Hopp direkte til innhold

Korona

Se vår temaside om koronavirus

Viktig melding

Spør eksperten

LHLs eksperter svarer på dine spørsmål om hjerte- og lungesykdom, hjerneslag, kosthold, astma, allergi, eksem, inneklima, sykdomsmestring og pasientrettigheter.

Er spørsmålet ditt kanskje allerede besvart?

Sist besvarte spørsmål

Hjerte/kar

Akupunktur og antibiotika

Hei, Jeg har forhøyet risiko for endokarditt pga en klafffeil (ikke operert) og skal bruke antibiotika forebyggende. Min fysioterapeut ønsker å bruke nåler (akupunktur?) i vond lårmuskel. Bør det tas antibiotika før dette?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

De faglige retningslinjene for forebyggende antibiotika mot endokarditt omtaler ikke akupunktur spesifikt, så her får man bare bruke klinisk skjønn og fornuft. Det retningslinjene sier noe om er operasjoner hvor det er mulighet for hudinfeksjoner. I utgangspunktet representerer ikke akupunktur noen stor infeksjonsfare. Nålene er tynne og skaden på huden minimal. Skjønt man vet jo aldri. Det kan tilkomme forurensning og bakterier kan overføres til huden. Skal man være helt sikker bør man kanskje ta antibiotika forebyggende. På en annen side er det ikke helt uproblematisk å ta antibiotika "uten grunn" heller. Det kan gi bivirkninger og endret bakterieflora i kroppen. Diare og mageproblemer kan bli et resultat. Det aller beste er kanskje å unngå akupunktur og heller oppsøke annen behandling av muskelen?

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Er hypertrofisk kardiomyopati arvelig?

Hei! Hvor arvelig er hypertrofisk kardiomyopati? Jeg lurer også på hvor ofte man bør sjekke seg (24 timers EKG og ultralyd) hvis man har en far som døde av hypertrofisk kardiomyopati når han var 28 år? I obduksjonsrapporten kom det også frem at han hadde betent vev rundt hjertet. Jeg vet også at han hadde diabetes type I, som han fikk 1 år og 3 måneder før han gikk bort. Er det noe annet jeg bør sjekke meg for med tanke på dette? Til informasjon så er jeg ei jente 25 år. På forhånd takk

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Hypertrofisk kardiomyopati følger såkalt autosomal dominant arvegang. Det betyr at en person som har genetisk mutasjon for sykdommen har 50% sjanse til å gi genene videre til barnet. Men det er ikke alle som arver de muterte genene som får sykdommen. Mange får aldri noen plager og lever normale liv.

Voksne som har arvet mutasjonen, men ikke utviklet fortykket hjertemuskel, bør undersøkes med ultralyd hvert tredje år.

Hvis du ønsker mer informasjon (og er konfortabel med engelsk) vil jeg anbefale denne siden:

https://www.uptodate.com/contents/hypertrophic-cardiomyopathy-beyond-the-basics

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Behandling av høyt blodtrykk

Hvorfor er det viktig å behandle forhøyet blodtrykk? Høyt blodtrykk øker risikoen for å få hjerneslag. Høyt blodtrykk gir økt fare for utvikling av hjertelidelser som angina pectoris, hjerteinfarkt og hjertesvikt. Hvis pasienten ikke føler ubehag av høyt blodtrykk behøves det vel ingen behandling?

Les svaret

Vår ekspert, Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier svarer

Besvart 04. september 2017
Marita Lysstad Bjerke, Sykepleier

Heisann!

Du påpeker det som noen tidligere tenkte: ingen symptomer betyr ingen behov for behandling. Mange studier og erfaringer viser imidlertid at denne teorien ikke stemmer, og dagens retningslinjer for behandling av høyt blodtrykk tufter på kunnskapen om at ubehandlet høyt blodtrykk på sikt vil føre til skader og slitasje på organer som hjerte, blodåresystem og nyrer. Vi vet at ubehandlet høyt blodtrykk gir økt risiko for alvorlig og livstruende sykdom som hjerteinfarkt og hjerneslag, og medfører dessuten redusert livskvalitet og forkortede leveutsikter.

Høyt blodtrykk i seg selv gir ikke alltid symptomer, slik at den som er rammet kan gå flere år uten å vite at denne organskaden utviker seg. Om dette avdekkes etter års påvirkning, så kan man allerede ha utviklet arteriosklerose, slik at viktige organer som nyrer, øyne, hjertemuskulatur og hjerne har tatt skade. Noen kan oppleve svimmelhet og/eller hodepine som symptomer på høyt blodtrykk, men høyt blodtrykk kan også oppdages ved tilfeldig kontroll.

Når tiden er inne for å igangsette behandling for høyt blodtrykk avgjøres av mange ting. Har man forhøyet kolesterol, har diabetes eller om du røyker, alder, kjønn og familiær disposisjon vil være med å avgjøre tiltakene, SAMMEN med vurderingen av hvor høyt trykket er. Er blodtrykket lett forhøyet, kan det være man starter med anbefalinger om livsstilendringer: mosjon, røykekutt, vektnedgang, kostomlegging osv.

Her kan du lese mere om høyt blodtrykk og hvilke skadevirkninger det kan gi.

mvh
Marita L. Bjerke

Hjerte/kar

Utposning på aorta, bør det opereres?

Hei, jeg er en dame på 51 år. fikk i 2016 påvist utposning på aorta (ascendens) med 4,7 cm (CT). Ved kontroll i år (ultralyd), var den 5 cm. Sykehuset her sier at den ikke har vokst(!) og setter meg opp til kontroll om ett år igjen. Jeg har veldig mye imot åpen operasjon og har spurt (assistentlegen som jeg ble henvist til) om mulighet for operasjon via lyske. Han avviste at dette er en mulighet og sier at det er eksperimentell kirurgi og at jeg skal glemme det. Etter hva jeg forstår, er det ikke det, men den tryggeste måte pr. i dag er åpen. Spørsmålene mine er:

1) Er det eksperimentell kirurgi?
2) Når bør jeg opereres (er 1,77 m høy)?

Min far døde bare 67 år gammel og hans bror (noe eldre) av at utposning sprakk, så det er antagelig arvelig. Mitt sykehus følger ikke opp (må mase via fastlege for nødvendige kontroller) og opptrer temmelig arrogant når jeg spør. Tenker å få hjelp i det private, avhengig av hva jeg finner ut. Tør ikke mer med lokalt sykehus.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

1) Utposning på aorta ascendens skal behandles med åpen operasjon. Dette skyldes tekniske og anatomiske forhold. Utposninger andre steder i aorta kan gjøres via lysken.

2) Hvis du ikke har genetiske sykdommer som Marfan, Ehlers Danlos, Loeys Dietz, skal utposningen opereres når den er over 55 mm i diameter (målt med CT) eller hvis den vokser raskt (mer enn 3 mm per år). Sammenligningen av aorta fra år til år bør gjøres med samme teknikk og på samme sted i aorta.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Svimmel, uvel og stiv nakke

Hei. Jeg var innlagt pga av magesmerter, lavt blodtrykk,svimmel og uvel fra mandag til onsdag. Tirsdag gikk jeg fra en undersøkelse tilbake til rommet mitt. Vanligvis tar denne turen 5 min gange. Jeg hadde brukt 30 min. Rett før følte jeg meg uvel, plutselig slapp, svimmel og tungpustet. Mens jeg gikk stoppet jeg flere ganger.

Endelig på rommet, i senga blir jeg dårligere og dårligere. Nakken stivner. Så arm og foten, skjønner da det er noe galt. Rakk ikke tak i nød tråden. Lå slik over 1 time. Før det ble oppdaget. Etter hvert full panikk og undersøkelser. Ct vise ingenting, MR dagen etter ingenting.

Har etter dette kommet hjem dagen etter dette skjedde. Veldig lavt blodtrykk. Svimmel innimellom, prikker i kropp, stiv nakke, uvel. Fikk sagt det ikke var hjernedrypp, da alle prøver er fine. Sliter med å slå meg til ro da jeg har samme symptomer igjen i dag som timer før anfallet der jeg ble fullstendig lammet i ansikt, arm og fot. Høyre siden . Mistet taleevnen også. Når bør jeg kontakte lege igjen?

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 04. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det er vanskelig å si noe konkret om dette da jeg ikke kjenner til detaljene rundt undersøkelsene dine og prøveresultatene. Svimmelhet, slapphet og prikkninger i kroppen kan ha mange årsaker. Jeg synes du bør ringe tilbake til avdelingen du lå inne på og høre om hva du skal gjøre. Hvis du ikke kommer frem der, bør du oppsøke legevakt slik at du evt. kan innlegges på nytt.

Mvh

Wasim Zahid

Rettigheter

Stønad til oppvarming

Hvis man pga kronisk sykdom trenger mer varme (lengre dusjer, innetemp. på 24-26 grader) enn normalt på høst, vinter, vår for å forhindre smerter og ikke stivne til i leddene, er dette noen som grunnstønad eller en annen nav-stønad kan dekke ?

Les svaret

Vår ekspert, Atle Larsen, Pasientombud i LHL svarer

Besvart 04. september 2017
Atle Larsen, Pasientombud i LHL

Hei,

Denne type ekstrautgifter dekkes verken av grunnstønad eller andre ordninger. Tidligere var det mulig å få skattefradrag etter reglene om særfradrag for store sykdomsutgifter. Men fra 2012 er det kun de som fikk særfradrag i 2010 og 2011 som fortsatt kan få særfradrag for store sykdomsutgifter. 

Med vennlig hilsen Atle Larsen

Allergi

Nøtteallergi og luftbårne allergener

Kan nøtteallergikere få allergisk reaksjon på nøtter, uten å spise de? Altså, hvis de er i et rom med 40 andre, og alle de andre sitter med en pose nøtter og spiser?

Les svaret

Vår ekspert, Helle S. Grøttum, Sykepleier svarer

Besvart 04. september 2017
Helle S. Grøttum, Sykepleier

Hei

Enkelte som allergisk mot nøtter kan reagere på svært små mengder. Små partiler fra nøtter og peanøtter kan sveve i luften. De med en svært alvorlig allergi overfor nøtter kan oppleve ubehag og få symptomer i slike tilfeller, men det gjelder svært få. Derfor har Helsdirektoratet  utarbeidet anbefalinger for håndtering av nøtter i skole og barnehage som sier at det kreves  legeattest fra spesialist som bekrefter at det er nødvendig med restriksjoner mot nøtter i ett klasserom.

Vennlig hilsen Helle  

 

Hjerte/kar

Ekstra emconcor ved høy puls

Tar Emconcor for flimmer og høy puls kan jeg ta en ekstra tab ved plutselig høy puls flimmer hjertebank Styrke 2.5

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Det kan jeg ikke svare på uten å ha nærmere kunnskap om helsen din og nøyaktig hvilke medisiner du bruker. Generelt kan jeg si at det ikke er uvanlig å ta en ekstra tablett ved høy puls. Men spør legen din før du får klarsignal.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Stainer eller bare kostholdsråd

Hei! Jeg er en mann i midten av 40-årene. De siste årene har jeg fått påvist forhøyede kolesterolverdier. Nå sist var de hhv. LDL: 4,9, HDL: 1,6, totalkolesterol: 7,0. Legen min virker ubekymret og har gitt meg et skriv med kostholdsråd fra NEL, samt ny time for blodprøve om 12 mnd. Disse rådene følger jeg stort sett fra før av (må bl.a. spise litt mer fisk). Burde jeg ikke følges bedre opp? Hva med statiner? Familien min har ikke fått påvist familiær hyperkolesterolemi, men jeg vet at flere har meget høyt kolesterol, historikk med utblokkinger og hjerteinfarkt. Jeg er ellers frisk og slank, men har tidvis en stressende jobb – og burde nok trene litt mer. Takknemlig for svar!

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Takk for godt spørsmål. Hvorvidt du skal ha statiner avhenger av din totale risiko for å utvikle hjerte- og karsykdom de neste 10 årene. Det er utviklet en egen tabell for å beregne slik risiko. Denne heter NORRISK-2 og er å finne på nettet. Du gir ikke nok informasjon til å kunne beregne risikoen din. 

  • Statiner bør vurderes ved beregnet risiko ≥ 5 % for aldersgruppen 45-54 år, risiko ≥ 10 % ved alder 55-64 år og ved risiko ≥15 % ved alder 65-74 år, når råd om endring av levevaner ikke har gitt tilstrekkelig effekt etter 3-12 måneder.
  • Tiltaksgrenser ved alder < 45 år og ≥75 år må vurderes individuelt.
  • Ved totalkolesterol ≥ 7,0 mmol/l (unntatt hos kvinner over 50 år) eller systolisk blodtrykk ≥ 160 mmHg må medikamentelle tiltak vurderes uavhengig av risikoberegning.
  • Ved familiære hyperlipidemier må medikamentelle tiltak vurderes uavhengig av risikoberegning.
  • Ved diabetes eller påvist endeorganskade som asymptomatisk aterosklerose, nyreskade eller venstre ventrikkelhypertrofi, vurderes behandling uavhengig av ovennevnte risikoberegning.

Hvis vi antar at din risiko er rundt 1-2% skal du sannsynligvis ikke ha annen behandling enn den du allerede har fått. Men hvis du har totalkolesterol over 7 så kan det vurderes likevel. Som du ser så havner du litt i grenseland. Rådet legen din har gitt deg er ikke galt synes jeg. På en annen side hadde det nok heller ikke vært galt å gi deg statiner. Du kan godt ta dette opp med legen din igjen.

Mvh

Wasim Zahid

Hjerte/kar

Lav puls før kneoperasjon

Jeg skal få en kneptotese og har lav puls. Hvordan går det? Operasjon om 6 uker.

Les svaret

Vår ekspert, Wasim Zahid, Hjertespesialist svarer

Besvart 03. september 2017
Wasim Zahid, Hjertespesialist

Hei

Pasienter som har mulige plager fra hjertet i forkant av en operasjon, blir undersøkt av en hjertespesialist. Dette for å avklare om pasienten vil kunne tåle operasjonen eller ikke. Mange kan ha lav puls uten at det er noe tegn til sykdom. Andre kan trenge behandling i forkant av operasjonen for å kunne klare å gjennomføre den. Det er viktig at du sier ifra om bekymringene dine angående hjertet til både fastlegen din og til den avdelingen som skal operere deg.

Mvh

Wasim Zahid