Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Flytur etter blodpropp

Etter en blodpropp i leggen sist vinter lurer jeg på en ting. Gikk på blodfortynnende medisin i 3,5 mnd. Før jeg fikk denne DVT brukte jeg å reise til Tenerife en periode vinterstid. Denne flyturen tar 6 timer. Synes dere at 6 timer er en for lang flytur etter min blodpropp ? Bør jeg gå på blodfortynnende medisin Eliquis under flytur og mens jeg er på ferie, eller har dere andre råd til meg. Bør jeg kanskje slutte å fly etter dette ? Er litt usikker, og føler meg veldig usikker

Les svaret

LHL svarer

Besvart 08. september 2017
LHL

Vennligst se tidligere svar: Lange flyturer etter blodpropp i bena.

Normalt blodtrykk

Hva er normalt blodtrykk for meg? 67 årig mann

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 08. september 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Grensen for å ha et forhøyet blodtrykk ligger på 140/90. Blodtrykket varierer gjennom døgnet, og er lavest når man ligger flatt - dermed  lavest om natta når man sover. Mye kan påvirke trykket, og skal man diagnostisere forhøyet blodtrykk er det blitt vanlig å gjøre en 24-timers blodtrykksregistrering. Da får man kartlagt variasjonene gjennom døgnet. Barn har normalt lavere blodtrykk.

Forhøyet blodtrykk gjennom tid skaper forandringer  på hjertet, blodåresystemet og nyrer, og gir økt risiko for å utvikle blant annet hjerteinfarkt og hjerneslag.

mvh
Marita L. Bjerke

Kosthold

Forskning på mettet fett og hjerte- og karsykdom

Hvilke kliniske Studier kan vise til en sammenheng mellom økt fare for Hjerte og kar-sykdommer, og Mettet Fett, eller noe ""NATURLIG" Fett som helst, for den del. Jeg har letet, jeg har spurt, søkt, undersøkt, spurt leger, eksperter, professorer, you name it. Kanskje har jeg ikke kommet i kontakt med de riktige personene enda , men jeg fortsetter å prøve. Har noen av dere tilgang til, eller viten om disse vitenskapelig baserte studiene som "Alle" forholder seg til, når det gjelder å gi de riktige rådene vedrørende fett. .... Det er svært vanskelig å finne det 100% troverdig at Mettet fett da kan være så farlig... En enkelt troverdig Klinisk studie hadde vært greit å kunne henvise til.

Les svaret

Vår ekspert, Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring svarer

Besvart 07. september 2017
Erik Arnesen, Rådgiver, kosthold og ernæring

Hei, takk for godt og veldig aktuelt spørsmål, som er blitt forkortet.

Den nyeste gjennomgangen av evidensgrunnlaget ble skrevet av undertegnede og publisert av Helsedirektoratet tidligere i år. Rapporten (og et vedlegg på ca. 100 sider) ligger her: https://helsedirektoratet.no/publikasjoner/kostrad-om-fett-en-oppdatering-og-vurdering-av-kunnskapsgrunnlaget. Der omtales hvilke typer studier om mettet fett og hjerte- og karsykdom som finnes, og hva nyere tids kunnskapsoppsummeringer og retningslinjer har funnet.

Merk at det ikke er noen som anbefaler å unngå fett, ei heller mettet fett. I mange år har fokuset fra offisielt hold vært på balansen mellom ulike fettsyrer. I våre kostråd til befolkningen forekommer ikke ordene "mettet fett", men et kosthold med mindre mettet fett enn et typisk norsk kosthold har i dag er forenlig med et sunt kosthold. Dette er vel å merke et folkehelsemål; det vil alltid være individuell variasjon i responsen på mettet fett, på samme måte som at ikke alle som røyker får lungekreft, osv. 

Rettigheter

Krav på fysioterapi ved kols

hei. Har kols som er delvis godkjent som yrkessykdom. ca. 40%. Har jeg krav på fysioterapi? Hvor mange timer pr. kalenderår?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Kravet for å slippe å betale egenandel, er at behandlingsbehovet i det vesentligste må skyldes den godkjente yrkesskaden. Det er fysioterapeuten som skal vurdere dette. Så mitt råd er at du får henvisning av din lege. Tar med vedtaket om godkjennelse av kols som yrkesssykdom til fysioterapeuten, slik at denne kan vurdere om du skal slippe å betale egenandel.

Det er ikke noe øvre tak på hvor mange behandliger du kan få. Men legen kan ikke rekvirere mer enn 24 behandlingen av gangen.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Enkepensjon etter nytt ekteskap

Enken gifter seg på nytt og mister enkepensjonen. Hun skilles fra ektemann nr 2. Får hun enkepensjonen tilbake?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

I folketrygloven § 17-11 står:

"Blir det nye ekteskapet oppløst ved skilsmisse før det er gått to år, får den gjenlevende igjen rett til ytelser på grunnlag av det forrige ekteskapet."

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Rettigheter

Sykepenger etter foreldrepermisjon

Foreldrepermisjonen går ut 15.9, har det noe å si om man blir sykmeldt før eller etter 15.9 for å ha rett til sykepenger? Har ikke fast jobb, men var sykmeldt i nesten hele svangerskapet. Og inntekten var på 400.000 kr da jeg ble sykmeldt før permisjon. Får jeg akkurat det samme i sykepenger som da jeg først ble sykmeldt før foreldrepermisjon? Når har jeg rett på sykepenger etter foreldrepermisjonen er over?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 07. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Jeg forstår det slik at du spør om følgende: Om jeg er arbeidsufør fra tidspunktet foreldrepengene opphører, vil jeg da få sykepenger beregnet etter inntekten jeg hadde før jeg tok ut foreldrepenger?

Sykepengegrunnlaget er aktuell ukesinntekt omregnet til årsinntekt, med noen unntak. Men går du rett fra foreldrepenger til sykmelding, er det ikke krav om 4 ukers opptjeningstid først.

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Hjerte/kar

Høy puls og lavt BT

Hei. Er en jente på 21 år. Har i det siste hatt en høy hvilepuls fra 80-105 slag i minuttet, og et relativt lavt blodtrykk på omtrent 95/60. Er ofte slapp og trøtt. Har tidligere holdt på med toppidrett, men sluttet for omtrent 1,5 år siden. Trener nå 1-3 ganger i uken. Burde jeg oppsøke lege?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 07. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pulsen din ligger litt høyt og blodtrykket litt lavt, men det er ikke alarmerende verdier. Det kan være mange årsaker til at det er slik og jeg synes det er en god ide å oppsøke fastlegen for en generell sjekk.

Mvh

Wasim Zahid

Allergi

Skalldyrallergi

Hei! Jeg tror jeg har blitt allergisk mot skalldyr? Jeg har alldri hatt noe problemer med skalldyr før jeg ble 16, men i en alder av 16 år fikk jeg en lett reaksjon etter å ha vært på en skalldyrsresturant (i afrika). Etter dette har det blitt værre, jeg er nå 20 og jeg kan ikke være i nærheten av for eks. Reker, i dag fikk jeg en litt rar reaksjon, vi fikk bokser med rundstykker, og jeg merket ikke før etter jeg hadde spist at det var reker i en av eskene, jeg fikk en slags prikking i halsen og utslett nedover halsen, vanligvis om jeg kommer borti eller er i kontakt med noe som har vært i kontakt med det får jeg utslett på armene men i dag var det værre og jeg fikk også en ekstrem hodepine i ettertid. Er dette noe som er vanlig? Å reagere av så lite? Jeg har ikke vært hos lege med dette, og vet ikke helt hva en lege vil gjøre med dette?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 07. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei.

Takk for spørsmålet.

Det er mulig å reagere på en liten mengde av det du ikke tåler, i ditt tilfelle reker.

Jeg vil anbefale at du kontakter legen din og blir utredet for allergi mot reker og ev andre skalldyr. Det gjøres ved blodprøve og/eller prikktest. Om de gir utslag som samsvarer med de reaksjonene du har hatt er det sansynlig at du er allergisk mot reker.

Det er greit å vite, ikke bare for å unngå å spise reker, men også for å vite årsaken til at du blir dårlig. Blir den allergiske reaksjonen kraftig bør du oppsøke legevakt. De vil gi adrenalin som revererer allergisymptomene. I noen tilfeller skriver lege ut EpiPen, adrenalinsprøyte den enkelt selv kan ha i beredskap og sette selv om de får en alvorlig reaksjon

Hjerte/kar

Blodtrykk og ablasjoner

Hvis undertrykket er på 103 og overtrykket er på 143. Kan det ha noe med at jeg har vært i gjennom tre hjerteaplaksjoner ?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Ablasjon skal vanligvis ikke påvirke blodtrykket. Et blodtrykk på 143 over 103 er ikke kjempehøyt, men kanskje høyt nok til at det bør behandles. Jeg synes du skal få det kartlagt skikkelig hos legen din.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Bilyd over hjertet i svangerskap

Hei, Ved forrige svangerskap hørte legen på hjertet mitt siden jeg hadde høyt blodtrykk og han hørte en bilyd som han mente var ganske kraftig. Han ba meg ta en blodprøve. Denne viste jeg ikke hadde hjertesvikt (noe som tydeligvis kan ses på blodprøver) og dermed mente han det ikke var nødvendig med noen videre utredning av bilyden. Etter svangerskapet har han lyttet etter bilyden to ganger. Første gang hadde jeg høyt blodtrykk og bilyden hørtes fortsatt godt. Andre gang hadde jeg normalt blodtrykk og bilyden var ifølge legen "vanskeligere å høre". Noe jeg har tolket som at den var der, men ganske svak, men kan også være han mente å si at han ikke hørte den. I ettertid har jeg snakket med flere som hadde bilyd under graviditeten og alle ble sendt til å ta en ultralyd av hjertet. Alt var fint for dem, og det skyldtes bare graviditeten, men jeg lurer på om jeg også burde ha tatt en ultralyd. Jeg kan si at jeg periodevis i graviditeten var helt utslitt, men det er jo ganske vanlig ved graviditet. Utslittheten kom og gikk gjennom alle trimestrene. Mener jeg også er veldig mye sliten når jeg ikke er gravid, men det er mulig jeg bare overvurderer energinivået til andre, og hverdagen er jo ofte slitsom for folk flest. Nå er jeg gravid igjen, og lurer derfor på om jeg bør ta en ultralyd av hjertet eller om det er helt unødvendig når jeg ikke har hjertesvikt?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 06. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Bilyd på hjertet kan være et tegn på enten en klaffefeil, eller en medfødt hjertefeil. Men hos unge og friske mennesker uten plager er slike bilyder som regel helt uskyldige, og skyldes ikke hjertefeil. Under graviditet øker blodvolumet betraktelig og hjertet må pumpe mer blod enn vanlig. Da er det vanlig at det blir en bilyd når blodet pumpes ut av hjertet. Hvis bilyden blir svakere eller borte etter svangerskapet er det et godt tegn som tyder på at det ikke er noe feil med hjertet. I følge retningslinjene er det i slike tilfeller riktig å se an og kun kontrollere bilyden med stetoskop og følge med på plager og symptomer. Hvis bilyden ikke blir borte, eller hvis du har symptomer som tretthet, tundpust, hjertebank eller svimmelhet, er det grunn til å henvise videre til utredning med ultralyd. Hvis du er bekymret synes jeg du skal be legen din henvise deg videre. Det er ikke noe problem å gjøre ultralyd mens du er gravid. Er det en feil i hjertet vil den vise seg uansett.

Mvh

Wasim Zahid