Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Allergi

Støtte?

Hun fikk diagnose Kols nå. Men har vært tung astma i mange år ca 20 år. Hun har kneslitasje som er medfødt, men har aldri fått noe støtte? Kan jeg søke for henne?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 08. mars 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Det fremgår ikke slags støtte du tenker på. Men har du fullmakt fra henne, kan do også søke på vegne av henne.

Allergi

Fiskeallergi

Hei, Dattera mi er allergisk mot alle type fisk. Hun kaster opp noen timer etter at hun fikk en bitte liten fisk. Er det noe medisin til det? Føler så synd på henne hver gang hun kaster opp. All mat hun spiste fra dagen før går ut.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 06. mars 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for henvendelsen.

Din datter er nok allergisk mot fisk. Da må hun nok unngå fisk. Det er ingen medisin som kan behandle matallergi.

Dersom hun ved et uhell får i seg fisk vil antihistamintabletter dempe symptomene noe. Men hovedrådet er å unngå fisk.

Lykke til, Hilsen Helle

 

 

Allergi

Flere kryssallergier

Hei! Jeg fikk påvist hveteallergi i en alder av 23 og jeg har fått en del kryssallergier. Som barn har jeg aldri hatt noen allergier. Men blir bare mer og mer allergisk mot flere ting. Som f. Eks. støv, katt, hund, bjørkepollen og timotei ++.

Går nå på sprøyter mot både timotei og bjørk.. Lurer på om det er mulighet for å bli kvitt hveteallergi, dersom jeg blir immun mot timotei?

Lurer også på om det er andre matvarer som ligner proteinene som er i hvete? Ble mye bedre i magen da jeg startet med glutenfrie produkter, men nå har det gått ca et halvt år siden jeg startet og nå er magen helt i ulage igjen.. Uansett hva jeg spiser så blir jeg dårlig i magen. Begynner å bli skikkelig lei av å måtte fly på do hele tiden, uansett hva jeg får i meg. Vanligvis spiser jeg glutenfritt brød med gulost til frokost, salat til lunsj, rent kjøtt og grønnsaker til middag og glutenfritt brød eller kornblanding til kvelds som også er glutenfri.. Dette begynner å bli skikkelig plagsomt. Hilsen jente 24.

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 04. mars 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet, skjønner godt du syns det er plagsomt å konstant ha symptomer.

Mange med allergi overfor gresspollen får positivt utlag på hvet fordi hvete er i gressfamilien. De aller fleste av disse tåler å spise hvete og andre kornsorter. At du ble bedre på glutenfritt kan være tilfeldig men også ha sammenheng med hveteallergien. Uansett bør diagnosen revideres på et tidspunkt, dvs at du i samråd med legen som diagnostiserte hveteallergi prøver ut hvete igjen. Mulig det ikke er hvete som er årsak til dine plager og da er det ikke nødvendig å leve på glutenfri kost. På den andre side vil en sikker hveteallergidiagnose gi deg mulighet til å få grunnstønad for merutgifter ved fordyret kost. derfor er det vikig å få diagnosen bekreftet eller avkreftet hveteallergi

At du fortsatt har plager kan ha andre årsaker enn hvete. Mange voksne har laktoseintoleranse, dvs at de ikke tåler melkesukker. Laktosenitoleranse gir mage/tarmplager. Prøve laktosefri kost i en uke eller to og se om du blir bedre. Du kan fortsatt spise gulost. Bytt melk, fløte, rømme ol med laktosereduserte varianter og dropp is, brunost, krem og andre søte meieriprodukter. laktoseintoleranse

Lykke til.

Hilsen Helle

Allergi

Melkeallergi

Hei! Jeg ser etter noe nytt som min datter kan spise fra apoteket da hun har melkeprotein allergi.. Derfor lurer jeg på hva det vil si at melkeprotein er hydrolysert?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 27. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Takk for spørsmålet.

Barn med melkeproteinallergi får melkeerstatning på blå resept fra apoteket. De produkttene som brukes er ofte laget hydrolyserte melkeprotein. Det betyr at melkeproteiene er "knust" slik at kroppen ikke kjenner dem igjen som allergifremkallende og aksepterer dem. Næringsstoffene i melken er bevart. Noen få er så følsomme overfor melk at de likevel reagerer. Da bytter man til en annen melkeerstatning som er laget av aminosyrer.

Hydrolysater kan derfro trygt brukes ved kumelksallergi. Dersom din datter ikke blir kvitt symptomene eller reagerer tar du det opp med legen og får en annen melkeerstatning.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Allergi mot hund og har hund

Hei. Jeg er allergisk mot hund og har hund. Hva kan jeg gjøre for at det skal bli best mulig?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 27. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Hei

Den aller viktigste og mest effektive behandlingen mot pelsdyrallergi er å fjerne kjæledyret fra hjemmet og unngå kontakt med dyr du ikke tåler. Grundig rengjøring av boligen for å fjerne allergnene etter hunden er også viktig. 

Les mer her: https://www.lhl.no/lhl-astma-og-allergi/allergi/pelsdyrallergi/

Vennlig hilsen Rose

Allergi

Fiskeallergi

Hei! Jeg er allergisk mot fet fisk (ørret, laks, uer, osv) og lurte på allergivaksinen kan hjelpe meg. Jeg har vært allergisk mot fisk siden første gang jeg prøvde det (1 år) og får anafylaktisk sjokk når jeg spiser det. Jeg reagerer også på dampen fra fisken. Jeg ble litt vedre med årene med at jeg kunne være i samme rom som fisk, men etter å ha arbeidet som servitør i mange år ble allergien verre igjen. Jeg har et veldig stort ønske om å kunne spise fisk, om bare et par ganger i året fordi jeg synes det er veldig godt. Jeg tok en blodprøve for et par år siden hvor det trsten kom tilbake negativt, den sa altså at jeg ikke hadde noen allergi, men jeg vet at den kan være feil. Tror du en allergivaskine kunne vært noe for meg? Vennlig hilsen Jorunn

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 25. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Jeg skjønner godt at du gjerne vil kunne spise fisk som både er godt og sunt.

Det finns desverre ikke allergivaksine mot fisk. Det er rent forsøksvis forsøkt å allergivaksine overfor visse matvarer, peanøtt, melk og egg. De har enda ikke funnet en allergivaksine for mat som er brukbar. Det er vaskelig å komme opp i dose, dvs de tåler bare smuler og noen ble veldig dårlige underveis. Man kan jo håpe at det en gang i fremtiden vil være mulig å kurere matallergi.

Noen med fiskeallergi tåler visse typer fisk mens de reagerer på andre sorter. Du sier du er alergisk overfor fet fisk. Om du tåler andre fiskeslag er jo det veldig positivt.

Lykke til, hilsen Helle

Allergi

Bør potteplanter forbys på kontoret?

Ledelsen i bedriften jeg jobber i bruker delvis faren for allergi som begrunnelse for å forby potteplanter på kontorene. Er dette en rimelig begrunnelse? Jeg har to svært allergiske barn, har allergier selv, men har aldri hørt at potteplanter forbys med en slik begrunnelse. Er den fornuftig?

Les svaret

Vår ekspert, Grethe Amdal, Sykepleier svarer

Besvart 23. februar 2017
Grethe Amdal, Sykepleier

Hei!

Enkelte planter/blomster kan skape allergiske reaksjoner, men det er mange gode alternativer man kan bruke både hjemme og i offentlige rom som er trygge og allergivennlige. Det er derfor ingen grunn til å avstå fra å ha planter rundt seg. LHL kan være behjelpelig med å foreslå hvilke planter/blomster som egner seg og som ikke gir plager til personer med allergi.

Vennlig hilsen

Grethe Amdal

 

Allergi

Kuldeallergi

Kva er kuldeallergi for noko?

Les svaret

Vår ekspert, Rose Lyngra, Helsesøster svarer

Besvart 17. februar 2017
Rose Lyngra, Helsesøster

Kuldeallergi er egentlig ikke en allergi, men en overfølsomhet mot kulde. Huden reagerer da med et elveblestlignende utslett, i varierende grad, når huden blir nedkjølt på grunn av kald luft eller kaldt vann. I noen tilfeller også hvis svette fra huden fordamper raskt. Det kan oppstå kløe i huden, eksem eller en følelse av at "huden brenner". Hvis hele kroppen kjøles ned f.eks ved bading i iskaldt vann, kan dette i verste fall føre til alvårlige reaksjoner der store deler av kroppen hovner opp og det  kan oppstå et allergisk sjokk.  Ved kuldeallergi bør en ta kontakt med lege for å få en vurdering i forhold til behandling.

Vennlig hilsen Rose 

Allergi

Hveteallergi

Vet dere hvor man kan få tatt prikktest for å teste for hveteallergi/intoleranse? (Det er ikke cøliaki). Har forsøkt å henvende meg til fastlege osv, men ingen informasjon om prikktest angående hveteallergi/intoleranse. Har tatt blodprøve, men disse viser ingen allergi. Likevel reagerer tarmene svært dårlig på inntak av mat med gluten. Hva skal jeg gjøre?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 16. februar 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Hveteallergi kan slå ut på blodprøve og/eller prikktest. Når blodprøvene r negativ er det tvilsomt om prikktesten viser noe annet. Det er mulig du har intoleranse eller en overfølsomhet overfor gluten som ikke lar seg diagnostisere med laboratorietester. Da er kostforsøk eneste mulighet. da fjerner du hvete fra kosten til du er symptomfri og prøver å spise det igjen og ser hvilke symptomer du eventuelt får.

Du kan prøve å henvende deg til Haukeland der har de nasjonalt kompetanssesenter for tarmsykdommer.https://helse-bergen.no/avdelinger/medisinsk-avdeling/gastroenterologisk-seksjon/nasjonal-kompetansetjeneste-for-funksjonell-mage-tarmsykdommer/ibs-a-leve-med-irritabel-tarm

Lykke til, Hilsen Helle