Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Lunge

50 % oksygenmetning

Hva er farene med 50 % oksygenmetning i blodet?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 01. juni 2018
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Friske mennesker har normalt en oksygenmetning på 97% eller mer. Ulike sykdomssituasjoner eller annen påvirkning, som for eksempel røyking, innpust av annen giftig gass eller blokkering av luftveiene kan gjøre at metningen er lavere, enten som følge av en akutt situasjon, eller en kronisk lungesykdom som KOLS. Personer med KOLS kan ha lavere oksygenopptak hele døgnet, for noen med KOLS kan man måle metning ned mot 90% eller lavere, selv om de er i hvile.

Lavere oksygenmetning over tid vil føre til skade på organer, og da særlig hjernen. Om man har en alvorlig akuttsykdom som gjør at man har et kritisk metningsfall som kun varer sekunder eller minutter er det ikke nødvendigvis slik det gir skade, men man vet at ved akutt respirasjonsstans vil det kun ta minutter før hjernen tar skade.

Personer med søvnapnè kan også måle betydelige kortvarige metningsfall om de har lange pustestopp i søvne.

Når du spør på denne måten, så får det meg til å tenke på om du eller noen av dine nærmeste har opplevd dette, og går og grubler på opplevelsene i etterkant. Dette bør du kanskje spørre leger som kjenner til situasjonen om.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar, Lunge

Høyt innhold av kullos (CO) i blod.

Hei. Hva kan det komme av at jeg har en SpCo på 12-13%. Jeg røyker ikke eller er utsatt for noen form for røyk til vanlig. Lever ellers ett normalt liv og har det bra men føler jeg må gjespe ofte selv om jeg ikke er trøtt.

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Normalt forekomme karbonmonoxid (CO) i opptil 3 % i blodet hos mennesker. Høyere konsentrasjoner er vanligvis forårsaket av inhalert kullos via tobakksrøy, aktivt eller passivt, eventuelt fra bål eller brannrøyk. Det kan ta ganske lang tid før det synker til normalt nivå pga den sterke bindingen av CO til de røde blodlegemene.

En annen mulighet er at målingen er feil. Det kan være lurt å sjekke dette igjen.

 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Hvorfor er det forskjell på PEF hos mor og sønn?

Hei. Både min sønn og jeg har astma, og begge blåser pef. Han har pef på opp til 700, jeg har opp til 500, hva sier egentlig det? Kan man trene seg til bedre pef?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 01. juni 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Dette er egentlig ingen overraskelse. Lungefunksjonen avhenger av kjønn, alder og høyde. Foventet verdi vil ligge høyere hos en mann enn hos en kvinne, selv om de er like høye og av samme alder. Verdiene vil avta langsomt og gradvis etter ca. 25 års alder. Vd forverring i en astma vil PEF forbigående bli noe lavere. Jeg antar at begge verdier du oppgir kan være normale, utgangspunktet tatt i betraktning. Man kan trene seg litt, men ikke mye. Men det er lettere å "jukse" ved PEF-målingen enn ved den mer nøyaktige FEV1 som måles på et ordentlig spirometer.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Farlig med lav puls?

Hei, jeg har vært lungesyk i mange år. Er operert m. pleurodese og har også fått påvist arytmi/klaffefeil. Spiser sunt og trener regelmessig. Har hatt 11 ganger pneumothorax, men siste gang for over 10 år siden. Er nå i overgangsalderen. Har forverringer et par ganger i året, men dette stabiliseres fort m prednisolon. Syldommen min medfører av og til lymfeødem. Og et par ganger spontane blødninger i nyrene (v overanstrengelse). Har før hatt ganske høy hvilepuls (over 80). Men det siste året har den gått kraftig ned. Har vært nede i 48. Hver dag/natt flere ganger nede i ca 56-58. Går ikke til lege med mindre det er noe akutt. Men er lav puls noe jeg bør få fulgt opp?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

En puls ned mot ca.50 er ikke noe problem vanligvis. Jeg regner med at du blir fulgt opp for hjertet på bakgrunn av din arytmi/klaffefeil. Da vil man kunne sjekke med et EKG for å se om det er noe unormalt som trenger nærmere oppfølging. Er man i tvil er det ikke sjelden at man kobler på et apparat som registrerer hjerterytmen over 1-2 døgn. Hvis du er svimmel og føler deg uvel når pulsen blir lav bør du ta kontakt med legen din for å sjekke nærmere.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Astma og forverring ved bronkitt

Hei Jeg har astma, er utredet på Glittre og har egen behandlingsplan. Jeg har vært "frisk" i flere år, uten behov for prednisolon og antibiotika. Men nå er jeg i en dårlig periode igjen. Problemet oppstår når jeg kommer til fastlegen min, jeg hoster grønt og har generelt nedsatt almenntilstand, og alle signaler sier at jeg er i rød sone. Fastlegen konkluderer hver gang at det er en virusinfeksjon og jeg får ikke antibiotika for å bli kvitt infeksjonen. Det har jeg fått tidligere (har flyttet til et annet sted i landet og har ikke samme fastlege som da jeg var på Glittre), og jeg har blitt kvitt infeksjonen på kort tid. Nå må jeg slite i ukesvis med dårlig almenntilstand, så hva gjør jeg?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 31. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Hvis det er farge på slimet vil nok de fleste lungeleger konkludere med at det er en bakterieinfeksjon. Ofte kan det være en enkel bronktt som går over av seg selv i løpoet av noen få dager, men hvis du blir dårlig er det vanligvis grunn til å gi en kur med antibiotikum for å komme raskt gjennom. Jeg kan tenke meg at det er den generelle advarselen fra myndighetene om å unngå (unødig) bruk av antibiotika som ligger bak denne holdningen. Hvis du mener at du ikke får gehør hos din fastlege er det kanskje mulig å søke annen lege?

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Langvarige lungeproblemer uten effekt av astmabehandling

Hei! Jeg har nå i nesten ett år hvert igjennom en utredning for om jeg har astma pga tørr hoste og tung pust på kvelden. Tok pusteprøve som viste nesten på samme nivå som en som har kols. Gikk på astma medisin i 6 mnd for så ny prøve. Prøven tok jeg nå i mai og viser enda verre resultat. Vil nevne at når jeg var 3 år i 1985, fikk et sukkertøy i halsen og igjen en liten bit havnet i lungen så fikk sammenklappet lunge. Legene da sa at jeg kunne få noe form for skader senere uten at de kunne si det for sikkert. Nå er jeg i 2 uke hvor jeg er kjempe tett og kjempe slapp, trodde d var virus men mistenker vel at jeg kan ha lungefibrose når jeg leser meg igjennom denne siden. Kan dette stemme at jeg kan ha fått det pga sukkertøy jeg fikk i lungen i 1985 og er nå 36 år? Håper på svar da fastlegen ikke sender meg videre for å undersøke dette og mistenker bare at det er et virus eller en form for betennelse i lungen utan at crp viser noe form for dette. Mvh Susann

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det virker lenge å gå 6 mndr uten effekt av astmamedisin. Det kan bety at astmamedisinen ikke er godt nok tilpasset eller at det ikke er astma. Du bør kanskje tenke over om du vet om noen slektninger som har hatt tilsvarende plager. Du virker ung i forhold til en kolsdiagnose. Ellers er det lite sannsynlig at sukkertøyet i lungene for over 30 år siden skal gi disse plagene nå. Kanskje legen vil vurdere rtg.undersøkelse av lungene, evt. tillegg av andre lungefunksjonstester? Ellers kan en luftveisinfeksjon (trenger ikke gi høy CRP) gi flere ukers plager ved astmasykdom. Håper dere finner ut av det!

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Barn med slimproblemer og hyppige infeksjoner.

Hei! Jeg har en sønn på 1,5 år, som har vært generelt mye plaget med øvre luftveier og ørebetennelser. Han har hatt mye hoste, og en lungebetennelse. Vi er nå under utredning hos barnelege pga gjentatte infeksjoner, og har sjeldent mer enn 3 feberfri dager mellom. Det er nå foretatt lungerøngten, som ikke viste lungebetennelse. Men han hadde «ganske mye slim på lungene» som legen sa. Kan dette tyde på en lungesykdom? Og evt hvilke? Vi får ikke nærmere forklaring før han har tatt en del blodprøver som skal sendes videre til Oslo for dyrkning. Dette vil jo ta litt tid. Mvh Bekymret mamma

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er vanskelig å si noe sikkert om dette hos et så lite barn. Men det ser ut til at det er i gang en god utredning for å finne ut av det. Det er betryggende, men det er dessverre slik at dette kan ta tid. Og ventetiden kan ofte være en påkjenning. 

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Bivirkninger av astmamedisin?

Jeg er en kvinne med astma diagnostisert i 2003. Nå har jeg periodevis i vinter hatt mye plagsom harking og hosting. Bruker Singulair og Relvar. Har begynt med Bisolvon på eget initiativ. Problem er også det jeg er sikker på er bivirkninger av medisiner, nemlig tørrhet i nese og øreganger og en sjelden gang tetthet i ørene, og da hører jeg omtrent ingenting. Nå har det vært slik en måned. Jeg reduserte med. bruken og mener det hjelper. Hva gjør jeg ?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er mulig at du har bivirkninger av medisinene for astmaen. Hvis plagene gir seg ved reduksjon i doseringen er jo det noe som støtter antagelsen. Det kan da i noen tilfeller være aktuelt å be legen om å få prøve andre medisiner for astmaen. I andre situasjoner kan det være at en forbigående reduksjon i doseringen er nok, og at det går an å prøve vanlig dosering når du er blitt bedre igjen.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem

Lunge

Smerter i bihulene

Hei Det er slik at jeg pga astma med brokieektasier,og infeksjoner har brukt mye prednisolon og med antibiotikakurer siste to månder. Har da vært plaget med mye trøske i munnen. Jeg har IGA mangel, og nå fått mye smerter i mine bihuler(etmoidale) Kan jeg ha fått sopp i bihulene som er årsak til smerter i bihulene? Får ikke noe drenasje ved bihuleskylling og saltvann, men heller ingen puss. Kun indre trykkfølelse og delvis sterke smerter. Hva tror du? Bør man få en sopp kur? Eller kun slimhinner som er fortykket?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Det er ikke uvanlig med sopp i munnhulen etter flere antibiotikakurer. Men det er neppe grunn til å mistenke soppvekst i bihulene som sannsynlig årsak til smertene. Vanlig slimhinnefortykkelse er mest sannsynlig. Har du mye og langvarige plager kan det være lurt å sjekke hos ØNH-lege.

Vennlig hilsn

Olav Kåre Refvem

Hjerte/kar, Lunge

Behandling ved kols og PAH

Hva er forskjellen på kols og pha. Er medisineringen vesensforskjellig?

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 28. mai 2018
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei,

Jeg antar at du mener forskjellen på behandlingen ved kols og pulmonal arteriell hypertensjon (PAH).

Dette er to ganske forskjellige sykdommer. PAH er enten primær (uten kjent årsak) eller kan for eksempel oppstå i forbindelse med alvorlig lungesykdom eller etter gjentatte lungeembolier. Behandlingen ved kols tar sikte på å øke luftstrømmen gjennom luftrørene (bronkiene) i lungen. Ved PAH gis noen ganger medikamenter for å åpne blodkarrene i lungen slik at blodtrykket i det lille kretsløpet reduseres. Du kan derfor si at behandlingene er svært forskjellige.

Vennlig hilsen

Olav Kåre Refvem