Hopp direkte til innhold

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Flimmer av hard trening

Jeg har flere ganger fått flimmer under hard kondisjonstrening. Pulsklokken viser opp til 240 slag/min. Jeg kjenner da det kommer og kan stå i ro og se på klokken da det starter. Det kan vare opp til 3-5 min. Noen ganger må jeg trekke pusten noen ekstra ganger, da jeg føler åndenød. Jeg kjenner frekvensen godt da jeg holder hånden over mellomgulvet. Stort sett gir det seg da jeg slapper av. Har opplevd at det gjentar seg under samme treningsøkt, maks to ganger på ca 1,5 time. Hva kan dette skyldes og er det farlig? Jeg er 30 år og i grei form, med hvilepuls på 56-60 slag/min.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 02. mars 2016
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det finnes mange ulike typer hjerterytmeforstyrrelser. Hjerteflimmer (eller atrieflimmer som er det presise navnet) er en helt bestemt type hjerterytmeforstyrrelse. For å gi konkrete råd, må jeg vite nøyaktig hvilken type hjerterytmeforstyrrelse du har. Du skriver at du får flimmer under trening. Men er dette sikkert konstantert?

Jeg synes absolutt du skal gå til legen din og snakke om dette, og også bli henvist til en hjertespesialist. Spesialisten kan utføre arbeids-EKG. Det er en test hvor du utsettes for fysisk anstrengelse (feks på ergometersykkel) mens hjertet overvåkes med EKG. Får du en hjerterytmeforstyrrelse, blir dette fanget på EKG og legen vet da med sikkerhet hvilken type det dreier seg om. Det vil bestemme videre behandling.

Lykke til!

Mvh

Wasim

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, overvekt, lite mosjon.

Hei, har en samboer som er 24 år gammel som begynte og få litt pustevansker og hodepine, sjekket blodtrykk og puls, blodtrykket var 182 på 79 puls 132 han var sittende og slappet av. Tok EKG hos legevakt og alt var fint. Så lurer bare på hva det kan være? Målt blodtrykket cirka 4 ganger i løpet av 2 dager og det er alltid veldig høyt! Han røyker men har kuttet ut siden dette begynte da, han er kanskje litt overvektig og i lite mosjon. Kan det være årsak? Mvh bekymret dame. Takk for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei, flott at du spør og viser omsorg for din samboer! Under et anfall med pusteproblemer vil det være normalt at pulsen går opp og at blodtrykket stiger. Dersom blodtrykket imidlertid fortsetter å være høyt også når han slapper av, har han kanskje behov for en ny undersøkelse hos lege, evt med døgnmåling av blodtrykket og medisiner. Tiltak mot overvekt og mer mosjon vil ofte hjelpe på blodtrykket. Røykeslutt er viktig.  

Hjerte/kar

Høyt blodtrykk, hvilepuls 80-100.

Høyt blodtrykk som har normalisert seg, men hvilepuls 80 - 100 i perioder. Kan jeg ta 25 eller 50 mg. selo zok ? Anbefaler du time hos kardiolog ( kan gjerne være selvbetalende på privatklinikk ) Fysisk aktiv ( går i gjennomsnitt 1 mil/ dag) ,normalvektig, ikke røyker. Drikker ikke kaffe ell alkohol.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei. Du har etablert en sunn livsstil som kanskje har påvirket blodtrykket positivt. Dersom trykket fortsatt er i grenseland kan en liten dose selo-zok være aktuelt, og det vil helt riktig også redusere hvilepulsen. En hvilepuls som i perioder er 80-100 er i utgangspunktet normal og krever ingen behandling. En privat kardiolog kan ved tvil/behov tilby døgnmåling av blodtrykk og hjerterytme.

Hjerte/kar

Diett og stigende kolesterol

Hei, jeg har et spørsmål om kolestrolverdier. Jeg har snart et år gått på et moderat lavkarbokosthold. Jeg spiser ca 50 gram karbohydrater om dagen, og da helst råkost. Jeg spiser ca 1 kilo grønnsaker og bær om dagen. I tillegg ca 200 gram fett, og da mye fra olivenolje, avocado, rapsolje.

Kolestrolet mitt har nå nådd veldig høye verdier fra å være "normale". S-kolestrol fra 5 og nå 9,7, Triglycerider fra 0,56 som viser nå 0,7, HDL fra 1,5 til nå 1,9 og LDL fra 3,6 og nå 7,3. Slik jeg ser det så har alle verdier mht kolestrol blitt dårligere bortsett fra HDL.

Legen mener at jeg nå har store luftige partikler som ikke er forbundet med hjertesykdom. Han er derfor ikke bekymret. Han har foreslått at jeg kan ta en lipidprøve for å "roe" ned meg selv. På internettsiden til de som leverer den prøven står følgende:

"De forskjellige lipoproteinene, som kolesterol er bundet til, varierer i partikkelstørrelser og klasser, og har ulik betydning for utvikling av arteriosklerose. Store fluffy LDL partikler (lbLDL – klasse 1 og 2) er assosiert med moderat betydning, mens de små tette sdLDL partiklene (klasse 3-7) er assosiert med 3 ganger høyere risiko for hjerte- og karsykdommer, uavhengig av andre risikofaktorer. Lipoprint-analysen kan separere de forskjellige kolesterolpartiklene ved hjelp av en FDA-godkjent elektroforese metode. Undersøkelsen kan måle total kolesterol, VLDL kolesterol, HDL kolesterol, intermedierte LDL partikler (ILDL A, B,C), lbLDL og sdLDL partikler. Resultatet av undersøkelsen kan si noe om man har type A mønster, som gir lav risiko, eller type B, som taler for høyere risiko for utvikling av hjerte- og karsykdommer."

Har denne prøven noe for seg? Stemmer det som denne legen sier til meg? Er vanskelig å vite hva man skal tro, det står så mye forskjellig på nettet, og det har vel skjedd mye nytt mht forståelse av kolestrol og hjertesykdom? Jeg kan nevne at jeg har blitt behandlet for atrieflimmer, og at jeg har hatt et lite hjerneslag.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Som du ser vil du finne ulike synspunkter på spørsmålene dine, og det skyldes nok delvis at vi fortsatt mangler endel forskning med langtidsdata på området.

Inntil vi vet mer vil vi anbefale å bruke gjeldende retningslinjer for LDL kolesterol, også for deg som står på diett. Siden du har hatt et lite slag bør du ha vesentlig lavere LDL kolesterol enn verdien på 7,3 som du oppgir, og du bør faktisk ha et kolesterolsenkende medikament. Fysisk aktivitet vil også være gunstig. Blodprøven du nevner er teoretisk interessant og kan muligens være aktuell i forskningssammenheng, men er ikke i vanlig bruk blant norske hjerteleger.

Hjerte/kar

Svimmelhet, slankeoperasjon

Jeg er en dame på 34 år som sliter med svimmelhet og ofte hodepine. Jobber 80% nattevakt på sykehjem og har den siste tiden målt blodtrykket. I morgentimene i dag var det 108/65, puls 50. Jeg er forøvrig slankeoperert og har det siste året redusert vekten med 63 kg.

Er det andre ting enn å drikke rikelig med væske jeg kan gjøre for å få det bedre i hverdagen? Siden jeg er operert, har jeg litt problemer med å drikke veldig store mengder vann, jeg skal jo ha i meg mat også, men drikker oppimot 1 liter vann til dagen + juice, saft og kaffe i minimale mengder.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Fint at du er bevisst på væske inntaket, - det kan være lurt å drikke mange små slurker og ha evt. ha vannflaske tilgjengelig også på jobb.  Å få i seg nok mat kan selvsagt også være en utfordring i din situasjon, og for lite inntak vil kunne gi symptomer.  Det er viktig at du har god oppfølging med regelmessige blodprøver etter slankeoperasjon. Siden opptaket av jern og vitaminer fra tarmen er redusert har du spesiell risiko for å få lav blodprosent som også kan medvirke til svimmelhet og eventuelt hodepine. Gode rutiner for inntak av nødvendige kosttilskudd har du forhåpentlig på plass? Husk ellers at det du har vært igjennom er en ekstrem overgang for kroppen din, og at du må regne med at det vil kunne ta ganske lang tid før alt har stabilisert seg. Gratulerer med gjennomført inngrep og lykke til videre. Ikke stuss på å ta kontakt med legen din ved behov.

Hjerte/kar

By-pass, hjertebank og angina.

Hei, jeg er 54 år og jeg hadde en baypassoperasjon for syv mnd siden (3 årer). Jeg trener spinning 1-2 g i uken og styrke 1-2 g i uken og går i snitt 12000 skritt på jobben hver dag. Ikke overvektig. Jeg fikk beskjed fra Feiring at jeg en stund ville føle litt ubehag i brystet med at hjertet slår litt uregelmessig og liksom tar noen ekstra slag. Føles litt som et "sug/trykk". Gir seg bare jeg får varmet opp, gått litt. Dem sa det ville avta litt ettervert Hvor lenge vil jeg ha dette og er det ufarlig ? Er det noe jeg må leve med da jeg har angina, selv om jeg har operert ? Bruker medisiner for kolstorol, blodtrykk, albyl, og betablokkmedesinen metroprorol 50mg

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Flott at du er så fysisk aktiv! Slik du beskriver hjertebanken din så høres dette mest ut som ufarlige ekstraslag. Du forteller også at du har mulige angina plager etter operasjonen. Alt i alt vil jeg anbefale at du får en henvisning til oppfølging hos hjertespesialist, selv om noe av plagene fortsatt kan bli gradvis bedre etter 7 mnd. En belastningstest (sykkel/tredemølle) kan være hensiktsmessig, særlig dersom brystsmertene dine ikke har sammenheng med operasjonsarret. Justering av hjertemedisinen din kan være en mulighet for å bedre situasjonen.

Hjerte/kar

Trening og anfall med atrieflimmer.

Hei, jeg er er en mann i 40-årene som har trent 3-6 ganger i uken de siste årene uten problemer, men fikk i fjor sommer høye pulsavlesninger under trening, dog uten noe ubehag ut over det at jeg ikke fikk til å yte så mye som jeg ønsket. På grunn av dette tok jeg kontakt med fastlege og ble henvist til kardiolog som satte meg på døgnavlesning av pulsen med Holterapparat. Hjertet så for øvrig bra ut på ultralyd, men har ekstrasystoler fra tid til annen. I løpet av måleperioden meg Holterapparatet la jeg inn en hard treningsøkt, og fikk framprovosert en periode med hjerteflimmer under denne økten. Min makspuls er ca 180, pulsavlesningene øker til over 250 under anfallene og anfallene gir seg når jeg stopper/reduserer intensiteten på treningen. Ut i fra dette konkluderte kardiologen med at jeg mest sannsynlig har forkammerflimmer/supraventrikulær takykardi. Jeg fikk beskjed om at dette ikke var noe å bekymre seg for ut over at det kunne gå ut over yteevnen min på trening, men at jeg burde ta kontakt ved eventuelt ubehag. Siden midten av november i fjor har jeg ikke hatt noen tilfeller av ekstrem puls, noe som bringer meg til mitt spørsmål: Er det mulig å bli «frisk» fra mine pulsproblemer, eller er det mulig at det ligger latent der og kan dukke opp igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Som du kanskje kjenner til er anfall med atrieflimmer ikke uvanlig hos personer som trener mye. Dessverre er atrieflimmer oftest en såkalt progressiv tilstand, og det vanlige er at plagene øker gradvis på i løpet av kortere eller lengre tid. For mange kan det gå årevis og det kan være lange perioder uten symptomer. Den gode nyheten er at det finnes effektiv behandling (ablasjon/inngrep eller medisiner) ved behov. Personer under 65 år uten øvrig hjerte-kar sykdom eller vesentlige risikofaktorer behøver ikke blodfortynnende behandling. Ta en prat med legen din om dette dersom du er i tvil.

Hjerte/kar

HOCM, ICD og gjennomført septum-ablasjon. Boblebad.

Jeg lurer på om opphold i boblebad kan være farlig for meg. Har leste noe om å være forsiktig med lange opphold med høy temperatur. Kan jeg ellers trygt oppholde meg i boblebad? Jeg er behandlet med PTSMA mot HOCM i mai 2014. Har hatt takykardi og fikk derfor ICD og pacemaker implantat i mars 2015. Blir nå medisinert med 100 mg Selo-Zok, 2,5 mg Triatec og 75 mg Albyle. Oppleves nå stabilt og jeg er derfor forsiktig fysisk aktiv.

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Takk for spørsmålet. Flott at du kan  holde deg forsiktig fysisk aktiv. ICDen beskytter deg, og du bruker i tillegg selo zok. Målsetningen er at du skal leve så normalt som mulig og kose deg i tilværelsen. Boblebad hvor du unngår ekstremt varmt vann og ekstremt lange opphold synes jeg trygt at du kan tillate deg.

Hjerte/kar

Kortvarig arytmi med rask puls

Har vært plaget med ekstraslag siden 2009 og tar Selozok mot det. Har 2 ganger tatt Holter-test og begge gangene var eneste funn SVES. Sist gang for halvannet år siden, med betablokker, og det var et neglisjerbart antall (så godt som ingenting). Har også tatt ekkokardiografi to ganger og A-ekg 2 ganger, kun normale funn.

Ekstraslagene lever jeg forsåvidt greit med, men jeg har med svært ujevne mellomrom en annen type arytmi som gjør meg mer bekymret. Det skjedde senest i går etter at jeg hadde lagt meg. Har vanligvis en hvilepuls rundt 50, men så kommer det et løp av raske hjerteslag på rad. Det varer ikke mange sekundene, og pulsen var ikke ekstremt høy (vil tippe 130-140). Har ingen symptomer bortsett fra hjertebank (og blir engstelig når det skjer). Opplever vel dette kanskje et par til noen få ganger i året, men etter det skjer går jeg og er engstelig i lang tid.

Dette er som sagt ikke registrert på noe EKG/Holter (fastlegen ville i 2011 utrede med R-test men fikk avslag på henvisningen), og jeg lurer fælt på hva det kan være for noe. Bekymringen min går på hvorvidt jeg har en "re-entry" krets i hjertet mitt / ekstra ledningsbane, og at arytmien en gang vil kunne vedvare i lang tid. (har for øvrig et normalt hvile-EKG uten preeksitasjon). Det hjelper ikke at jeg skal til USA om halvannen uke og jeg ønsker ikke å ha denne arytmien et sted over Atlanterhavet.

Lurer også på hvor sannsynlig det er at dette er en atrietakykardi, og ikke AVNRT eller i verste fall en ventrikulær arytmi (har aldri hatt VES registrert på noe EKG). Hva tenker du det kan være, og bekymrer jeg meg unødig?

Les svaret

Vår ekspert, Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog svarer

Besvart 29. februar 2016
Morten Schei, Hjertespesialist/kardiolog

Hei! Takk for spørsmålet. Jeg ser at du kjenner problemstillingene rundt hjerterytme forstyrrelser godt. La meg bare si med en gang at sjansen for at dette er en farlig arytmi (ventrikulær) er svært liten siden du er ung og har et friskt hjerte forøvrig. Du forteller at pulsen under anfall plutselig blir høy i hvile,- dersom pulsen samtidig er uregelmessig gir det mistanke om atrieflimmer. Dersom pulsen er regelmessig kan det være atrietakykardi eller atrieflutter, og det kan også være en såkalt re-entry takykardi (som skyldes en medfødt ledningsbane i hjertet). Re-entry takykardier går ofte raskere enn 130-140/min, varer sjelden lenger enn 30 min og er ufarlige for friske hjerter (men kan gi svimmelhet og i verste fall besvimelse hvis pulsen er meget rask. Jeg synes ikke du skal engste deg for USA tur, da anfallene dine er kortevarige og sjeldne. Dersom situasjonen går utover livskvaliteten din kan du igjen be om en henvisning til langtidsregistrering av rytmen. Når man har fanget opp rytmeforstyrrelsen "på papir", kan man vurdere om det er grunnlag for å gjøre ablasjonsbehandling av rytmeforstyrrelsen. En mellomløsning kan også være å endre/øke medisineringen din.

Hjerte/kar, Lunge

Lungefibrose og hjertesykdom

Jeg har fått påvist lungefibrose. Jeg vet ikke ennå om det er alvorlig (skal snart til en ny undersøkelse på sykehuset). Men er jeg mer utsatt for et hjerteinfarkt pga dette? Har jeg kortere levetid pga dette?

(Har også litt dårligere pusteprøve enn normalt, tørr-hoster mye, og kjenner at noe er galt inne i brystet, dog ikke store smerter. Har ellers mange av de "vanlige sykdommene": Høyt blodtrykk, høyt kolesterol, lavt stoffskifte, hjerterytmeforstyrrelse, diabetes 2, (får medisin for alt dette))

Les svaret

Vår ekspert, Olav Kåre Refvem, Overlege svarer

Besvart 25. februar 2016
Olav Kåre Refvem, Overlege

Hei, og takk for spørsmålet!

Lungefibrose betyr at det er bindevevsdannelse i lungevevet. Hjertet påvirkes ikke av denne prosessen, og det øker ikke faren for hjerteinfarkt. Et vanlig symptom ved lungefibrose er tørrhoste, slik som du beskriver. Det er svært forskjellig hvordan lungefunksjonen påvirkes og hvordan utviklingen vil være i det enkelte tilfellet. Det er også svært mange forskjellige typer og årsaker til lungefibrose. Det er viktig at dette utredes nøye, slik at den best mulige behandling kan igangsettes så tidlig som mulig. Leveutsiktene er det ikke mulig å si noe om fra mitt ståsted. Mange har sykdommen uten at den forkorter livet, det er avhengig av sykdommens forløp og effekt av behandling.