 mg Amlodipin. Har tatt CT av hode og 24 timers EKG på sykehus i desember.. Har ellers tatt 24 timers blodtrykk. Fikk høre at alt var normalt men høyt blodtrykk. Det var da de satte meg på Amlodipin. Blodtrykk var i dag på 125/73 puls 76. Tenker på om jeg går på feil medisin. Er veldig urolig og pulsslagene i hodet er svært plagsomt.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Basert på det du skriver her kan jeg ikke se at du går på feil medisin. Snarere virker det som medisinene har god effekt og at du har fått et normalt blodtrykk. Hvorfor du hører kraftig pulslyd på høyre side av hodet/øret, kan jeg ikke svare på. Be legen lytte på hjertet ditt med stetoskop. Hvis det høres en bilyd over hjertet, kan du henvises videre til ultralyd av hjertet. Den undersøkelsen vil vise om du har noe feil ved hjertet som forårsaker lyden.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Kaldt ved angiografi

Under angiografi/stent behandling syntes jeg at det var ekstremt kalt i operasjonsstuen. Til slutt frøs jeg så ille at kroppen rett og slett skjalv og sykepleierne la meg på en seng med tykt bomullsteppe over og flyttet meg omsider på et sykerom der jeg fikk et ordentlig sengeteppe over meg. Kulden i kroppen ga seg etterhvert. Er dette et vanlig fenomen ved hjertelidelser?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det varierer nok. Noen opplever det samme som deg. Det kan skyldes både hjertelidelsen i seg selv og de medisinene og midlene du får inn i blodet under selve undersøkelsen og behandlingen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandling av atrieflimmer

AF er en av vår tids store medisinske utfordringer. Svært mange lider psykisk og fysisk, og det går ut over arbeidskraften i samfunnet. Det finnes INGEN god behandling : Elektrokonv varer kun få dager, rytmemedisin ala Tambocor har fatal innflytelse på ventrikkel, varme- eller kryoabl har begrenset suksessrate. Håpet er et dansk drug-firma. Jeg er jurist og ønsker å sette politisk fokus på AF. Hva mener du ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Du har rett i at atrieflimmer rammer mange og at mange sliter både fysisk og psykisk. Hos endel går det også utover arbeidskraften. Dog må det sies at de fleste pasienter er eldre mennesker som er pensjonert fra arbeidslivet.

Jeg er ikke enig i at det ikke er noen god behandling. Det finnes god behandling både for de som har anfallsvis og permanent atrieflimmer. Det betyr selvsagt ikke at behandlingen er perfekt for alle. Noen vil dessverre oppleve at de ikke går god nok effekt av behandlingen.

Tambocor kan ha farlige bivirkninger, men det gjelder for spesielle pasientgrupper, ikke alle. Ablasjon har suksessrate på rundt 70-80 prosent.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Livskvalitet ved atrieflimmer

http://rytmedoktor.dk/category/atrieflimren-atrieflimmer-hjerteflimmer-forkammerflimmer/atrieflimren-og-livskvalitet/ Hvorfor har ikke Norske eksperter satt seg bedre inn i det Peter skriver? Jeg føler å møte en vegg da jeg tar opp dette hos Norske leger. Jeg er ikke alene for dette er det flere som lurer på. Mitt liv er ødelagt etter å ha fått parox atrieflimmer det bryr ingen seg om. Er nå inne hos psykisk helse og Dps pga plagene flimmer gir meg som før var aktiv og utadvent.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 05. februar 2019
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Jeg er litt usikker på hva du sikter til. I lenken du har vedlagt står det om livskvalitet ved atrieflimmer. Det dr Peter skriver der er klokt. Men også velkjent. Det er viktig å ha fokus på disse aspektene ved atrieflimmer, og det skal leger i Norge også ha.

Mvh

Wasim Zahid

Lunge, Kols

Kols og kosthold/sukker

Hvor masse sukker skal en kols pasient ha?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 05. februar 2019
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Riktig kosthold er viktig for den som har kols. Mange som har kols har lite fysisk og psykisk overskudd til å lage mat eller til å spise. For lite næringsinntak gjør at man blir tappet for krefter. Her er noen tips til kosthold ved kols.

Når et gjelde sukkerinntak, bør man følge de kostrådene som helsemydighetene anbefaler og unngå mat og drikke med for mye sukker til hverdags.

Trenger du er prat om dette, kan du ringe oss på vår rådgivningstelefon 67 023 023 , man -tors 9-15.

Lykke til!

Vennlig hilsen Grethe